aneczka64 13.02.06, 15:31 Mam 3-letnią cytrynkę.W tej czwili ok.30 cm wysokości,ani jednego liścia i ok.15 pęczków kwiatowych.Co mam robić?zerwać pączki? Myślę,że roślina osłabi się przez to kwitnienie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
onnanoko Re: Cytryna skierniewicka 14.02.06, 10:22 Nic nie robić. Cytryna sama sobie ilość pączków i ewentualnych zawiązków wyreguluje, zrzucając to, czego nie będzie w stanie utrzymać. Cytrusowe często zrzucają liście zimą, naprawdę nie ma powodu do niepokoju. Czekaj na kwiaty i upajaj się ich zapachem! :) Odpowiedz Link
osesek22 Re: Jak wyhodować cytrynę? 16.02.06, 11:01 Może trochę nie na temat, ale ... chciałabym się dowiedzieć, czy cytrynę można wyhodować z pestki zwykłego owocu. Czy wystarczy wsadzić pestkę do doniczki z ziemią, czy może w jakiś inny sposób? Czy jest to roślina wymagająca jakiejś szczególnej pielęgnacji? Odpowiedz Link
onnanoko Re: Jak wyhodować cytrynę? 20.02.06, 10:01 Można, ale musisz liczyć się z tym, że wyrośnie ogromne, domowe drzewsko, które jeśli w ogóle zechce zaowocować, to uczyni to nieprędko (ok. 20 lat). :) Odpowiedz Link
do.ska Re: Jak wyhodować cytrynę? 20.02.06, 21:24 Myślisz chyba o jakichś optymalnych warunkach do uprawy tej rośliny i wyjątkowo wytrwałym ogrodniku. W gronie moich znajomych nie ma niestety osoby, która miałaby jakąkolwiek roślinę doniczkową od 20 lat. Z czasów wczesnoszkolnych pamiętam, że cytryna wyhodowana w doniczce miała kilkanaście cm wysokości a jej liście cudnie pachniały przy dotknięciu. Odpowiedz Link
onnanoko Re: Jak wyhodować cytrynę? 21.02.06, 10:12 > Myślisz chyba o jakichś optymalnych warunkach do uprawy tej rośliny i wyjątkowo > > wytrwałym ogrodniku. Bo ja wiem??? Nie mam zbyt dobrych warunków, z wytrwałoscią różnie bywa, a mam rośliny nawet starsze, przechodzące z pokolenia na pokolenie :) Cytrusy akurat uprawiam wyłącznie szczepione, bo zapach kwiatów jest jeszcze wspanialszy! Odpowiedz Link
do.ska Re: Jak wyhodować cytrynę? 21.02.06, 23:29 W takim razie podziwiam Twoje zamiłowanie do uprawy roślin doniczkowych. Ja uwielbiam wszystkie "domowe zielone", ale często dokupuję, bo się niszczą. Widocznie predyspozycje do uprawy nie zostały mi przekazane genetycznie (tak to sobie tłumaczę, naiwna). Odpowiedz Link
onnanoko Re: Jak wyhodować cytrynę? 22.02.06, 10:13 Nie przejmuj się, u mnie też niektóre wcale nie chcą rosnąć! W końcu trafisz na jakąś grupę roślin, z którą pokochacie się z pełną wzajemnością i na długo! :) Odpowiedz Link
do.ska Re: Jak wyhodować cytrynę? 23.02.06, 17:47 Dzięki za słowa otuchy. Mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz. Odpowiedz Link