kassia1976 24.10.06, 10:11 ZAatakowały mi wszystkie kwiaty w domu, kupiłam jakieś pałeczki ale one nie pomogły. Teściowa powiedziała zeby spryskać płynem na wszy. Co robić:0( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alvia Re: Ratujcie tarczniki 24.10.06, 11:19 Ja na tarczniki zawsze stosuję wodę z mydłem. Przeczytałam gdzieś, że trzeba na to przygotować wodę z detergentem, więc chyba może być. Wiem, że dziewczyny radzą też użyc denaturatu z odrobiną wody - podobno daje dobre rezultaty. Odpowiedz Link
nassin Re: Ratujcie tarczniki 26.10.06, 07:24 Na tarczniki baaaardzo dobry jest preparat Tarcznik w postaci tabletek doglebowych, po tygodniu od zaaplikowania nie miałam śladu tarczników. Niestety ma jedna wadę: jest dosyć drogi. Nie mniej jednak warto go użyć jesli tarczniki zaatakowały. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mamakluska Re: Ratujcie tarczniki 26.10.06, 21:22 hej, na tarczniki super sprawdzona metoda: bierzesz wacik kosmetyczny, moczysz w denaturacie i za pomocą wacika zrywasz tarcznik z liścia, na koniec wszystkie liście przecieram denaturetem za pomocą wacika oczywiście. Nie ma potrzeby rozcieńczać denaturatu wodą, spokojnie nic się nie stanie a efekt gwarantowany. Metodę tę stosuję od ładnych paru lat, na tarczniki idealna, zabieg powtarzam wtedy kiedy znowu się one pojawią czyli gdzieś co 3 miesiące. życzę powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link
jadwiha Re: Ratujcie tarczniki 31.10.06, 10:38 a jakiś skuteczny środek eliminujący tarczniki na zawsze macie? zmywanie co kilka miesięcy to nieco syzyfowa praca, ja walczę z t. na szeflerze 2 metrowej, liści mnóstwo, już nie daję rady. Zmywam detergentem, wkładam "tarcznik", czosnek, podlewam jakąś chemią, nic nie pomaga. Odpowiedz Link
jomal1 Re: Ratujcie tarczniki 31.10.06, 11:10 Ja uratowałam moją wielką szeflerę dzieki specjalnemu preparatowi zakupionemu w sklepie ze środkami ochrony roślin (sklep dla działkowców i rolnikow). Tam dostałam proszek który rozpuściłam i pryskałam 2 krotnie roslinę. Szybko pomogło, sprzedawca powiedział ze sposób "domowy" z denaturatem na waciku tez działa, choc jest bardziej pracochłonny. Odpowiedz Link