Dodaj do ulubionych

ubywa drzew w mieleckich lasach

18.01.07, 12:45
od roku obserwuję dziwną politykę "leśną" w mieleckich lasach. Wciaż odbywają
się wycinki a nie widać aby sadzono młode drzewka. Wyjeżdżając na Rzeszów po
lewej stronie zrobiono w grudniu dziką wycinkę: drzewa połamane, pokaleczone,
straszyły kikutami przez parę tygodni, teraz ktoś się za to zabrał robi tam
porządki. ZApraszam na spacer do lasu od Majowej w lewo - setki wyciętych
brzóz, w większości zdrowe drzewa które mogłyby jeszcze szumieć na wietrze.
Pnie poukładane wzdłuż leśnych traktów, po horyzont widać białe pocięte
bele.... i pytanie- co dalej?? Może mam pecha i trafiam tylko na wycinki ale
dawno już nie widziałam w naszych lasach młodników. Póki pogoda sprzyja -
pospacerujcie po lasach mieleckich - sami się przekonacie. Wg was, ktoś nad
tym czuwa??
Obserwuj wątek
    • gluby Re: ubywa drzew w mieleckich lasach 18.01.07, 18:15
      Podobno sadzą na wiosnę i jesienią. Ale mi to sie nie podoba to co teraz robia.
      Mam już dość tych wycinków. Wzdłuz drogi wojewódzkiej w kierunku Kolbuszowej i w
      okolicy Głogowej M. tez sa wycinki. Teraz po tych wycinkach przyszły silne
      wiatry i wiele z nich zostalo połamanych jeszcze. Wstrzymać wycinke!!!!!
    • inesita3 Re: ubywa drzew w mieleckich lasach 18.01.07, 23:05
      Ja jestem w stanie wytrzymać kolejne głupie rządy, kolejne afery, ale jak słyszę, ze ktoś się dobiera do naszych lasów to mi rośnie ciśnienie i przysłowiowy scyzoryk sam mi się otwiera w kieszeni! Mielec powstał w sercu Puszczy Sandomierskiej, zamiast zalesiać, aby nasze miasto miało znów piękne położenie "wśród lasu dziewiczego" a zaczadzone płuca Mielczan od fabryk w strefie mogłyby oddychac lepszym powietrzem, to robi się coś co zasługuje na jedna nazwę: zabójstwo z premedytacją! Czy ci głupi i rządni zysku osobnicy nie myślą o swoich dzieciach i wnukach? Cóż z tego, ze dzieci odziedziczą willę z basenem, jak niebawem bedą umierać na płucnym czy onkologii?
      • 8wjd Re: ubywa drzew w mieleckich lasach 19.01.07, 19:33
        Ubywa drzew dlatego że: W Mielcu zbudowano fabryczkę, która jak wiadomo wysysa
        drewno z całego regionu. Prócz tego daje "czadu i formaldehydu" na cały powiat.
        Nie przyczynia się to nijak do zmniejszenia bezrobocia.
        Jest to zasługa dalekowzroccznej polityki naszych władz samorządowych.
        Pewnie to jest nasza wina, bo takie władze sobie wybraliśmy.
        I to jest odpowiddź.
        • popelina6 Re: ubywa drzew w mieleckich lasach 20.01.07, 00:00
          Byłoby idiotyzmem, gdyby owa fabryczka miała swój udział w wycince tuż pod
          swoim nosem. A skoro już mowa o tej fabryczce zaciekawiłoby was pewnie, jakie
          prezenty poszły za jeden podpis wydający zgodę na jej uruchomienie dla
          Inspektoratu Ochrony, a konkretnie jednej pani.
    • gluby Re: ubywa drzew w mieleckich lasach 02.02.07, 13:28
      Jeszcze trzeba pamiętać , że budowa obwodnicy zewnętrznej będzie przebiegała w
      granicach powiatu mieleckiego, czyli tam gdzie lasy rosną, czyli czeka wielka
      wycinka lasów. Urzędnicy powinni zadbać o lasy.
      • kum_um Re: ubywa drzew w mieleckich lasach 03.02.07, 19:57
        No nie przesadzajcie...
        Kiedyś dowiedziałam się, że Lasy Państwowe to najlepiej zarządzane
        przedsiębiorstwo leśne w Europie! Jedno z najbogatszych zresztą również.
        Doskonale zarządzają drzewkami, na tyle że nie ma co podnosić rabanu.

A obwodnica przez las to moim zdaniem b.dobry pomysł. Tamta droga, wybudowana
        jeszcze przez Niemców doskonale nadaje sie na obwodnice i dobrze, że chce się ją
        wykorzystać. A tych, co mieszkają na tamtych trenach z pewnością również ucieszy
        to rozwiązanie. Droga obok strzelnicy nie nadaje sie do ciężkiego transportu,
        ani tym bardziej na obwodnicę.

• gluby Re: ubywa drzew w mieleckich lasach 03.02.07, 21:35
          No ja nie mówie , że obwodnica to zły pomysł. Ta obwodnica jest bardzo potrzebna:)
          Może Lasy Państwowe dobrze zarzadzają . Dowiedziałem się, że wycinka drzew przy
          ulicy Wiesiołowskiego (niedaleko ul. Majowej) była legalna , i tam budują nowe domy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka