Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Emeryci gotowi na wszystko

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 14:11
    Na taki pomysł mógł wpaśc tylko ten, kto nie wie, że emeryci, którzy
    odeszli z pracy przed reformą nie sa w stanie prowadzić
    pełnowartościowych lekcji.Znacznie lepszym pomysłem jest
    zatrudnianie studentów, pod warunkiem, że odbyli już praktyki
    pedagogiczne. Swoją drogą, jak to jest możliwe, żeby przepadało tyle
    lekcji?
    Obserwuj wątek
      • Gość: pod Re: Emeryci gotowi na wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 14:30
        zwiększyć pensum do 27-28 godzin i problem w większości wypadków sam się
        rozwiąże + oczywiście zlikwidować przywileje emerytalne
      • annika.h też mam pomysł! zlikwidować roczne urlopy belfrów 22.09.08, 14:35
        dla podratowania zdrowia,bo to jakaś paranoja nie mająca żadnego uzasadnienia.I
        wprowadzić kontrakty dla nauczycieli a wysokość pensji uzależnić od jakości
        pracy.Dość tolerowania świętych krów (czyt. nauczycieli mianowanych)nie do
        ruszenia.Wychowawczyni mojego dziecka idzie na "zwolnienie lekarskie" przed
        każdymi świętami a potem okazuje się ,że zamiast leżeć w łóżku myje okna i robi
        zakupy w hiperach.I można jej skoczyć,niestety.
        • iluminacja256 Re: też mam pomysł! zlikwidować roczne urlopy bel 22.09.08, 14:45
          Sugeruje zostać nauczycielem i mówic codziennie przez kilka godzin
          przez 15 lat. Mówi głosem podniesieonym i głosnym, bo tylko taki się
          słyszy. A potem pogadamy na temat tego, czy ten urlop nie ejst
          czasem potrzebny, zeby w ogóle pracować. Poza tym, ja nie zetknełam
          się chyba ani razu z wykorzystywaniem go.
        • aduerin Re: też mam pomysł! zlikwidować roczne urlopy bel 22.09.08, 14:49
          poucz sobie 5 lat w szkole to sie przekonasz, czy urlop to paranoja
          bez uzasadnienia. A poza tym, naprawde jestes taka naiwna ze myslisz
          ze tylko nauczycielki myja okna na zwolnieniu? Naprawde nie
          widzialas pan doktor, pan urzedniczek, pan telefonistek itd ktore
          biora zwolnienia zeby zrobic zakupy?
          A tak w ogole, to nie kazda choroba wymaga lezenia w lozku, wiec
          jako ze nie jestes lekarzem orzecznikiem ZUS nie madrzyj sie, ze
          ktos z domu wyszedl a ma zwolnienie. Nic Ci do tego, niestety!
          • annika.h niespodzianka! jestem belfrem,auderin 22.09.08, 15:25
            1.Jestem nauczycielem angielskiego ,pracuję w prywatnej szkole językowej i mam
            5,6 lekcji dziennie ,ale nikt mi nie da rocznego urlopu,żebym sobie mogła
            odpoczywać.Bo roczne urlopy to beznadziejna pozostałość z PRL,której nikt nie ma
            odwagi ruszyć.Pomijam fakt ,że niesprawiedliwa,bo niby z jakiej racji tylko
            nauczyciele na taki luksus zasługują.Czyżby to był najbardziej wyczerpujący
            zawód świata?
            2.Jeśli chodzi o drugą część twojej wypowiedzi,auderin to opisałam konkretny
            przypadek nauczycielki ,która bierze lewe zwolnienie (lewe,bo w taki przypadek
            nie uwierzę)przed każdymi świętami od trzech lat,żeby umyć sobie okna i bardzo
            mi do tego ,czy siedzi na zwolnieniu w domu czy łazi po sklepach,bo jej pensje i
            urlopy są opłacane z moich podatków między innymi.
            3.No i jeszcze pytanie:skoro ten zawód jest tak wyczerpujący i niewdzięczny,po
            co go wybierać ? No chyba że dla przywilejów...
            • Gość: fiks No tak. Uczysz w prywatnej szkole językowej IP: *.ghnet.pl 22.09.08, 16:19
              Masz grupę kilkuosobową, zmotywowaną do nauki... a ja uczę w masowej szkole
              gdzie warunki pracy są zuuupełnie inne...
              • Gość: iwo Re: No tak. Uczysz w prywatnej szkole językowej IP: *.net.wektormedia.pl 22.09.08, 19:09
                Ale jak powiedziala przedmówczyni skoro ten zawód jest taki
                wyczerpujący to po co go wybrałaś (eś). Każdy chciałby mieć 18
                godzin pracy 3 miesiące platnego urlopu i inne.
                • Gość: opt Re: No tak. Uczysz w prywatnej szkole językowej IP: *.tsi.tychy.pl 22.09.08, 19:25
                  To co stoi na przeszkodzie w podjęciu takiej pracy przy takim
                  wymiarze,takim urlopie .....?
                  • Gość: iwo Re: No tak. Uczysz w prywatnej szkole językowej IP: *.net.wektormedia.pl 22.09.08, 19:37
                    Nigdy nie chciałem być nauczycielem nie dlatego że taki to trudy
                    zawód przecież każdy z nas kiedyś mniej lub bardziej chadzał do
                    szkół ale dlatego że wybrałem inny sposób realizacji swoich
                    zawodowych ambicji. A przywileje czy to nauczycielskie czy górnicze
                    irytują mnie dlatego że obciążają moją kieszeń powodując że mam
                    świdość że o tyle mniej ma moja rodzina i do tego nie widzę z tego
                    tytułu żadnego przełożenia na jakość nauczania moich dzieci.
                    • Gość: opt Re: No tak. Uczysz w prywatnej szkole językowej IP: *.tsi.tychy.pl 22.09.08, 19:53
                      Te przywileje to rzecz problematyczna i były wprowadzane,gdy
                      nauczyciele,pielęgniarki i leśnicy plasowali się na końcu w szeregu
                      płac ,a państwa rzekomo nie było stać na zapewnienie godziwych płac
                      i mamiono nauczycieli na różne sposoby.Wszędzie płace rosły a im
                      oferowano niższe pensum,odznaczenia,tytuły zawodowe bez
                      gratyfikacji - to tak trochę historii tych przywilejów.A odnośnie
                      obciążenia twojej kieszeni- zrobić szkolnictwo prywatne i okaże
                      się ,czy kieszeń wytrzyma,bo większość nauczycieli byłaby z całą
                      pewnością zadowolona z urynkowienia oświaty,podobnie jak to jest w
                      innych branżach
                      • Gość: klient Re: No tak. Uczysz w prywatnej szkole językowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 20:54
                        Tak, belfry byliby zadowoleni z urynkowienia? To czemu sa tak przeciwni
                        wprowadzeniu bonu edukacyjnego, likwidacji kuratoriow i oddaniu wiekszej
                        kontroli nad tym co się dzieje w szkole rodzicom i samorządom lokalnym?
                        • Gość: xxx Re: No tak. Uczysz w prywatnej szkole językowej IP: *.toya.net.pl 22.09.08, 21:50
                          kto ma przeciwko, sam bym popędził darmozjadów z kuratorium?
                          tylko kto wtedy będzie sprawował kontrolę na szkołami, samorządy? czyli trzeba
                          będzie znowu zatrudnić urzędników, kto wie czy nawet nie dużo więcej
                        • Gość: opt Re: No tak. Uczysz w prywatnej szkole językowej IP: *.tsi.tychy.pl 22.09.08, 22:00
                          " Belfry",czy jakieś tam związki zawodowe.A kuratoria ( nadzór
                          pedagogiczny) należałoby na obecnym etapie wzmocnić,by zadziałał
                          system wymagań ,by świadectwa,dyplomy,żaświadczenia dany delikwent
                          otrzymywał za rzetelną wiedzę i nabycie określonych umiejętności a
                          nie za czesne.Co do kontroli rodziców i samorządu,to jest
                          przyzwolenie,ale są sprawy,których tymże przekazać nie można,bo to
                          nie rodzice będą decydować,czy ułamki będą w pierwszej,czy czwartej
                          klasie,czy nauczyciel ma mieć takie czy inne kwalifikacje....
                        • Gość: Iza Re: No tak. Uczysz w prywatnej szkole językowej IP: *.net.pbthawe.eu 23.09.08, 12:02
                          szkołą rządzi układ dyrektora z samorządem. samorząd jest zawsze taki sam w
                          małym mieście, wciąż ci sami ludzie. nauczyciele, nie chcą niczego zmieniać, bo
                          wtedy praca i grosiki byłyby tylko dla pociotków dyra, a tak chociaż jakieś
                          ochłapy chapną.
                      • Gość: dawid Re: No tak. Uczysz w prywatnej szkole językowej IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.09.08, 12:22
                        To że system wynagradzania poprzez przywileje tworzony był w
                        zastępstwie racjonalnego wrostu nie oznacza że nie można dziś tego
                        odwrócić i wyprostować. Bądź co bądź pensje nauczycielskie nie
                        należą dziś do najniższych. Co do urynkowienia do pewnie nie odkryję
                        ameryki jak stwierdzę że nic tak dobrze nie robi jak zdrowa
                        konkurencja. A skoro nauczyciele tego chcą to nie bardzo rozumiem
                        kto w tym przeszkadza?
            • Gość: jk annika.k IP: *.wro.vectranet.pl 22.09.08, 16:27
              dziecko, jak zatrudnisz się w państwowej szkole i zaczniesz ponosić odpowiedzialność za wyniki uczniów jak i za wybite okno podczas przerwy, na której miałaś dyżur, to pogadamy. Do tego wypełnisz stosy papierów charytatywnie, zrobisz ksero na zajęcia i skserujesz sprawdziany za swoje pieniądze (szkoły językowe mają ksero i twój problem to tylko czy działa, w państwowych robisz to za swoje pieniądze), do tego dostaniesz klasy, które mają centralnie gdzieś, czy to angielski, francuski czy fizyka, byle dopuszczający dostać i mieć spokój, to pogadamy, bo na dzień dzisiejszy, doświadczenie lektora w szkole językowej ma się nijak do pracy anglisty w państwowej szkole. Proponuję się zatrudnić, a po pierwszym sememstrze porozmawiamy czy ewentulnie potrzebujesz L4 bo gardło padło?
              • Gość: iwo Re: annika.k IP: *.net.wektormedia.pl 22.09.08, 19:14
                Pracuj gdzie chcesz możesz zawsze zmienić zawód albo pozostać
                nauczycielem ale korzystanie z przywileji to zwykłe złodziejstwo.
              • Gość: rex Re: annika.k IP: *.acx.pl 22.09.08, 21:28
                A ty skoro posiadasz KWALIFIKACJE zatrudnij sie tam,gdzie placa lepiej,co stoi
                na przeszkodzie? KWALIFIKACJE? Czy raczej ich brak?
            • Gość: ja Re: niespodzianka! jestem belfrem,auderin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 16:41
              odnośnie wcześniejszego postu, "święta krowa" to "dyplomowany"
              odnośnie obecnego nie jesteś nauczycielem tylko LEKTOREM
              zatrudnij się w szkole jak tak nauczycielom zazdrościsz (tylko czego? godzin
              pracy?, pensji?)
              też tak będziesz mogła pracować

piszę to jako mąż nauczycielki która pracując jako lektorka 35h/tydzień była
              mniej zmęczona niż jako nauczycielka z pensum 22h/tydz (w tej samej szkole co
              wcześniej jako lektorka)
            • Gość: jaaj Re: niespodzianka! jestem belfrem,auderin IP: 80.50.54.* 22.09.08, 16:45
              Jasnowidząca? Może bierze urlop bezpłatny albo opiekę nad dzieckiem. Nie sądzę,
              żeby ryzykowała wywaleniem z tak świetnej pracy, dając się przyłapać na
              korumpowaniu lekarza.;)))

>bierze lewe zwolnienie (lewe,bo w taki przypadek
              > nie uwierzę)przed każdymi świętami od trzech lat,żeby umyć sobie okna i bardzo
              > mi do tego ,czy siedzi na zwolnieniu w domu czy łazi po sklepach,bo jej pensje
              > i
              > urlopy są opłacane z moich podatków między innym
              • Gość: Bacarella Re: niespodzianka! jestem belfrem,auderin IP: *.net.wektormedia.pl 22.09.08, 19:25
                ale się się wymądrzyłeś i tacy ludzie jak ty uczą moje dzieci
            • Gość: Honeybee Re: niespodzianka! jestem belfrem,auderin IP: *.saton.pl 23.09.08, 12:28
              nie jestes belfrem - jestes lektorem. od poczatku mojej pracy zawodowej pracuje
              i w prywatnych szkolach jezykowych i w panstwowkach. wiec mam porownanie,
              ktorego tobie najwyrazniej brakuje.
        • pjanu Re: też mam pomysł! zlikwidować roczne urlopy bel 22.09.08, 16:18
          Trzeba było zgłosić to do ZUS-u, a nie opowiadać na forum co się widziało albo
          nie widziało.
        • Gość: Clarice Re: też mam pomysł! zlikwidować roczne urlopy bel IP: *.iwacom.net.pl 26.09.08, 06:48
          Świetny pomysł.Pracuję jako telemarketerka,mówię przez 8 godzin
          dziennie (a nie tylko 5) i jakoś nie mam tak fantastycznego
          przywileju.Widać nauczycielskie gardło równiejsze od innych.Lubię
          swoją pracę ale rozdzielając przywileje należałoby patrzeć na
          wszystkie grupy zawodowe o podobnym ryzyku chorobowym a nie tylko na
          jedną.Zarabiam na życie tak samo uczciwie jak oni a gardło będę
          miała zjechane jeszcze lepiej (nie mam ferii zimowych i 2 m-cy
          wakacji).I w czym Oni są lepsi ode mnie?
      • Gość: belferka Emeryci gotowi na wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 16:49
        nie wiem o co tyle krzyku? Może zajmijcie sie innymi zawodami , które mają
        dużo więcej przywilejów np.policja, wojsko zawodowe....oni po 15 latach mogą
        leżeć brzuchami do góry! To nikogo nie rusza?
        • Gość: iwo Re: Emeryci gotowi na wszystko IP: *.net.wektormedia.pl 22.09.08, 19:27
          Rusza
      • Gość: jaaj Re: Emeryci gotowi na wszystko IP: 80.50.54.* 22.09.08, 16:50
        jak to jest możliwe, żeby przepadało tyle
        > lekcji?

Apele, głupawe występy za 6 zł od ucznia, jasełka, wycieczki, msza w urodziny
        papieża, msza w rocznicę śmierci papieża, 3 dni rekolekcji, 3 egzaminy
        gimnazjalne, egzaminy próbne, denny i niepotrzebny obowiązkowy kurs dla
        nauczycieli, nauczyciel wyjeżdża z uczniem na olimpiadę, nauczyciel czasami
        choruje... wystarczy? A w tym roku jeszcze mniej dni nauki szkolnej, niż w zeszłym.
      • baha11 Emeryci gotowi na wszystko 22.09.08, 18:00
        anniko droga, jakaż to paranoja te urlopy zdrowotne? ja straciłam głos i
        wyglądało,że bezpowrotnie,ale po tym urlopie zdrowotnym /paranoicznym/,po
        wielu zabiegach,które można było realizować tylko przed południem-odzyskałam
        głos na tyle,że mogłam podjąć ponownie pracę,państwo nie musi wypłacać mi renty .
      • Gość: opt,bo sprawami dr Re: Emeryci gotowi na wszystko IP: *.tsi.tychy.pl 22.09.08, 18:53
        A co ta reforma takiego wprowadziła co mogłoby być zaskoczeniem dla
        nauczyciela emerytowanego z 30-to,czy 40-to letnim stażem pracy?
        Patrząc na wyniki matur sądzę,że reforma raczej zaskoczyła aktualnie
        czynnych nauczycieli,odwracając uwagę z metodyki nauczania na rzeczy
        drugorzędne .
      • Gość: em Emeryci gotowi na wszystko IP: *.gizycko.mm.pl 22.09.08, 19:18
        W mojej szkole pisze się temat lekcji, a tak naprawdę dzieci np
        ćwiczą przed konkursem czy akademią
      • Gość: kuzyn nauczycielki Emeryci gotowi na wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 19:26
        Dość pieszczenia się z tymi pazernymi obibokami. Jakoś dziwne, że nigdy nie
        postulują poprawy warunków pracy tylko zawsze wyją za kasą, której i tak
        zarabiają skandalicznie dużo. Za 18-godzinny tydzień pracy i ponad 3 mies.
        wolnego w roku takie pensje to szyderstwo z innych grup zawodowych. A harówkę w
        domu można włożyć między bajki i na szczęście każdy o tym wie.
        • Gość: opt Re: Emeryci gotowi na wszystko IP: *.tsi.tychy.pl 22.09.08, 19:33
          A ty rozumiesz co to są godziny dydaktyczne,a co godziny
          pracy?.Profesor na wyższej uczelni ma 2-4 godziny dydaktyczne i co
          myślisz ,że resztę czasu to dłubie w nosie jak ty i ujada na innych,
        • Gość: xxx Re: Emeryci gotowi na wszystko IP: *.toya.net.pl 22.09.08, 21:54
          bzdury piszesz kuzynie nauczycielki, porozmawiaj może ze swoją ciotką i dowiedz
          się jak jest na prawdę

przeczytaj sobie kartę nauczyciela, nauczyciel ma 40_godzinny tydzień pracy, 18
          godzin to tylko pensum, czyli godziny w których prowadzi lekcje, a to tylko
          część pracy, która wykonuje,
          ale niedouczone tłuki tylko to widzą, nic innego ich nie interesuje jak dowalić
          komuś
          • Gość: ja Re: Emeryci gotowi na wszystko IP: *.acx.pl 23.09.08, 10:00
            > przeczytaj sobie kartę nauczyciela, nauczyciel ma 40_godzinny tydzień pracy, 18
            > godzin to tylko pensum, czyli godziny w których prowadzi lekcje, a to tylko
            > część pracy, która wykonuje,
            > ale niedouczone tłuki tylko to widzą, nic innego ich nie interesuje jak dowalić
            > komuś

ROTFL:)) Napisz teraz,ze masz 100 wywiadowek w miesiacu,10000 kartkowek do
            sprawdzenia, 10^6 rad pedagogicznych i wizyt rodzicow, a takze cholernie wielka
            ilosc kaw do wypicia w pokoju nauczycielskim :)) Czlowieku kazdy do szkoly
            chodzil i kazdy widzial jak wyglada praca nauczyciela :))
      • Gość: Aga Emeryci gotowi na wszystko IP: *.eranet.pl 22.09.08, 20:04
        To chyba warto przejść w stan nieczynny bo 30 zł brutto za
        zastepstwo nauczyciel nie dostanie w szkole.
      • Gość: as Nauczycielka po 90-tce jest źródłem wiedzy IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.08, 20:18
        to jakas paranoja
      • Gość: PAYACYK Emeryci gotowi na wszystko IP: *.aster.pl 22.09.08, 20:20
        A dzis popoludniu w pewnym radiu pan minister gomulka twierdzil ze
        mamy za duzo nauczycieli w polsce co jest zagrozeniem dla budzetu.
        To ja juz nic nie rozumiem. Moze w czasie mojej nauki odowlano za
        duzo zajec z logiki ?
        • Gość: ekonomista Re: Emeryci gotowi na wszystko IP: *.toya.net.pl 22.09.08, 21:09
          Pan Gomułka (żaden minister i nigdy nim nie był) jest zagrożeniem
          sam dla siebie oraz obrazą dla rozumu i zdrowego rozsądku. Odkąd
          wyleciał z rządowej posady (najzupełniej słusznie i dużo za późno)
          to chyba żyje z tych nieustających występów w radiu i telewizji. Bo
          chyba nikt normalny nie zatrudni go u siebie? Oby tylko sam nie
          zechciał zostać nauczycielem. Kompromitowałby tylko ten zawód.
      • Gość: rex jak to jest... IP: *.acx.pl 22.09.08, 21:32
        Na wszystkich forach czytam jak to przepracowani sa nauczyciele,ze gdyby mogli to nawet po 5 latach rzucili ta robote,ze jest tak zle,ze gorzej byc nie moze,a okazuje sie nagle,ze emeryci z usmiechem na twarzy przychodza do szkoly i chca uczyc. Masochisci? Przeciez szkola to pieklo wiec jak? A moze nauczyciele to zwyczajne lenie? Obiboki,ktorzy lobbuja za swoimi przywilejami?
        • Gość: xxx Re: jak to jest... IP: *.toya.net.pl 22.09.08, 21:49
          a może 30zł na godzinę ci to wyjaśni?
          • Gość: ja Re: jak to jest... IP: *.acx.pl 23.09.08, 09:43
            > a może 30zł na godzinę ci to wyjaśni?
            marny argument,
            po primo: nie za godz. tylko 45 min.
            secundo: biorac pod uwage liczbe godzin pracy nauczyciela w szkole na etacie wychodzi tyle samo jak nie wiecej niz te 30 zl.
            • Gość: opt 30 zł IP: *.tsi.tychy.pl 23.09.08, 11:13
              Też macie problem.Notariusz za 15 minut czynności bierze kilkaset
              złotych,kafelkarz za 1m.kw. 50-80 zł,za elektroniczne wystawienie
              biletu lotniczego- kilka minut- biura turyst. biorą minimum 60zł,a
              wy się nieuki czepiacie ludzi wykształconych,pracujących w zgiełku i
              w stałym napięciu.Moim zdaniem nauczyciel powinien zarabiać nie
              mniej niż lekarz,inżynier,ekonomista.
              • Gość: H 30zl? to juz by mi bardziej odpowiadalo... IP: *.saton.pl 23.09.08, 15:06

pracuje w szkole o ktorej jest mowa w artykule, przykladam sie do roboty wiec do
                domu takze zabieram mnostwo roboty, ale teraz juz mam dosyc calej reszty
                dodatkowej pracy i kombinuje jak tu zostac tam gdzie mnie powolanie trzyma, ale
                zaczac zarabiac tak aby cala moja pensja z panstwowej szkoly nie szla na czesc
                rachunkow. 30zl brutto za przeprowadzona lekcje, kartkowki, sprawdziany, rady,
                dyzury i wywiadowki -> tyle jestem w stanie przyjac biorac pod uwage ze bym
                dostawala tyle samo co w prywatnej szkole jezykowej, a robila i tak kilka razy
                wiecej roboty.
      • patriota21wieku Alez to nowina! Tylko w Polsce tyle czasu uplynelo 22.09.08, 21:35
        ... zanim ktos nie wpadl na ten pomysl.

Ja mieszkam w USA gdzie ten pomysl to normalka!

A co do innych postow, to sie zupelnie zgadzam ze przepisy w Polsce
        sa idiotyczne! Te zwolnienia, przywileje i inne duperele ktore sa
        pokrywane z wysokich podatkow, cala masa urzedasow ktorzy musza miec
        dostep do koryta. A wiem co mowie bo moja matka byla przez 35 lat
        nauczycielka (nawet po przejsciu na emeryture) a przestala uczyc bo
        stwierdzila ze to co sie w szkolach dzieje (jesli chodzi o kadry) to
        jest makabra: niski poziom + okrojony program nauczania =
        niedouczona mlodzierz.
      • Gość: pipok Emeryci gotowi na wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 22:07
        To jest takie bardzo polskie, że jeden drugiemu koniecznie w garnki musi zajrzeć.
      • hugow Emeryci gotowi na wszystko 22.09.08, 23:26
        ten pomysl to polsrodek
        nalezaczac od 2 posuniec: zlikwidowac przymusowy obowiazek szkolny
        oraz wprowadzic pelna odplatnosc za szkole/studia w cenie nie
        nizszej od 1zl za minute lekcji.
        Jesli ktos placi to wymaga.
      • Gość: rozpaskudzonan-lka Emeryci gotowi na wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 23:39
        do patrioty
        Oj niedouczona ta młodzież, niedouczona! Wstyd!
        • Gość: ? Re: Emeryci gotowi na wszystko IP: *.lanet.net.pl 23.09.08, 10:33
          Zlikwidowac karte nauczyciela, zwiekszyc pensum - super! A co w
          zamian? 100 zl podwyzki, jak proponuje rzad?

Jak do obecnej jalmuzny, zwanej pensja nauczycielska, dorzuci sie
          obecne przywileje, to jeszcze znajduja sie jacys chetni, zeby w
          szkolach uczyc. Za sama jalmuzne nikomu robic sie nie chce.
      • kruk51 Emeryci gotowi na wszystko 23.09.08, 11:17
        Nie jest to najszczęśliwszy pomysł. Jak zawsze ! Śmiem twierdzić, iż
        w tym przypadku każdy dyrektor winien mieć w zależności od wielkości
        skoły kilka rezerwowych etatów. Tak jak mądry przedsiębiorca. Zawsze
        jest tak, że któregoś a nawet którychś nauczycieli brak z różnych powo
        dów. Odpowiedzialność personelu szkolnego za młodzież jest bardzo duża.
        Nie wyręczajcie się emerytami. Są rzeczy na których oszczędzać nie nale
        ży a nawet nie wolno. Zachodzą różne przypadki. Młodzież to istoty ży
        we a za nich odpowiedzialność ponosi personel szkoły, w całości. Przed
        prokuratorem w razie wypadku leją sie krokodyle łzy. Że to, że tamto ! A w
        istocie rzeczy jest to nie zdawanie sobie sprawy z odpowiedzialności. Tak to
        jest !
        • Gość: wiejska baba wiecie że w zawodówkach jest ! godz j polskiego?a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 12:28
          a 2 godz w tyg rweligi?
      • kotdachowy Emeryci gotowi na wszystko 01.10.08, 18:35
        e tam
      • dkosso praca dla emerytów z warszawy 02.10.08, 17:23
        osoby zainteresowane proszę o kontakt paulina.gmurczyk@bestbenefit.pl
        • dkosso Re: praca dla emerytów z warszawy 10.10.08, 14:46
          osoby zainteresowane proszę o kontakt:

paulina.gmurczyk@bestbenefit.pl, tel. 022-654-76-69 lub kom. 601-806-
          662

biuro- ul. Chłodna 48 lokal 26, Warszawa, czynne pon-pt 9.00-17.00
        • Gość: mamaanuli@o2.pl Re: praca dla emerytów z warszawy IP: *.chello.pl 11.10.08, 11:52
          Jestem na wcześniejszej emeryturze. Mam 57l, jestem kobietą. Pilnie
          szukam pracy na terenie Warszawy. Myślę o pracy pakowaczki,ponieważ
          manualnie jestem bardzo sprawna ale też inną pracą będę
          zainteresowana.Jestem dyspozycyjna i odpowiedzialna.
          Jeśli to możliwe to proszę o przysłanie mi informacji o możliwości
          zatrudnienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka