Dodaj do ulubionych

szlifowanie szkła

09.02.06, 21:58
lubię ozdabiać szkło (głównie maluje). ostatnio mój mąż zakupił sobie
wiertarko-szlifierkę modelarską i w z zestawie jest tez końcówka do
szlifowania szkła. pomyślałam, że chciałabym spróbować ozdobić szkło przy
użyciu tego cuda. i tu pytanie. czy któraś z was to juz moze robiła?? jak
przygotowac szkło?? na co uważać?? proszę o wszelkie rady w tym temacie, bo
zupełnie nie wiem od czego zacząć.
Obserwuj wątek
    • cichad Re: szlifowanie szkła 10.02.06, 19:45
      Masz na myśli, rozumiem miniszlifierkę. Typowe końcówki do szlifowania szkła są
      koloru zielonego. Ja używam ich przy robieniu witraży do szlifowania boków
      szkła. Kupuję orginalne DREMEL po 10 zł/szt. Jeżeli chcesz grawerować to
      końcówki są trochę inne ale tu Ci nie pomogę. W zestawie ze szlifierką powinny
      takie być. Pozdrawiam.
      • sweet_pink Re: szlifowanie szkła 10.02.06, 22:46
        z końcówkami sobie poradzę. powiedz czy bardzo się pyli przy takiej pracy??
        powinnam kupić okulary i maseczkę ochronną?? wszelkie rady będą na wagę złota bo
        jakoś nie mogę nic znaleźć na ten temat w sieci.
        • milak13 Re: szlifowanie szkła 10.02.06, 23:08
          Właśnie jestem na etapie pierwszych prób grawerowania szkła. Cudna zabawa.
          Trochę mi się jeszcze ręka trzęsie bo jednak minimalna wibracja jest, nawet jak
          się pracuje z rękawem.
          Pyłek jest bardzo drobniusieńki i raczej się sypie niż unosi więc ja nie używam
          niczego, ani okularów ani maski. Od okularów boli mnie głowa. Może to
          nierozsądnie ale graweruje się dość płytko i szkło nie powinno trzasnąć - moim
          zdaniem. Polecam na początek butelki z ciemnego szkła - dobre do ćwiczeń i
          sympatyczny efekt. Miłej pracy.
      • agagch Re: szlifowanie szkła 13.02.06, 09:20
        Jeżeli chodzi o miniszlifierki uzywacie Dremel czy innych (tańszych) również?
        • cichad Re: szlifowanie szkła 13.02.06, 19:26
          Jeżeli chodzi o tanie rzeczy to jestem ich przeciwnikiem (kto tanio kupuje ten
          dwa razy kupuje) jednak tu odszedłem od zasady i kupiłem tania szlifierkę (70
          zł). Chciałem DREMEL-a ale to wydatek ok. 200 zł. Robię zawieszki witrażowe i
          jeżeli zacznę na tym zarabiać chciałbym sobie kupić "prawdziwą" szlifierkę do
          szkła. Wydaje mi się, że do zastosowania hobbystycznego powinna wystarczyć ta
          tania ale kupuję końcówki orginalne Dremel. Pozdrawiam.
        • sweet_pink Re: szlifowanie szkła 13.02.06, 20:15
          szlifierke której używam mąż zakupił na allegro za niecale 100zł. fima nazywa
          się budget...szlifiereczka ta jest w fazie testów...dopiero zaczełam się z nią
          bawić, więc na temat jakości nie bardzo mogę sie jeszcze wypowiadać. jak na
          razie wiem, że koncówki dremela będą do niej pasować. a i jeszcze jedno za te
          100zł to był cały zestaw i w tym była przedłużka i taki statyw który się
          przykreca do stolu, szlifierkę wiesza na nim, a pracuje tylko końcówką...super
          wygoda!! w sumie to nie wyobrażam sobie szlifowania trzymając całe draństwo w ręku.
          • milak13 Re: szlifowanie szkła 13.02.06, 20:36
            O, to chyba masz takie same urządzenie jak moje! Na tej aukcji znalazłam to, co
            ja mam:
            aukcja.onet.pl/show_item.php?item=86476270
            Moje kosztowało trochę taniej, ale było kupowane w Niemczech.
        • rafaldobrarada Re: szlifowanie szkła 12.01.15, 08:44
          Ja mam dwia Dremele, starsze wersje Muli Pro. Tych już nie produkują.
          Podobne to Dremel 3000 ? opinie są różne jedni wolą Proxona inni Dremela.
          ------
          sklepdremel.pl/index.php/miniszlifierki-dremel
    • ming14 Re: szlifowanie szkła 11.02.06, 04:21
      szkło szlifuje się pod wodą, więc dobrze byłoby moczyć końcówke i
      szkło(oczywiście uważając przy tym na sprzęt). I okulary są konieczne, zawsze
      może coś odprysnąć, nawet jak pracuje się delikatnie i nie przyciska mocno. Po
      szlifowaniu szkło będzie matowe, można to wypolerować używając odpowiednich
      końcówek( do dremela są takie niebieskie gumki).
      • mrouh Re: szlifowanie szkła 11.02.06, 08:41
        O, rany, jakie to zaawansowane technologie... aż tez mi się zachciało
        szlifierki... no ludzie... ja jeszcze nie kupiłam maszyny do szycia i
        wyrzynarki! Pokażcie w galerii, co robicie z tym szkłem! to na pewno jest
        piękne! Proszę...smile
      • milak13 Re: szlifowanie szkła 11.02.06, 10:06
        Moje eksperymenty to raczej nie szlifowanie szkła, wydaje sie mi się (ale mogę
        się mylić - laik totalny jestem), że szlifowanie to raczej głęboki ryt, np.
        taki jak w kryształach. Ja robię ryt raczej płaski, to jest taki rysunek na
        szkle. Dlatego określiłam to jako grawerowanie - może niefachowo. I opiłki są
        naprawdę bardzo, bardzo drobniutkie. A że robię na butelkach, które z zasady są
        grube, to odprysków nie ma. A efekt matowości fajnie wygląda (na razie, może
        dojrzeję do tego, że będę chciała polerowaćsmile)
        Spróbuję z moczeniem szkła, jaka jest różnica w pracy. A swoją drogą może jest
        tu faktycznie ktoś, kto wie na ten temat więcej, bo sama jestem ciekawa jakie
        są możliwości pracy ze szkłem. W necie mało na ten temat, w większości oferty
        firm i grawerowanie laserowe.
        • sweet_pink Re: szlifowanie szkła 11.02.06, 18:18
          o dzięki za wszelkie rady!!
          właśnie o takie płaskie obrazki na butelkach mi chodzi!!
          to dziś się odważę i wypróbuję urządzonko...miałam mase obaw związaych własnie z
          pyleniem, pekaniem szkła. mam tylko nadzieję, że końcówka którą mam okarze się
          odpowiednia.
          dam znać jak mi poszło big_grin
      • rafaldobrarada Re: szlifowanie szkła 12.01.15, 08:47
        Te niebieskie to guma polerska, ja używam jeszcze chińskich zamienników z zestawu domtechniczny24.pl/bilder/zestaw-koncowek-134-mta-11.jpg
        Jest ich znacznie więcej, może są mniej wydajne ale tańsze.
        Po takiej gumie nie będzie jeszcze super gładkiej powierzchni.
    • sweet_pink Re: szlifowanie szkła 11.02.06, 19:13
      no więc spróbowałam!!
      wiziełam brązową butelke od piwa. użyłam okularów choć okazały sie zupełnie
      zbędne (maseczki, rekawiczki też można sobie darować). pyłku jest tak malutko,
      że wystraczy przetrzeć co jakiś czas wilgotną szmatką szkło, a nie zostaje po
      pracy prawie rzaden brud. tam gdzie się dotknie wiertełkiem (ja mam takie w
      kształcie małej kuleczki) szkło staje się własciwie białe. naprawdę efekt miły
      dla oka...tylko większe powierzchnie szlifowane sprawają problem. teraz biore
      się za zaprojektowanie jakiegoś wzoru i jak tylko uda mi się wykonać coś ładnego
      to pochwalę się zdjęciami.
      dzieki za rady i ośmielenie mnie do tego przedsięwzięcia
      • sweet_pink Re: szlifowanie szkła 12.02.06, 18:50
        a tu mój debiut
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=36645100
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka