Dodaj do ulubionych

kaktus padł!

06.02.07, 23:20
Witajcie, przeszukałam wyszukiwarkę - ale mając mnóstwo wątpliwości
postanowiłam założyć osobny wątek. Na parapecie trzymamy kolekcję kaktusów.
Jeden z nich, który dotąd rósł bardzo ładnie stracił kolor i zaczął mięknąć.
Był coraz bardziej brązowy i coraz bardziej miękki. Szczególnie u nasady. Dziś
rano pękł i definitywnie pożegnał sie z życiem. Zauważyłam koło kaktusów dwie
czarne muszki. Wydaje mi sie też, ze kolejny kaktus zaczyna mięknąć. Co to
moze być? Co robić? Dodam, ze w mieszkaniu mocno grzeją, więc trzymam
kaloryfer na 2/3. Kaktusy stoja w gabinecie i nie moge sama zamarznąć.
Poradzcie coś :)
Obserwuj wątek
    • paacynka Re: kaktus padł! 07.02.07, 10:09
      nie przelwasz ich???
      ja moich nie podlewam nawt 2 miesiące!!!!
      a młodszy podlewam raz na tydzień maksymalnie i też stoi w pokoju ogrzewanym.
      • lewe_oko Re: kaktus padł! 07.02.07, 11:00
        Hmmm tak mogło być... Ostatnio zdarzyło nam się w domu dublować sie w
        podlewaniu. Mam nadzieję, że chociaż ten drugi kaktus ocaleje. No i jak
        wytłumaczyć te muszki? Przyleciały do gnilizny, czy maja związek z tą sytuacją?
        Latają jakieś 3-4 wokół drugiego mięknącego kaktusa.
    • krysp50 Re: kaktus padł! 07.02.07, 12:02
      Te muszki to tzw.ziemiórki, które latają,gdy jest wilgotna ziemia.A jak ona
      są,to na pewno też są w ziemi w doniczkach. Wypada wymienić ziemię na specjalną
      do kaktusów lub doraźnie kupić Tarcznika i powsadzać pałeczki do doniczek.Na
      muszki należy kupić w ogrodniczym tzw.kleiste arkusze w kolorze żółtym -
      pomaga.Aby szybciej zadziałało doniczki z Kaktusami postawiłabym nad
      kaloryferem,aby szybciej przeschła ziemia - może pomóc.I jedna uwaga,chociaż nie
      jestem specjalistką od kaktusów - zimą nie lubią wody.Mój aloes i inne dwa
      kaktusy kwitnące całą zimę stoją na parapecie nad kaloryferem, podlewam małą
      ilością wody średnio co 3 tygodnie i bardzo im to służy.Gdy podlewałam częściej
      o mało nie zgniły.Z doświadczenia z nimi wiem,że trudniej podlewać latem -
      ciężko utrafić- niż zimą.
      • lewe_oko Re: kaktus padł! 07.02.07, 14:03
        Bardzo dziękuję za pomoc! Na razie trochę je przesuszę a potem może kupię coś na
        te wstrętne ziemiórki... Pozdrawiam!
        • lewe_oko Re: kaktus padł! 07.02.07, 15:25
          Mam jeszcze jedno pytanie, czy ziemiórki są groźne tylko dla kaktusów? W tym
          samym pokoju, parę metrów obok mam kordylinę. Czy powinnam ją gdzies przenieść?
          • paacynka Re: kaktus padł! 07.02.07, 23:26
            ziemiórki atakują każdego kwiata, ale jeszcze żaden mi od nich nie padł.
            Po prostu gdy jest sucho nie ma ziemiórek, przesuszenie ziemi pomaga. Kurcze
            nie lej wody do tych kaktusów szkoda ich :(
            • kiwigirl ziemiórki 12.04.07, 14:36
              hmmm czyli toto co mi lata to ziemiórki... niech bedize i tak. ale już od dawna
              są, a kwiatki wcale nie sa przelane. podlewam je "normalnie".

dwie orchidee w których mieszkały wykąpałam - tzn wywaliłam całą kore w której
              były, przepłukałam korzenie i teraz chwilowo stoją odkryte (bez kory) w
              doniczkach bo nie mam po drodze do ogrodniczego po nową korę.

ale muszki nadal widzę tez przy innych doniczkach. czyżby zaatakowały dalej ?

i pytanie - w korze orchidei były jakieś robaki. larwy chyba czegoś, białe ok
              1cm do 2 długości. cholera wie czy przybyły wraz z orchideami czy w korze...
              czy sądzicie ze kąpiel pod prysznicem była wystarczająca zeby pozbyć się kłopotu
              ? na korzeniach nic nei widać ale tez nie do końca wiem czego (poza oczywistymi
              - larwami czy jajeczkami) szukać ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka