sylwia15a 23.11.08, 18:42 Dosyć dawno temu kupiłam szafę.Ma ona kolor jasny błękit i żółty.Chcę ją pomalować na biało,lecz nie uśmiecha mi się jej czyszczenie.Czym ją pomalować ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lejdik Re: Malowanie szafy 23.11.08, 18:55 Chyba jednak Sylwuś czyszczenie będzie wskazane... Szlifierkę odpal i przynajmniej spraw by powierzchnia starej farby stała się porowata, inaczej nowa farba może Ci płatami odchodzić od starej i cała robota na nic;/ Odpowiedz Link
tijgertje Re: Malowanie szafy 24.11.08, 08:15 szlifierka nie zawsze jest latwiejsza. Kup papier scierny 120, przetrzyj calosc (rowki, wglebienia rowniez), tylko tyle, zeby lakier sie zmatowil, potem mycie, podkladowka i farba wlasciwa. Nie wiem, czy w Polsce maja produkty Alabastine. Mieszkam w Holandii, tu uzywalismy przy malowaniu wiekszych powierzchni w domu (np drewniane sufity i belki) papieru sciernego w plynie. rozowy plyn, smaruje sie nim powierzchnie, po pol godzine zmywa i maluje. Rozowy po to, zeby dokladnie wysmarowac cala powierzchnie. Kosztuje sporo, ale baaaardzo ulatwia zyce malarza Odpowiedz Link
sylwia15a Re: Malowanie szafy 24.11.08, 09:19 Dzięki dziewuszki za odpowiedź.Trzeba czyścić? A buuuuuuuuu jak mi się nie chce!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
gohat Re: Malowanie szafy 06.12.08, 23:46 Są podkłady akrylowe i emalii szybkoschnącej. Możesz pomalować szafę i dopiero nakładać farbę akrylową. Podkład zwiększy przyczepnośc farby. Oczywiście trzeba umyć (przemyć) mebel (odtłuścić). Sa też specjalne farby do mebli. Możesz nią pomalować szafę a dopiero potem malować akrylówką we wzory jakie chcesz. Odpowiedz Link