Gość: były student IP: *.zamosc.mm.pl 13.11.03, 20:32 bardzo dobry artykuł, powinien być lepiej rozpropagowany Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.11.03, 13:22 A co ze studentami roku trzeciego, czwartego itd.? Ministerstwo znów pomyślało tylko wybiórczo. Nie moja wina, że studiuje terminowo. To kolejne ministerstwo (zaraz po min. finansów), które za mało czasu spędza na myśleniu i wymyślaniu dobrych pomysłów. Czas uciekać z tego głupiego kraju z nieudaczną i niedoedukowaną "elitą" polityczną. Pozdrowienia dla największych "myślicieli": min. finansów (za brak możliwości odliczeń edukacji i doskonalenia zawodowego), min. infrastruktury (za marnowanie dotacji na autostrady z UE), min. obrony narodowej (za preferencje w dacie urodzenia). Z poważaniem "dumny ze swego kraju" Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
dreszczu Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud 14.11.03, 14:56 `Szkoda` tylko ze wiekszosc studentow zaocznych oprocz studiow jeszcze pracuje... Skad wezme 6 tygodni gdy okaze sie, ze zostane wezwany na przeszkolenie do jednostki ? Pracodawca napewno nie udzieli mi takiego urlopu, nawet bezplatnego... Pozatym dlaczego owe szkolenie obowiazuje tylko studentow IIego roku ? Jestem juz wyzej i nie bede mogl skorzystac, czy jest jakis rozsadny argument dlaczego na II roku owszem, a III lub wyzej juz nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p@u| brac tych ze wsi... od studentów won!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.11.03, 22:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: brac tych ze wsi... od studentów won!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 18:35 a kim ty jesteś, że nie można Cię wziąść do wojska? W wojsku byłem, a teraz jestem na dziennych i nie czuję się wyróżniony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: brac tych ze wsi... od studentów won!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:04 według ciebie ludzie ze wsi nie studiują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawor Re: brac tych ze wsi... od studentów won!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 09:04 Dureń!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p@u| brac tych ze wsi... od studentów won!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.11.03, 22:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: brac tych ze wsi... od studentów won!!!! IP: 80.50.193.* 25.02.04, 14:09 Wiesz co przydałoby Ci się tak 2 lata wojska moze bys zmądrzał. Myslisz że jak poszedłeś na studia to juz cały swiat jest Twój, zobaczymy jak bedziesz spiewał po skończeniu studiów jak posiedzisz z rok na bezrobociu.Wtedy byś poszedł do wojska z pocałowaniem reki. Twoja wypowiedz swiadczy o Twoim buractwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p@u| brac tych ze wsi... od studentów won!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.11.03, 22:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Dobry artykuł, ale dlaczego jest podzielony... IP: *.icpnet.pl 15.11.03, 10:47 ...na 3 cześci skoro wszystkie 3 sa takie same??:) Pozdr.! Odpowiedz Link Zgłoś
marioooo Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud 16.11.03, 22:24 ciekawe co bedzie z przyszlorocznymi absolwentami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjr.Łukasz zrobić zawodowe IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 12:29 W czasie wojny studentów rzuciłbym na pierwszy ogień. Trzeba nauczyć tych lalusiów męstwa. Myślą że na studiach przeżywają wojnę to ja im pokażę - koty. Tylko studenci wojskowi i inni wojacy to wzór, który przetrwa każdy najazd wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: zrobić zawodowe 04.02.04, 14:47 Gość portalu: mjr.Łukasz napisał(a): > W czasie wojny studentów rzuciłbym na pierwszy ogień. Trzeba nauczyć tych > lalusiów męstwa. Myślą że na studiach przeżywają wojnę to ja im pokażę - koty. > Tylko studenci wojskowi i inni wojacy to wzór, który przetrwa każdy najazd > wroga. Jeśli jesteś rzeczywiście majorem, w co wątpię, to o prawdziwych studiach masz nikle pojęcie. Zapewne jesteś kolejnym frustratem od dzieciństwa bawiącym się wojsko, znasz wszystkie śróbki czolgu, ale dostaleś na komisji kategorię D lub E... Jak jesteś takim twardzielem, to zalóż wlasną firmę, utrzymaj ją, a nie siedź na wygodnej państwowej posadzie. Wtedy po roku czasu pogadamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Re: zrobić zawodowe IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.02.04, 12:58 Znalazł się major od siedmiu boleści. Nasza armia jest źle zorganizowana. Na zacodzie juz dawno zrozumieli, że pospolite ruszenie to nie armia. Większość moich kuzynów i wujków była w naszej cudownej armii i nie wynieśli z niej nic poza niezbyt pochlebnymi opiniami o kadrze dowódczej - większość to ludzie, którzy nie maja nawet predyspozycji do obejmowania stanowisk na których sie znajduja. Ja nie mam zamiaru słuchać debilnych rozkazów jakiegoś patałacha, który uważa, parę wzorków na pagonie daje mu prawo do poniżania ludzi. Dodatkowo słynna fala - mówi się, że nie isnieje, ale rzeczywistość jest inna. Do armii trafiają ludzie, którzy starają się dowartościować kosztem innych. Do wojska powino sie brać ludzi, którzy sie do tego nadają i chcą robic taką karierę (w Polsce takich nie brakuje), a nie utrzymywac hołotę szukajacą ciepłej posadki. Pieniądze podatników powinno sie przeznaczać na profesjonalne przeszkolenie kadry dowódczej w zakresie między innymi znajomości języków obcych, aby na polu walki nie musiała szuakć tłumaczy. O sprzęcie juz nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: zrobić zawodowe IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.02.04, 13:19 jasne, rzuciłbyś ich na pierszy ogień i jeszcze ustawiłbyś karabiny maszynowe, żeby strzelac do tych co się cofają. historia zna takie przypadki (czytaj Stalin). jeżeli cale nasze dowództwo ma takie profesjonalne podejscie w zakresie prowadzenia działań wojennych (obronnych) to po co trzymac armie - lepiej od razu sie poddać - bedzie mniej ofiar. własnie dałeś bardzo dobry przykład trwonienia pieniedzy podatników na utrzymywanie w armii ludzi nie nadajacych się do sprawowania funkcji dowódczych w jej strukturach... pod warunkiem, że wogóle jesteś majorem :) redukcja kadry ofcerskiej powinna zacząć sie właśnie od takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud 13.01.04, 13:57 Gość portalu: były student napisał(a): > bardzo dobry artykuł, powinien być lepiej rozpropagowany czy ja wiem... pewnie tak. Problem (?) w tym, że chętnych do woja nawet z wyższym wykształceniem jest od metra (vide zamieszanie w uczelniach wojskowych). Tylko czemu czepiają się tych, którzy nie bardzo chcą wstąpić w kamasze, a nie chcą brać tych, którzy wiele by dali, by do zaszczytnej służby wstąpić. Pozdrawiam Losiu (swego czasu gnębiony przez WKU w różnych krańcach Polski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major Do wojska brac studentow z zaocznych, nieukow! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.04, 14:30 Dzienni studenci to sie ucza i wojsko niech o nich zapomni, ale dlaczego studenci zaoczni moga unikac wojska? tylko dlatego ze placa za nauke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student rezerwista Re: Do wojska brac studentow z zaocznych, nieukow IP: *.otwock.net / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 13:58 Płacą bo ich na to stać, a w tygodniu pracują i mają dobrą praktykę. A ty ćwoku po studiach co zrobisz będziesz wykształconym nikim bez praktyki, pracy i perspektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar a co na to urząd nadzoru bankowego? IP: *.skorosze.2a.pl 04.02.04, 03:20 Nawet banki w 100% należące do rzadu polskiego (np. PKO BP) żadają tzw. uregulwoania do sużby wojskowej przy udzielaniu kredytu. W praktyce oznacza to, że albo trzeba sobie "załatwić" uregulowanie albo kredyt dostanie się dopiero w wieku 28 lat (a to zdecydowanie dość póżno). Czy zatem urząd nadzroru bankowego nie powinien żadać od banków zniesienia tego wymogu - przecież banki działają w ten sposób przeciwko własnemu państwu, niejako nakłaniając do "załatwiania" sobie odpowiednich papierw z wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buko Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud IP: *.kuzniki.kom-net.pl 04.02.04, 15:52 ciekaw jestem czy dlugowlosych (mnie) pozbeda na tym szkoleniu ukochanych wloskow!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud IP: 217.153.119.* 16.11.04, 12:21 Zdecydowanie i całkowicie. 1mm na wstepie, ale tylko raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zobacz.glt.pl Re: Do rezerwy marsz - - zabijanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 16:17 wojsko = zabijanie ;) czyli Państwo każe nam uczyć się zabijac :) hmmm ciekawe :) Gdyby była wojna, oddałbym życie za wolność. Ale wojsko powinno być zawodowe, a nie nauka zabijania dla każdego. www.zobacz.glt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martinez Re: Do rezerwy marsz - - zabijanie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.04, 20:59 calkowicie sie zgadzam! jak dla mnie to cale zamieszanie jest bez sensu! Wojsko powinno byc ZAWODOWE!!!! Nauka skutecznego zabijania...hmm...Ja nie chce sie tego uczyc!!!!... wystarcza mi wiadomosci i tvn24... tam zabijania i wojny jest dosyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cutty Bardzo ciekawy artykuł i przydatny w życiu =] IP: *.elektron.com.pl / 80.51.78.* 09.02.04, 18:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Wojsko podczas studiów to kit przeczytaj uważnie IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 22:03 RZECZYTAJ UWAŻNIE BARDZO UWAZNIE Witam ! To kit z tym odrabianiem wojka podczas studiów, jezeli ktoś się z was zgodzi na odrabianie woja to zgłasza się do uczelni i przechodzi przeszkolenie wojskowe, zdaje egzamin i ma spokój i to prawda ale nikt nie mówi że to tzw. studium wojskowe psuje wam papiery ponieważ jeżeli przejdziecie to szkolenie to na wypadek wojny albo innego kataklizmu zostajecie powołani w buty (do woja) i jesteście jako tzw. kapral podchorąży i wtedy zaczyna się czad ponieważ jak traficie na sierżanta albo chorążego to chłopaki jeżdzą sobie na was jak na burych kotach ponieważ jestescie niżsi stopniem i morzecie im nakukać, ponieważ jestescie z korpusu tzw. podoficerskiego. A jak skończycie studia np.: licencjata, inż. lub mgr i po studiach idziecie w buty to po 3 miesiącach szkolenia jesteście podporucznikami i oficerami. Wtedy to wy morzecie jeżdzic sobie na podoficerach (kaprale, sierżanci, chorążowie - w policji aspiranci)jak na kotach i wtedy NIE WY JESTEŚCIE GANIANI TYLKO WY MORZECIE GANIAĆ NIŻSZYCH STOPNIEM więc radze się zastanowić przed wyborem. A o ile mi wiadomo to absolwentów studiów wyższych nie biorą do woja od 1999 r tylko przenoszą do rezerwy ponieważ nie mają kasy jest to w terminie ok 26.07 a 27.07 rozporządzeniem Ministra ON. A teraz nie ma kto jechać do IRAKU to tworzą korpus podoficerów zawodowych i to by było tyle. Więc myśl co robisz poborowy - studenci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janu Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud IP: *.manuliauto.pl / 62.148.88.* 16.07.04, 16:34 Powiem Wam jedno: byłem sobie na szkoleniu wojskowym po studiach , POLECAM WSZYSTKIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie ma to jak na drugim końcu Polski!! po prostu dłuższe wakacje hej!? nad jeziorkiem, do sklepu na drugą strone ulicy, akademiki nieopodal, i exstra zabawa po 15,00. NAPRAWDĘ WARTO TO PRZETESTOWAĆ NA WŁASNYM CIELE pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud IP: 217.153.119.* 16.11.04, 12:32 Gdzie byłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Może lepiej motywować niż zmuszać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 11:38 Dla mnie wojsko poborowe to głupota! Czego można się nauczyć w 1 rok a tym bardziej w 3 miesiące. Pozatym nie wszyscy do wojska się nadają. Nie lepiej byłoby zatrudnić wojaka który ma predyspozycje (psychiczne i fizyczne), porządnie mu zapłacić i wyszkolić. Wojsko poborowe to tylko wyrzucanie naszych pieniędzy w przygodę dla pseudożołnierzy którzy tak naprawdę mają w d.. całe te wojsko. Od jutra szkolmy poborowych lekarzy :) albo księży :))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlackKnight Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud IP: 82.139.10.* 04.08.04, 14:12 A czy wie ktoś, czy jak student pójdzie na to, a jestem na zaocznych, to te "wykłady" na uczelni muszą być na mojej uczelni i będę musiał na nie jeździć ponad 100km (jestem na zaocznych) bo na zjeździe na pewno ich nie będzie, gdyż od rana do wieczoru mam zawsze wykłady i ćwiczenia. Czy nie mogą być na jakieś uczelni u mnie w mieście nie mojej? (tego kierunku który wybrałem, nie ma u mnie w mieście, ale są inne uczelnie wyższe)?? Jak ktoś zna odpowiedź, to proszę odp. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud IP: 217.153.119.* 16.11.04, 12:30 Wyklady to za duzo powiedziane. W moim przypadku byly to 4h i to nieobowiazkowe tak naprawde, takze gdzies ci je wcisna. Obowiazkowy jest tylko egzamin. ALE jezeli nie wiazesz przyszlosci z wojskiem, to zdaj egzamin i na WKU powiedz ze nie chcesz jechac na zadne szkolenie. W tym roku bylo po pare osob na miejsce i bez problemu cie pomina. A samo szkolenie to lipa. Przez 6 tygodni wystrzelalem 11 sztuk amunicji, kadra nie umie pracowac z ludzmi ktorzy mysla samodzielnie (poza nielicznymi przypadkami). Poza tym 4 tygodnie szkolenia to od rana do popoludnia tak nudne wyklady, ze mozna dostac PIE..A. Jedzenie do dupy i trzeba wstawac o 5:30. Chwala CSWLąd za dostęp do piwa w kantynie. Bez tego ani rusz. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poborowy Re: Do rezerwy marsz - Jak odrobić wojsko na stud IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 21:56 Dlaczego Polacy muszą być europejczykami drugiej kategorii również w odniesieniu do przymusu służby wojskowej ? Czy jako europejczyk mogę wyemigrować do innego państwa gdzie nie ma obowiązkowej służby (np.UK) i skupić się na rozwijaniu umiejętności które bardziej sobie cenię niż zabijanie ? Czy Polska od kilkudziesięciu lat prowadzi z kimś wojnę że musi powoływać ludzi do wojska ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafdor21 ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 12:02 6 tygodni w wojsku i to jeszcze nie całe. Fajna zabawa. warto isc ale czy to ma cos wspolnego z prawdziwym wojskiem????? CHYBA NIE:) Odpowiedz Link Zgłoś