Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zasiłek dla bezrobotnych?

IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.10.08, 11:44
    rok przepracowałam w jednej firmie, płynnie przeszłam do innej
    firmy, gdzie pracowalam 5 m-cy na umowe zlecenie potem pol roku na
    umowie o prace
    Rozwiazalam umowe o prace za porozumienim stron i czy w takim
    przypadku nalezy mi sie zasilek dla bezrobotnych?

Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: zasiłek dla bezrobotnych? 28.10.08, 12:09
        Gość portalu: Marta napisał(a):

> rok przepracowałam w jednej firmie, płynnie przeszłam do innej
        > firmy, gdzie pracowalam 5 m-cy na umowe zlecenie potem pol roku na
        > umowie o prace
        > Rozwiazalam umowe o prace za porozumienim stron i czy w takim
        > przypadku nalezy mi sie zasilek dla bezrobotnych?

Jeśli ostatnią umowę rozwiązałaś za porozumieniem stron, to zasiłek będzie Ci się należał dopiero po 90 dniach od chwili zarejestrowania.

" Prawo do zasiłku nie przysługuje bezrobotnemu który:
        w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w Powiatowym Urzędzie Pracy rozwiązał stosunek pracy (stosunek służbowy) za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron, chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących pracodawcy albo rozwiązanie stosunku pracy za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania.

W w/w przypadku prawo do zasiłku dla bezrobotnych będzie przysługiwać po okresie 90 dni, od dnia zarejestrowania się w Powiatowym Urzędzie Pracy."

Jeśli pracując nie osiągałaś w okresie 365 dni w ostatnich 18 miesiącach minimalnej krajowej, to zasiłek w ogóle Ci się nie należy.
        Jeśli znajdą dla Ciebie jakieś zajęcie, to zasiłek też nie przysługuje.

"Prawo do zasiłku dla bezrobotnych przysługuje bezrobotnemu za każdy dzień kalendarzowy po upływie 7 dni od dnia zarejestrowania się w Powiatowym Urzędzie Pracy jeżeli:

1. nie ma dla niego propozycji odpowiedniej pracy, propozycji stażu, przygotowania zawodowego w miejscu pracy, prac interwencyjnych lub robót publicznych oraz

2. w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni:

- był zatrudniony i osiągał wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę; w okresie tym nie uwzględnia się okresów urlopów bezpłatnych trwających dłużej niż 30 dni,

- wykonywał pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo współpracował przy wykonywaniu tych umów, jeżeli wysokość wynagrodzenia, od którego była odprowadzana składka ubezpieczeniowa i Fundusz Pracy była nie niższa niż najniższe wynagrodzenie w przeliczeniu na okres pełnego miesiąca,"

www.pupkielce.pl/obsluga/zasilek.html

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka