Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 22:04
    Witam
    Moja historia jest dość skomplikowana a mianowicie. Byłem zatrudniony na
    podstawie umowa - zlecenie. Pracowałem 3 miesiące gdy umowa się skończyła.
    Okazało się że umowy będą drukowane dopiero za miesiąc. Za tą uwagę dostałem
    słowne upomnienie od samego szefa że demotywuje TEAM (następnego dnia było
    zebranie i poruszono temat bez mojejgo udziału i nikt nie został ukarany) .
    Dodam że byłem najlepszym pracownikiem. Okazało się że w ogólnopolskiej
    olimpiadzie w której główną nagrodą jest wycieczka warta ponad 4 tyś. złotych
    jestem pierwszy w rankingach. 26.01.2009 nie wiadomo skąd i z jakiego powodu
    przyszła do mnie TEAM Managerka z Teamu który nie miał nic wspólnego z tym
    czym ja się zajmuję i zaczęła prowokować rozmowę w której zadała po kilka razy
    co mi się w firmie nie podoba, - oznajmiłem jej że rozmawiałem na ten temat z
    szefem i z nią nie chce poruszać tej kwestii. Dzisiaj 27.01.2009 prowadziłem
    sprzedaż gdy moja koleżanka z boksu obok wróciła z rozmowy z szefem w bardzo
    kiepskim stanie. Po godzinie czasu koleżanka wstała z miejsca na co ja
    zwróciłem jej uwagę żeby "wrzuciła na luz bo się wykończy" po czym ona
    narzekając na szefa wybiegła z płaczem. Po 15 minutach zawołał mnie mój Team
    Manager i powiedział że "wylatuję" ponieważ przegiąłem. Nie usłyszałem żadnej
    argumentacji. Dodam że umowy o pracę na ten rok dostaliśmy 24.01.2009 w
    sekretariacie mieliśmy je podpisać (nie mogliśmy ich zabrać i przeczytać na
    spokojnie nawet kopii nie dostaliśmy na własność). Dowiedziałem się że dzisiaj
    zostało zorganizowane zebranie w którym szef przekazał że nawet najlepszego
    jest w stanie zwolnić i że upominał mnie wiele razy i dodał z uśmiechem że o
    wycieczce mogę sobie pomarzyć ale że wypłatę za przepracowane godziny dostane.
    Mam pytanie co mogę zrobić w takiej sytuacji? Odczuwam że celowo
    uniemożliwiono mi zdobycie tej nagrody. potraktowano mnie niesprawiedliwie.
    Czy mogę gdzieś dochodzić swoich praw?
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: Zwolniony IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 22:21
        > Moja historia jest dość skomplikowana a mianowicie. Byłem zatrudniony na
        > podstawie umowa - zlecenie.
        Dodam że umowy o pracę na ten rok dostaliśmy 24.01.2009 w
        > sekretariacie mieliśmy je podpisać (nie mogliśmy ich zabrać i przeczytać na
        > spokojnie nawet kopii nie dostaliśmy na własność).
        Czy to w końcu była umowa o pracę, czy umowa zlecenie?
        Jeśli umowa zlecenie, to wystąp do Sądu Pracy o ustalenie stosunku pracy.
        > Manager i powiedział że "wylatuję" ponieważ przegiąłem.
        Co znaczy "wylatuję"?
        Jeśli to była umowa o pracę, to gdzie świadectwo pracy?
        Jeśli to była umowa zlecenie, to faktycznie mogłeś zostać "zwolniony", ale wtedy wystąp do Sądu Pracy o ustalenie stosunku pracy.
      • Gość: Adam Re: Zwolniony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 22:47
        Była to umowa zlecenie a manager powiedział mi że "wylatujesz".
      • Gość: abc Re: Zwolniony IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 06:06
        Moim zdaniem masz duże szanse na uznanie przez Sąd Pracy twojej umowy zlecenia za umowę o pracę:
        prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/umowa;zlecenia;a;umowa;o;prace,134,0,257158.html
        www.jobpilot.pl/content/service/kanaly/prawny/uc.html
        Powodzenia
        • Gość: adioscompanieros Re: Zwolniony IP: *.centertel.pl 28.01.09, 07:02
          Nie daj się. Do sądu pracy idź!!! A tak na marginesie to jeszcze naślij na nich
          kontrolę PIP-u (niezapowiedzianą)odnośnie tych umów. Zrób to jak najszybciej,
          dzwoniąc do PIP-u nawet nie musisz się przedstawiać, powiedz im tylko, że
          pracodawca w ten sposób podpisuje umowy z pracownikami i boisz się, że wystąpi
          matactwo( tzn. niszczenie dowodów na to, że pracowałeś).Jak można podpisywać
          umowy o pracę( umowy zlecenia, itp) w jednym egzemplarzu??? Przecież de facto
          przyzwalacie na potraktowanie Was jak śmieci( bez urazy), których można się
          pozbyć bez większego wysiłku, potargają Twoją umowę i powiedzą,że taki tu nie
          pracował!Działaj i to szybko, aby się nie okazało,że i pensji Ci nie zapłacą.
          Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka