dziunek7 22.02.06, 23:41 Byliście kiedyś w naszym muzeum? Co oprócz aparatów fotograficznych można tam spotkać? I czemu ma służyć wydawanie kasy na 5 pracowników, co oni tam robia? Nie mądrzej do przodu myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karma1 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 12:57 DZiunka, troche ICe nie rozumiem. Lotnisko i Aeroklub CIe nie pasuja, bo to marnotrawienie pieniedzy zamiast zbudowac tak kolejnych trucicieli, teraznie podoba CI sie muzeum, jedyne w Mielcu, podczas gdy w cywilizowanych miastach jest ich kilkaset i nikt nie neduje ich istnienia. TO mozęzamknijmy jeszcze DOm Kultury, Stadion i Hale sportową, a postawmy tam kolejne fabryki. Acho, no i przeróbmy kościoły na magazyny a szkoły na hotele... NA pewno w Mielcu wtedy zmniejszy się bezrobocie i nastapi gwłatowny wzrost gospodarczy a wszystkim będzie sie żyło jak w niebie. Niestety nie można patrzeć na wszystko prezz pryzmat pieniądza, o czym zreszta pisła już japkowitz. Z Twojej wypowiedzi wnioskuje, ze nawet nigdy tam nie byłaś skoro pytasz się co tam jest, więc jakim prawem krytykujesz coś, czego nawet na oczy nie widziałas?? Odpowiedz Link Zgłoś
dziunek7 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 15:44 Słonko znowu sie mnie czepiasz, zamiast powiedzieć co myślisz o Muzeum. Założe sie z Tobą (jak przegram cały tydzień będę sie z toba zgadzała), że w życiu tam nie byłeś. Tylko szczerze, i nie mówie o parku oborskich tylko Muzeum.. Odpowiedz Link Zgłoś
karma1 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 15:55 No i przegrałas. Co prawda w tym roku nie byłem, ale w ubuiegłym owszem. Dobrez że tydzień się kończy ... przegrałaś zakład:) Ale rzeczowo - w Muzeum, właśnie w Jadernówce odbywają się nie tylklo wystawy, nie tylko można obejrzeć unikatowe zdjęcia przedstawiajace Mielec z początków 20 wieku, ale też np. warsztaty fotograficzne. Istnienie czegos takiego jak Muzeum Reginalne chyba nie powinno podlegać dyskusji, a skoro istenieje ktoś musi go utrzymywac w kupie, a 5 etatów (podzielone na dwie plcówki, bo przecież to to samo muzeum) wcale nie jest dużo, a ludzie tez nie zarabiają tam kokosów. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_mielczanin Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 16:26 Przed oczami przewija mi się co najmniej 7 osób, których twarze zapamiętałem z obu placówek muzeum. Chyba rzeczywiście zarabiają bardzo mało, ale jak obserwuję ich działania, to wydaje mi się, że tylko dwóch pracowników nadaje się tam merytorycznie, i że rzeczywiście robią coś dla muzeum i miasta. Są to dyrektor Skrzypczak i Janusz Halisz. Zbiory w Jadernówce są naprawdę cenne. Brakuje natomiast dynamicznych zmian wystaw, które prezentowały by ciągle coś nowego. Siedziba muzeum w Pałacu Oborskich, z założenia na pewno piękna, jest poroniona w szczegółach. Z wcale niemałej kubatury rezydencji do wystaw przeznaczono raptem trzy maleńkie salki. A i tu wystawy organizowane są często w sposób, który nie zainteresuje ani starych mielczan, jak ja (wolałbym oglądać swoich antenatów, pamiątki z przeszłości miasta i okolicy, rekwizyty mówiące o historii małych miast zachodniej Galicji, może bezcenne kolekcje rodzin miesczańskich z Mielca, Radomyśla, Rzochowa i Przecławia), ani przyjezdnych, bo nikt nie przyjdzie do pałacu by obejrzeć ekspozycję, którą nawet przedłużając swój pobyt ponad miarę da się w szczegółach poznać w 6 minut. Szkoda. Może moja pamięć na starość jest coraz bardziej zawodna, ale za czasów gdy społecznie opiekowali się muzeum Wiktor Jaderny i Mirosław Maciąga (mieściło się w budynku Sali Królewskiej), eksponowane zbiory były ciekawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
nina_love Re: Muzeum w Mielcu 27.02.06, 01:06 Co do warsztatów fotograficzcnych to ostatnie były w grudniu (i nie wiem kiedy będą następne). Też tak jakby padły bo niewiele osób się pojawiało. Odpowiedz Link Zgłoś
karma1 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 15:58 Acha, a w Muzeum w Parku Oborskich tez byłem i to niejedonrotnie. Tutaj akurat pełni ono nie tylko fukcję sali wytawienniczej, ale tez i reprezentacyjnej, dzie odbywają się konferencje, koncerty, ważne uroczystosci i spotkania Odpowiedz Link Zgłoś
dziunek7 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 21:22 oki byłeś,zgodnie z zakładem jestem z Tobą. Masz racje nie mozna myśleć tylko przez pryzmat pieniądza, dochodu, wymiernych efektów. Musi być też dla ducha: muzeum , lotnisko dla szybowców, i inne mądre propozycje dla spędzania wolnego czasu i równowagi psychicznej:) Odpowiedz Link Zgłoś
karma1 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 22:30 Hehe, aż się boje co będzie jak się skończy tydzień i "czas dobroci dla zwierząt":) Nie wiem czy pisałas to szczerze, jelsi tak to chylę czoła. Ja też będę szczery - osobiście nie wierzę, że jakiekolwiek protesty zahamują zabudowę lotniska. Rozumiem, że nowe miejsca pracy są bardzo potrzebne, ale chciałbym żeby sie udało tak zrobić żeby był wilk syty i owca cała. I zapewne da sie, ale teraz jest już na to za późno. No ale to inny wątek. Mam nadzieje, że Park faktycznie powstanie i faktycznie znajdzie tam pracę kilkaset osobó (a nie np. tylko kilka) i że lotnisko nie padnie całkiem np. za 2-3 lata bo się zmienią przepisy i okaże sie że jest za małe albo nie spełnia jakichś norm Unijnych czy cuś. Odpowiedz Link Zgłoś
nina_love Re: Muzeum w Mielcu 24.02.06, 11:08 W przyszłym tygodniu w Jadernówce nowa wystawa fotografii. A co do tematu ... Jakie miasto takie instytucje. Nie jest ważne co Muzeum robi jak ludzie nie są aktywni w sferze kultury. No może bardziej aktywni. Odpowiedz Link Zgłoś
anika_ania Re: Muzeum w Mielcu 24.02.06, 13:18 A we wtorek spotkanie literackie z Józefem Baranem. Masz racje nina. Pracownicy muzeum nawet jakby chodzili na rzęsach to co z tego skoro ludzie nawet na jedna na kilka miesięcy wystawę w muzeum nie przychodzą. To chyba właśnie od mielczan zależy czy cos się będzie działo bo jeżeli ktoś obserwuje znużone towarzystwo to dla kogo to niby będzie robił. Sam dla siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
floton Re: Muzeum w Mielcu 24.02.06, 15:33 Szkoda, ze podejmujecie dyskusje, nie zbadawszy tematu do końca. Muzeum to muzeum a nie klub dyskotekowy, w którym co tydzień kto inny prowadzi zabawe. Mieleckie muzeum w ostatnich dwóch latach miało ciekawe wystawy, edukacyjne, broń biała, kamienie - niesamowite, szkice słynnych malarzy i kilka innych. Nie moga one zmiec sie jak w kalejdoskopie. Ze wzgledu choćby na koszty - ktos to musi opłacic. A skoro indywidualnych zwiedzajacych jest tylu co kot napłakał to niby za co? Pracownicy muzeum mają swoje wydawnictwa,mozna je zakupic na miejscu, prowadzą lekcje muzealne, są otwarci jeśli chodzi o współpracę ze szkołami, sa konferencje..... Trzebaby sie pofatygowac i zgłębic temat..., tak łatwo krytykowac cucdzą pracę , a ile wy dajecie z siebie w swojej? Odpowiedz Link Zgłoś
nina_love Re: Muzeum w Mielcu 27.02.06, 01:01 100% jeżeli chodzi o współpracę z Jadernóką. Wracając do mojego posta - wystawa fotograficzna o godzinie 12.00 w południe, przyjeżdżają organizatorzy z Rzeszowa a większość zwiedzających na wernisażu to 2 klasy gimnazjum. I właściwie to one uratowały cały wernisaż. Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
floton Re: Muzeum w Mielcu 24.02.06, 15:34 żeby nie było wątpliwości - nie jestem pracownikiem muzeum... Odpowiedz Link Zgłoś
dziunek7 Re: Muzeum w Mielcu 25.02.06, 17:30 Nie jesteś pracownikiem Muzeum ale lubujesz sie w przeszłości? Piszesz że zwiedzających jest jak kot napłakał to aktualne jest pytanie -po co to? Dla trzech ludzi którzy zajmuja sie przeszłością miasta i średnio co dwa lata korzystajac z innych zródeł zmieniaja historię. i tyle...? czy jeszcze coś? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: Muzeum w Mielcu 26.02.06, 00:57 Wstyd powiedziec, ale w muzeum nie byłem już kilka lat. Niemniej protestuję przeciwko jego zamknięciu czy podważaniu sensu jego istnienia. Mielec nie Paryż, Jadernówka Luwrem nigdy nie będzie- to prawda. Ale każde miejsce ma swoją historię. Jeżeli ktoś się jej wstydzi albo uważa że nic ona nie warta- niech się lepiej wyprowadzi. BTW- lotnisko to w zasadzie i historia, i być może przyszłość Mielca. Kwestia spojrzenia, ale to już na marginesie wtrącam. Odpowiedz Link Zgłoś
nina_love Re: Muzeum w Mielcu 27.02.06, 01:08 a gdzie można o tym usłyszeć/zobaczcyć plakaty/ informacje ??? Bo ja się przyznam, że nic nie wiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
bordo5 Re: Muzeum w Mielcu 26.02.06, 21:03 Bez wątpienia muzeum w Mielcu jest potrzebne, jedynie telewizyjni ludzie mogą uważać coś przeciwnego. Problemem jest natomiast jego zawartość merytoryczna i rodzaj prowadzonej działalności. Nad tym należałoby się zastanowić w gronie innym niż zramolała rada miasta czy powiatu. Moim zdaniam władze lokalne niewile uwagi przykładają do kultury w Mielcu, szczególnie do spraw kultury możliwej do odbioru przez ludzi młodych. Czy wiecie , co jest najczęściej odwiedzaną placówką kulturalną Warszawy? - Muzeum Powstania Warszawskiego. Władze stolicy, nota bene z PIS - u miały pomysł, który oazał się strzałem w dzisiątkę. Czy wiecie, młodzi ludzie, że na otwarciu muzeum grał zespół Lao Che swoje nowoczeeesne piosenki - i wspaniałe jednoczśnie- o Powstaniu Warszawskim? Da się zrobić coś ciekawego, kulturalnego i dla wszystkich, w tym dla młodych. Jak jest z kuturą masową w Mielcu - fasadowy festiwal muzyki organowej, owszem , miejscami ciekawy, i tyle. To ma uspokoić sumienie prezydenta. Więcej robić nie trzeba. Zjadą się młodzi ludzie i będzie kłopot. Nie tak, Panie Prezydencie. Zwołajcie mądrych ludzi, może też młodych , może coś takiego wymyślą co nada nową barwę i mieleckiemu muzeum i kulturze mieleckiej. Może znajdą się pieniądze unijne na jakieś kuturalne swojskie klimaty nie tylko na park przemysłowy. Czy Mielec ma być znany w okolicy tyko z fatalnych dróg naszego drogiego pana marszałka czy można by coś jeszcze wymyśleć. Może to forum uruchomi młodych do myślenia, może pan Prezydent to przeczyta i coś pomoże. Najpierw jednak pomysłu. Wzywam do rzcania ich na stos, za darmo, może coś zapłonie jasnego. Odpowiedz Link Zgłoś
nina_love Re: Muzeum w Mielcu 27.02.06, 01:05 No, ja mam sporo pomysłów ale co z tego skoro nie ma komu ich realizować. Ludzie robią wszystko pod siebie. Ostatnio kuriozalnie jeden gość zapytał co będzie miał z tego, że gdzieś tam będzie należał, coś robił dla kultury "naszego małego gajdołka". Z takim nastawieniem to już dawno powinno się zawalić... Odpowiedz Link Zgłoś