przemkowa.b mój pomysł....na rozwiązanie:) 01.03.05, 14:04 Jeszcze jeden pomysł...ktośtu zauważył,że pani Hanna robi podobne piórka do Ani założycielki,napiszmy do niej maile te dziewczyny,które są w allegro.....jak napisze nawet tylko pięć to i tak efekt będzie,zapewniam was.... Uwaga! najlepiej żeby te dziewczyny to były specjalistki od biżu tylko od serwetek albo deku. Bo wtedy jak pani Hanna wejdzie sobie na ich nick w allegro,sprawdzi sobie i gdyby to były kolczykoliczki to nie wiadomo czy by się to nie skonczyło jeszcze większa aferą... Rozumiecie co mam na myśli...? Przecież,umówmy się,nie da się ciągle wymyślać nowych projektów kolczyków....robimy podłużne,z kilku drucików różnej długości,kółka,z piórkami,owijane cieńszym drutem i przeplatane (jak to zarzucił aniołek na forum fotografii)....ile można nowych rzeczy wymyślać? Pozdrawiam i z niecierpliwością sledze dalszy rozwój wypadków Lucy nie daj się, jesteśmy z tobą!!! Odpowiedz Link
przemkowa.b Re: mój pomysł....na rozwiązanie:) 01.03.05, 14:05 napisałam: > najlepiej żeby te dziewczyny to były specjalistki od biżu tylko od serwetek ma być: najlepiej żeby te dziewczyny ro NIE były specjalistki od biżu Odpowiedz Link
ania_z_poddasza Re: mój pomysł....na rozwiązanie:) 01.03.05, 14:43 też oskarżymy ją o plagiat?jeśli H jednak myśli to odpisze że nie są identyczne a to że ktoś pierwszy robił kolczyki z danego surowca nie przekreśla możliwości innym wykorzystania tego samego surowca.Wystarczy popatrzeć na jubilerów-to że jeden wykorzystuje cyrkonie nie tamuje ich wykorzystania przez całą resztę i nikt sie nie procesuje o to.To ze się nei sciąga pewnych pomysłów to tylko kwestia etyki czy też innych przesłanek indywidualnych dla każdej osoby. Poczekajmy co Lucy napisze,czy H dała sobie spokuj czy nie.A jeśli już podejmować jakieś kroki w tym momencie to należy skontaktować się z Allegro oraz można wrzucić temat na cafe allegro.A jeśli pisac do niej to w formie takiej aby dała sobie spokuj i przedstawić argumenty.nie oskarżać na razie,podejrzewam bowiem że zrodzi w niej to furie i może być gorzej.Jesli faktycznie pomaga jej prawnik który by stwerdził że wygra to wymyślą że rzucasz bezpodstawne oskarżenia itp .Proponowałaby podesłać jej jeszcze link do galerii koralików.pl bo z tego co pamiętam są tam podobne prace. Odpowiedz Link
fantaghiro1 Re: BARDZOniemiła sytuacja o kopiowanie biżuterii 01.03.05, 14:24 Z całym szacunkiem do artystki, ale jak coś tak "prostego", oczywistego [chodzi mi o wzór] można nazwać plagiatem. Przypadkiem obrączek nie wystawiajcie na Allegro, bo wtedy posypią się oskarżenia Echhh.. to chyba wynika z braku dystansu do własnego artyzmu.. albo.. może to kwestia dość znacznej różnicy w cenie miała znaczenie.. Odpowiedz Link
anek.anek Re: BARDZOniemiła sytuacja o kopiowanie biżuterii 01.03.05, 14:27 Napisz krótki list z przeprosinami i wyjaśnieniem sytuacji.Dla mnie jest totalnie prosta. Korzystacie z dostępnych na rynku ogólnym materiałów. Ani jedna ani druga nie krzyknęła "eureka" przy wymyślaniu tych kolczyków, bo nie jest to żaden naprawdę nowy, specjalnie wymyślony wzór. Są tak proste,i takich kolczyków nawet w realu można spotkać wiele - co nie znaczy, że mi się nie podobają! List napisałabym, bo niel ubię jeśli ktoś się na mnie boczy.Jestem raczej spolegliwą osobą. Nie musisz jej przepraszać, po prostu napisz co myślisz na ten temat. Straszenie sądem jest głupie. Jesli ta kobieta jest niemiła, poproś ją o kopię dokumentu potwierdzającego zastrzeżenie wzoru. Zaproponuj też, żeby kasę robiła na ciąganiach po sądach całego mnóstwa rękodzielników i kilka większych chińskich fabryk biżuterii. Mam nadzieję, że się nie obrazisz za to co wyżej napisałam. To nie znaczy, ze mi się nie podoba co zrobiłaś, tylko, że wzór nie jest specjalnie oryginalny -= niepowtarzalny na tyle, żeby po sądach się ciagać. Odpowiedz Link
caltha5 Re:anek.anek 01.03.05, 14:44 anek.anek napisała: > Napisz krótki list z przeprosinami i wyjaśnieniem sytuacji. TY CHYBA ŻARTUJESZ, ALBO NIEZBYT DOBRZE SIĘ DZIŚ CZUJESZ Kto kogo powinien tu przeprosić??? Odpowiedz Link
anek.anek Re:anek.anek 01.03.05, 21:19 Niżej napisałam, że ja bym przeprosiła. Taka jestem. I to nie znaczy, że bym się kajała. Napisałabym po prostu: Przepraszam, jeśli w jakikolwiek sposób poczuła się Pani okradziona, jednak xyz... Spójrz ile emocji dostarczają "kradzieże" wzorów tutaj na forum Zakładam, że ktoś naprawdę może poczuć się mocno urażony jeśli widzi w necie rzecz, którą zrobił wcześniej i która naprawdę różi się niewieloma szczegółami.Dlatego moim zdaniem poza wyjasnieniem można dodać takie magiczne słówko. Choćby po to żeby komuś się głupio zrobiło. Na atak nie nadstawiam drugiego policzka, ale zawsze staram się być bardzo grzeczna. To w 99% lepiej działa niż równie intensywny atak w obronie. Odpowiedz Link
ama3 Re: BARDZOniemiła sytuacja o kopiowanie biżuterii 01.03.05, 15:04 poprawcie mnie jesli sie mysle, w regulaminie allegro www.allegro.pl/country_pages/1/0/user_agreement.php#2.17 jest taki fragment: Użytkownik uznaje, że całość praw autorskich, wszystkie znaki towarowe, konta użytkowników oraz pozostałe prawa własności intelektualnej związane z Usługami Allegro należą do QXL. Zabronione jest korzystanie z tych praw własności intelektualnej bądź z Usług QXL do celów innych niż te ściśle związane z przeprowadzaniem aukcji w sposób określony niniejszym Regulaminem. wiem, ze ta hanka nie ma zadnych podstaw do twierdzenia ze jej kolczyki sa chronione prawem autorkim ale moze bys lucy skopiowala jej ten fragment? czy ja zle mysle? Odpowiedz Link
lucy215 Re: BARDZOniemiła sytuacja o kopiowanie biżuterii 01.03.05, 15:09 Hanka (bo tak ją już nazywam) od wczoraj nie przesłała żadnego listu (ale co robi z prawnikiem trudno się domyślić) Pomysł z listami do Hanki uważam za dobry, ale nie mogą to być z listy z oskarżeniami, jedynie z rzeczowymi argumentami, tak, żeby zobaczyła że nie wymyśliła niczego nowego i sama czerpie pomysły z innych prac. jej mail to hanna_art@o2.pl. z drugiej strony boję się że to wywoła lawinę podobnych przypadków, ale skąd mam wiedzieć czy Hanka już komuś takiego numeru nie wykeciła? Odpowiedz Link
loriaan Re: BARDZOniemiła sytuacja o kopiowanie biżuterii 01.03.05, 15:47 a ja mysle ze z idiotką ( bo tylko tak mogę ją nazwac) nie powinnas wchodzic w dyskusje, tylko napisac do adminów allegro. co do numeru czykomus wystawiła watpie ta pani ma na koncie dopiero 2 pary kolczyków sprzedanych , wiec jest jak najbardziej poczatkująca na allegro.no chyba ze pod innym nickiem była Odpowiedz Link
joasiiik25 Re: BARDZOniemiła sytuacja o kopiowanie biżuterii 01.03.05, 17:12 boze zarty sobie ona robi? ma 7 gwiazdek wiec jest AMATORKA ALLEGRO MOze sobie straszyc kogo chce wariatka................. Odpowiedz Link
k_izydorczyk I to ma być ten jej unikalny wzór?? 01.03.05, 17:33 to chyba przerost ambicji tej pańci, a nie unikalny wzór, bo ja w tym niestety nic unikalnego nie widze (bez urazy) i wydaje mi się, że od kiedy na rynku pojawiły się pierwsze jabloneksowe perełki to takich samych kolczyków była juz z tona przed tymi przez nią zrobionymi, ale może ja się nie znam. Może ona sama toczyła te perły i drut wyrabiała domowym sposobem, a ja tego nie zauważyłam po prostu??? Ja bym - mówiąc grzecznie - miała to w wielkim poważaniu Odpowiedz Link
zielony_listek czy już zgłosiłaś sytuację do Allefgro? 01.03.05, 19:55 Hej, dawno nie zaglądałam na litę, dopiero przeczytałam wątek. Czy napisałaś, Lucy, do Allegro z opiosem i argumentem, że Twoja aukcja była pierwsza, tak jak dziewczyny radzą? jeśli nie, to dlaczego tego nie zrobiłaś? Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
toxicloki Re: BARDZOniemiła sytuacja o kopiowanie biżuterii 01.03.05, 21:55 to ja jeszcze raz swoje po pierwsze napisz koniecznie do allegro, bo ci konto zawiesza i nie bedziesz miala gdzie sprzedawac - zanim wyjasnisz sprawe miesiace moga minac po drugie (juz po mailu do allegro) napisz do tej pani "czy pani mi grozi?" i nic poza tym zapewne odpisze, wowczas masz podstawy zeby udac sie na najblizszy komisariat policji. nie dosc ze cie neka, grozi i zarzuca plagiat, to jeszcze robi to bezpodstawnie. takich ludzi trzeba raz a konkretnie uswiadomic, inaczej bedzie sie czula bezkarna i innych na allegro bedzie zastraszala! a poza tym.... ..... ..... wyrwać chwasta Odpowiedz Link