Dodaj do ulubionych

Cambria???!!!

05.10.10, 17:24
Niestety kolejne pytanie dotyczące storczyków, które nie są moją mocną stroną! Nie umiem ich "wyczuć", a w ich przypadku błąd popełnia się z dużą łatwością.
O ile z phalaenopsisem poradziłam sobie całkiem nieźle (zdrowe sprężyste liście) i doprowadziłam go do kwitnięcia, o tyle cambria jest dla mnie zagadką.

Pierwsze moje pytanie jest ogólne - czy mam ją traktować podobnie jak phalaenopsisa - czyli okno płn-wsch, gdzie słońce jest tylko w letnie poranki; namaczanie co 10-14 dni z rozcieńczoną odzywką do storczyków? Czy może lepiej jej będzie na oknie płd-zach, gdzie latem słońca nie ma, ale przez pozostałe miesiące świeci przez kilka godzin?

A teraz kilka bardziej szczegółowych pytań i nieco histroii mojej cambrii. Otóż, dostałam ją dość przesuszoną, więc od razu namoczyłam z odżywką. Roślinka miała się dobrze. Ponieważ nie ma przezroczystej doniczki, po iluś dniach podkusiło mnie, żeby obejrzeć korzenie. Okazało się, że mimo leciutkiej doniczki (co wskazywałoby na konieczność kolejnego namaczania) było tam strasznie mokro (za sprawą gąbeczek, o którech Wanda pisała już nie raz). Przełożyłam więc cambrię do keramzytu, podłoże osuszyłam i "wyczyściłam" z tych gąbek. Już trochę czasu siedzi w tym keramzycie, niby wszystko z nią jest ok, ale kurcze niespecjalnie wiem co dalej. Czy przesadzić ją z powrotem do specjalnego podłoża? Co ile dni namaczać w keramzycie, bo przecież on nie trzyma tak wody, jak kora (przynajmniej tak jak kora wygląda to podłoże)? Jak powinny wyglądać "bulwy" nadziemne? Chodzi mi o takie żeberkowane podłużne twory. U mnie są one twarde, ale jednocześnie jakby pomarszczone.

Dla dodatkowej informacji powiem, że cambria jest tuż po kwitnięciu i wszystkie te zabiegi przeszła od ok. 21 sierpnia.

Będę wdzieczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Cambria???!!! 05.10.10, 21:06
      Cambria, to nazwa handlowa wielu roznych storczykow. Bez widoku kwiatow ciezko rozpoznac odmiane. Z nimi jest taki problem, ze podobnie jak np. Dendrobia, czy Zygopetalum i Cymbidium wiekszość z nich do ponownego kwitnienia musi przejść okres przechłodzenia. Moje do dziś od początku maja stały na loggii. Dziś w mojej okolicy zapowiadaja nocne przymrozki, więc powędrowały do domu. Kwitna raz, ewentualnie dwa z jednej pseudobulwy. Tak więc aby ponownie zakwitły muszą od starych wypuścic nowe, dla których te stare sa magazynem pożywienia. Marszczenie wskazuje, ze pseudobulwy zaczynaja sie starzeć. Bywa, że roslina nowych nie wypuści i powoli zamrze. Co do doniczki, to tylko Phalaenopsis powinny miec przeźroczyste, inne storczyki nie muszą. Mają jak zauważyłaś inny system korzeniowy. Spokojnie możesz ja już przesadzić w nowe podłoże do storczykow do normalnej doniczki i traktowac dalej jak Phalaenopsis. Co do okna, to w okresie zimowym moze byc poludniowo-zachodnie, ale generalnie, jak wszystkie storczyki, lubia jasno, ale nie ostro slonce.
      • gemini50 Re: Cambria???!!! 06.10.10, 08:27
        Wando, dziękuję bardzo. Poniżej podsaję link do zdjęcia mojej cambrii:
        galeria.swiatkwiatow.pl/zdjecie/dostany-storczyk,56174,939.html
        • wanda43 Re: Cambria???!!! 06.10.10, 13:16
          :D
          To nie jest Cambria, ale Oncidium sweet sugar! Pielęgnuje sie je tak, jak wyżej opisałam. Kwitnie tylko na jednym pędzie wypuszczonym z nowej pseudobulwy. Stare nigdy nie ponawiaja kwitnienia. Aby zakwitło, MUSI przejść okres przechłodzenia nocnego, bo uwielbia sporą różnicę temperatur między dniem, a nocą. Na noc możesz przy nim rozszczelniac okno, zeby miał chłodek.
          • gemini50 Re: Cambria???!!! 06.10.10, 15:14
            Dziękuję Wando:)
            Jak go dostałam, pęd kwiatowy wyrastał tylko z jednej pseudobulwy - z największej. Reszta jest mniejsza, więc pewnie i młodsza. Będę miała DUŻY problem z chłodkiem:( ale może coś wykombinuję.
            • gemini50 Re: Cambria???!!! 09.10.10, 16:36
              Zapytać jeszcze chciałam... ile czasu należałoby go tak chłodzić? Do momentu ponownego kwitnienia?
              • wanda43 Re: Cambria???!!! 10.10.10, 23:39
                Hm, trudno powiedziec. Zakwitnie, jak sam bedzie chcial.
    • gemini50 Re: Cambria???!!! 11.10.10, 08:57
      Dziękuję:)
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka