26.02.06, 22:45
Czy da się nauczyć mówić w jakimś języku z takim akcentem jak rodowity
mieszkaniec kraju w którym danego języka się używa? Czy jest to tylko możliwe
u dzieci do 12 roku zycia? Ja mam prawie 15 lat i dopiero niedawno zaczełam
uczyć się języka hiszpańskiego. Strasznie podoba mi się ten język oraz
Hiszpania. Ucze się z czego tylko mogę, słucham wymowy w filmach, muzyce,
serialach, niedługo mam zamiar pójść na kurs lub korepetycję. Bardzo poważnie
rozważam wyjazd za kilka lat do tego kraju (oczywiście gdy bardzo dobrze
opanuję język) ale zastanawiam się czy już zawsze będzie słychać, że mam inny
akcent? Nawet po kilku latach mieszkania w tym kraju?
Obserwuj wątek
    • steinbock Re: Akcent 27.02.06, 01:01
      Myślę, że zależy to od zdolności indywidualnych. Jeśli ktos ma tzw. dobre ucho
      do jezyków, to jest w stanie nauczyć się mówić w obcym języku jak tubylec.
      • silvermane Re: Akcent 01.03.06, 23:58
        Zależy to również od tego, jak bardzo różny jest repertuar fonologiczny języka
        ojczystego i nauczonego. Hiszpański dla Polaka jest łatwiejszy w wymowie niż
        angielski, a ten z kolei niż chiński (bo tonalność).
        • silvermane Re: Akcent 02.03.06, 00:02
          Notabene w hiszpańskim są tylko trzy fonemy, których nie ma w polskim - j, ll i
          z/c (w angielskim jest ich kilkanaście). Na szczęście w Ameryce Płd. i
          niektórych dialektach kastylijskich przeważnie słychać zamiast nich odpowiednio
          h, j i s, więc Hiszpanie Ci wybaczą :)
    • klymenystra Re: Akcent 23.03.06, 10:57
      to zalezy. w moim przypadku jest tak, ze jesli sie rozgadam, to bede mowic jak
      Francuzka- zdradzi mnie dopiero blad w rodzajniku. kwestia taka, ze jezyka sie
      ucze dlugo, a akcent zalapalam w bardzo dobry stopniu w wieku 15 lat. wszystko
      zlaezy od tego, czy bedziesz starala sie powtarzac dokladnie z taka sama
      intonacja, czy masz dobry sluch do jezykow i czy jestes w stanie wymowic
      wszystkie dzwieki. jesli tak- to masz spore szanse, ze Ci sie uda.
      • josip_broz_tito Re: Akcent 29.03.06, 12:14
        Ja po rosyjsku wymowę złapałem po 10 latach nauki (ściskanie samogłosek, ł
        teatralne) i tylko źle postawiony akcent może mnie zdradzić ;)
    • grzespelc Re: Akcent 31.03.06, 13:27
      Moim zdaniem:
      Po angielsku jak Anglik - może po 20 latach w Anglii...
      po niemiecku - trochę łatwiej, można po 10 latach intensywnej nauki/studiów i
      pobytów,
      po francusku - jak z Anglią - zawsze coś Cię zdradzi, nawet po długim pobycie
      • espirro Re: Akcent 04.05.06, 12:41
        hehehe, no i po co takie bujdy wypisujesz? jak sie zna angielski na poziomie
        FCE to wystarczy rok w UK, dobre ucho i checi. co cie moze zdradzic to sposob
        bycia a nie jezyk.
    • elsbieta Pytanie do akcentu angielskiego 20.10.06, 04:31
      Jesli uczycie sie angielskiego poza krajem anglojezycznym, to jakiego akcentu
      sie uczycie? Ja uczylam sie akcentu brytyjskiego w Polsce, potem wyjechalam do
      Stanow i staralam sie przestawic na akcent amerykanski. Mam zamiar przeniesc
      sie do Europy i chyba znowu bede sie musiala przestawic.
    • ppo Da się jak najbardziej. 24.10.06, 17:11
      Jeśli masz dobry słuch muzyczny (niektórzy nazywają go "lingwistycznym", ale to
      to samo) to opanujesz akcent bezbłędnie w dowolnym wieku, zwłaszcza mieszkając
      w obcym kraju. Wypróbowane! :)
      • klymenystra Re: Da się jak najbardziej. 26.10.06, 21:35
        to nie to samo.
        ja sluchu muzycznego nie mam. o niee. a jezykowy owszem.
        • figo66 Re: Da się jak najbardziej. 27.10.06, 12:53
          Ja też uczę sie ze słuchu!Jestem zbyt słabo organizowana żeby solidnie
          przystąpić do nauki.W Polsce mieszkałam 13 lat,i nigdy nie usiadłam przy
          gramatyce pouczyć się -jak należy.Ale nie rozpoznaję się u mnie
          akcentu(serbskiego).Jednak sama to słyszę że jak rozgadam się na dobre,to
          chociaż raz wyleci mi coś nie brzmiącego po polsku.Tak samo rozpoznaję
          nie-polaków,chociażby mówili naprawdę doskonalę.Podziwiam tych bez słuchu
          muzycznego,jak sobię ten język słyszą.Jest to dla mnie ciekawę
          zjawisko!Pozdr.(przepraszam za błędy!)
    • troubleska Re: Akcent 27.10.06, 14:38
      Zgadzam sie z Klymenystra i to co do obu postow.

Po dwoch latach mieszkania w Madrycie pojechalam sluzbowo do Chile i ku mojemu
      zaskoczeniu na kazdym kroku pytano mnie czy jestem z Hiszpanii. Uzasadnienie?
      Akcent plus slownictwo typowe dla Hiszpanii.
      Oczywiscie jestem realistka i zdaje sobie sprawe, ze rozmawiajac po hiszpansku
      predzej czy pozniej powiem cos w inny sposob niz rodowici Hiszpanie i tym sie
      zdradze, ale nikt nigdy nie zgadl, ze jestem Polka i wiem, ze polskiego akcentu
      nie mam.
      Jesli chodzi o angielski to znacznie czesciej udaje mi sie zmylic native'ow i
      sprawic, ze przyjmuja iz jestem z UK. Interesuje mnie tylko brytyjski angielski
      i marze o tym, aby ktoregos dnia mowic tak pieknym RP jak moja
      moze-kiedys-tesciowa;-)
    • curz Re: Akcent 30.10.06, 12:01
      Jak juz ktos tutaj wspominal, hiszpanski ma zestaw dzwiekow podobnych do
      polskiego, wiec po prostu lata praktyki i mozna mowic bez akcentu - spotkalem
      wiele polakow mowiacych w tym jezyku i brzmieli jak rodowici ibero-speakerzy
      (coz to za twor :)). Dobrze, ze bierzesz sie za ogladanie filmow, seriali i
      sluchanie muzyki - w taki sposob najlatwiej jest wszystko zalapac. Polecam tez
      czytanie powaznej prasy, przez co lapiemy oficjalny jezyk - wyprobowane i
      dziala! :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka