kmsanczia 05.12.05, 17:25 Usłyszałam dziwną opinię, że Wigilię w tym roku obchodzi się w piątek (23.XII) bo sobota (24.XII) nie przyjmuje postu. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frags Re: Wigilia 05.12.05, 17:27 Świetny pomysł. Ja proponuję zacząć już w czwartek. Jak się bawić, to się bawić! Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Wigilia 05.12.05, 17:28 kmsanczia napisała: > Usłyszałam dziwną opinię, że Wigilię w tym roku obchodzi się w piątek (23.XII) > bo sobota (24.XII) nie przyjmuje postu. Co wy na to? > Kmsanczia - ja nie rozumiem, co Ty tu napisałaś? Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Wigilia 05.12.05, 17:37 Możesz mi wierzyć, że też nie rozumiałam. ;) Chodzi o to, że niby w sobotę się nie pości z zasady, więc niektórzy sobie w tym roku przełożą Wigilię na piątek. Dla mnie to jakieś dziwadło jest, bo w końcu co, Pasterkę też przełożyć? To chyba jakieś wiejskie zabobony. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Wigilia 05.12.05, 17:39 Ja bym przełożył na niedzielę, bo w tygodniu to ludzie zalatani i każdy ma mało czasu. A w niedzielę jakoś tak poręczniej. W niedzielę po kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Wigilia 05.12.05, 17:47 kmsanczia, ja nie wiem, ale u mnie (jakoś tak nieśmiało to piszę )w piątek... Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Wigilia 05.12.05, 17:48 przestraszyłam cię...w piątek w pracy u męża jest, a w domu w sobotę, choć pomysł z niedzielą uznaję za b. dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Wigilia 05.12.05, 17:59 A juz się bałam, że obraziłam twoje uczucia religijne. ;) W niedzielę może być, tylko co z I i II dniem świąt? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wigilia 05.12.05, 18:04 Wigilia to Wigilia i obchodzi się ją 24.12. Jedynie w związku z sobotą może być odpust od postu ale post wigilijny został odwołany chyba juz w zeszłym roku! W Piątek jest Wigilia Wigili Bożego Narodzemia. Jak ktoś chce niech obchodzi. Wielka Sobota jest w Wielkanoc i nie ma nic wspólnego z obecnymi świętami. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Wigilia 05.12.05, 18:08 A w ogóle jak można to wielkie żarcie nazywać postem?? No, ale dla mięsożerców jeden dzień bez "padlinki" to już straszne wyrzeczenie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wigilia 05.12.05, 17:59 kmsanczia napisała: > Usłyszałam dziwną opinię, że Wigilię w tym roku obchodzi się w piątek (23.XII) > bo sobota (24.XII) nie przyjmuje postu. Co wy na to? > Pamietam, że kilka lat temu tez wigilia wypadala w sobote i w wielu domach organizowalo się ja (chyba z aprobata kosciola) w piatek. Bylo to nawet na rękę tym wszystkim, ktorzy muszą oblecieć dwie wigilie, co jest dosyc klopotliwe, Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Wigilia 05.12.05, 18:31 aha, Esscort, dzięki. Nie wiedziałam. Nie ma jak forum, horyzonty można sobie poszerzyć, i w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
t.resa Re: Wigilia 05.12.05, 19:55 Coś mi się wydaje, że "niedziela nie przyjmuje postu" i jeżeli Wigilia wypada w niedziele to wtedy można przenieść na sobotę. Wydaje mi się to bardziej prawdopodobne, ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wigilia 05.12.05, 20:05 t.resa napisała: > Coś mi się wydaje, że "niedziela nie przyjmuje postu" > i jeżeli Wigilia wypada w niedziele to > wtedy można przenieść na sobotę. > Wydaje mi się to bardziej prawdopodobne, > ale mogę się mylić. O cholera, może masz racje, ze to byla niedziela. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Wigilia 05.12.05, 20:42 oj esscort, esscort, a ja tak ślepo zawierzyłam, zamiast sprawdzić :) t.resa dzięki. Czyli w tym roku normalnie, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wigilia 05.12.05, 20:59 sorry, ale nie jestem przyzwyczajony, ze mi kobiety wierzą (i to w dodatku ślepo), więc czasem coś palnę. Obiecuje poprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Wigilia 05.12.05, 21:01 nazwij to magią Internetu, bo ja typową kobietą jestem i mężczyznom nie wierzę z założenia. A poprawa to zawsze miła rzecz. Taka budująca :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wigilia 05.12.05, 21:04 Przestańcie już proszę! Jak można przenieść Wigilię? Absurd! Wigilia to jest dzień przed jakimś wydarzeniem i nie można go przenosić. Cały ten wątek nas ośmiesza. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Wigilia 05.12.05, 21:20 Chyba nie nas. Dyskusja na ten temat rzeczywiście miała miejsce kilka lat temu. I to w poważnych mediach a nie na zwykłym forum. Oczywiście jestem przeciw wydziwianiu. Tradycja to tradycja. Ale swego czasu ortodoksi katoliccy odkryli fakt, że w niedziele nie obowiązują posty i w swoim zakłopotaniu nie wiedzieli bidule co zrobić. Jak tu przeżyć wigiliją kolację z salcesonem na stole? Tak jakby gdzieś było napisane, że w niedziele trzeba jeść mięso... Klasyczny przykład braku zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wigilia 05.12.05, 21:54 Ale dyskusja dotyczyła tylko czy pościć czy nie a nie czy przenosić Wigilię. A tak w ogóle postna Wigilia jest tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Wigilia 05.12.05, 22:15 tu zupełnie popieram kmsanczię, jaka tam ona postna, ja się najadam za wszystkie czasy. Poza tym cały rok z utęsknieniem czekam. A szynka na wigilijnym stole do mnie nie przemawia. Cieszmy się, że u nas świętujemy w Wigilię, ja raz przeżyłam święta bez - nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wigilia 05.12.05, 23:08 iod napisała: > tu zupełnie popieram kmsanczię, jaka tam ona postna, ja się najadam za > wszystkie czasy. Poza tym cały rok z utęsknieniem czekam. A szynka na > wigilijnym stole do mnie nie przemawia. > Cieszmy się, że u nas świętujemy w Wigilię, ja raz przeżyłam święta bez - nie > polecam. Dokładnie! Tradycja to ostoja narodów! Wigilia bez karpia za to z pieczonym "salmonem", bez kapusty na oleju to koszmar. Również zdarza mi się to przeżywać. Odpowiedz Link Zgłoś
ka.pi Re: Wigilia 06.12.05, 00:08 a propos miesa, to mi sie wydaje ze od ub. roku Kosciol zezwolil na zniesienie postu wlasnie w Wigilie, wiec z szynka mozna calkowiecie legalnie wyjechac na stol ;) Odpowiedz Link Zgłoś
edyta95 Re: Wigilia 06.12.05, 14:50 no cholera mnie bierze zawsze jak słyszę o poście w wigilię. Wigilia nigdy nie była postem wg zasad kościelnych, tradycyjnym zawsze. Więc jakiś czas temu Kościół zezwolił na coś co nigdy nie było zabronione. Kocham takie kwiatki. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wigilia 06.12.05, 14:53 ale chyba duzo ludzi sie do postu w wigilię przyzwyczaiło i trudno im będzie na wigilijny stół wyjechać z jakąś szynką. Zresztą po co? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wigilia 06.12.05, 14:56 Są potrawy które jadam tylko w Wigilię. Kluski z makiem i rodzynkami Postna kapusta, najlepiej na lnianym oleju. Niby uszka a trochę pierogi z grzybami- to wynalazek mojej teściówki Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Wigilia 06.12.05, 15:25 Moim zdaniem winę ponosi burmistrz Łomianek, Łucjan Sokołowski. Na pewno on zmącił w głowach Narodu! Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Wigilia 06.12.05, 15:26 Lepiej nie żartuj on nie dawno chciał komunię w kościele rozdawać, więc ja akurat i w to uwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Wigilia 06.12.05, 15:27 frags napisał: > Moim zdaniem winę ponosi burmistrz Łomianek, Łucjan Sokołowski. Na pewno on > zmącił w głowach Narodu! Czyli ty Frags, czy Robert bo już mi się myli? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Wigilia 06.12.05, 15:30 Krwawi mi serce, że mnie mylisz, ale trochę się zasklepia, bo Robert to sympatyczny gość. Jesteśmy jednak dwoma różnymi osobami. Krzysiom świadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Wigilia 06.12.05, 15:33 Gdzież bym śmiała cię z kimś pomylić, ja tylko nie pamiętam który z was gra na forum rolę burmistrza. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wigilia 06.12.05, 15:02 No to może ranking potraw wigilijnych (ale może już bez jakiegoś mazana w sosie własnym) ja głosuję za barszczem z uszkami i sernikiem krakowskim Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Wigilia 06.12.05, 15:45 Ja się specjalizuję w śledziach i karpiu. Żona w pierogach i trwa nieustanna debata nad wyższością barszczu z uszkami (ja) nad grzybową (żona). Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Wigilia 06.12.05, 16:09 Ja się poddaję, nie umiem wybrać. Wszystko na równi pod warunkiem, że własnoręcznie robione. Ile potraw macie na stołach i jak tam z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem? No i kiedy ubieracie choinkę? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Wigilia 06.12.05, 16:17 U mnie jest restrykcyjnie i tradycyjnie - 12 potraw, choinka w wigilię rano, stoi do Trzech Króli, prezenty do tej pory wkładano pod choinkę, w tym roku jeszcze pewnie tak będzie, ale za rok już przyjdzie Mikołaj i chyba zostawi wór pod oknem w ogrodzie. Moja córka wejdzie w piekny mikołajowy wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Wigilia 06.12.05, 16:18 Zdecydowanie moim numerem jeden są pierogi z kapustą i grzybami mojej babci, popijane barszczem produkcji mamy. Potem karp smażony. Resztę potraw próbuję już tylko przez grzczność. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Wigilia 06.12.05, 16:22 a jaka zupa króluje na Mazowszu - barszcz, grzybowa czy rybna? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Wigilia 06.12.05, 16:24 U mnie barszcz, nad czym ubolewam bo wolę grzybową. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Wigilia 06.12.05, 16:28 W mojej mamy barszcz ale czysty, do picia. U teściów grzybowa. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Wigilia 06.12.05, 16:31 ciekawe czy te zupy można jakoś w regiony, barsz chyba bardzo poznański nie jest, bo pamiętam że u znajomych było inaczej. U mnie był barszcz, ale chyba ze względu na jakieś tam wschodnie klimaty. Tu też powinien barszcz królować wedle tej teori, bo W-wa na wschodzie przecież:) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wigilia 06.12.05, 16:42 Od kilku lat cała rodzina zwala się do nas na Wigilię. Zestaw wigilijny zadawalający wszystkich i łączący tradycje połaczonych domów wygląda następująco: śledź-co najmniej 4-5 rodzjów zupa grzybowa barszcz czysty uszka z grzybami-takie specyficzne z ciasta francuskiego większe od normalnych. Jest to wynalazek i ponoc tradycja z jej domu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wigilia 06.12.05, 16:50 coś mi uciekło więc kończę. pierogi z kapustą i grzybami kapusta wigilijna na oleju. karp smażony karp w galarecie kluski z makiemi i rodzynkami(dla szwagra) Kiedyś złapała nas fantazja więc zrobiliśmy jakąś sałatke krewetkową i jeszcze jakąs pieczoną rybę ale rodzina odmówiła spożywania "wynalazków" w Wigilię Generalnie można zejść z tego świata jak się wszystkiego spróbuje. W moim domu choinkę zawsze ubierało się rano w Wigilię,jeść można było dopiero kolację-cały dzień na głodniaka Prezenty po kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Wigilia 06.12.05, 17:16 Sporo tego. Sami wszystko robicie czy goście przejeżdżają z własnymi potrawami? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wigilia 06.12.05, 22:12 Goście trochę dorzucają. W sumie jest trzeba się nazasuwać. Odpowiedz Link Zgłoś