Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zakaz konkurencji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 13:16
    czy pracodawca moze obejśc zakaz konkurencji przez to że wymusi na pracowniku
    podpisanie jednostronnego oświadczenie, ze nie będzie on podejmował działań
    konkurencyjnych w czasie trwania stosunku pracy i po jego ustaniu, pod
    rygorem wypowiedzenia stosunku pracy
    Obserwuj wątek
      • beata_ Re: zakaz konkurencji 23.10.03, 13:58
        Kodeks pracy mówi o osobnej umowie, a nie oświadczeniu którejkolwiek ze stron.
        Groźba zwolnienia z pracy jest nadinterpretacją, moim zdaniem, bo kodeks mówi
        tylko o odszkodowaniu za straty poniesione przez pracodawcę w wyniku
        niezastosowania się pracownika do zakazu konkurencji. Mówi też o odszkodowaniu
        ze strony pracodawcy, po ustaniu zatrudnienia na rzecz pracownika, którego
        zakaz konkurencji obowiązuje po ustaniu tegoż zatrudnienia

Niewykluczone, że praktyką jest również "karne" zwolnienie pracownika, ale nie
        może się taki zapis pojawić w umowie o zakazie konkurencji - podejrzewam, ze
        umowa taka byłaby z mocy prawa nieważna, a już na pewno jednostronne
        oświadczenie.
        • Gość: tdziadek Re: zakaz konkurencji - odszkodowanie IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 24.10.03, 17:54
          ... Mówi też o odszkodowaniu ze strony pracodawcy, po ustaniu zatrudnienia na
          rzecz pracownika, którego zakaz konkurencji obowiązuje po ustaniu tegoż
          zatrudnienia....

Wyjaśnij sprawę odszkodowania. Np. Mechanik samochodowy podpisał taką umowę (
          że nie będzie pracował w innym warsztacie nawet po odejściu z warsztatu, w
          którym obecnie pracuje). Ponieważ nie ma innego fachu, a pracować w swoim
          zawodzie dalej nie może (bo podpisał umowę jw.) zostaje skazany na bezrobocie,
          przekwalifikowanie się.... i różne takie. No to jak z tym odszkodowaniem ?
          • beata_ Re: zakaz konkurencji - odszkodowanie 24.10.03, 18:01
            Gość portalu: tdziadek napisał(a):

> ... Mówi też o odszkodowaniu ze strony pracodawcy, po ustaniu zatrudnienia
            na
            > rzecz pracownika, którego zakaz konkurencji obowiązuje po ustaniu tegoż
            > zatrudnienia....
            >
            >
            > Wyjaśnij sprawę odszkodowania. Np. Mechanik samochodowy podpisał taką umowę
            > ( że nie będzie pracował w innym warsztacie nawet po odejściu z warsztatu, w
            > którym obecnie pracuje). Ponieważ nie ma innego fachu, a pracować w swoim
            > zawodzie dalej nie może (bo podpisał umowę jw.) zostaje skazany na
            > bezrobocie, przekwalifikowanie się.... i różne takie. No to jak z tym
            > odszkodowaniem ?

Nie bardzo wiem, co tu wyjaśniać - właśnie dlatego przysługuje mu
            odszkodowanie (umowa powinna je przewidzieć, po to jest), żeby zniwelować
            skutki niemozności podjęcia pracy komkurencyjnej...

Przykład ciut skrajny dajesz, ale to już bez znaczenia:-)
      • Gość: ola Re: zakaz konkurencji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 15:33
        ja też tak myślę tyle, ze dostałam dzisiaj do podpisania coś podobnego. z
        przygotowanej formy tego oświadczenia nie wynika izby miał to być załącznik do
        umowy. w sumie to w tym przygotowanym oświadczeniu jest mowa o "obowiązku
        zachowania tajemnicy firmy"
        • beata_ Re: zakaz konkurencji 23.10.03, 16:30
          Gość portalu: ola napisał(a):

> ja też tak myślę tyle, ze dostałam dzisiaj do podpisania coś podobnego. z
          > przygotowanej formy tego oświadczenia nie wynika izby miał to być załącznik
          > do umowy. w sumie to w tym przygotowanym oświadczeniu jest mowa o "obowiązku
          > zachowania tajemnicy firmy"

To nie ma być załącznik do umowy, tylko umowa o zakazie konkurencji. Jeśli to
          podpisałaś, a nie ma to wymaganej formy, to wynikają z tego dwie rzeczy -
          niekorzystna dla pracodawcy, bo w razie czego może cię pocałować w nos, bo de
          facto umowy takiej z Tobą nie podpisał, nie może wiec wymagać odszkodowania
          jakby co, ani Cię ukarać zwolnieniem...
          - niekorzystna dla ciebie - bo nie dostaniesz (z tego samego powodu)
          odszkodowania za obowiązywanie zakazu konkurencji po ustaniu zatrudnienia -
          mniejsza już o to, że nie masz obowiązku go przestrzegać.

Jeśli masz ten papier (a powinnaś miec kopię) pokaż to komuś mądremu - np w
          PIP, zrobisz to bezpłatnie wyjasni wszystkie Twoje wątpliwości i podpowie, co
          i jak z tym zrobić - to nie musi być zaraz skarga czy coś takiego, po prostu
          porada, której mają obowiązek ci udzielić
          Powodzenia...i dobrze, ze dbasz o swoje sprawy od początku:-)
      • jetbang Re: zakaz konkurencji 24.10.03, 23:43
        a czy to może być w formie zarządzenia wewnętrznego, ktore pracownik podpisuje
        że się zapoznał????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka