Dodaj do ulubionych

Muzeum w Mielcu

22.02.06, 23:41
Byliście kiedyś w naszym muzeum? Co oprócz aparatów fotograficznych można tam
spotkać? I czemu ma służyć wydawanie kasy na 5 pracowników, co oni tam robia?
Nie mądrzej do przodu myśleć?
Obserwuj wątek
    • karma1 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 12:57
      DZiunka, troche ICe nie rozumiem. Lotnisko i Aeroklub CIe nie pasuja, bo to
      marnotrawienie pieniedzy zamiast zbudowac tak kolejnych trucicieli, teraznie
      podoba CI sie muzeum, jedyne w Mielcu, podczas gdy w cywilizowanych miastach
      jest ich kilkaset i nikt nie neduje ich istnienia. TO mozęzamknijmy jeszcze DOm
      Kultury, Stadion i Hale sportową, a postawmy tam kolejne fabryki. Acho, no i
      przeróbmy kościoły na magazyny a szkoły na hotele... NA pewno w Mielcu wtedy
      zmniejszy się bezrobocie i nastapi gwłatowny wzrost gospodarczy a wszystkim
      będzie sie żyło jak w niebie. Niestety nie można patrzeć na wszystko prezz
      pryzmat pieniądza, o czym zreszta pisła już japkowitz. Z Twojej wypowiedzi
      wnioskuje, ze nawet nigdy tam nie byłaś skoro pytasz się co tam jest, więc
      jakim prawem krytykujesz coś, czego nawet na oczy nie widziałas??
    • dziunek7 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 15:44
      Słonko znowu sie mnie czepiasz, zamiast powiedzieć co myślisz o Muzeum. Założe
      sie z Tobą (jak przegram cały tydzień będę sie z toba zgadzała), że w życiu tam
      nie byłeś. Tylko szczerze, i nie mówie o parku oborskich tylko Muzeum..
      • karma1 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 15:55
        No i przegrałas. Co prawda w tym roku nie byłem, ale w ubuiegłym owszem. Dobrez
        że tydzień się kończy ... przegrałaś zakład:)
        Ale rzeczowo - w Muzeum, właśnie w Jadernówce odbywają się nie tylklo wystawy,
        nie tylko można obejrzeć unikatowe zdjęcia przedstawiajace Mielec z początków
        20 wieku, ale też np. warsztaty fotograficzne. Istnienie czegos takiego jak
        Muzeum Reginalne chyba nie powinno podlegać dyskusji, a skoro istenieje ktoś
        musi go utrzymywac w kupie, a 5 etatów (podzielone na dwie plcówki, bo przecież
        to to samo muzeum) wcale nie jest dużo, a ludzie tez nie zarabiają tam kokosów.
        • stary_mielczanin Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 16:26
          Przed oczami przewija mi się co najmniej 7 osób, których twarze zapamiętałem z
          obu placówek muzeum. Chyba rzeczywiście zarabiają bardzo mało, ale jak
          obserwuję ich działania, to wydaje mi się, że tylko dwóch pracowników nadaje
          się tam merytorycznie, i że rzeczywiście robią coś dla muzeum i miasta. Są to
          dyrektor Skrzypczak i Janusz Halisz.
          Zbiory w Jadernówce są naprawdę cenne. Brakuje natomiast dynamicznych zmian
          wystaw, które prezentowały by ciągle coś nowego.
          Siedziba muzeum w Pałacu Oborskich, z założenia na pewno piękna, jest poroniona
          w szczegółach. Z wcale niemałej kubatury rezydencji do wystaw przeznaczono
          raptem trzy maleńkie salki. A i tu wystawy organizowane są często w sposób,
          który nie zainteresuje ani starych mielczan, jak ja (wolałbym oglądać swoich
          antenatów, pamiątki z przeszłości miasta i okolicy, rekwizyty mówiące o
          historii małych miast zachodniej Galicji, może bezcenne kolekcje rodzin
          miesczańskich z Mielca, Radomyśla, Rzochowa i Przecławia), ani przyjezdnych, bo
          nikt nie przyjdzie do pałacu by obejrzeć ekspozycję, którą nawet przedłużając
          swój pobyt ponad miarę da się w szczegółach poznać w 6 minut.
          Szkoda. Może moja pamięć na starość jest coraz bardziej zawodna, ale za czasów
          gdy społecznie opiekowali się muzeum Wiktor Jaderny i Mirosław Maciąga
          (mieściło się w budynku Sali Królewskiej), eksponowane zbiory były ciekawsze.
        • nina_love Re: Muzeum w Mielcu 27.02.06, 01:06
          Co do warsztatów fotograficzcnych to ostatnie były w grudniu (i nie wiem kiedy
          będą następne). Też tak jakby padły bo niewiele osób się pojawiało.
      • karma1 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 15:58
        Acha, a w Muzeum w Parku Oborskich tez byłem i to niejedonrotnie. Tutaj akurat
        pełni ono nie tylko fukcję sali wytawienniczej, ale tez i reprezentacyjnej,
        dzie odbywają się konferencje, koncerty, ważne uroczystosci i spotkania
        • dziunek7 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 21:22
          oki byłeś,zgodnie z zakładem jestem z Tobą. Masz racje nie mozna myśleć tylko
          przez pryzmat pieniądza, dochodu, wymiernych efektów. Musi być też dla ducha:
          muzeum , lotnisko dla szybowców, i inne mądre propozycje dla spędzania wolnego
          czasu i równowagi psychicznej:)
          • karma1 Re: Muzeum w Mielcu 23.02.06, 22:30
            Hehe, aż się boje co będzie jak się skończy tydzień i "czas dobroci dla
            zwierząt":) Nie wiem czy pisałas to szczerze, jelsi tak to chylę czoła. Ja też
            będę szczery - osobiście nie wierzę, że jakiekolwiek protesty zahamują zabudowę
            lotniska. Rozumiem, że nowe miejsca pracy są bardzo potrzebne, ale chciałbym
            żeby sie udało tak zrobić żeby był wilk syty i owca cała. I zapewne da sie, ale
            teraz jest już na to za późno. No ale to inny wątek. Mam nadzieje, że Park
            faktycznie powstanie i faktycznie znajdzie tam pracę kilkaset osobó (a nie np.
            tylko kilka) i że lotnisko nie padnie całkiem np. za 2-3 lata bo się zmienią
            przepisy i okaże sie że jest za małe albo nie spełnia jakichś norm Unijnych czy
            cuś.
          • nina_love Re: Muzeum w Mielcu 24.02.06, 11:08
            W przyszłym tygodniu w Jadernówce nowa wystawa fotografii. A co do tematu ...
            Jakie miasto takie instytucje. Nie jest ważne co Muzeum robi jak ludzie nie są
            aktywni w sferze kultury. No może bardziej aktywni.
            • anika_ania Re: Muzeum w Mielcu 24.02.06, 13:18
              A we wtorek spotkanie literackie z Józefem Baranem. Masz racje nina. Pracownicy
              muzeum nawet jakby chodzili na rzęsach to co z tego skoro ludzie nawet na jedna
              na kilka miesięcy wystawę w muzeum nie przychodzą. To chyba właśnie od mielczan
              zależy czy cos się będzie działo bo jeżeli ktoś obserwuje znużone towarzystwo
              to dla kogo to niby będzie robił. Sam dla siebie?
              • floton Re: Muzeum w Mielcu 24.02.06, 15:33
                Szkoda, ze podejmujecie dyskusje, nie zbadawszy tematu do końca. Muzeum to muzeum a nie klub dyskotekowy, w którym co tydzień kto inny prowadzi zabawe. Mieleckie muzeum w ostatnich dwóch latach miało ciekawe wystawy, edukacyjne, broń biała, kamienie - niesamowite, szkice słynnych malarzy i kilka innych. Nie moga one zmiec sie jak w kalejdoskopie. Ze wzgledu choćby na koszty - ktos to musi opłacic. A skoro indywidualnych zwiedzajacych jest tylu co kot napłakał to niby za co? Pracownicy muzeum mają swoje wydawnictwa,mozna je zakupic na miejscu, prowadzą lekcje muzealne, są otwarci jeśli chodzi o współpracę ze szkołami, sa konferencje..... Trzebaby sie pofatygowac i zgłębic temat..., tak łatwo krytykowac cucdzą pracę , a ile wy dajecie z siebie w swojej?
                • nina_love Re: Muzeum w Mielcu 27.02.06, 01:01
                  100% jeżeli chodzi o współpracę z Jadernóką. Wracając do mojego posta - wystawa
                  fotograficzna o godzinie 12.00 w południe, przyjeżdżają organizatorzy z
                  Rzeszowa a większość zwiedzających na wernisażu to 2 klasy gimnazjum. I
                  właściwie to one uratowały cały wernisaż. Nic dodać, nic ująć.
              • floton Re: Muzeum w Mielcu 24.02.06, 15:34
                żeby nie było wątpliwości - nie jestem pracownikiem muzeum...
                • dziunek7 Re: Muzeum w Mielcu 25.02.06, 17:30
                  Nie jesteś pracownikiem Muzeum ale lubujesz sie w przeszłości? Piszesz że
                  zwiedzających jest jak kot napłakał to aktualne jest pytanie -po co to? Dla
                  trzech ludzi którzy zajmuja sie przeszłością miasta i średnio co dwa lata
                  korzystajac z innych zródeł zmieniaja historię. i tyle...? czy jeszcze coś?
                  • malkontent_jeden Re: Muzeum w Mielcu 26.02.06, 00:57
                    Wstyd powiedziec, ale w muzeum nie byłem już kilka lat. Niemniej protestuję
                    przeciwko jego zamknięciu czy podważaniu sensu jego istnienia. Mielec nie
                    Paryż, Jadernówka Luwrem nigdy nie będzie- to prawda. Ale każde miejsce ma
                    swoją historię. Jeżeli ktoś się jej wstydzi albo uważa że nic ona nie warta-
                    niech się lepiej wyprowadzi.
                    BTW- lotnisko to w zasadzie i historia, i być może przyszłość Mielca. Kwestia
                    spojrzenia, ale to już na marginesie wtrącam.
              • nina_love Re: Muzeum w Mielcu 27.02.06, 01:08
                a gdzie można o tym usłyszeć/zobaczcyć plakaty/ informacje ??? Bo ja się
                przyznam, że nic nie wiem :(
    • bordo5 Re: Muzeum w Mielcu 26.02.06, 21:03
      Bez wątpienia muzeum w Mielcu jest potrzebne, jedynie telewizyjni ludzie mogą
      uważać coś przeciwnego. Problemem jest natomiast jego zawartość merytoryczna i
      rodzaj prowadzonej działalności. Nad tym należałoby się zastanowić w gronie
      innym niż zramolała rada miasta czy powiatu. Moim zdaniam władze lokalne
      niewile uwagi przykładają do kultury w Mielcu, szczególnie do spraw kultury
      możliwej do odbioru przez ludzi młodych.
      Czy wiecie , co jest najczęściej odwiedzaną placówką kulturalną Warszawy? -
      Muzeum Powstania Warszawskiego. Władze stolicy, nota bene z PIS - u miały
      pomysł, który oazał się strzałem w dzisiątkę.
      Czy wiecie, młodzi ludzie, że na otwarciu muzeum grał zespół Lao Che swoje
      nowoczeeesne piosenki - i wspaniałe jednoczśnie- o Powstaniu Warszawskim?
      Da się zrobić coś ciekawego, kulturalnego i dla wszystkich, w tym dla młodych.
      Jak jest z kuturą masową w Mielcu - fasadowy festiwal muzyki organowej,
      owszem , miejscami ciekawy, i tyle. To ma uspokoić sumienie prezydenta. Więcej
      robić nie trzeba. Zjadą się młodzi ludzie i będzie kłopot.
      Nie tak, Panie Prezydencie. Zwołajcie mądrych ludzi, może też młodych , może
      coś takiego wymyślą co nada nową barwę i mieleckiemu muzeum i kulturze
      mieleckiej.
      Może znajdą się pieniądze unijne na jakieś kuturalne swojskie klimaty nie tylko
      na park przemysłowy. Czy Mielec ma być znany w okolicy tyko z fatalnych dróg
      naszego drogiego pana marszałka czy można by coś jeszcze wymyśleć.
      Może to forum uruchomi młodych do myślenia, może pan Prezydent to przeczyta i
      coś pomoże. Najpierw jednak pomysłu. Wzywam do rzcania ich na stos, za darmo,
      może coś zapłonie jasnego.
      • nina_love Re: Muzeum w Mielcu 27.02.06, 01:05
        No, ja mam sporo pomysłów ale co z tego skoro nie ma komu ich realizować.
        Ludzie robią wszystko pod siebie. Ostatnio kuriozalnie jeden gość zapytał co
        będzie miał z tego, że gdzieś tam będzie należał, coś robił dla
        kultury "naszego małego gajdołka". Z takim nastawieniem to już dawno powinno
        się zawalić...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka