Dodaj do ulubionych

decoupage- jak zabezpieczyć drewno przed.........

08.04.06, 12:32
Witam
Mam pytanie nie zupełnie dotyczące decoupage ale bazy albo podkładu- innymi
słowy co zrobić z drewnianym przedmiotem aby po pomalowaniu nie była widoczna
struktura drewna? chodzi mi o sęki i takie tam . Potrzebuję pomalować pudełko
na gładko i jak do tej pory, a trwa to juz od listopada 2005 walczę z
wiatrakami sad

Malowałam lakierem akrylowym i szlifowałam papierem ściernym i cały czas
wychodzi struktura drewna . Wiem ze drewno ma różną wchłanialność i z tąd ten
problem dlatego plissss pomocy czym to zamalować??????????

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamoon1 Re: decoupage- jak zabezpieczyć drewno przed..... 08.04.06, 13:41
      zawsze wystarczały mi 2 warstwy farby i pudełko było idealnie pokryte i gładkie.
      Spróbuj podkładu do drewna, lub po prostu wikolu, a na to farba. Maluj wałkiem
      gabkowym - powinno być ok.
    • emilia13 Re: decoupage- jak zabezpieczyć drewno przed..... 08.04.06, 13:54
      Właściwie to wyrównywać należy przed malowaniem, bo potem, nawet jeli lakier
      wyrówna powierzchnię, to słoje i tak bedą widoczne. Najlepiej nałożyć primer,
      albo przy dużych nierównościach profesjonalne gesso. Dwie, trzy warstwy i
      przetrzeć papierem śiernym. Powierzchnia będzie idealnie gładka.
    • tijgertje Re: decoupage- jak zabezpieczyć drewno przed..... 08.04.06, 14:08
      Mnie drewno i styropian czasem do szewskiej paski doprowadza, bo w zaleznosci od
      farb musze malowac i po 4-5 razy, zeby uzyskac gladka powierzchnie, zanim moge
      cokolwiek nakleic. Wyszlifuj dobrze przed malowaniem, jak pomalujesz najpierw
      podkladem do drewna, a dopiero potem farba, to 2-3 warstwy w zupelnosci powinny
      wystarczyc. Jak chcesz miec pudelko o idelanie jednolitym kolorze, to musisz to
      uzyskac farba, po przyklejeniu motywu bedzie za pozno, lakier koloru nie
      wyrowna, czasem za to wyostrzy nierowbnosci.
    • lola211 Re: decoupage- jak zabezpieczyć drewno przed..... 08.04.06, 17:17
      Sa w sprzedazy bazy słuzace wlasnie do tego celu- naklada sie jako pierwsza
      warstwe i potem maluje farbami.Np. "White base" ToDo.
    • eemka Dziękuję wam za rady :)) będę dalej próbować:) 09.04.06, 08:32
      • paula29 Re: Dziękuję wam za rady :)) będę dalej próbować: 09.04.06, 11:11
        musisz zagruntować drewno aby nie piło farby. Ja stosuje taki preparta Gesso -
        kupiłam w Obi za całe 12 zeta i na bardzo długo starcza
        jest biały, i kryjący (wiec nie widac sekow) ale mozesz tez go mieszac z farbą
        to znacznie ułatwia - ja tez kiedys go nie stosowłaam, ale teraz juz nie robie
        nic na drewnie bez uprzedniego gruntowania
        • zielony_listek pytanie o gesso 04.06.06, 22:10
          > Ja stosuje taki preparta Gesso -
          > kupiłam w Obi za całe 12 zeta i na bardzo długo starcza

Możesz cos bliżej podać o tym preparacie, dokładniejsza nazwę?
          Szukałam tego dzis w jednym z Obi w Warszawie i panowie z obsługi ( i z działu
          budowlanego i od farb) w ogóle nie kojarzyli nic takiego). Na wszelki wypadek
          sama tez obleciałam półki, ale bezskutecznie sad

T.the, a gdzie Ty ten wynalazek kupujesz, też w Obi?

Pozdrawiam
          zielony_listek
    • t.he Re: decoupage- jak zabezpieczyć drewno przed..... 09.04.06, 13:33
      Ja bardzo lubię gesso i używam, gdzie się tylko da. To jest taka farba
      wzbogacona składnikami mineralnymi. Czyli działa w przybliżeniu jak gips, a w
      dotyku i konsystencji jest jak farba.

Robię też tak:
      Maluję drewno farbą akrylową "do wymalowań zewnętrznych". Czekam aż wyschnie
      dotykowo, ale daleko jeszcze do czasu, który podają na etykiecie. Poleruję
      miękką szmatką (lub watą) nasączoną jakimkolwiek rozpuszczalnikiem. Mam
      wrażenie, że farba jest wtedy jeszcze bardzo elastyczna i można kształtować jej
      powierzchnię. Powstaje lekki mat. Dość długo poleruję ją drugą szmatką z Pronto
      (malutka ilość)i pozostawiam do wyschnięcia. Robiłam tak tylko na sośnie, ale
      efekt przypomina drewno malowane fabrycznie, aerografem czy czymś tam. Idealnie
      gładka powłoka.
    • latarnia_morska Re: decoupage- jak zabezpieczyć drewno przed..... 31.05.06, 19:48
      Sposób na pozbycie się struktury drewna jest bardzo prosty, ale trochę
      pylisty wink Należy przedmiot pomalować rozwodnionym gipsem i pozwolić mu dobrze
      wyschnąć. Następnie wyszlifować drobnoziarnistym papierem /i tu pojawia się
      sporo białego pyłu, ale efekt jest SUPER/. Znalazłam ten sposób w książce "Moje
      hobby" i z ciekawości wypróbowałam na pudełku na herbatę.. powierzchnia wyszła
      gładziutka a farba nakładała się rewelacyjnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka