Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praktyka a staż

16.06.09, 13:23
    Czym właściwie różni się praktyka od stażu? Teoretycznie wiem, ale widzę, że
    definicje nie znajdują odzwierciedlenia w rzeczywistości. Pracodawcy sami
    chyba się w tym rozróżnieniu gubią. Będę wdzięczna za opinie i przykłady z
    waszego doświadczenia.
    Obserwuj wątek
      • Gość: marta Re: Praktyka a staż IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.09, 13:33
        dokladnie nad tym samym zastanawiam sie od tygodnia
        • bezrobotna1984 Re: Praktyka a staż 16.06.09, 13:43
          Jeżeli chodzi o obowiązki to chyba nie ma wielkiej różnicy. Staż na ogół trwa
          dłużej od praktyk, jest płatny i wlicza się już do stażu pracy
          • agul86 Re: Praktyka a staż 16.06.09, 14:05
            wydaje mi się, że większość firm już nie organizuje "staży". "Praktyka" brzmi lepiej. W praktyce ta forma pracy dotyczy najczęściej studentów, zatrudnianych na umowę zlecenie. W trakcie wakacji często są praktyki bezpłatne, ale jednak większość pracodawcom płaci studentom (i to czasem całkiem nieźle). Z doświadczenia wiem, że w niektórych firmach taka praktyka/staż jest po prostu okresem "próbnym" - jeśli ktoś się sprawdzi to po zakończeniu studiów może liczyć na ofertę pracy (w oparciu o umowę o pracę).
      • Gość: pracujący student Re: Praktyka a staż IP: *.chello.pl 16.06.09, 14:35
        Biorąc pod uwagę oferty dla studentów i absolwentów, istnieje różnica pomiędzy
        stażem a praktyką.
        Praktyki, najczęściej wakacyjne, czasem bezpłatne są skierowane do studentów 3
        czy 4 roku, trwają do maksymalnie kilku miesięcy i polegają na wykonywaniu
        raczej prostych prac.
        Natomiast staże są kierowane do studentów ostatniego roku i świeżo upieczonych
        absolwentów, często przybierają formę rozbudowanych programów stażowych, które
        mogą trwać nawet do 2 lat, i oczywiście są płatne, często bardzo dobrze. Tu
        wykonuje się bardziej ambitne zadania często rozwijając się pod okiem bardzo
        doświadczonych pracowników tak by firma po 2 latach miała dobrego pracownika
        • Gość: marta Re: Praktyka a staż IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.09, 14:46
          czy ktoś z Państwa mogłby mi podać tłumaczenie tych dwóch słów na
          język niemiecki i angielski,
          bardzo proszę
          pozdrawiam
          • agul86 Re: Praktyka a staż 16.06.09, 15:01
            nie zgodzę się, że podczas praktyki wykonuje się "prostsze zadania". Ja za każdym razem byłam traktowana jak zwykły pracownik, członek zespołu - owszem poziom trudności zadań był niższy niż np. osoby z kilkuletnim stażem pracy, ale miałam swoje zadania za które byłam odpowiedzialna. Moim zdnaiem nie różniło się to niczym od zwykłej pracy nowozatrudnionego pracownika na etat.
            • dystansownik Re: Praktyka a staż 16.06.09, 17:51
              To zależy chyba od specyfiki firmy i branży w której działa. W jednej
              praktykantów traktuje się jako najtańszą tymczasową siłę roboczą, choć robią
              praktycznie tyle samo co etatowy pracownik (jeśli nie więcej), a w drugiej
              praktykantowi nawet nie można nic poważnego dać do roboty, bo tylko może
              przynieść więcej strat niż zysków.
              Staż raczej traktuje się jako pewnego rodzaju wprowadzenie do zawodu dla
              absolwentów. To też zależy od branży i konkretnej firmy, ale z tego co
              zauważyłem np. w budownictwie, to jest po prostu praktyczne przyuczenie
              absolwenta do zawodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka