Dodaj do ulubionych

storczyk i przędziorek

07.12.06, 21:17
mojego storczyka cos dopadło. wygląda mi na przedziorka ale w sumie pajęczynki sa tylko na dnie doniczki (jak sie ja podniesie to dyndają z ziarenkami piasku) poza tym kwiat jest "spompowany" w drugim liscie sa jędrna i takie poziome prawie a w tym biedaku wisza jeszcze nie całkiem bezwładnie ale brak im tej siły.. cos jakby 1 stadium więdnięcia ale to na pewno nie to... zadnych przedziorkow na nim nie zauważyłam. ale cos przeciez musi byc przyczyna. prosze o szybka odpowiedź. dodam ze to ten z rodziny phalaenopsis
Obserwuj wątek
    • muka77 Re: storczyk i przędziorek 08.12.06, 13:33
      Czy ja wiem, przedziorki sa takie male, ze ja osobiscie ich golym okiem nie
      widze. Polecam karate (i nie mam tu na mysli wschodniej sztuki walki ;)).
      • legro_71 Re: storczyk i przędziorek 08.12.06, 13:54
        Nie słyszałam o bytowaniu przędziorków na korzeniach w doniczce......, ale na
        pewno trzeba potraktować to chemią i karate jest ok, a na allegro wczoraj
        widziałam środek w aerozolu, gotowy do użycia do zwalczania szkodników.
        a może twój storczyk stracił rugor w wyniku przelania????
        • rawe Re: storczyk i przędziorek 08.12.06, 19:36
          w to nie bardzo mi sie chce wierzyc. mam 3 storczyki. 2 z rodziny phalenopsis. podlewane są tak samo (te 2) z tym ze z jednym jest cos a drugi prezentuje się wspaniale. pryskałam je dzis magusem, ale poszłam tez kupic srodek mniej kłopotliwy w zerozolu, bo jak zbliza sie zima to kwiatki sa czesciej atakowane przez roznego rodzaju dziadostwo... mam nadzieje ze uda mi sie go uratowac
          • rawe Re: problem z kwiatami 26.02.07, 14:54
            kurcze, juz było dobrze i znów mu to wraca, tym razem nie ma mowy o przedziorku, bo wszystko z domu wytrzebiłam, ale chyba go za mało podlałam.. cos nie mam za dobrej reki do storczyków..:( czy to możliwe zeby on tak z braku wody "zflaczał"? co ile podlewacie swoje roslinki? moj dostaje wode raz w tygodniu, boje sie podlewac go wiecej bo w sumie korzenie jakos mu zanikaja, i nie wiem czy to nie z nadmiaru wody.. ale z drugiej strony chyba powinien wiecej korzeni z braku wody robic, a nie je eliminowac.. ma ktoś jakis pomysł?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka