Dodaj do ulubionych

Ścieżki rowerowe

23.01.07, 23:39
Podobno nadchodzi zima, ale po zimie będzie wiosna i lato - ładna pogoda i
słońce, a to sprzyja wycieczkom rowerowym. Gdzie w Ostrowie i jego okolicach
można pojeździć rowerem, nie ryzykując ekstra wstrzasów w gratisie? Wiem, że
na Grabowskiej i Strzeleckiej są ścieżki przeznaczone do poruszania się
rowerami i chyba też na Krotoszyńskiej. Gdzieś jeszcze?
Obserwuj wątek
    • sector11 Re: Ścieżki rowerowe 24.01.07, 09:45
      Moim daniem jazda rowerem po miescie w celach rekreacyjnyh to bezsens. Nalezy
      jak ognia unikac drog, a skupic sie na sciezkach polnych i glownie lesnych. Tak
      sie sklada, ze nasze miasto ma bardzo dobre polozenie pod tym wzgledem. Na
      poludnie od nas znajduja sie tereny, gdzie mozna calymi dniami jezdzic po
      pieknych okolicach. Moja jedna propozycja na pol-dniowy wypad: Z Ostrowa
      wyjechac przez Kozi Borek w okolice Wiatraka (elektrownia wiatrowa), za nim
      skrecic w prawo i kolo schroniska dla zwierzat dojechac do Wysocka Wielkiego.
      Teraz jedziemy asfaltem do Wysocka Malego i za mostkiem nie skrecamy tak jak
      idzie glowna droga w prawo, tylko jedziemy waska asfaltowa droga miedzy
      zabudowaniami prosto (na poludnie). Droga wije sie miedzy domkami i jedziemy
      ciagle w dol. Teraz konczy sie asfalt, droga przechodzi w szutrowa sciezke.
      Ciagle w dol i w dol. Wjechalismy do pradoliny rzeki Baryczy. Po okolo 2km
      jestesmy na jej dnie. Tu widywalem naraz do kolkudziesieciu bocionow naraz.
      Widzialem tez zurawie. Tu ma poczatek rzeka Barycz. Co ciekawe woda ktora sie
      tu zlewa z okolicznych, bardzo rozleglych lak tym samym korytem plynie w dwie
      strony(!) Glowny nurt plynie na zachod, by w okolicach Glogowa juz jako duza
      rzeka wpasc do Odry. Ale tym samym korytem Barycz saczy sie tez niemrawo przez
      laki na wschod (tzw. Gnila Barycz) i wpada do Prosny. My jedzimy dalej. Za
      plecami mamy Wysockie Wzgorza, przed nami najbardziej wysunieta na polnocny-
      wschod czesc Wzgorz Ostrzeszowskich tworzacych najwyzsza czesc (prawie 300mnpm
      Kobyla Gora i Balczyna) wiekszej struktury - Walu Trzebnickiego ciagnacego sie
      przez Twardogóre, Trzebnice, Oborniki i dalej na zachód przez kilkaset
      kilometrów. Zblizamy sie do Chynowej - teraz jest trudniej bo ciagle pod gorke.
      Nagroda czeka w Chynowej w postaci spozywczaka, gdzie mozan odpoczac i napic
      sie czegos zimmnego. ;o) Z Chynowej do Kotlowa wiedzie droga asfaltowa przez
      Strzyzew, ale to nie dla nas! My pojedziemy dalej na poludnie i podjedziemy
      nadal pod gorke az do koscola. Kolo kosciola skrecamy w lewo i mijajac szkole
      jedziemy polna sciezka na wschod. Mijamy cmentarz i zblizamy sie z kazda minuta
      do Kotlowa. Ten odcinek mozna pokonac na pare sposobow. Najwazniejsze jest
      dotrzec do kosciola na samym szczycie wzgorza w Kotlowie. jestesmy na wysokosci
      okolo 240m npm. Od poziomu rzeki Baryczy pokonalismy ponad 100m przewyzszenia!
      Czesto kiedy w Ostrowie nie ma juz sniegu od tygodnia, tu on ciagle jeszcze
      lezy. Przeciez to prawie gory :o) Niestety z okolic kosciola piekne widoki w
      kierunku Ostrowa zaslaniaja nam drzewa. Proponuje jechac dalej glowna droga do
      Mikstatu. Na samym poczatku, tuz za jakimis zakaldami skrecimy w lewo. Mijajac
      po lewej boisko z malym amfiteatrem wjedziemy w male osiedle domkow
      jednorodzinnych po lewej stronie. Skrecamy w ostatnia asfaltowa ulice w lewo
      pomiedzy domki. Na koncu osiedla skrecamy w prawo i jedziemy 50-100m polna
      sciezka. Zatrzymujemy sie. Po prawej stronie widac ogromny nadajnik radiowo-
      telewizyjny, a po lewej mamy na pagorku laczke. Nic nad laczka nie widzimy
      oprocz nieba, gdyz biegnie ona pod gore, a za nia... Tu mozemy podejsc
      paredziesiat metrow, by w koncu zobaczyc prawdziwe widoczki na polnoc! Polecam
      zaopatrzyc sie w lornetke. Dalszej trasy nie bede opisywal dokladnie, ale
      polecam z Mikstatu pojechac do Antonina, a z tamtad wytyczona sciezka rowerowa
      do Ostrowa mijajac staw Wydymacz, staw w Debnicy, Wydymacz Wielki. Dalej pzrez
      Jankow Przygodzki dojechac do Ostrowa ulica Staroprzygodzka.

To tylko jedna z propozycji ;o)
      • chantal10 Re: Ścieżki rowerowe 24.01.07, 10:05
        O kurcze! To jest trasa nie na pól dnia, ale na cały;) i to moim zdaniem od
        samego świtu aż do zachodu slońca :D
        Ale widoki muszą być faktycznie super, jednak aby rozpocząć taki wypad rowerowy
        trzeba podłapać kondycji - a gdzie to zrobić jak nie na ściezkach rowerowych? A
        po drugie trzeba jakos dotrzeć do miejsca, w którym owa wycieczka ma sie
        rozpocząc, a to także lepiej na ściezkach rowerowych robić niz na ruchliwych
        ulicach. Poza tym, nie każdy ma w tygodniu czas, żeby poświęcić całe popłudnie
        na jazdę rowerem (mimo ślicznej pogody), bo wiadomo - praca, rodzina, domowe
        obowiązki ...
        Ta trasa, którą poponujesz jest na pewno wspaniała, ale na weekend - sobota,
        niedziela, kiedy generalnie się nie pracuje (ewentualnie urlop), a ma się ochotę
        aktywnie odpoczywać a nie trenować przełączanie kanałów w TV :-)
        Mnie chodziło raczejo ścieżki rowerowe służące rekraacji, ale mniej wprawionym
        sportowcom. Ja wiosną i latem, po południu jadę ścieżką rowerową na Grabowskiej,
        później skręcam w Ledóchowskiego i niestety wówczas trzeba jechać ulicą, ale za
        moment jest Strzelecka - również ze ścieżką dla rowerzystów (bardzo lubię
        tmatędy jechać, bo zaraz obok są pola i wspaniale pachnie trawą i żbozem, do
        tego grają pasikoniki) Niestety - sielanka nie trwa długo do dojeżdżam do
        Wysockiej i skręcam w strone miasta, tutaj wszelkie ścieżki rowerowe się kończą.
        Wacając ponownie jadę Grabowską.
        • sector11 Re: Ścieżki rowerowe 24.01.07, 10:22
          Proponuje jechac Grabowska, ale w druga strone. Sciezka rowerowa ciagnie sie
          teraz az do Sieroszewic - 10km ;oD
          A ta na serio to w Okolicach Grabowskiej proponuje przed poligonem pojechac w
          strone Nowej Krepy i tam wjechac w las. Przejechac lasem z 2km i poszukac
          jakies sciezki w prawo. jesli dobrze obliczymy wyjedziemy do trasy Ostrów -
          Sieroszeice w okolicach Wtorku. Wtedy sciezka rowerowa spowrotem.
          Mozna tez pojechac sciezka rowerowa do Wtorku, tamskrecic na droge do Wysocka.
          Od neij odbic w plowie drogi w prawo i wocic jedna z polnych sciezek.
          • chantal10 Re: Ścieżki rowerowe 24.01.07, 13:20
            Te okolice są mi dobrze znane:-)
      • phoebe4 Re: Ścieżki rowerowe 24.01.07, 13:36
        a ja proponuję wyprawę przez Topolę Mała...w kierunku Tarchał
        Wielkich,Odolanów,Swiecę,Czarnylas i z powrotem do Antonina i Ostrowa...Trasa
        jest bardzo długa,ale też bardzo piękna..Po drodze jest wile pieknych
        obiektów...Zaleta tych dróg to to,iz połozone s ą większosci przy
        lasach...Mozna w tych oklicach zjesć tani,smaczny obiadek a nawet zebrać
        wspaniałe grzyby czy lupić tzw."swojsjie" jajka;))Polecam..aczkolwiek to ponad
        50 km:))
    • szycha-ns Re: Ścieżki rowerowe 24.01.07, 11:30
      Mam podobne zdanie jak sector, jeśli już chcemy jeździć rekreacyjnie rowerem to
      raczej za miastem. Ścieżki rowerowe są w Ostrowie raczej kiepsko zaplanowane,
      nie podobają mi się. Kto jechał ul. Kompałły ten wie co chodzi, tym bardziej,
      że ludzie nie zważają na wyznaczone trasy i zwyczajnie na nie wchodzą, mając
      przy tym pretensje do rowerzystów, że raczą się na niej poruszać.
      Jeśli ktoś jest zainteresowany szlakami to polecam odwiedzenie tej strony
      www.ostrowwlkp.turystyka.pl/szlaki_rowerowe.php ja jednak sam wybieram
      sobie odcinki, zależnie gdzie chcę dojechać. Może jakiś wspólny wypad wiosną? ;)

28 kwietnia - 05 maja odbędzie się XV Jubileuszowy Turystyczny Rajd
      Kolarski "WIOSNA Z BICYKLEM", warto pomyśleć.

Jako ciekawostkę dodam, że większość opracowanych miejscowości na mojej
      stronie, www.galeria.i365.pl, odwiedziłem właśnie rowerem. Nie ma to jak łączyć
      przyjemne z pożytecznym :)
      • chantal10 Re: Ścieżki rowerowe 24.01.07, 13:21
        Jestem pod wrażeniem - i stronki i ilości pokonanych km ;-)
    • szycha-ns Interesujące miejca w piśmie "Na południu Wlkp" 24.05.07, 21:14
      23 V 2007 - ukazał się trzeci numer pisma krajoznawczego „Na południu
      Wielkopolski” (Wiosna 2007), wydany przez Oddział PTTK w Ostrowie
      Wielkopolskim, a zredagowany przez Marka Olejniczaka i Arkadiusza Wiśniewskiego
      z Zarządu Oddziału.

www.turystyka.iostrow.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka