Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

urlop - jak się liczy????

IP: *.chello.pl 28.05.08, 20:42
    Jestem od 2 miesięcy na okresie próbnym. Czy w lipcu albo sierpniu mogę wziąć
    2 tygodnie urlopu?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 28.05.08, 23:12
        Może ktoś jednak pomoże...
      • snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 29.05.08, 01:57
        Gość portalu: Jagoda napisał(a):

> Jestem od 2 miesięcy na okresie próbnym. Czy w lipcu albo sierpniu mogę wziąć
        > 2 tygodnie urlopu?

A masz zamiar w lipcu albo sierpniu pracować ? Bo umowa na okres próbny skończy
        Ci się wcześniej. Jaką umowę o pracę masz zamiar podpisać ? Od kiedy ? Czy w
        poprzednich latach pracowałaś ? Jaki wymiar roczny urlopu będzie Ci przysługiwał ?

S.
        • Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 29.05.08, 20:30
          Od lipca powinnam mieć umowę na czas nieokreślony.W poprzednich latach były
          umowy-zlecenia. No i nie wiem jak to będzie...
          • snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 29.05.08, 21:16

> Od lipca powinnam mieć umowę na czas nieokreślony.W poprzednich latach były
            > umowy-zlecenia. No i nie wiem jak to będzie...

Umowy zlecenia się nie liczą. Czy w poprzednich latach pracowałaś na umowę o pracę ?

S.
            • Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 30.05.08, 19:59
              Przez 7 miesięcy.
              • snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 31.05.08, 00:31
                Zakładam więc, że pracowałaś PRZED 2008 rokiem na umowę o pracę, teraz jesteś na
                trzymiesięcznym okresie próbnym i od 1 lipca będziesz zatrudniona na czas
                nieokreślony. Zakładam też, że masz 20 dniowy wymiar urlopu.

Wtedy od pierwszego lipca będziesz miała prawo do (6 * 20 /12 =) 10 dni urlopu.
                Możesz go wziąć już w lipcu czy sierpniu.

Jeśli dogadasz się z pracodawcą i urlop należny za okres próbny (5 dni)
                "przeniesiecie" na nową umowę, to od 1 lipca będziesz miała prawo do 15 dni
                urlopu.

Podstawa prawna "przeniesienia":

KP Art. 171. § 3. Pracodawca nie ma obowiązku wypłacenia ekwiwalentu
                pieniężnego, o którym mowa w § 1, w przypadku gdy strony postanowią o
                wykorzystaniu urlopu w czasie pozostawania pracownika w stosunku pracy na
                podstawie kolejnej umowy o pracę zawartej z tym samym pracodawcą bezpośrednio po
                rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o pracę z tym pracodawcą.

S.
                • snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 31.05.08, 00:33
                  snajper55 napisał:

> Jeśli dogadasz się z pracodawcą i urlop należny za okres próbny (5 dni)
                  > "przeniesiecie" na nową umowę, to od 1 lipca będziesz miała prawo do 15 dni
                  > urlopu.

Jeśli już go nie wykorzystałaś, oczywiście. :)

S.
                  • Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 31.05.08, 19:29
                    Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Czyli w sierpniu mogę spokojnie
                    wziąć, np. 9 dni urlopu?????? Byłoby cudownie!
                    • snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 31.05.08, 22:25

> Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Czyli w sierpniu mogę spokojnie
                      > wziąć, np. 9 dni urlopu?????? Byłoby cudownie!

Nawet 10. :)

S.
                      • Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 31.05.08, 23:46
                        No to cuuuuuuuuuuuuuudnie! Dzięki serdecznie!
                        • snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 01.06.08, 02:42

> No to cuuuuuuuuuuuuuudnie! Dzięki serdecznie!

Pamiętaj, że pracodawca też ma coś do powiedzenia w sprawie terminu urlopu
                          pracownika. ;)

S.
                          • Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 01.06.08, 20:43
                            Upssssssss, rozpędziłąm się... ale pomarzyć miło :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka