Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ławnicy cd

29.10.03, 22:26
    Jakiś czas temu, kiedy część forumowiczów czyniła pewne zabiegi, aby zostać
    ławnikiem (ja - parę rozmów, 2 wizyty, bombonierka- chodziło z sad pracy więc
    związki zawod.), padło pytanie - czy i tym razem najważniejsze będą
    znajomości.
    Napisałam wtedy, że o funkcję ławnika staram sie ja i moja koleżanka - obie
    bezrobotne prawniczki, i że jeżeli żadna z nas się "nie dostanie" to wiadomo
    o co chodzi.
    No i żadna z nas nie została wybrana.
    W moim mieście zostali za to ławnikami - radny (członek 2 komisji w Radzie
    Miasta),kierownik i zastępca kier. urzędu pracy, dyr. jednej z podstawówek i
    pewno inne ważne osóby, których nie udało nam sie zidentyfikować.
    I teraz myślę sobie i po co mi to było? Po co była ta nadzieja, że w końcu
    zacznę coś robić , czegoś się uczyć.
    Ani mi ani koleżance nie chodzi już o pieniądze tylko o zajęcie.
    A jak Wam poszło?
    Obserwuj wątek
      • asia.su Re: Ławnicy cd 30.10.03, 21:07
        czyżby to tylko mnie spotkała porażka ?
        • wieslaw.rewerski Re: Ławnicy cd 30.10.03, 22:00
          asia.su napisała:

> czyżby to tylko mnie spotkała porażka ?

Myślę, że raczej ludzie jeszcze nie znają wyników wyborów.

Wiesław Rewerski
          pan_bezrobotny
      • Gość: Jarek Re: Ławnicy cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.03, 22:03
        czy mozesz napisać , jakie to miasto ?
        działa w nim jakis organ prasowy ?
        a moze napiszesz o tych "wyborach" do gazety ?

bezrobotni dalej bez pracy , a "układowcy" jeszcze wiecej chapać ...
        oto Polska właśnie :-(
      • Gość: dino73 Re: Ławnicy cd IP: *.mofnet.gov.pl 31.10.03, 08:10
        niestety mnie(i kolegę - również jesteśmy prawnikami)spotkało to samo...
        trudno obrażać się na wynik demokratycznych wyborów, ale jakiś niesmak
        pozostaje - ławnikami u nas zostali ci sami ludzie co zawsze.Mi również nie
        chodiło o kasę (ponieważ pracuje)ale o robienie chociaż czasami tego co mnie
        pasjonuje i interesuje.
        pzdr
        • Gość: prawnik Re: Ławnicy cd IP: *.icpnet.pl 31.10.03, 17:49
          Ile to latek koledzy kolezanki maja.
          Ja postudiach prawniczych sprzedawel w sklepie.
          Pisalem do gazet i udzielalem sie spolecznie.
          I wybrano mnie w wieku 32 lat na lawnika.
          (kumpel w tym czasie dobrze sie ozenil i jest radca)
          Piotr
          • asia.su Re: Ławnicy cd 31.10.03, 18:15
            Prawniku - wydaje mi się, że na takich studiach to człowiek uczy się ładnie i
            czytelnie mówić i pisać. Spórz więc krytycznym okiem na to co sam napisałeś.

Ja też sprzedawałam w sklepie ale w czasie wakacji , potem pracowałam, potem
            uczyłam się na studiach (nie robię z tego tajemnicy, że na zaocznych), potem
            urodziłam syna, miałam hospicjum domowe,pracowałam w kilku miejscach,
            udzielałam sie w przedszkolu - statuty, regulaminy, pisma.

Ale kogo to obchodzi jakim jesteś człowiekiem.
            Nie masz układów - to spadaj.

Ja nie chcę być sędzią - nie lubię dylematów moralnych, chciałabym być
            urzędnikiem itp - ale nigdzie nie mam szans. Ostatnio szukałam pracy w biurze
            rachunkowym - nie chcą mnie nawet za darmo!
            A na wybory jestem wściekła - po cholerę mi to było.
            • wieslaw.rewerski Re: Ławnicy cd 31.10.03, 18:46
              asia.su napisała:

> chciałabym być
              > urzędnikiem itp - ale nigdzie nie mam szans.

A skąd jesteś? Jeśli nie chcesz pisać publicznie, to wyślij mi to mailem... Nie
              mam wprawdzie dla Ciebie żadnej oferty, ale może zainteresowałoby Cię coś
              innego?

Wiesław Rewerski
              pan_bezrobotny
              • asia.su Re: Ławnicy cd 01.11.03, 10:07
                Jestem z ROW, w ogłoszeniach nadal używa sie tego określenia- szukamy... z
                wyłączeniem ROW.
                Dziękuję za zainteresowanie moja osobą. Poczytałam sobie trochę Pana
                wypowiedzi.
                Uważam się za dobrego pracownika, doskonale potrafię zorganizować zadania, na
                których sie znam. Zupełnie nie nadaję się do tworzenia czegoś nowego, nigdy np.
                nie zostanę sławnym wynalazcą.
                Pozdrawiam
                • wieslaw.rewerski Re: Ławnicy cd - asia.su 02.11.03, 23:49
                  Pytanie zadałem bez jakiegokolwiek związku z tym, co pisuję na forach o pracy.
                  Ale to i tak nie ma znaczenia, bo w ROW nie mam możliwości pomożenia.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Wiesław Rewerski
                  pan_bezrobotny
            • wieslaw.rewerski Re: Ławnicy cd 31.10.03, 18:49
              Zainspirowany tym wątkiem zadzwoniłem dziś do Rady Warszawy z nadzieją, że
              dowiem się o sobie. I dowiedziałem się... że Rada podejmie uchwałę w sprawie
              ławników dopiero w drugiej połowie listopada! Na nieśmiałe przypomnienie, że
              przecież ustawowy termin wyboru ławników upływa dzisiaj, nie dostałem żadnej
              odpowiedzi... :(

Wiesław Rewerski
              pan_bezrobotny
              • Gość: krzysztofsf A nalezysz? ;) IP: 213.155.166.* 02.11.03, 22:04
                Kto w Szczecinie może być ławnikiem
                www1.gazeta.pl/szczecin/1%2c34939%2c1755698.html
                kov 02-11-2003, ostatnia aktualizacja 02-11-2003 18:53

Mimo konstytucyjnego zapisu o apolityczności sądów w Szczecinie swoich ławników
                będą mieć SLD i PiS. Wpływ na sądowe wyroki chciały mieć także inne partie.

Od Rady Miasta zależało ostatecznie, który kandydat może być ławnikiem, a który
                nie. Na 2,5 tys. kandydatów było 778 miejsc. Każdy z radnych dostał "ściągę" -
                przy nazwisku podane były informacje o wieku, wykształceniu i najważniejsze -
                kto danego kandydata rekomenduje. Radni głosowali 27 października.

Kandydaci zgłaszani przez SLD przeszli bez problemu. Klub radnych SLD jest
                najliczniejszy w radzie. Dobry wynik osiągnęło także PiS (też ma swoich
                przedstawicieli w radzie). Na SD czy LPR nie miał kto głosować -
                przedstawicieli tych partii nie ma w radzie.

Bycie ławnikiem to prestiż i władza, a dla niektórych także dodatkowe źródło
                dochodu. Emeryci, renciści i bezrobotni za każde posiedzenie otrzymują ok. 40
                zł (osoby pracujące - ekwiwalent jak za urlop). Jednak nie wszystkie
                ugrupowania pchały się do sądowych ław.

Ustawa o ustroju sądów mówi, że kandydatów na ławników mogą zgłaszać zakłady
                pracy, organizacje, stowarzyszenia, związki zawodowe, prezesi sądów i grupy co
                najmniej 25 obywateli z danego terenu. Ugrupowania polityczne uznały, że są
                także organizacjami. Jednak zdaniem Ministerstwa Sprawiedliwości konstytucyjny
                zapis o apolityczności sądów dotyczy zarówno sędziów, jak i ławników.

- Gdy zgłaszaliśmy swoich kandydatów, stanowisko Ministerstwa Sprawiedliwości
                nie było znane - tłumaczy Joachim Brudziński, prezes zachodniopomorskiego
                zarządu regionalnego PiS. - Parokrotnie upewnialiśmy się, prosiliśmy o zdanie
                prawników, pytaliśmy w biurze Rady Miasta. Działaliśmy w dobrej wierze.
                Uznaliśmy, że lepiej iść z otwartą przyłbicą, niż przepuszczać naszych
                kandydatów przez stowarzyszenia czy inne organizacje.

- Podzielamy stanowisko Ministerstwa Sprawiedliwości - mówi Arkadiusz
                Litwiński, jeden z liderów szczecińskiej PO. - Partie nie powinny namaszczać
                kandydatów na ławników. Ustawa, na podstawie której można było zgłaszać
                ławników, daje nam taką możliwość, ale w takim przypadku użytku z prawa robić
                nie należy.

Nowa czteroletnia kadencja ławników zacznie się 1 stycznia.

Kandydatów zgłaszały także: Stronnictwo Demokratycznego, Unia Pracy i Liga
                Polskich Rodzin. Na ich kandydatów radni nie zagłosowali. Zaufane osoby
                wytypowała także Unia Wolności, ale tylko jedna zdobyła odpowiednią liczbę
                głosów
      • Gość: buba Re: Ławnicy cd IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 15:05
        Jestemna zasilku przedemerytalnym. /mam 53 lata/ nigdzie nie moge dostac
        pracy . wyksztalcenie -srednie techiczne. mialam nadzieje dostac sie na
        lawnika. chodzilo mi o to aby miec zajecie, byc wsrod ludzi bo czuje sie taka
        bezwartosciowa Rekomendowalo mnie stowarzyszenie techniczne, ktorego jestem
        czlonkiem. nie dostalam sie - wczesniej prasa pisala ze trzeba miec znajomosciw
        komisji. Znowu przyjeli kumotrow, pociotkow glupich ale swoich. tak w olsztynie
        jest zawsze. Nie ma szans. Mam odruchy wymiotne jak o tym mysle ze to juz jest
        tak powszechne ze oni nie maja zadnych skrupulow..
      • rpodolak Re: Ławnicy cd 03.11.03, 11:19
        mieszkam w małym miasteczku, po przejrzeniu listy nowo wybranych ławników
        stwierdziłem, że ok. 70 % z nich to ludzie bezpośrednio związani z samorządem
        (tzn. żony/mężowie/dzieci/rodzina - radnych bądź pracowników urzędu miasta i
        starostwa powiatowego lub podmiotów od nich zależnych-wodociągi,szkoły etc)
        chyba ustawa powinna bardziej precyzowć warunki i podnośić wymagania dla
        ławników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka