Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

I,II, III filar emerytalny

IP: *.pl / 10.0.15.* 22.09.03, 16:47
    niby wiem o co chodzi ale sadze ze mam braki w tej mojej jakby nie patrzec i
    tak podstawowej wiedzy na ten temat.
    czy ktos czuje sie na silach krotko i przystepnie wyjasnic o co tu chodzi? no
    i oczywiscie jaka opcja jest najkorzystniejsza hehe jesli moglibyscie sie
    podzielic rowniez tak informacja? jest jakas ( legalna) mozliwosc unikniecia
    placenia tych swiadczen lub ich obnizenia? no i na koniec co to mi da - w
    przyszlosci?
    z gory dziekuje jesli ktos wspanilomyslnie rozwiaze choc czesc moich
    dylematow.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jola Re: I,II, III filar emerytalny IP: *.pl / 195.150.76.* 29.09.03, 17:45
        Przeprowadzona w styczniu 1998 roku państwowa reforma systemu ubezpieczeń
        społecznych,podzieliła ten system na III filary.
        I filar - zreformowany ZUS
        II filar - Otwarte Fundusze Emerytalne
        III filar - dobrowolne ubezpieczenia na życie,programy emerytalne
        I i II filar dla wszystkich osób, które urodziły się po 31.12.1968 r. jest
        obowiązkowy w chwili podpisania pierwszej umowy o pracę.
        Składkę na ubezpieczenie społeczne do ZUS-u opłaca za swojego pracownika-
        pracodawca.Pracownik,natomiast w ciągu 7 dni od podpisania umowy powinien
        wybrac Fundusz Emerytalny,gdyż w przeciwnym razie ZUS w drodze
        losowania,przyporządkuje Go do jednego z funkcjonujących na polskim rynku
        Funduszu.Fundusze radzą sobie różnie z inwestowaniem środków swoich przyszłych
        emerytów/polecam ranking w WP lub Onet,portal BIZNES- Emerytury/.
        Po przystąpieniu do II filara,ZUS z comiesięcznej składki otrzymywanej od
        pracodawcy,przekazuje na indywidualne konto członka funduszu 20 % części
        emerytalnej.Buduje się kapitał na emeryturę w II filarze.Wysokość emerytury z
        II filara będzie uzależniona od stażu pracy oraz wysokości zarobków w całej
        karierze zawodowej.II filar ściśle wiąże się z I-szym.
        III natomiast jest dobrowolny,gdzie po zawarciu umowy klient opłaca sobie
        prywatnie składki na ubezpieczenie na życie lub przyszłą emeryturę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka