Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Magister jest dziś nikim

IP: *.chello.pl 24.10.08, 17:59
    wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=11499

a wy ciągle dajecie sie nabrać na 5 lat buląc przy tym często
    ogromne pieniądze
    Obserwuj wątek
      • Gość: K2 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 18:43
        do końca się z tym nie zgodzę
      • Gość: Ania Re: Magister jest dziś nikim IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.10.08, 10:05
        Wiadomo.
        Kiedy ja po maturze nie poszłam na studia, rodzina dostała ataku
        serca.
        Poszłam do pracy i odkładałam każdy grosz. Po paru miesiącach
        dzięki zakładom bukmacherskim z dwóch tysięcy zrobiłam w niedługi
        czas 20 tys.
        Pobawiłam się w to jeszcze (wiadomo, że rodzina miała mnie za
        hazardzistkę, chcieli mnie leczyć itd.)
        Potem z 40 tysiącami grałam na giełdzie. Dużo czytałam na ten temat.
        Potem już tylko zastanawiałam się w co zainwestować kilkadziesiąc
        tysięcy złotych.

Teraz mam 25 lat, własne duże mieszkanie, wakacje w ciepłych
        krajach, pracuję kiedy chcę.

A moi koledzi ze szkoły mają tytuł magistra. A do niego kredyty,
        1500zł wypłaty i narzekają jaka ta Polska jest zła.
        • Gość: mgr=magazynier Magistrow jak psow na rynku IP: *.srg.vectranet.pl 25.10.08, 10:16
          J.W.
      • Gość: mgr Re: Magister jest dziś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 10:21
        bardzo prawdziwy artykuł, jak ja 25 lat temu szedłem do LO to
        wszyscy wkoło pytali : "czy nie lepiej iść do technikum i mieć jakiś
        zawód?" Teraz prawie nikt nie myśli o zdobywaniu zawodu. A potem
        płacz i zgrzytanie zębami.
        • Gość: leoo Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 25.10.08, 11:49
          dobry artykuł . wiele osób studiuje bo "tak trzeba" .nie wypada nie
          studiować chociażby dla babci.
      • Gość: 71 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 25.10.08, 12:02
        Nie traktowałabym zbyt serio artykułów z o2. Kształcenie może straciło tą jakość, tylko pytam jak to jest że 20 lat temu mówiło się że studia są lżejsze niż LO i ludzie studiując dziennie mogli jednocześnie pracować w spółdzielnach studenckich. Teraz wmawiają że wtedy jakość kształcenia była lepsza. Nie jestem tego pewna.
        Nadal uważam że najlepszą opcją jest mieć zawód na poziomie technika, pracować i studiować kierunek pokrewny. Co z tego że technik dobrze zarabia jeżeli nie ma szans na awans i po 30 latach może zarabiać tyle samo, a o awansie bez studiów nie ma co myśleć.
        • Gość: leoo Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 25.10.08, 12:07
          "a o awansie bez studiów nie ma co myśleć" to kolejny slogan i
          stereotyp babci. raczej powinnaś napisać "a o awansie bez
          znajomości nie ma co myśleć"
          • Gość: piaskowy Re: Magister jest dziś nikim IP: *.icpnet.pl 25.10.08, 13:26

ja zapierd... od rana do wieczora, awansuję pomimo braku wyższego wykształcenia.
            Zarabiam dobrze (ponad 4000 netto), służbowy komputer, komórka, samochód.
            Nie wierzcie w stereotypy i slogany - każdy jest kowalem swojego losu!
            • Gość: on MGR INŻ - Możesz Gó... Robić I Nieźle Życ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.08, 14:14
              ot cała prawda :]
            • Gość: apostata Re: Magister jest dziś nikim IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.08, 09:02
              Gość portalu: piaskowy napisał(a):

>
              > ja zapierd... od rana do wieczora, awansuję pomimo braku wyższego
              wykształcenia
              > .
              > Zarabiam dobrze (ponad 4000 netto), służbowy komputer, komórka,
              samochód.
              > Nie wierzcie w stereotypy i slogany - każdy jest kowalem swojego
              losu!
              ------------
              Na każdym kroku spotykamy ludzi, którzy nas chronią i uczą.
              W pojedynkę nikt nigdy niczego wielkiego nie dokonał.
            • Gość: 71 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 27.10.08, 22:26
              Oczywiście, ale tak koło 60 to wolałabym pracować głową a nie rękami. Jest próg, gdzie zarobki zależą od wykształcenia, więc lepiej je mieć. Do łopaty zawsze można wrócić.
            • Gość: 71 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.maxtel.com.pl 28.10.08, 12:43
              Właśnie - od rana do wieczora. I Ty nazywasz to życiem? Osoby wykształcone
              potrzebują do szczęścia czegoś więcej niż tylkopracy, pieniędzy i awansu, to
              droga a nie cel
      • mojekontolalala Re: Magister jest dziś nikim 27.10.08, 08:41
        chory kraj poronionych pracodawców i tyle

w każdy normalnym kraju świata ludzie wykształceni są cenni i dużo znaczą

tylko my mamy chorych pracodawców co będą chcieli doktorat do prostych rzeczy,
        profesure dla sprzedawcy a może i niedługo nobla na kierownika działu???

bez przesady, to chore wymogi pracodawców a nie "wykształcony to nic"

• annajustyna Re: Magister jest dziś nikim 27.10.08, 08:47
          Wierz mi, ze ludzie z wyksztalceniem zawodowym typu technik biurowy w Niemczech
          maja czesto lepsze mozliwosci i zarabiaja tez wiecej niz ludzie po studiach. Ot,
          taki paradoks.
          • Gość: 71 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 27.10.08, 22:29
            Porównujesz inną jakość myślenia. Mamy swoje kompleksy, jak się z nich wyleczymy to wrócimy do prawdy że mgr = majster.
            • Gość: outsourcer Re: Magister jest dziś nikim IP: 80.48.211.* 27.10.08, 22:47
              mgr=majster=maestro
      • Gość: Ola Re: Magister jest dziś nikim IP: *.chello.pl 28.10.08, 13:02
        Nie zapominajmy o ludziach, którzy studiują z zamiłowania. Zdaję sobie sprawę,
        ile zarobię jako pracownik naukowy, jednak dokonałam tego wyboru świadomie.
        Wykształcenie ma dla mnie wielką wartość. Proszę nie mierzyć wszystkich
        jednakową miarką.

אבינו מלכינו
        • Gość: sutencje Re: Magister jest dziś nikim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 16:08
          bzdura, hr-owcom się popierdzieliło i wygenerowali pogląd, który
          jest dławiącym stereotypem (szczególnie dla tzw. "łysych
          absolwentów") społecznym, że ktoś po studiach (tzn. wykształciuch,
          ale - to najważniejsze - bez doświadczenia) nic nie umie i będzie
          tylko zadawał pytania, będzie ciątał i nic z tego nie będzie, a
          ambicje "pękną" sufit w biurze. Tak sie porobiło i w mediach
          rozsiało ten stereotyp kongenialny, i mamy domorosłe panie od
          rekrutacji (np. kierowniczki, a także właścicielki), które patrzą na
          CV - nie widzą równoległego z tokiem studiów doświadczenia, i już
          wiedzą, że nie nadajesz się kotku,do niczego, możesz liście zamieść
          na podjeździe, może ci zapłacę, a może nie.
          Weźmy pod uwagę także "etos paniuś", które potrzebują fizoli z
          rodziną na karku, kredytopożyczkami, którzy muszą robić i nie trzeba
          ich szantażować bo sami się zaszantażują.
          • Gość: outsourcer Re: Magister jest dziś nikim IP: 80.48.211.* 28.10.08, 20:03
            Trichę lat temu to już było...
            Mój nie w cimię bity szef przekonał dyrektora, ze zamiast zatrudniać
            tańszych techników, lepiej brać świeżo upieczonych inzynierów,
            którzy ambitnie sami z dokumentacji się wyszkolą (oszczędzamy na
            szkoleniach zagranicznych) i nie będa ambitnie domagać się tłumaczeń
            dokumenatcji na j.polski a także podczas wyjazdów zagranicznych...
            • Gość: Mentor Re: Magister jest dziś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 10:22
              A wracając do łopaty;) jak ktoś nie jest "mgr." lub "inż." to zrozumie to że
              światem żądza tez inne "papierki" takie jak kursy ;) Dobrym przykładem są kursy
              budowlane które dają uprawnienia operatorskie na różne maszyny a co
              najważniejsze;) nie na robimy się a zarobimy te skromne 3-4tys. Na pytanie
              inżyniera na dudowie ile zarabiam na tym dźwigu odparłem mu krótko "Jak byś
              wiedział to by Cię serce zabolało z rozpaczy" już nic nie powiedział;) Dziękuje.
              • noxxxman1981 Re: Magister jest dziś nikim 29.10.08, 10:51
                sutencje ma rację. Utarł się stereotyp że jak ktoś ma wykształcenie i nie ma
                doświadczenia to jest w czymś gorszy. Nie patrzy natomiast na to że ten ktoś
                poświęcił na studia kilka lat, inwestował w siebie, rozwijał się. Nie widzi tego
                że człowiek który naprawdę się przykładał na studiach będzie o niebo lepszym
                pracownikiem niż ten bez studiów z prostego powodu bo ma o wiele szersze
                horyzonty myślowe, rozwiniętą umiejętność abstrakcyjnego i kreatywnego myślenia
                a także ambicje żeby się rozwijać i dokształcać. Natomiast ktoś bez
                wykształcenia jest nastawiony bardzo często jedynie na trzepanie kasy po jak
                najniżeszej lini oporu , wypełnia obowiązki sumiennie i zapie... 24 h żeby
                było więcej więcej. Po prostu taki mamy system że potrzeba pracodawcom nie ludzi
                ambitnych chcących coś ruszyć do przodu tylko tępaków których można omamić
                mamoną , bezmyślne roboty które dla pracy poświęcą wszystko co najważniejsze w
                ich życiu !!
                • Gość: 71 Re: Magister jest dziś nikim IP: *.maxtel.com.pl 29.10.08, 13:18
                  Że niby niby mamią? :)))
                  Żeby chociaż udawali że mamią, ale nie, lepiej bezczelnie terroryzować
                  wypowiedzeniem. Tak sobie myślę że nawet w trudnych kryzysowych czasach łatwiej
                  utrzymać się i żyć na zachodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka