Gość: Jagoda IP: *.chello.pl 28.05.08, 20:42 Jestem od 2 miesięcy na okresie próbnym. Czy w lipcu albo sierpniu mogę wziąć 2 tygodnie urlopu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 28.05.08, 23:12 Może ktoś jednak pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 29.05.08, 01:57 Gość portalu: Jagoda napisał(a): > Jestem od 2 miesięcy na okresie próbnym. Czy w lipcu albo sierpniu mogę wziąć > 2 tygodnie urlopu? A masz zamiar w lipcu albo sierpniu pracować ? Bo umowa na okres próbny skończy Ci się wcześniej. Jaką umowę o pracę masz zamiar podpisać ? Od kiedy ? Czy w poprzednich latach pracowałaś ? Jaki wymiar roczny urlopu będzie Ci przysługiwał ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 29.05.08, 20:30 Od lipca powinnam mieć umowę na czas nieokreślony.W poprzednich latach były umowy-zlecenia. No i nie wiem jak to będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 29.05.08, 21:16 Gość portalu: Jagoda napisał(a): > Od lipca powinnam mieć umowę na czas nieokreślony.W poprzednich latach były > umowy-zlecenia. No i nie wiem jak to będzie... Umowy zlecenia się nie liczą. Czy w poprzednich latach pracowałaś na umowę o pracę ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 30.05.08, 19:59 Przez 7 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 31.05.08, 00:31 Zakładam więc, że pracowałaś PRZED 2008 rokiem na umowę o pracę, teraz jesteś na trzymiesięcznym okresie próbnym i od 1 lipca będziesz zatrudniona na czas nieokreślony. Zakładam też, że masz 20 dniowy wymiar urlopu. Wtedy od pierwszego lipca będziesz miała prawo do (6 * 20 /12 =) 10 dni urlopu. Możesz go wziąć już w lipcu czy sierpniu. Jeśli dogadasz się z pracodawcą i urlop należny za okres próbny (5 dni) "przeniesiecie" na nową umowę, to od 1 lipca będziesz miała prawo do 15 dni urlopu. Podstawa prawna "przeniesienia": KP Art. 171. § 3. Pracodawca nie ma obowiązku wypłacenia ekwiwalentu pieniężnego, o którym mowa w § 1, w przypadku gdy strony postanowią o wykorzystaniu urlopu w czasie pozostawania pracownika w stosunku pracy na podstawie kolejnej umowy o pracę zawartej z tym samym pracodawcą bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o pracę z tym pracodawcą. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 31.05.08, 00:33 snajper55 napisał: > Jeśli dogadasz się z pracodawcą i urlop należny za okres próbny (5 dni) > "przeniesiecie" na nową umowę, to od 1 lipca będziesz miała prawo do 15 dni > urlopu. Jeśli już go nie wykorzystałaś, oczywiście. :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 31.05.08, 19:29 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Czyli w sierpniu mogę spokojnie wziąć, np. 9 dni urlopu?????? Byłoby cudownie! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 31.05.08, 22:25 Gość portalu: Jagoda napisał(a): > Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Czyli w sierpniu mogę spokojnie > wziąć, np. 9 dni urlopu?????? Byłoby cudownie! Nawet 10. :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 31.05.08, 23:46 No to cuuuuuuuuuuuuuudnie! Dzięki serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: urlop - jak się liczy???? 01.06.08, 02:42 Gość portalu: Jagoda napisał(a): > No to cuuuuuuuuuuuuuudnie! Dzięki serdecznie! Pamiętaj, że pracodawca też ma coś do powiedzenia w sprawie terminu urlopu pracownika. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: urlop - jak się liczy???? IP: *.chello.pl 01.06.08, 20:43 Upssssssss, rozpędziłąm się... ale pomarzyć miło :-) Odpowiedz Link Zgłoś