Dodaj do ulubionych

Wiele pytań...

07.05.11, 18:41
Dawno mnie tutaj nie było, przez ten czas uzbieralo się troche problemów z kwiatami - po zimowych... Do rzeczy... Nolina - wygląda źle, mam ją kupe lat nigdy tak nie wyglądała - wszystkie młode liscie wisza do dołu... domyślam się, ze to spowodowane zimowym brakiem slonca, ale dlaczego teraz , czemu wczesniej nie bylo tego problemu?? Wyniosłem ją do ogrodu moze odzyje... Mial ktos taka sytuacje?
Kolejna sprawa dotyczy zamiokulkasa, ktory wydał w jesieni 5 bardzo wysokich, grubych lisci... wszystkie sie połamały, były wielkie, około 120 cm, odpadły po prostu, gieły sie i odpadły... Czemu?
Kolejne pytanie dotyczy daktylowca kanaryjskiego, czy warto uprawiac do latem na zewnatrz... jezeli tak, to jakie stanowisko. Domyslam sie ze slonce ale czy nie zaszkodza mu ulewne deszcze albo wiatr?
Prosze o pomoc:)
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Wiele pytań... 09.05.11, 15:08
      Też mam wysokiego zamioculkasa,jego liście są ciężkie,żeby się nie połamały poprzywiązywałam je w różne strony.Może ktoś ma dobrą receptę jak to ładniej zrobić?

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2651042,2,5,DSCN2415.html
      • bakali Re: Wiele pytań... 10.05.11, 10:39
        jaga, spróbuj może z bambusową drabinką, masz jasną ścianę, nie będzie jej zbyt mocno widać. Kratkę wbij z tyłu doniczki i poprzywiązuj do niej liście.
        • bakali Re: Wiele pytań... 10.05.11, 11:28
          maćku, a co do noliny, moja tez się wyciagnęła przez zimę, najnowsze liście są jasne i wiotkie. Mam zamiar przestawić ją bliżej słońca i zaaplikowac dobry nawóz, np. do roślin zielonych. Dałam już jej nową doniczkę ze świeża ziemią, bo z poprzedniej wyrosła.
          Zamio mógł się wyciągnąć do słońca. A nie nawoziłeś go przypadkiem zimą?
          • jaga_22 Re: Wiele pytań... 11.05.11, 17:05
            Dziękuję bakali za podpowiedź.:) W takim razie będę musiała przesadzić do większej donicy,bo w tej to są już tylko korzenie,ale też nie wiem,czy taka drabinka da radę utrzymać
            ciężkie i długie liście.Podsunęłaś mi jednak pomysł z drabinką,żeby drabinkę przytwierdzić do ściany.Kwiat stoi w rogu i z boku korzysta ze światła okiennego.
          • maciekk123pl Re: Wiele pytań... 12.05.11, 18:56
            Nie, zima go nie nawoziłem, zaczałem go podlewac biohumusem pod koniec lutego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka