Gość: fff IP: *.chello.pl 24.10.08, 17:59 wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=11499 a wy ciągle dajecie sie nabrać na 5 lat buląc przy tym często ogromne pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: K2 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 18:43 do końca się z tym nie zgodzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Magister jest dziś nikim IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.10.08, 10:05 Wiadomo. Kiedy ja po maturze nie poszłam na studia, rodzina dostała ataku serca. Poszłam do pracy i odkładałam każdy grosz. Po paru miesiącach dzięki zakładom bukmacherskim z dwóch tysięcy zrobiłam w niedługi czas 20 tys. Pobawiłam się w to jeszcze (wiadomo, że rodzina miała mnie za hazardzistkę, chcieli mnie leczyć itd.) Potem z 40 tysiącami grałam na giełdzie. Dużo czytałam na ten temat. Potem już tylko zastanawiałam się w co zainwestować kilkadziesiąc tysięcy złotych. Teraz mam 25 lat, własne duże mieszkanie, wakacje w ciepłych krajach, pracuję kiedy chcę. A moi koledzi ze szkoły mają tytuł magistra. A do niego kredyty, 1500zł wypłaty i narzekają jaka ta Polska jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr=magazynier Magistrow jak psow na rynku IP: *.srg.vectranet.pl 25.10.08, 10:16 J.W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr Re: Magister jest dziś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 10:21 bardzo prawdziwy artykuł, jak ja 25 lat temu szedłem do LO to wszyscy wkoło pytali : "czy nie lepiej iść do technikum i mieć jakiś zawód?" Teraz prawie nikt nie myśli o zdobywaniu zawodu. A potem płacz i zgrzytanie zębami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leoo Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 25.10.08, 11:49 dobry artykuł . wiele osób studiuje bo "tak trzeba" .nie wypada nie studiować chociażby dla babci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 71 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 25.10.08, 12:02 Nie traktowałabym zbyt serio artykułów z o2. Kształcenie może straciło tą jakość, tylko pytam jak to jest że 20 lat temu mówiło się że studia są lżejsze niż LO i ludzie studiując dziennie mogli jednocześnie pracować w spółdzielnach studenckich. Teraz wmawiają że wtedy jakość kształcenia była lepsza. Nie jestem tego pewna. Nadal uważam że najlepszą opcją jest mieć zawód na poziomie technika, pracować i studiować kierunek pokrewny. Co z tego że technik dobrze zarabia jeżeli nie ma szans na awans i po 30 latach może zarabiać tyle samo, a o awansie bez studiów nie ma co myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leoo Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 25.10.08, 12:07 "a o awansie bez studiów nie ma co myśleć" to kolejny slogan i stereotyp babci. raczej powinnaś napisać "a o awansie bez znajomości nie ma co myśleć" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piaskowy Re: Magister jest dziś nikim IP: *.icpnet.pl 25.10.08, 13:26 ja zapierd... od rana do wieczora, awansuję pomimo braku wyższego wykształcenia. Zarabiam dobrze (ponad 4000 netto), służbowy komputer, komórka, samochód. Nie wierzcie w stereotypy i slogany - każdy jest kowalem swojego losu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on MGR INŻ - Możesz Gó... Robić I Nieźle Życ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.08, 14:14 ot cała prawda :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apostata Re: Magister jest dziś nikim IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.08, 09:02 Gość portalu: piaskowy napisał(a): > > ja zapierd... od rana do wieczora, awansuję pomimo braku wyższego wykształcenia > . > Zarabiam dobrze (ponad 4000 netto), służbowy komputer, komórka, samochód. > Nie wierzcie w stereotypy i slogany - każdy jest kowalem swojego losu! ------------ Na każdym kroku spotykamy ludzi, którzy nas chronią i uczą. W pojedynkę nikt nigdy niczego wielkiego nie dokonał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 71 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 27.10.08, 22:26 Oczywiście, ale tak koło 60 to wolałabym pracować głową a nie rękami. Jest próg, gdzie zarobki zależą od wykształcenia, więc lepiej je mieć. Do łopaty zawsze można wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 71 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.maxtel.com.pl 28.10.08, 12:43 Właśnie - od rana do wieczora. I Ty nazywasz to życiem? Osoby wykształcone potrzebują do szczęścia czegoś więcej niż tylkopracy, pieniędzy i awansu, to droga a nie cel Odpowiedz Link Zgłoś
mojekontolalala Re: Magister jest dziś nikim 27.10.08, 08:41 chory kraj poronionych pracodawców i tyle w każdy normalnym kraju świata ludzie wykształceni są cenni i dużo znaczą tylko my mamy chorych pracodawców co będą chcieli doktorat do prostych rzeczy, profesure dla sprzedawcy a może i niedługo nobla na kierownika działu??? bez przesady, to chore wymogi pracodawców a nie "wykształcony to nic" Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Magister jest dziś nikim 27.10.08, 08:47 Wierz mi, ze ludzie z wyksztalceniem zawodowym typu technik biurowy w Niemczech maja czesto lepsze mozliwosci i zarabiaja tez wiecej niz ludzie po studiach. Ot, taki paradoks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 71 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 27.10.08, 22:29 Porównujesz inną jakość myślenia. Mamy swoje kompleksy, jak się z nich wyleczymy to wrócimy do prawdy że mgr = majster. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outsourcer Re: Magister jest dziś nikim IP: 80.48.211.* 27.10.08, 22:47 mgr=majster=maestro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 28.10.08, 13:02 Nie zapominajmy o ludziach, którzy studiują z zamiłowania. Zdaję sobie sprawę, ile zarobię jako pracownik naukowy, jednak dokonałam tego wyboru świadomie. Wykształcenie ma dla mnie wielką wartość. Proszę nie mierzyć wszystkich jednakową miarką. אבינו מלכינו Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sutencje Re: Magister jest dziś nikim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 16:08 bzdura, hr-owcom się popierdzieliło i wygenerowali pogląd, który jest dławiącym stereotypem (szczególnie dla tzw. "łysych absolwentów") społecznym, że ktoś po studiach (tzn. wykształciuch, ale - to najważniejsze - bez doświadczenia) nic nie umie i będzie tylko zadawał pytania, będzie ciątał i nic z tego nie będzie, a ambicje "pękną" sufit w biurze. Tak sie porobiło i w mediach rozsiało ten stereotyp kongenialny, i mamy domorosłe panie od rekrutacji (np. kierowniczki, a także właścicielki), które patrzą na CV - nie widzą równoległego z tokiem studiów doświadczenia, i już wiedzą, że nie nadajesz się kotku,do niczego, możesz liście zamieść na podjeździe, może ci zapłacę, a może nie. Weźmy pod uwagę także "etos paniuś", które potrzebują fizoli z rodziną na karku, kredytopożyczkami, którzy muszą robić i nie trzeba ich szantażować bo sami się zaszantażują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outsourcer Re: Magister jest dziś nikim IP: 80.48.211.* 28.10.08, 20:03 Trichę lat temu to już było... Mój nie w cimię bity szef przekonał dyrektora, ze zamiast zatrudniać tańszych techników, lepiej brać świeżo upieczonych inzynierów, którzy ambitnie sami z dokumentacji się wyszkolą (oszczędzamy na szkoleniach zagranicznych) i nie będa ambitnie domagać się tłumaczeń dokumenatcji na j.polski a także podczas wyjazdów zagranicznych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mentor Re: Magister jest dziś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 10:22 A wracając do łopaty;) jak ktoś nie jest "mgr." lub "inż." to zrozumie to że światem żądza tez inne "papierki" takie jak kursy ;) Dobrym przykładem są kursy budowlane które dają uprawnienia operatorskie na różne maszyny a co najważniejsze;) nie na robimy się a zarobimy te skromne 3-4tys. Na pytanie inżyniera na dudowie ile zarabiam na tym dźwigu odparłem mu krótko "Jak byś wiedział to by Cię serce zabolało z rozpaczy" już nic nie powiedział;) Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
noxxxman1981 Re: Magister jest dziś nikim 29.10.08, 10:51 sutencje ma rację. Utarł się stereotyp że jak ktoś ma wykształcenie i nie ma doświadczenia to jest w czymś gorszy. Nie patrzy natomiast na to że ten ktoś poświęcił na studia kilka lat, inwestował w siebie, rozwijał się. Nie widzi tego że człowiek który naprawdę się przykładał na studiach będzie o niebo lepszym pracownikiem niż ten bez studiów z prostego powodu bo ma o wiele szersze horyzonty myślowe, rozwiniętą umiejętność abstrakcyjnego i kreatywnego myślenia a także ambicje żeby się rozwijać i dokształcać. Natomiast ktoś bez wykształcenia jest nastawiony bardzo często jedynie na trzepanie kasy po jak najniżeszej lini oporu , wypełnia obowiązki sumiennie i zapie... 24 h żeby było więcej więcej. Po prostu taki mamy system że potrzeba pracodawcom nie ludzi ambitnych chcących coś ruszyć do przodu tylko tępaków których można omamić mamoną , bezmyślne roboty które dla pracy poświęcą wszystko co najważniejsze w ich życiu !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 71 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.maxtel.com.pl 29.10.08, 13:18 Że niby niby mamią? :))) Żeby chociaż udawali że mamią, ale nie, lepiej bezczelnie terroryzować wypowiedzeniem. Tak sobie myślę że nawet w trudnych kryzysowych czasach łatwiej utrzymać się i żyć na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś