Dodaj do ulubionych

Pokolenie JCh IV

07.07.07, 20:12
Parafrazując pojęcie pokolenia JPII, które niesie za sobą mnóstwo treści, chcę
zapytać o pokolenie miłościwie nam panującego w mieście JCh IV.
Pokolenie, które topi żale do świata i własnej niemożności w kostkach
brukowych, fontannie na placu AK, narzekaniu, malkontenctwie i zrzędzeniu na
młodzież, wspominając jak to pięknie było za ich czasów.
Mam wielki szacunek do wieku i siwizny na skroniach, ale nie do bezsilnego
narzekania, zbetonienia, zatwardzenia mózgowego (nie jest odwrotnością sraczki
mózgowej).
Ciekawi mnie Wasze zdanie na temat nie tylko umownego pokolenia Jch IV, ale
mentalności, sposobu myślenia.

Mam nadzieję że ten wątek się utrzyma, i Szanowny Moderator nie zlikwiduje go
tak jak kilka innych "soczystych" moich propozycji...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gsiw Re: Pokolenie JCh IV 07.07.07, 21:37
      a ja się nie dziwie pokoleniu które ułożyło sobie życie w "innych" czasach.
      Mieli stałą prace po 8 godzin i "troszkę" mniej problemowe życie. Teraz aby
      przetrwać i żyć na godziwym poziomie trzeba z siebie nieraz flaki wypruwać. Na
      ich miejscu też bym chyba narzekał... ;)
      • gslawik Re: Pokolenie JCh IV 07.07.07, 22:08
        W tym pokoleniu są tacy, którzy nie narzekają. Są tez tacy, którzy młodym dają
        możliwości działania. Ale specyficzna grupa TQM z pokolenia JCh IV chce dalej po
        swojemu, robi rzeczy mało istotne w porównaniu z potrzebami nowoczesnego miasta.
        Bo jak się mają chodniczki z kostki do braku normalnych rozwiązań
        komuniakcyjnych ze światem?
        Tak czy owak, małostkowo myśla, nie dają innym możliwości, sami chcą żeby
        poprzednie czasy powróciły.
        • gsiw Re: Pokolenie JCh IV 08.07.07, 23:01
          Nowoczesne miasto i jego szybki rozwój to nie tylko konkretne osoby u sterów
          władzy (np. tak jak we Wrocławiu), ale też a może przede wszystkim poczucie
          odpowiedzialności za to miejsce nas wszystkich i zaangażowanie społeczne
          obywateli w sprawy lokalne. Jest możliwość zakładania różnych stowarzyszeń i
          organizacji, które by realizowały potrzeby społeczności lokalnej. W Mielcu jest
          kilka takich fajnych organizacji: Jart, Wolontariat...
          Jeżeli masz pomysł na ulepszenie naszego małego świata to żuć propozycją i
          szukaj chętnych do współpracy... może się uda ;)
          • nina_love Re: Pokolenie JCh IV 29.07.07, 10:36
            j'ART po projekcie "Makultura" przekonał się czym jest "mielecka rzeczywistość" i nie wiem czy to nie był przypadkiem "złoty strzał" dla tej organizacji.
    • maximus211 Re: Pokolenie JCh IV 09.07.07, 05:29
      Przykro to stwierdzic, ale wlodarze naszego miasta nie maja wizji rozwoju i
      promocji Mielca. Rzeczywiscie zadowalaja sie kostka i fontanna, arcydzielami
      budownictwa drogowego w postaci slynnych juz rond. Ta ekipa mentalnie tkwi
      jeszcze w PRL-u i chyba nie bedzie juz inaczej. Kilka razy sam sie przekonalem,
      ze chcac cos zalatwic w UM trzeba miec mocne plecy. Mamy tu takie male
      bagienko, gdzie wladza, policja, kler, prokuratura i cala masa innych
      biznesmenow plawi sie we wlasnym sosie, nikt nikomu nie robi krzywdy, bo nigdy
      nic nie wiadomo -kiedys mozesz potrzebowac pomocy-, i jest jak jest. Jest grupa
      ludzi ktorzy sa "ponad to" ale to margines, ktory nie moze liczyc na pomoc
      wladzy. Dlatego m.in. nie ma w Mielcu Sylwestra z prawdziwego zdarzenia, w
      knajpach dresy, a po miescie biegaja jakies skretyniale "brygady seniorow
      wszechpolski" rozlepiajac antyzydowskie ulotki. Czekam na wybory!

• gslawik Re: Pokolenie JCh IV 10.07.07, 18:41
        Też na wybory czekam... Ale czy jest nadzieja?? JChIV rządzi... moherowe i te
        inne też, a stwierdzenie o antyżydostwie, ksenofobii i innych wspaniałych
        postawach tego pokolenia zapatrzonego we własną przeszłość, rozpamietującego
        epokę sredniego Gierka jako szczyt cudowności rajskich - jest stwierdzeniem za
        słabym.
        Kto wreszcie wystartuje z normalnych. młodych ludzi, i kto na nich zagłosuje??
        Kto zacznie w naszym mieście rewolucje, zmiany, modernizację?? Kto sięgnie po
        środki unijne, kto zadba o promocję miasta i subregionu?? Kto wykorzysta
        potencjał leżący nie tylko w ludziach, ale w samym regionie?? Czy tylko firmy
        chcące zarobić kasę to widzą??
        no cóż..................
      • rupcio Re: Pokolenie JCh IV 10.07.07, 20:11
        Potwierdzeniem Twoich słów jest informacja w dzisiejszym Korso o uniewinnieniu
        przez "niezawisły" sąd Lucka Surowca. Przecież to skandal,nikt z nas w takiej
        sytuacji nie miałby szans. W nowmalnych krajach gdzie przestrzegane jest prawo
        taki gość siedziałby juz dawno nawet jeśli jest radnym ( tymbardziej). Nie wiem
        dlaczego mu zamalowali oczy skoro niewinny.
        • lzp1 Re: Pokolenie JCh IV 10.07.07, 22:56
          rupcio napisał:

> Potwierdzeniem Twoich słów jest informacja w dzisiejszym Korso o
          uniewinnieniu
          > przez "niezawisły" sąd Lucka Surowca. Przecież to skandal,nikt z nas w takiej
          > sytuacji nie miałby szans. W nowmalnych krajach gdzie przestrzegane jest
          prawo
          > taki gość siedziałby juz dawno nawet jeśli jest radnym ( tymbardziej). Nie
          wiem
          >
          > dlaczego mu zamalowali oczy skoro niewinny.
          Mamy tu takie male
          bagienko, gdzie wladza, policja, kler, prokuratura i cala masa innych
          biznesmenow plawi sie we wlasnym sosie, nikt nikomu nie robi krzywdy, bo nigdy
          nic nie wiadomo -kiedys mozesz potrzebowac pomocy-,

KOLESIOSTWO, KORUPCJA ZWŁASZCZA W NIETYKALNEJ SFERZE OSÓB(KASTY) Z IMMUNITETEM!
          MAM TU NA MYŚLI MIELECKI WYMIAR, KTÓRY MOŻE WSZYSTKO. MOŻE KAŻDEGO ZGNOIĆ.
          ZANIM SIĘ OCZYŚCISZ TO MINIE PRZYNAJMNIEJ 2 LATA.
          POTRAFIĄ SIĘ NAWZAJEM POPIERAĆ, TWORZĄC GRUPĘ "PANA WÓJTA I PLEBANA" Z ZAPISÓW
          15-STO WIECZNYCH KRONIK.
          Śledząc posunięcia mieleckiego wymiaru sprawiedliwości w kwestji
          Lucka ""Wiedziałem że tak będzie""
          Dobrze że głowny świadek w tej sprawie ( kilkakrotnie przesłuchiwany) wyjechał
          za granicę. Nie macie kogo przesłuchać?!. bo pewnie zamknęlibyście go.
          Korupcja! kolesiostwo! Wzajemna pomoc podpierana bezkarnością i immunitetem.
          A wszystko opiera się na demokracji tworzonej przez aktywność grupy moherowych
          beretów, bardzo intensywnie biorących udział w życiu publicznym (masowym
          uczestnictwie w wyborach) tej naszej zacofanej galicji (czytaj ściany
          południowo-wschodniej
          • gslawik Re: Pokolenie JCh IV 11.07.07, 12:45
            No i to jest skomasowanie wszystkich opinii na temat pokolenia JChIV - nazwa
            umowna, choć równie dobrze można byłoby powiedzieć że to pokolenie Lucka (to nie
            zdrobnienie od Lucyfera ani niech się nie kojarzy z Luckym Luckiem) - pokolenia,
            które musi wymrzeć, żeby zaczęły się rządy normalnych ludzi spoza układów,
            układzików...
            • gsiw Re: Pokolenie JCh IV 11.07.07, 21:38
              Żadna władza nie jest nadana dożywotnio i nie musimy czekać aż ich żywot się
              skończy. Można działaś wcześniej. Ten post może być początkiem nowej opozycji
              wszystko zależy od nas, od tego czy uda nam się zorganizować i wyrazić swoje
              stanowisko. Powiedzcie mi kiedy ostatnio była manifestacja czy choćby pikieta
              przeciwko władzy w naszym mieście. Czy takie wydarzenie nie mogło by spowodować
              pewnych następstw, zmian...

czekam na poropozycję ;)
              • jul.s Re: Pokolenie JCh IV 12.07.07, 09:51
                ..jestem umiarkowanym krytykiem Prezydenta J.CH.

..kto chce sprawdzić , niech poczyta forum na kilka lat wstecz.

- ,ale dochodzenie do stanowisk politycznych i przejmowanie władzy w mieście
                nie jest tak proste jak się Wam "młodzi gniewni" wydaje , to bardzo ciężka
                i "żmudna , żmudna" praca , polityki nie robi się tylko siedząc przy
                komputerze - nie wystarczy mieć dobre pomysły , i dobre idee - i nie każdy
                młody gniewny zrazu będzie przywódcą jak sie mu przy komputerze zdaje !!!!

gsiw pisze -
                < czekam na poropozycję > co to znaczy? - czy jesteś już szefem jakiegoś
                stonnictwa że władczo rzucasz ? --> ..czekam na propozycje ;}
                • bordo5 Re: Pokolenie JCh IV 12.07.07, 19:12
                  A ja jestem umiarkowanym zwolennikiem JCh. Mimo to popieram ruch, który mógłby
                  doprowadzić do zmian w Mielcu. Długa władza tych samych ludzi ma czasami dobre
                  strony, gdy są bliscy ideału, jednak częsciej ma złe strony, bo ludzie są jacy
                  są, szczególnie kamaryla. Ta prawie zawsze jest gorszego gatunku niż władca i
                  czsem trzeba otoczenie zmieniać. Jednak nie zapominajmy o tym dobrym, co JCh
                  zrobił w Mielcu a zrobił nie tylko chodniczki i fontannę. Takie mówienie jest
                  po prostu niesprawiedliwe i fałszywe. To że Mielec się dość dobrze rozwija to w
                  dużej mierze zasługa JCh. Niemniej jednak pewnie czas zmiany nadchodzi. Oby
                  tylko - moim zdaniem - dośc dobrego JCh nie zastąpił koś z tego lichego
                  otoczenia. A Lucek to inna historia. Fakt, że obecny układ utrzymał go na
                  obecnej pozycji. W każdym razie popieram młodych gniewnych zanim staną się
                  starymi wkurzonymi, co kiedyś zapewne nastąpi. Ce la vie.
                  Pozdrawiam
                  • rupcio Re: Pokolenie JCh IV 12.07.07, 20:25
                    Bordo, przypomnij co takiego zrobił JChIV bo nie moge sobie przypomnieć, może
                    dlatego że to dawno było
                • gsiw Re: Pokolenie JCh IV 13.07.07, 00:00
                  Julek ty jak zawsze marudny jesteś i nic Ci się nie podoba.
                  Sama manifestacja nie musi zawierać haseł pt "JCh do widzenia", opozycja może
                  być konstruktywna z dwóch powodów: 1. Pojawienie się "wyraźnego bloku"
                  opozycyjnego może zmotywować władzę do bardziej wytężonej pracy. 2. Powstanie
                  nowej "grupy społecznej" (lub politycznej, choć to mało realne) może przyczynić
                  się do stworzenia czegoś nowego. Im więcej organizacji, stowarzyszeń lokalnych
                  tym nasze życie i nasze miasto będzie ciekawsze i lepsze.
                  "Czekam na propozycje..." - forum jest miejscem na którym wygłaszając swoje
                  postulaty można znaleźć ludzi myślących podobnie, można spróbować połączyć swoje
                  siły i zapał. ten post zawiera negację dotychczasowej władzy, ale może zawierać
                  i konkretne propozycje zmian na lepsze.
                  o pracy polityków wiem co nieco i nie sugeruje się gorącymi tematami z
                  pierwszych stron gazet.
                  Ani "młody" ani "gniewny" już nie jestem, choć kiedyś byłem
                  "szefem" też nie jestem, wole z ludźmi współpracować niż nimi dyrygować ;)
                  • jul.s Re: Pokolenie JCh IV 13.07.07, 10:02
                    ..teraz już wiem
                    ..julekmarudny..
                • rupcio Re: Pokolenie JCh IV 27.07.07, 19:13
                  Masz coś przeciwko hasłu "Lotnisko dla Mielca" Mnie sie podoba i można go
                  rozwinąć np lotnisko dla lotnictwa - nie dla tartaków, galwanizerni i innych
                  temu podobnych. Pomysł jakiejś pikiety jest dobrym pomysłem bo już podobno
                  wchodzą z robotami ziemnymi na częśc lotniczą lotniska.Niedługo trzeba będzie
                  podac liste osób które niszczą mieleckie tradycje lotnicze. Sadzę że te
                  działania już niedługo osadzi historia.
      • ata1979 Re: Pokolenie JCh IV 31.07.07, 16:35
        Ciekawe tylko, ze kiedy jakieś grupy nawołują młodzież do działania lub nawet
        tylko uczestnictwa w życiu Milca, to ciężko znaleźć wielu chętnych. Ilu np.
        ludzi było za żółtą na festynie kulturalnym? Rozrywka była bardzo zróżnicowana,
        ale widzów tyle co kot napłakał. Mielczanie tylko czekają aż im ktoś zapewni
        rozrywkę, a jak już coś się dzieje, to nikt nie uczestniczy. I to nie jest
        kwestia kiepskich imprez, tylko w Mielcu jakieś ogólne malkontenctwo i
        niestety trochę buractwo panuje. Nie zwalajmy na JCh - w dużych miastach takie
        inicjatywy wychodzą jednak głównie od różnych stowarzyszeń - władze miasta
        tylko pomagają.
        • rupcio Re: Pokolenie JCh IV 31.07.07, 16:56
          rzeczywiście powinny wychodzić i wychodziły od stowarzyszeń ale naszym panom
          JChIV taki układ nie pasuje bo oni wiedza wszystko najlepiej. Służę przykładami:
          - sprawa stadionu i nie liczenie sie z opinią sportowcówi (stowarzyszeń
          sportowych)
          - sprawa basenu nowego i starego ( porozmawiaj z pływakami na ten temat)
          - rozwalenie aeroklubu to czyja zasługa ( przeszkadzał w zabudowie lotniska)
          - słynny skate park na na smoczce dla pijaczków za 100 tys. zł
          W tym miescie nie tylko nie ma atmosfery władz dla inicjatyw społecznych ale
          wręcz sa one niszczone, wiec nie dziw sie ze panuje malkontentctwo
    • ros12 Re: Pokolenie JCh IV 13.07.07, 14:27
      Należę do pokolenia młodych i wcale nie uważam że starsi są aż tak negatywnie
      nastawieni ... Muszę przyznać, że wiele w tym co pisze Pan jest nie prawdziwe i
      nie zgadzam się ... pokolenia się zmieniają. Znam wielu ludzi starszych z
      naszego miasta i jakoś nie mają takich nastawień... No cóż może Pan natrafił na
      taką jednostkę - ale proszę nie oceniać przez pryzmat tej konkretnej jednostki
      całego pokolenia ludzi starszych - wiele im zawdzięczamy - !!! Należy im się
      szacunek !
      • gslawik Re: Pokolenie JCh IV 13.07.07, 22:33
        Moje gratulacje ROS12!!! I pisze to zupełnie poważnie i świadomie. Oczywiście że
        nie możemy mówić o całym pokoleniu, tak jak nie każdy młody człowiek wpasowuje
        się w pokolenie JPII. Jednak tak jak tu występują charakterystyczne cechy tak i
        JChIV też...
        Pozdrawiam
        • jul.s Re: Pokolenie JCh IV 12.08.07, 21:16
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka