Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rozliczanie delegacji

25.11.03, 11:46
    Czy ktoś może mnie oświecić jak rozlicza się delegacje?
    Szczegóły: wyjechałąm w piątek o 11:15. Wrociłam w poniedziałek o 15:30. Mam
    dwa bilety autobusowe plus jakis tam rachunek, wszystko zostało rozliczone.
    Za noclegi rachunków nie mam bo udało się kątem u rodziny.

Ile pieniądzów powinnam dostać?, głupieję już, każdy mi mowi inaczej a
    księgowa chyba cos pokrecila.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Anka Re: Rozliczanie delegacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 12:02
        20 zł to dieta
        30 zł to ryczałt za nocleg.
        Zwrócą Ci za rachunki (koszty dojazdu itp).

• Gość: Ania Re: Rozliczanie delegacji IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 25.11.03, 17:27
        Należy ci się 3,5 diety (3,5 x 20zł = 70zł) oraz ryczałt za noclegi (3 x 30 zł
        = 90 zł) plus zwrot za przejazdy.

A za co masz ten rachunek?
        • czarna_mandarynka Re: Rozliczanie delegacji 26.11.03, 11:25
          Rachunek jest za opłate w urzedzie.

Dzieki za odpowiedz, mialam podstawe do walki z księgowa!:) Walka wygrana,
          wyszarpnęłam 60 zł więcej:)
        • czarna_mandarynka Re: Rozliczanie delegacji 26.11.03, 11:28
          o, jeszcze jedno pytanie. Słyszałam, że jest jeszcze coś takiego jak ryczałt za
          przejazdy. Czy to chodzi o komunikację miejska?
          • Gość: Anka Ryczałt za dojazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 12:05
            Niestety nie.
            Ryczałt za dojazdy dotyczy użytkowana własnego samochodu w celach służbowych -
            teoretycznie, bo czasem firmy idą na rękę pracownikom i przyznają im ryczałt na
            dojazdy do pracy; wysokość zależy od ilości mieszkanców w danym mieście. W
            Krakowie (najwyższa stawka) coś ponad 500 zł miesięcznie przy poj. silnika
            samochodu powyżej 900 chyba cm.
            • lahliq Re: Ryczałt za dojazdy 26.11.03, 12:16
              A gdy trzeba np. dojechać do dworca? U mnie jest w delegacji własnie taki
              dojazd doliczany i to w rubryce ryczałt.
              Czy na delegacji muszą byc obowiązkowo stemple z firm w których się było?
              Czy obowiązkowo trzeba dołaczyc do delegacji bilety PKP?
              • beata_ Re: Ryczałt za dojazdy 26.11.03, 17:16
                lahliq napisała:

> A gdy trzeba np. dojechać do dworca? U mnie jest w delegacji własnie taki
                > dojazd doliczany i to w rubryce ryczałt.
                > Czy na delegacji muszą byc obowiązkowo stemple z firm w których się było?
                > Czy obowiązkowo trzeba dołaczyc do delegacji bilety PKP?

Stemple firm - jeśli wymaga tego pracodawca, żaden przepis tego nie nakazuje
                Co do biletów - albo bilety, albo faktura. Podejrzewam, że kasa krajowa
                niechętnie wystawia faktury - nie probowałam, brałam fakturę kupując bilety
                zagraniczne
          • kamcia_79 Re: Rozliczanie delegacji 26.11.03, 12:16
            Przypuszczam że chodzi Ci o ryczałt za dojazd, ktory przysługuje na pokrycie
            kosztów dojazdów środkami komunikacji miejscowej, i wynosi 20% diety za każdą
            rozpoczeta dobę lub jesli przedstawisz bilety to będzie to ich równowartość.
            Koszty przejazdu natomiast to koszty podrózy do docelowej miejscowości czy to
            pociągiem czy autobusem (i wtedy rozliczasz się na podstawie biletu) lub
            prywatnym samochodem i wtedy wg stawki za 1 km.
            • lahliq Re: Rozliczanie delegacji 26.11.03, 12:17
              Własnie tak samo u mnie jest to rozliczane.
            • czarna_mandarynka Re: Rozliczanie delegacji 26.11.03, 16:15
              No właśnie, o chodzi mi o jeżdzenie po miescie na przykład. Tak się składa, że
              tam gdzie byłam mam rodzinę i wozili mnie wszędzie gdzie chciałam dotrzeć bo
              zupełnie nie znam miasta. Biletów komunikacji miejskiej więc nie mam. Chiałabym
              oddać te parę groszy mojemu szoferowi:) ale nie uśmiecha mi się dopłacać o
              podróży służbowej.
              • Gość: bhjklk Re: Rozliczanie delegacji IP: *.pcz.czest.pl 26.11.03, 16:26
                Tak, nalezy ci sie 4 zl dziennnie dodatkowego ryczaltu na dojazdy.
                Ja to zawsze dostaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka