Dodaj do ulubionych

Ratunku BENJAMIN!

21.06.05, 15:20
Bardzo lubię benjaminy. Ale one mnie nie. Już drugi benjamin mi umiera, a ja
nie wiem co robić. Pomóżcie! Problem jest cały czas ten sam - masowo opadają
liście. Podlewam go co trzy dni, tak jak kazała Pani Z Kwiaciarni, odkurzam,
zraszam, podlewam od czasu do czasu humusem wedle wskazań na opakowaniu,
rozmawiam z nim czule, a on nic tylko roni liście. Mam go od 30 listopada, a
stracił już na oko ze trzy-czwarte. Żadnych szkodników nie zauwazyłam. Może go
przesadzić, bo do tej pory mieszka w kwiaciarnianej donicy (jest dość duży,
ok. 80 cm)? Nadmieniam, że inne kwiaty mają się u mnie dobrze. Tylko te
benjaminy....
Obserwuj wątek
    • f.l.y Re: Ratunku BENJAMIN! 21.06.05, 16:17

kiedys miałam podobnie - on nie lubi słonca (lubi za to miec jasno) i nie lubi
      przeciągów ani zalewania!
      znajoma poradziła mi podlewać skromnie - raz na tydzień i nie za dużo...
      ogranicz podlewanie i zobacz czy wypuszcza nowe listki...
      nie wyrzucaj go czasem...pochoruje i odbije :)

• lisabette Re: Ratunku BENJAMIN! 21.06.05, 16:36
      Mój stracił wszystkie liście, więc wystawiłam go na klatkę schodową z zamiarem
      pocięcia na kawałki i wyrzucenia. Trwało to ok. 3-4 tygodni (to stanie na
      klatce;) bez podlewania, a kiedy poszłam wreszcie się z nim rozprawić
      zauważyłam, że z pustych łodyg wychodzą śliczne zielone listeczki :). Beniamin
      wrócił do domu i powoli się zazielenia.
      Jak go wystawiałam na klatkę to mu powiedziałam, że go potnę, więc najwyraźniej
      się przestraszył ;))).
      W trakcie gubienia liści podcięłam mu sporo gałązek i myślę, że może to też
      miało wpływ na cudowne odrodzenie.
    • di76 Re: Ratunku BENJAMIN! 21.06.05, 16:48
      z moich dotychczasowych doswiadczen wynika ze kiepsko przechodza aklimatyzacje
      w nowym otoczeniu duze benjaminy. Kiedys wydalam fortune na metrowy przepiekny
      okaz, ktory wylysial w ciagu miesiaca i zamienil sie w sterczacy smutno
      wiechec. Od tamtej pory weszlam w posiadanie kilku nowych benkow, duzo
      mlodszych i maja sie swietnie, nie gubia listkow. Za to wiekszy, ok. 50 cm,
      bardzo kaprysil, rzucal listkami ale jakos przezyl do wiosny i teraz chyba juz
      mu moge zaufac. Moja rada - hodowac od malego.
      • ida.ustupska Re: Ratunku BENJAMIN! 21.06.05, 20:46
        Ficusy nie lubią przeciągów...lubią jasno ale nie na słońcu...kiedy podlewasz,
        wcześniej sprawdź palcem ziemię czy jest przeschnięta, mojego 80cm-ego benka,
        którego nabyłam w grudniu, muszę czasem przetrzymać i z tydzień, zanim ziemia
        mu przeschnie, a wcale mocno nie podlewam,lepiej przesuszyć niż zalać. Następna
        rzecz, odpuść mu humus...kiedy ja podlewałam humusem, mój ficus monique poczuł
        się o wiele gorzej,teraz używam nawozu dla ficusów. Jeżeli od kupna nie
        przesadzałaś, to też możesz,przy okazji sprawdzisz czy coś w ziemi nie piszczy,
        nie zapomnij aby na spód doniczki dać drenaż.
        pozdrawiam
        ficusowe-roznosci.blog.onet.pl/
    • asiek1001 Re: Ratunku BENJAMIN! 08.11.05, 07:31
      Ja również uwielbiam benjaminy, mam ich 18 w domu.Sama je szczepie i przesadzam
      kiedy tylko chce.Też opadały mi liście.U mnie gdy benjaminy gubią liście to
      albo maja za mało wody albo trzeba je przestawić.Tak to się sprawdza u mnie.Jak
      liscie jednak opadną to trzeba odczekać i powinien puścić nowe, czekając nawet
      ze 3 miesiące.
    • mircea ratowanie benjamina 08.11.05, 20:24
      Był nie tak dawno wątek o ratowaniu benjaminów w takiej sytuacji, zajrzyj
      tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23256&w=30352591&a=30456582
    • ozlem Re: Ratunku BENJAMIN! 11.11.05, 09:08
      Z przeciągami i przestawianiem to nie jest do konca tak, ze benjaminy reaguja na to bardzo negatywnie :-) Benjaminow w domu mam 6, większosc z nich stoi w przeciągu (chyba, ze pozamykam okna, co sie nieczesto zdarza, nawet zima lubię chłod :-), chyba nie bylo roku, zebym ich nie przestawiala (zgodnie z nowa koncepcja wystroju wnetrza) i nie protestują...
      Benjamina tez trzeba sobie "wychowac"! :-)
      Pozdrawiam
    • siasia4 Re: Ratunku BENJAMIN! 11.11.05, 23:30
      mam jednego benka od kilku lat, juz go sobie wychowałam :) przestawiam go zimą
      jak zaczyna na potęge gubić liście, gubi gdy ma mało światła. Nie martw sie
      benki potrafią wszystko zrzucić i odbić jeszcze piękniejsze. Moja ciotka w
      kwietniu wyrzuciła na taras benka ktory całkiem wyłysiał, stwierdziła że już z
      niego nic nie będzie, potrzebował miesiąca żeby wypuścić nowe liście.
      Przestaw go w takie miejsce gdzie będzie miał dużo światła, nawet zimowe słońce
      raczej mu nie zaszkodzi, nie przelewaj, podlewaj gdy ma sucho. Nie przesadzaj z
      pielęgnacją, może wlaśnie w tym problem że za często go wzmacniałaś nwozem.
    • sasiadka34 Re: Ratunku BENJAMIN! 28.11.05, 21:10
      Trzy razy na tydzien to zdecydowanie za duzo 1 raz w tygodniu umiarkowanie. zte
      kwiaty nie lubia przestawiania przyzwyczajaja sie do miejsca. Potrafi stracic
      prawie wszystkie liscie tak bylo z moim po przeprowadzce ,ale wszystkie na
      wiosne odrosly.Jesli bedziesz tak czesto podlewac to zgnija korzenie.
      • ida.ustupska Re: Ratunku BENJAMIN! 09.12.05, 11:37
        większość ficusów same z siebie tracą liście na zimę,a beniaminy w
        szczególnosci...od października do lutego idą spać. Na wiosnę powinny puszczać
        nowe listki. Trzeba zadbać żeby nie miały za ciemno, podlewać mniej niż w ciągu
        roku, czyli własnie najlepiej raz w tygodniu,powinno się je zraszać, ponieważ w
        zimie powietrze w mieszkaniach jest bardziej suche przez ogrzewanie, no i
        trzeba uważać aby ich nie zawiało...moja sagitatta w jeden dzień po otwarciu
        drzwi na balkon straciła wszystkie liście i już nie odżyła.
        pozdrawiam
        Ida
        • pogotowieogrodnicze Re: Ratunku BENJAMIN! 13.12.05, 23:55
          przeczytałem te wszystkie wątki i w jednym jest prawda.Zaznaczyć na doniczce
          jakis punkt odniesienia do kafelka itp.benjaminy nie maja zdolnosci "wędrowania
          za słońcem" wtedy przestanie gubić liście.kazdy taki "zrzut' bardzo odłabia
          rośline."utrata zdolności asymilacyjnych"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka