Dodaj do ulubionych

Od ilu jezykow jest sie poliglota??

22.06.05, 21:56
Wlasnie trafilam przypadkiem na to forum i mam wlasnie takie pytanie.
Ostatnio trafilam na klub poliglotow i chcialam sie zapisac, ale tam minimum
to 6 jezykow, ale standart to >10... Rekord chyba 24 czy cos takiego...
Ja znam polski rzecz jasna, do tego niemiecki, francuski, angielski i
hiszpanski (plynnie) i jakostam dukam po wlosku i flamandzku (bo ciagle w
Belgii siedze to sie sila rzeczy ucze). Tak sie zastanawiam ile mozna
maksymalnie opanowac jezykow, ale na naprawde wysokim poziomie (ja znam 5 ale
i tak czasami mi sie juz zaczynaja mieszac, nie wyobrazam sobie wiecej).
Chyba nastepnych to bede sie tylko uczyla tak na zasadzie konwersacji w
restauracji (zeby sie dogadac).
Mozna znac powiedzmy 10 jezykow plynnie??
Obserwuj wątek
    • luc2000 Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 23.06.05, 16:47
      24 !!?? No to wtedy to już klękajcie narody ! :)
      Mysle ze 10 - przy zalozeniu ze to sa jezyki z tych samych 2 moze 3 rodzin
      jezykowych to jest wykonalne, ale trzeba by sie niezle nagimnastykowac.
      Nauka jezyka składa sie z talentu moze w 20% a reszta no to juz ciezka praca
      (niestety:)
      Po za tym przy znajomosci 10 jezykow ktores tam sie zna gorzej a ktores lepiej
      nie ma bata :)
      no i pewnie trudno sie ustrzec kalek, semantycznych i syntaktycznych
      Mozesz napisac cos wiecej o tym klubie poliglotow ?
    • tetys Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 01.07.05, 22:23
      Też chce namiary na klub poliglotów :P
      • femme_maudite Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 18.02.06, 20:44
        I co, zna ktoś te namiary? :-)
    • mister1 flamandzki 01.11.06, 07:45
      cala sprawa w tym, ze jezyka flamandzkiego nie ma.Flamandowie mowia po
      NIDERLANDZKU.
      • kingadpl Re: flamandzki 07.11.06, 13:51
        hmm, flamandzki jest, tyle ze w Belgii... holenderskiego de facto nie ma,
        poniewaz jest niderlandzki, no i holandii tez nie ma, tylko krolestwo
        niderlandow... holandia jest tylko polnocna i poludniowa, ale jako prowincja...
    • ervumem Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 06.11.06, 12:14
      osobiscie uwazam, ze poliglota to osoba poslugujaca sie 5 jezykami (co najmniej
      oczywiscie) ale kazdy z tej piatki jest z innej rodziny jezykowej a co najmniej
      jeden jezyk nie jest jez. indoeuropejskim. Taka jest moja koncepcja tak ja to
      widze, ale sie nie znam...
      • luisapaserinni Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 07.11.06, 15:53
        też myslałam ambitnie - koniecznie co najmniej 1 spoza języków
        indoeuropejskich, ale po namyśle dodam - kryterium dla tych, których językiem
        pierwszym jest indoeuropejski (moja znajoma z Azji mówi co najmniej kilkoma
        językami obcymi - w niektórych nigdy nie nauczyła się pisać, a tylko 1 z jej
        języków jest indoeuropejski - a jest nim angielski (i włada nim biegle w mowie
        i piśmie), nauczenie się innego języka z rodziny germańskich czy romańskich
        sprawiało jej mnóstwo trudności i właściwe (jak na razie) się nie udało, czy
        jest wobec tego poliglotką?)
    • tilda1 Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 11.11.06, 09:01
      jezeli wedlug definicji (pl.wikipedia.org/wiki/Poliglota) poliglota
      oznacza czlowieka znajacego wiele jezykow to trzeba by okreslic ile to jest
      ''wiele''
      • ervumem Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 13.11.06, 09:50
        tilda, wikipedia jest tworzona przez ludzi takich jak Ty, ja, my tutaj, wiec
        nie jest ona jakis wyznacznikiem wazniejszym niz nasza tu dyskusja.
        Podalem swoja propozycje definicji poligloty, luisapaserinni dodala ciekawy
        glos, uwazam jednak ze 'poliglotyzm' powinien zakladac porozumeiwanie sie w
        mowie i pismie, zatem jezyki w ktorych ktos jest jedyni w stanie komunikowac
        sie ustnie nie powinny byc 'zaliczane'.
        • tilda1 Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 15.11.06, 06:53
          Oczywiscie, zgadzam sie wiele to dla jednych 5, dla innych 20. (tu z kolei
          definicja z poza wikipedii
          www.slownik-online.pl/kopalinski/B31C271E62110FA5C1256580000E144E.php )Co
          do znajomosci jezyka zdecydowanie powinno sie posiadac 3 umiejetnosci: pisania,
          komunikowania sie i rozumienia ze sluchu oraz slowa pisanego.
    • masha_qrella Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 22.12.06, 17:03
      ej no, poli to wiecej niz bi, wiec chyba od dwoch wzwyz powinno sie liczyc :)
    • agaciau Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 09.03.07, 21:01
      W środowisku, w którym się obracam (studentki i studenci), wszyscy robią wielkie oczy, słysząc, że ktoś zna więcej niż dwa języki:D W ich mniemaniu taka osoba jest poliglotką.
    • bruno-schultz Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 06.09.07, 00:23
      gdzie ten klub?
      ja bym sie moze juz nadawal

znam tak z 6:
      Angielski
      Wloski
      Chinski
      Koreanski
      Japonski
      Francuski

oczywiscie nie na super poziomie...
      ale maile moge pisac....z native speakerami
      • dlugi_22 Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? 06.09.07, 09:06
        No dobra, załóżmy, że poliglota, to osoba znająca co najmniej trzy
        języki. Fajnie. A w jakim stopniu ? Komunikatywnym ? Że się potrafi
        dogadać ? Super. A co z pisaniem ? Znam angielski biegle (po
        studiach), francuski - płynnie mówię, ale nie piszę (kto zan, to
        wie, że ortografia francuska jest, hm, trudna), po hiszpańsku i
        włosku pogadam, po niemiecku też. Aha, no i rosyjski mówię i piszę.
        Jestem poliglotą, czy jeszcze nie ?
        • blablubla Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? od dwoch ~ 07.09.07, 16:58
          slowo 'poliglota' wywodzi sie z jezyka greckiego i sklada sie z 2
          slow: 'poli' znaczy wiele, 'glota' (--> 'glossa') znaczy jezyk.
          wychodzi nam zatem 'wielojezykowy', 'wielojezykowosc' itd.

wiele jest wieksze od jednego, to znaczy ze jesli zna sie juz dwa
          jezyki, to jest sie poliglota. a to, czy wieksze od jednego jest
          akurat 2, 4, 5, 10 czy 20 to juz kwestia indywidualnej interpretacji.

tak mi sie moi drodzy wydaje.
          • sonic84 Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? od dwoch 14.09.07, 16:29
            Kiedyś czytałam nieco o poliglotach.Wielu z nich jeszcze przed ukończeniem 20
            roku życia posługuje się biegle (w mowie i piśmie) mniej więcej 7-10 językami
            obcymi a do tego wykazuje się pasywną znajomością kilkunastu innych języków.To
            słowo jest zarezerwowane dla ludzi wybitnych tzw.geniuszy.Poliglotą nie jest
            osoba,która uczy się kilku języków,czy studiuje dwie,trzy (lub więcej) filologie
            tak jak np. geniuszem matematycznym nie jest każdy absolwent tego kierunku itd.W
            mowie potocznej często mianem poligloty określa się osobę władającą w jakimś
            stopniu paroma językami ale w tym przypadku nie ma sprecyzowanych wytycznych ani
            co do jakości tej "znajomości",ani do ilości języków.Tak na marginesie wielu z
            was pisze często :"znam 7 języków".Wątpię aby w tym gronie znalazło się aż tylu
            geniuszy.Dla wielu osób przerobienie jakiegoś podręcznika na poziomie nieco
            wyższym niż średniozaawansowany i umiejętność zbudowania bełkotliwego zdania
            ,które native jako tako zrozumie jest równoznaczne ze znajomością danego
            języka.Jest to przykre i świadczy o małych ambicjach i braku samokrytyki.Zresztą
            ten,kto uczy się jezyków dogłębnie wie ,jak wiele energii należy włożyć w naukę
            języka (i jego odświeżanie!!!!!) aby zyskać m in całkowitą poprawność
            gramatyczną wypowiedzi oraz umiejętność konstruowania spójnych logiczne i
            jednocześnie skomplikowanych zdań.Mało kto włada językiem polskim (ojczystym) z
            takim "mistrzostwem" jak np. Miodek,Janion a co dopiero obcym.Pozdrawiam
            wszystkich fanów j.obcych i geniuszy-poliglotów jeśli tutaj piszą . :))))
            • rami182 Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? od dwoch 15.09.07, 22:06
              Ja mam 15 lat. Od dziecka wolalem nauke i dlugie przesiadywanie
              przed ksiazkami niz zabawy z innymi dziecmi. W wieku 7 miesiecy
              rozmawialem ja dzisiejsze 5-6 latki. Angielski opanowalem w wieku 14
              lat. Niemieckim wladam perfekcyjnie, poniewaz mieszkam w Niemczech,
              a polskim- bo w Polsce mieszkalem. Niedlugo chce poznac kolejne
              jezyki, a mianowici lacine i francuski. (P.S. Jak mi nie wierzycie
              ze tak szybko nauczylem sie mowic to wasza sprawa, ale to ze naleze
              do MENSA o czyms swiadczy).
              • sonic84 Re: Od ilu jezykow jest sie poliglota?? od dwoch 16.09.07, 19:47
                W wieku siedmiu miesięcy aparat mowy nie jest na tyle dobrze rozwinięty aby
                dziecko było się w stanie wysławiać tak jak 5 czy 6 latek (dzisiejszy czy też
                niedzisiejszy :D) bez względu na to to,jak bardzo jest inteligetne.......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka