Dodaj do ulubionych

Decu-prosze o pomoc

26.10.05, 11:36
Hej!
wiem ze jest wyszukiwarka i pytanie z tych podstawowych, ale mam problem ze znalazlam 2 odpowiedzi wykluczajace sie. A chodzi o to czy do decoupagu ma byc emalia czy emulsja akrylowa. Prosze nie odsyłajcie mnie tylko napiszcie raz jescze. Tylko jedno słowo smile))Dziękuje
Obserwuj wątek
    • glassidea Re: Decu-prosze o pomoc 26.10.05, 11:41
      Emalia!!!!Jesli chodzi o podklad. Do wykonczenia- czyli cieniowania, podmalowek
      czy przecierek - farby akrylowe artystyczne lub hobbystycznesmile)))

Pozdrawiam
      Jola
      • greglis Re: Decu-prosze o pomoc 26.10.05, 12:04
        Emalia kojarzy mie się z farbą olejną,ja używam do podkładu farby akrylowej z
        przeznaczeniem do drewna i metalu.A emulsja i akryl to dwia różne gatunki
        farb smile
        • lola211 Re: Decu-prosze o pomoc 26.10.05, 12:09
          O, widze pokrewny nick, mam nadzieje, ze nie bedziemy sie forumowiczkom mylicsmile
          Na polkach sklepowych( rozumiem, ze zamierzasz kupic farbe w budowlanym)mamy do
          wyboru emalie i emulsje- obie akrylowe.Do decu uzywamy emalii, choc ktos pisal,
          ze emulsja lepiej sie nadaje do przecierania- jak dla mnie z emalia nie ma tez
          zadnego z tym problemu.Jesli zamierzasz stosowac krak 1 skladnikowy to na pewno
          popeka Ci emalia.Zatem kup emalie akrylowa.
    • lola125 Re: Decu-prosze o pomoc 26.10.05, 12:09
      Dziękuje serdecznie. Juz mi sie przejasniło!
      Pozdrawiam
    • joamor Re: Decu-prosze o pomoc 26.10.05, 12:16
      ja bym tylko dodała, że jeśli masz jakieś resztki farb do malowania ścian, to
      warto je też wypróbować. Nie wiem jak wygląda sprawa z farbami innych marek, ale
      ja od początku używam jako bazy farb Tikkurila, które zostały mi po malowaniu, i
      sprawdzają się świetnie, nawet pękają jak należysmile Dodaję do nich tylko farb
      akrylowych artystycznych żeby uzyskać odpowiedni kolor.
      • magnolia76 Re: Decu-prosze o pomoc 26.10.05, 14:15
        ja kupiłam emulsje do ścian i sufitów i do niczego się nie nadaje, po rozmowie
        z greglis kupiłam tak jak kazała biała akrylową farbę do metalu i drewna (tak
        powiedziałam w sklepie) i dostałam emalię akrylową i jest super, kosztuje 18 zł
        to chyba Śnieżki jak dobrze pamiętam. A więc krótko: akrylowa emalia do drewna
        i metalu smile tak jest na opakowaniu

Pozdrawiam
        Mariola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka