Dodaj do ulubionych

"miasto samolotow"

26.08.10, 22:17
i kolejny piekny samolocik stanal przy rondzie na smoczce :) atrakcja dla
przejezdzajacych niesamowita :P hehe ludzie sie zatrzymuja i sobie ogladaja,
robia zdjecia :) no piekna atrakcja: basen, plac zabaw i samolot swiecacy w
nocy :)
Obserwuj wątek
    • oreczka1 Re: "miasto samolotow" 27.08.10, 00:39
      Akurat przy tym cokole chce mi się płakać! Łajdacy, sprzedawczycy zniszczyli Irydę, bo bardziej opłacało im się jeździć do USA na delegacje niż do Mielca! Dziś odbył się pogrzeb: ten piękny samolot został już definitywnie uziemniony! Szkoda, że Sikorsky nie kupił PZL 3 lata wcześniej! Być może dopłaciłby te parę dolców do zakończenia programu a MON byłby cały w skowronkach i mielibysmy w końcu samolot szkolno bojowy, tak bardzo potrzebny do szkolenia pilotów. Teraz świeci jak choinka, jednak nigdy już nie poleci....
      • onlymielec Re: "miasto samolotow" 27.08.10, 03:55
        oreczka napisała to ca ja chciałem a nawet więcej
      • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 22.09.10, 16:59
        ..... I świecić będzie przez kilka miesięcy, dopóki nie podetną jej skrzydeł, przez oszczędności prądu..... Miasto jest ciemne, ulice mroczne, a kościoły błyszczą z oddali potężnym światłem..... Ot taka polityka.
        Osobiście nigdy nie zapomnę ryku silników K-15, czy RR Viper z wersji M-93V. Ubolewam, że nie wdrożono do produkcji wersji M-99 ORKAN, której modele testowano już w Instytucje Lotnictwa.
        Nasze dziecko, które uśmiercili..... Sam płakałem, gdy ostatecznie zakończono produkcję :( ..... Ale cieszmy się tym, co teraz mamy. Adoptowaliśmy Hawk'a i cieszmy choć z tego, mimo, że to nie rodzima konstrukcja i obcy kapitał. Nie dopuśćmy w swoim myśleniu, czynach, narzekaniu i lamencie z dawnych czasów, by i on stanął na cokole..... Wręcz przeciwnie, wyciągnijmy wnioski z przeszłości i rozświetlimy nasze miasto! Bo może kapitał jest obcy, przedsiębiorstwa zagranicznych korporacji, lecz pakują to w nasze miasto, a to nasza praca i miasto i nikt nam tego nie odbierze!
        ..... MAM NADZIEJĘ, że nasza Irydka będzie długo wszystkim przypominać błędy, myślenie i czyny z niedawnych czasów, by nikt ich już nie powtarzał .....
        • oreczka1 Re: "miasto samolotow" 25.09.10, 00:54
          No cóż, lepszy wróbel w garści niż kanarek na dachu. Mam nadzieję, że ci "OBCY' staną się naszymi ziomkami i nie zwieją przy jakims większym kryzysie. To dotyczy nie tylko Sikorsky`ego, lecz także innych firm w SSE Mielec. Na razie dobrze idzie, PZL Mielec Sikorsky poszukuje fachowców branży lotniczej i pilotów, także doświadczalnych, inne firmy także chcą zatrudniać fachowców; może nadeszła pora, że nie trzeba się zbytnio niepokoić? Mam takie marzenie: w Instytucie Lotnictwa w Warszawie jest Iryda, podobno full opcja:), rwie się do lotu, lecz bez certyfikatów; gdyby koncern znów pociągnął za sznurki pacynek i kupił za przysłowiową złotówkę program Irydy...toby się działo:)
          • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 28.09.10, 17:20
            Niby w IL jest taka Irydka, ale nie wiem, czy przypadkiem nie stoi u nas na płycie lotniska pod lasem. Jeszcze w kwietniu ją widziałem i nie jest to ta, którą postawili na Sikorky'm, czy na Smoczce.
            Jest w malowaniu biało-czerwonym jak właśnie w wersji M-96V RR. Kto wie, może kiedyś usłyszymy jeszcze nasz odkurzacz ;).....
            Szczerze, to mam w sercu takie marzenie, żeby Sikorky wykupił ten projekt i odpalili chociaż jeden egzemplarz, jako żyjącą pamiątkę świetności Mielca. Mają oni jednak większe możliwości, kapitał i siłę przebicia, niż ostatni dyrektorzy PZL'u. Dało by to wiele radości naszym mieszkańcom i myślę, że nie jeden z nas dostałby skrzydeł :D.....
            Koncern ten stawia na rozwój kultury i historii swoich pracowników, chcą uczestniczyć w życiu miasta i regionu, osobiście bardzo mi się to podoba. Słyszałem ostatnio, że Sikorsky poszukuje samolotów Belfegor i Łoś, chcą je również postawić jako pomniki na pamiątkę dawnych zakładów i naszych fachowców. Miejmy nadzieję, że to nie czysty public-relations, czy polityka socjo-społeczna, lecz faktycznie działania na rzecz integracji i rozwoju naszej małej ojczyzny.
            .....
            Może już czas najwyższy, aby zakończyć doszukiwania się targowic, układów itp.
            Nadszedł czas aby patrzeć w przyszłość z nadzieją i aktywnie w niej uczestniczyć, za dużo już strachu było w naszym mieście.
            Czytając różne wypowiedzi na różnych forach, czy komentarzach widać panikę i brak racjonalnego myślenia, przepełnienie strachem, a nawet już fanatyzm..... TAK NIE MOŻE BYĆ..... Sami w sobie napędzamy ta machinę, zamiast spróbować patrzeć pozytywnie na lepsze jutro.
            Mam nadzieję, że jest już lepiej w naszym mieście, ja osobiście widzę dużo zmian na lepsze, choć w niektórych aspektach trzeba się jeszcze ich mocniej dopatrywać..... No cóż, mam nadzieję i wierze w to, że będzie już tylko lepiej, no ale to w wielkiej mierze zależy od nas. Jak ja to mówię ..... żeby wymagać, to trzeba tez coś dawać ..... i myślę, że to idzie w obie strony, dotyczy się owych "obcych kapitalistów" i nas samych.

PS. Sorki, znów się rozpisałem ;)
            • oreczka1 Re: "miasto samolotow" 01.10.10, 23:53
              Czy to na pewno Iryda?
              • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 21.11.10, 00:11
                Oreczko przepraszam, że dopiero teraz odpisuje.

[url=http://photo.bikestats.eu/zdjecie,88914,i22-iryda-w-wersji-m96.html][img]https://images.photo.bikestats.eu/zdjecie,pelne,88914,i22-iryda-w-wersji-m96.jpg[/img][/url]

Jak ten link nie pójdzie, to może ten host
                photo.bikestats.eu/zdjecie,88914,i22-iryda-w-wersji-m96.html
                Zdjęcie jest bardzo słabej jakości, robione wiosną, w deszczu telefonem komórkowym.
            • oreczka1 Re: "miasto samolotow" 01.10.10, 23:54
              Czy to na pewno Iryda? Może to inny samolot i czy nadal tam jest? Nie mam mozliwości sprawdzenia. A Ty?
              • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 03.10.10, 03:13
                Oreczko na 100% Irydka to była :) M96V, zrobiłem zdjęcia, ale komórką. Jak je znajdę to wrzucę. Zdjęcie zrobiłem w marcu, ale w kwietniu ją jeszcze widziałem. Od tej pory nie byłem na lotnisku, więc mi ciężko powiedzieć ile tam była, a może jeszcze jest.....
            • kharper tia murzyni w pzlu 04.11.10, 04:00
              nagabuja kobiety i molestuja je, to jest inwestycja, traktuja mielec jak wielki dom publiczny, rzygac sie chce na cholote z USA z sikorskiego
    • r.krol.1 Re: "miasto samolotow" 17.10.10, 13:48
      img833.imageshack.us/i/1009473.jpg/
      • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 21.11.10, 00:13
        Mieleckie Samoloty
        www.youtube.com/watch?v=TyA-opzgDXI
    • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 21.11.10, 00:14
      www.youtube.com/watch?v=TyA-opzgDXI
    • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 21.11.10, 00:30
      I tak w sumie mamy 3 Irydy w Mielcu.
      Powszechnie pierwsza wiadoma na os. Smoczka przy rondzie, o której mowa.
      Druga stoi na Sikorsky'im, również jako pomnik.
      Trzecia, tajemnicza FOTO (nie wiadomo czy eksponat, czy sprawny model, a słyszałem pogłoski, że tak) stoi na płycie lotniska.

• nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 21.11.10, 23:11
      Przeraszam zgłosiłem poprzednie posty z linkami do usunięcia. Powodem była wada filmu, który prezentowałem.
      Ten jest w porządku, zapraszam do oglądania:
      MIASTO SAMOLOTÓW
      • thadd Re: "miasto samolotow" 22.11.10, 01:13
        Samoloty jako takie ladne ale sposob prezentacji koszmarny. Nalezy podejrzewac ze sposob "wzniesienia" samolotow opracowala ta sama firma ktora projektowala nowa kladke, ronda i przebudowe starowki. Ten sam cudaczny, ciezki i nieestetyczny styl .
        • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 22.11.10, 23:55
          Myślę, że to inna firma, a raczej projektant, bo cokoły te projektował jakiś facet, ale nie pamiętam kto.
          Z jakiego powodu sądzisz, że koszmarny jest sposób ich prezentacji?
          Chodzi Ci o cokoły, na których stoją? Sposób formy i figury ustawienia i prezentacji samej maszyny? A może malowanie?
          Czy po prostu wszystko jest złe?
          • thadd Re: "miasto samolotow" 23.11.10, 00:10
            Samoloty sa piekne, rzecz w tym ze ich piekno zostalo sponiewierane przez kupe zlomu na ktorych zostalu umieszczone. Samolot to ruch, dynamika a na tych stalowych rusztowaniach wygladaja jak ptaki z polamanymi skrzydlami. To moje zdanie.
            • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 23.11.10, 21:24
              Nie do końca bym się zgodził, ale coś prawdy jednak w tym jest, czegoś mi brak w tych przestrzennych prezentacjach naszych maszynek. Faktem jest brak dynamiki samej bryły, ułożenia w przestrzeni sprawiającego wrażenia ruchu samolotu. Na pewno największym niewypałem jest makieta Antka.
              • oreczka1 Re: "miasto samolotow" 26.11.10, 02:10
                Czytam Cię i podoba mi sie to co piszesz. Jednak pod wpływem jula czy tam thadda czy jak mu tam, wymiękasz! Samoloty powinny latać, Iskra powinna być doskonalona, a jeśli to sie nie odbyło, to Iryda powinna latać. Nie lata, to najlepiej wszystko na zyletki? Zapomnieć, nie przypominać nie pokazywać na oczy? Tak chcą ci, co sprzeniewierzyli polskie lotnctwo! Teraz ich kłuje w oczy! Pierdoły, że ma tak wyglądać, pod takim a takim kątem, wygladać jakby leciał i inne dyrdymały. Samoloty nasze są i bedą w naszej pamięci i bedą wizytówka naszego miasta, niezależnie od tego, jak stoją na posumentach, czy lepiej czy mniej artystycznie! "Artystów" od lotnictwa mielismy po 1989 roku wielu i to doprowadziło do zniszczenia polskiego przemysłu lotniczego od Tatr po Bałtyk!
                • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 26.11.10, 23:14
                  Nie tylko od Tatr po Bałtyk, ale i również na świecie, gdyż nasz eksport był bardzo duży.
                  Oreczko, to że się z kimś w czymś zgodzę, to nie wymiękanie.
                  Zgadzam się jedynie, że nasz Antek (jego makieta) jest brzydki :)
                  Nie zgadzam się ze wszystkim, bo kocham te nasze maszynki :).
                  Faktem jest, że ucięto nam skrzydła, ale się nie dajemy dalej jesteśmy LOTNICĄ STOLICĄ POLSKI.
                  Przykro jest że nasi inżynierowie pracują za granicą, albo na tzw "wiązkach" klepiąc kable itp, zamiast udoskonalać naszą, polską myśl techniczną.
                  TS-11 Iskra była już przestarzałym samolotem (choć na wystawie w Paryżu uznano ją najpiękniejszy samolot w swojej klasie. Ustalono też na niej kilka rekordów świata). Miała ją zastąpić Iskra 2, czyli Iryda. To był z początku tajny projekt PRL, a raczej 3 projekty. Projekt płatowca, silnika i avioniki. Płatowiec okazał się dość dobry, natomiast polska i radziecka avionika oraz nasze silniki były za słabe dla tej maszyny, choćby ostatnie silniki K-15 były prototypami. Zdania są różne, zaraz ktoś się już tu będzie ze mną kłócił, ale mam to gdzieś :P
                  Zbudowano maszynę z silnikami RR Viper i avioniką Sagem'a..... Płatowiec zaczął przechodzić swoje oczekiwania, ale sabotaże itp już robiły swoje. Projekt już dawno byłby opracowany i dokończony początkiem lat 90'tych, ale decyzja polityczna zapadła już wcześniej podejrzewam, że w 89'. Dawano jakieś tam szanse dla naszej Irydki, w projekt miały wejść Indie, później inne plotki itp. Opracowano projekt modernizacji do M-99 ORKAN do rangi samolotu szturmowo-bojowego, ale niestety już nie było na niego szans.
                  Ja jestem zadowolony, że mamy w Mielcu tyle samolotów pomników, gdyż to nasza historia i warto ją okazywać, a Iskra i Irydka mi się bardzo podobają :)
                  Jestem bioregionalistą, osobą która kocha to miasto, nasze miasto i wszędzie staram się nas promować :)
                  Dlatego tez się zarejestrowałem na forum gazety.pl gdy jechaliście po bosackim, gdyż nienawidzę osób, które wszystko w Mielcu tylko krytykują, wszystko uważają za złe i po każdym jadą, gdy tylko widzi tu coś dobrego. Nasze parki, drogi, pomniki itp, wszystko jest paskudne, beznadziejne itp. NIE TRAWIĘ TAKIEGO JOJCZENIA!!!!
                  Większość tych osób nie zna faktów, historii, czy chociażby sposobu rządzenia miastem czy starostwem, a tylko lamentują.
                  Ja staram się uciekać od polityki, choć działając w czasem Mielcu muszę ją trochę uprawiać, ale tak jest wszędzie.
                  Od razu mówię, że jestem apolityczny. Nie jestem radnym, posłem, prezydentem i nikt z mojej rodziny też nie jest :). itp. Lustruję się, bo zaraz będą gadać, że prowadzę jakąś kampanię wyborczą, a tym czasem jestem rehabilitantem, przyrodnikiem i fotografem, który cholernie lubi swoje miasto i region :)
                • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 26.11.10, 23:27
                  Video Miasto Samolotów
                • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 27.11.10, 00:56
                  Oreczko dodam jeszcze tylko jedno:
                  Zapominam ciągle, że w większości na tym forum siedzą ludzie, którzy tylko potrafią narzekać, krytykować i jojczeć. Zapewne nic w życiu nie osiągnęli, nic im nie wyszło i przejawy swoich kompleksów wyżywają na forum, krytykując wszystko po kolei.
                  Wszystko jest złe, pomniki, ulice, ronda, parki, chodniki, praca, strefa itp..... Dosłownie wszystko!
                  • oreczka1 Re: "miasto samolotow" 01.12.10, 02:20
                    Tak, kocham nasze miasto, jestem przykładem prowincjonalnej wariatki! Chciałabym aby nasze władze spełniły choć połowę obietnic wyborczych. Nie, może nie całkiem wariatką lecz naiwną pełna optymizmu....Kocham to miasto i choc niektórzy tu piszący na forum uważaja Mielec za prowincję, ja tak nie uważam. Warszawa kojarzy się Polakom z politykami i wiecznymi korkami, Mielec z rozwojem.
                    • nowy.mielec Re: "miasto samolotow" 01.12.10, 15:03
                      Święte słowa :)
                      Ehhhh..... ta kiełbaska wyborcza..... -_-
                      Jesteśmy już chyba przyzwyczajeni, że jak 1/5 zrobią to jest dobrze :)

Ja tam powiem, że jestem miejskim wariatem :) Bo nasz Mielec prowincją nie jest.
                      Jest to piękne powiatowe miasto wliczane do średnich miast europejskich (50.000 - 100.000 mieszkańców).
                      Trzeba nadmienić, że od prawie 20 lat Mielec utrzymuje swoją stałą liczbę obywateli 61.000-64.000, co przemawia na naszą korzyść.
                      Może mamy mało zabytków, to mamy bujną i ciekawą historię, wielu znanych Mielczan żyjących i nieżyjących. Mieleckie walory turystyczne również są ciekawe i piękne.
                      Prowincjonalni są ludzie, którzy myślą porównując Mielec do Warszawy, Krakowa, czy Wrocławia :)

- Daj Panie Boże, żeby Mielec zbliżył się rozwojem do Wrocławia, choćby w przeciągu najbliższych 30 lat :), chociaż to marzenia, ale patrząc na inwestycje krajowe i zagraniczne w przeliczeniu na mieszkańca, to mamy wyższy i szybszy rozwój od Wrocławia :).

Mam wielu znajomych z Jasła, Krosna, Tarnobrzega, czy choćby z Tarnowa, któzy nam zazdroszczą rozwoju i w ogóle miasta. Szkoda, że wielu Mielczan tego nie docenia.

- Optymizm mile wskazany, żeby każdy tak podchodził to ten nasz rozwój byłby szybszy i jakościowo lepszy.

- Za złe ganić trzeba, a dobre chwalić..... Niezależnie od partii politycznej, magistratu itp.

- Za jakiego się uważasz takim sie stajesz Jak ktoś się uważa za mieszkańca prowincji i "Polski B" to niech się uważa, tylko niech nie wciska tych bezeceństw innym.
                      Skoro ma taki problem socjo-demograficzny, to bardzo współczuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka