Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zadaniowy tryb pracy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 21:05
    Pracuję w zakupach, praca interesująca ale bardzo wyczerpująca, pochłaniająca 10-14h/dobę.
    Mamy zadaniowy tryb pracy, zadań przybywa z tygodnia na tydzień.Zaległości rosną, nie jestem już w stanie wykonać całej powierzonej mi pracy. Szef coraz częściej ma pretensje, że coś nie zostało zrobione. Robię się nerwowa, czuję, że ucieka ze mnie cała energia, po przyjściu do domu nie robię już nic. Moją opinię podzielają ludzie z zespołu.

Jeszcze niedawno mówiono nam, że praca będzie zajmować ok 9h, w tej chwili zasugerowano nam, że miło będzie jeśli będziemy zostawać po min.10h, pracujemy średnio 10-11h. Nadgodziny są nierejstrowane i nikt nam za to nie płaci. Niedawno usłyszeliśmy, ze nienadajemy się do niczego. Przez przypadek usłyszeliśmy, że po świętach zwolnią większość z nas.

W tej chwili wykonujemy zadania, które w innych firmach wykonuje dział jakości, marketingu, handlowy, myśleć mamy także za magazyn. Każdy z nas ma po kilkaset towarów.
    Szef powiedział, że jesteśmy od wszystkiego. Mamy służyć działowi handlowemu, spełniać każde ich żadanie. Totalna paranoja.
    Za braki jesteśmy karani, ucinają nam pensję za każdy jeden towar odpowiednio mniej. Na pensję składa się podstawa i premia, która nie jest nigdzie jasno określona, to tylko umowa słowna.

Czy mam jakąś podstawę prawną by domagać się ludzkiego traktowania ?? Każdy prócz pracy ma także swoje życie, które zaczyna nam się sypać
    Obserwuj wątek
      • Gość: sdbv Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.chello.pl 31.10.08, 21:49
        a wpisujecie sie w grafik? zapisujcie sobie kiedy robiliscie
        nadgodziny, co wtedy robiliscie. za nadgodziny MUSZA wam oddac, czy
        to finansowo, czy w urlopie.
        • Gość: ala Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.08, 07:24
          tak wpisujemy się w grafik, ale jest to tylko lista obecności, nigdzie nie ma informacji ile pracujemy

kiedyś próbowaliśmy wpisywać godziny pracy, jednak kadrowa od razu się zorientowała i wymieniła listę
      • Gość: abc Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.08, 22:55
        > Czy mam jakąś podstawę prawną by domagać się ludzkiego traktowania ??
        KP
        Art. 140.
        W przypadkach uzasadnionych rodzajem pracy lub jej organizacją albo miejscem wykonywania pracy może być stosowany system zadaniowego czasu pracy. Pracodawca, po porozumieniu z pracownikiem, ustala czas niezbędny do wykonania powierzonych zadań, uwzględniając wymiar czasu pracy wynikający z norm określonych w art. 129.

Art. 129.
        § 1. Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym nieprzekraczającym 4 miesięcy, z zastrzeżeniem § 2 oraz art. 135-138, 143 i 144.

§ 2. W rolnictwie i hodowli, a także przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób może być wprowadzony okres rozliczeniowy nieprzekraczający 6 miesięcy, a jeżeli jest to dodatkowo uzasadnione nietypowymi warunkami organizacyjnymi lub technicznymi mającymi wpływ na przebieg procesu pracy - okres rozliczeniowy nieprzekraczający 12 miesięcy. Nie jest jednak dopuszczalne stosowanie przedłużonego okresu rozliczeniowego w systemach czasu pracy, o których mowa w art. 135-138.

oraz
        www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=26461i
        www.twoja-firma.pl/artykuly/668,nietypowe-formy-czasu-pracy-cz-ii,1.html
        Najlepiej udaj się po poradę do najbliższej PIP.
        • Gość: ala Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.08, 20:24
          Dzięki za te artykuły:*
      • Gość: boss Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 10:08
        gdyby firma miała pieniądze to szef napewno by wam zapłacił za nadgodziny albo
        zatrudnił więcej ludzi. Łatwo tylko wyciągać rękę, jak widać w polakach nadal
        pokutuje przysłowie zza komuny "czy sie stoi czy sie lezy 100zl sie należy"

może spróbujcie sami założyć firmę i wszystkim rozdawać pieniądze i jeszcze
        siebie utrzymać.
        • Gość: bielszczanin Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.11.08, 11:00
          chora sytuacja, moim zdaniem powinnaś poszukać czegoś nowego, chyba można znaleść jakąś inną pracę? Jak można nie płacić za nadgodziny, w naszej firmie jest to nie do pomyślenia, proponuję nasłanie Inspekcji Pracy.
        • Gość: bielszczanin Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.11.08, 11:08
          a ty bossie zastanów się co piszesz, przez takie egoistyczne myślenie jak twoje Polska jest takim krajem jakim jest, nie ma na to zgody nas pracowników, popatrz jak się traktuje ludzi w pracy na zachodzie? Ludzie chcą żyć... dajcie im żyć, praca powinna być na którymś miejscu w życiu a nie na pierwszym jak myślicie, dajcie im żyć inaczej w Polsce nie będzie normalnie.
        • Gość: ala Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.08, 20:30
          Pewnie prowokujesz.
          Gdybym pracowała w swojej firmie pewnie spędzałabym w niej więcej niż 8h/dobę.
          Jednak pracuję dla kogoś, a ten ktoś nie okazuje mi i moim kolegom szacunku, nie szanuje tego, ze mamy swoich bliskich, tylko robi z nas białych "murzynów". Nieobrażając murzynów.
          Po co mi pieniądze na chleb skoro nie ma czasu go zjeść...
      • kol.3 Re: zadaniowy tryb pracy 01.11.08, 11:05
        Idź do Pipu.
      • Gość: nadgodziny Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.nokia.com 03.11.08, 14:15
        Albo zadzwon do PIP'u i na poczatek anonimowo dowiedz sie w jaki
        sposob SAMI mozecie uwiarygodniac codziennie Wasze nadgodziny.
        Ja wysylalam maile z firmowego komputera i wpisywalam sie w ksiazke
        wyjsc na ochronie firmy. Pod koniec miesiaca drukowalam sobie wlasne
        rozliczenie, dolaczalam wydruki z maili i zaznaczalam, kiedy
        wpisywalam sie na ochronie.
        Mozliwe, ze korzystacie z laptopow. Wowczas pracodawca moze
        sugerowac, ze rownie dobrze mogliscie wysylac maile potwierdzajace z
        domu (u mnie na szczescie w gre wchodzil komputer stacjonarny).
        Warto obejrzec otoczenie budynku - jesli sa kamery (a nagrania sa
        przetrzymywane), to mozna w ten sposob udowodnic ile godzin
        faktycznie w pracy spedziliscie.
        Dodatkowo, po rozstaniu z oszukancza firma, zlozylam w PIP'ie
        skarge. Kontrola wykryla m.in. zle prowadzone ewidencje i nalozyla
        na firme kare (niestety niezbyt duza, ale jednak).

Niby przepisy sa, ale majac prace ciezko tak isc wymusic na
        pracodawcy dzialania zgodne z tymi przepisami.
        A jak juz sie sprawe zalatwi, to moze sie zdarzyc wypowiedzenie.

Powodzenia !!!
      • Gość: nadgodziny Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.nokia.com 03.11.08, 14:16
        Albo zadzwon do PIP'u i na poczatek anonimowo dowiedz sie w jaki
        sposob SAMI mozecie uwiarygodnic Wasze nadgodziny.
        Ja wysylalam maile z firmowego komputera i wpisywalam sie w ksiazke
        wyjsc na ochronie firmy. Pod koniec miesiaca drukowalam sobie wlasne
        rozliczenie, dolaczalam wydruki z maili i zaznaczalam, kiedy
        wpisywalam sie na ochronie.
        Mozliwe, ze korzystacie z laptopow. Wowczas pracodawca moze
        sugerowac, ze rownie dobrze mogliscie wysylac maile potwierdzajace z
        domu (u mnie na szczescie w gre wchodzil komputer stacjonarny).
        Warto obejrzec otoczenie budynku - jesli sa kamery (a nagrania sa
        przetrzymywane), to mozna w ten sposob udowodnic ile godzin
        faktycznie w pracy spedziliscie.
        Dodatkowo, po rozstaniu z oszukancza firma, zlozylam w PIP'ie
        skarge. Kontrola wykryla m.in. zle prowadzone ewidencje i nalozyla
        na firme kare (niestety niezbyt duza, ale jednak).

Niby przepisy sa, ale majac prace ciezko tak isc wymusic na
        pracodawcy dzialania zgodne z tymi przepisami.
        A jak juz sie sprawe zalatwi, to moze sie zdarzyc wypowiedzenie.

Powodzenia !!!
        • Gość: ala Re: zadaniowy tryb pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.08, 20:34
          Dziękuję za Wasze rady. Skonsultuję w PIPie co mam dalej robić. Teraz szukam nowej pracy.
          Dzięki

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady proszę o info :*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka