Dodaj do ulubionych

I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromitacja

01.07.13, 09:57
Bo gdzie mam wyrzucić śmiecie? Do lasu, czy pod urząd?
Stary pojemnik zabrała poprzednia firma a nowa niestety worków do selektywnej zbiórki nie dostarczyła i nie ma też żadnych informacji na ten temat.
Z tym lasem to był oczywiście żart bo nigdy bym tak nie zrobił, ale inni to kto wie czy tak nie zrobią?
Obserwuj wątek
    • prairiewind wygral najtańszy 01.07.13, 14:23
      gdy zobaczylem zdjecie prezesa zwycieskiej spolki wiedzialem, ze beda jaja
      • 3alfa.alfa Re: wygral najtańszy 01.07.13, 17:50
        prairiewind napisał:

> gdy zobaczylem zdjecie prezesa zwycieskiej spolki wiedzialem, ze beda jaja

A co z nie tak???
    • mzdunczuk Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 01.07.13, 16:27
      3alfa.alfa napisała:

> Stary pojemnik zabrała poprzednia firma a nowa niestety worków do selektywnej
      > zbiórki nie dostarczyła i nie ma też żadnych informacji na ten temat.

To nowa firma ma dostarczyć worki?
      • 3alfa.alfa Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 01.07.13, 17:50
        mzdunczuk napisał:

> 3alfa.alfa napisała:
        >
        >
        > > Stary pojemnik zabrała poprzednia firma a nowa niestety worków do selekt
        > ywnej
        > > zbiórki nie dostarczyła i nie ma też żadnych informacji na ten temat.
        >
        > To nowa firma ma dostarczyć worki?

Ze strony Urzędu gminy

"Każdemu kto zadeklarował selektywną zbiórkę odpadów zostanie dostarczony nieodpłatny pakiet worków przysługujących do końca roku.

W pakiet wchodzi :

6 worków żółtych (na odpady suche),
        6 worków zielonych (na szkło)
        20 worków brązowych (bioodpady i odpady zielone)."

Najśmieszniejsze jest jednak to, że lis mimo tej kompromitacji odtrąbił już publicznie sukces.
        • maranka Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 01.07.13, 19:26
          Bardzo mało worków na zielone odpady. Ja po jednym koszeniu zapełniam ok.3-4 worków a gdzie na jesieni miejsce na liście i gałęzie na przycinane roślinki i wypielone chwasty ???? Dla mnie dużo za mało.
          • jacekglm Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 01.07.13, 19:37
            Zawsze możesz dokupić.
            Ja zielone przerabiam na kompost :)

Na spokojnie usiadłem,przejrzałem tą całą "rewolucję śmieciową" i jakoś nie widzę tych problemów co mają wszyscy.
            Worki już miałem w piątek,jutro zabierają pierwszą partię "zielonych".
            Odstępy w zbieraniu śmieci też się nie zmieniają (do tej pory było co dwa tygodnie).
            • maranka Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 01.07.13, 19:52
              Tak wiem ,że mogę dokupić ale do tej pory odbierali wszystkie zielone odpady co dwa tygodnie za darmo a miało być lepiej... gmina odbierała też za darmo plastik , szkło i papier - teraz odwalasz za kogoś robotę i jeszcze płacisz...
              • 3alfa.alfa Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 01.07.13, 19:59
                maranka napisała:

> Tak wiem ,że mogę dokupić ale do tej pory odbierali wszystkie zielone odpady co
                > dwa tygodnie za darmo a miało być lepiej... gmina odbierała też za darmo plast
                > ik , szkło i papier - teraz odwalasz za kogoś robotę i jeszcze płacisz...

A ja będę sortował śmiecie tylko tak na odpi.... Szkło to wiadomo, papier, metal też a reszta gdzie sie zmieści. Zielone i tak pójdzie na kompost
                • maranka Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 01.07.13, 20:10
                  Z tą segragacją to trzeba uważać, ja ostatnio otrzymałam reprymendę ,że szyba to nie szkło .

• mb75 Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 01.07.13, 20:50
                    Mnie zastanawia jedno: do żółtych worków ma iść plastik, papier, tekstylia, metal, opakowania wielomateriałowe. Do zielonych - tylko szkło. A jednak dostanę tyle samo żółtych i zielonych. Żółtych worków to mi starczy max do października - a co potem? Mam kupować worki? To się okaże, że taniej mi wyjdzie olać segregację i walić wszystko jak leci do pojemnika.

Druga sprawa - skoro płacimy od osoby to dlaczego dostajemy taką samą ilość worków, niezależnie czy jest jedna osoba czy pięć?
                    • maranka Re: śmieci odebrane 02.07.13, 11:19
                      wszystko działa -panowie przyjechali i zabrali co było wystawione .

• mieczotronix Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 02.07.13, 14:02
                      Ja też się nie dowiedziałem po co głupi zgłosiłem całą rodzinę. Myślałem, że dostanę odpowiednio więcej worków, niż dajmy na to 1-osobowe gospodarstwo. Jak nic nie zmienią, to trzeba będzie "wyprowadzić" kilku domowników od następnego miesiąca.
                      Nie rozumiem też dlaczego ilość worków na odpady zielone nie jest powiązana dajmy na to z powierzchnią działki?
                      • maranka Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 02.07.13, 15:29
                        Jak nie segregujesz -wystawiasz ile chcesz- czyli bardziej się opłaca.
                        • ek1111 Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 02.07.13, 15:38
                          a skąd macie worki?
                          I czy można zamienić, bo ja kompostuję i brązowe mi niepotrzebne, a inne mogą się jednak przydać. I w czym zbieracie śmieci niesegregowane? Dostaliście pojemnik czy co?
                          Boję się, że mnie system przegapił czy co.
                          • agnieszqa Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 02.07.13, 15:52
                            segregacja na osiedlu, śmietnik wspólnotowy; na stare kontenery ponaklejano naklejki.
                            • ek1111 Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 02.07.13, 16:00
                              Dzięki za info, ale nie będę się pakować do wspólnoty :-)
                              A w zwykłych domach to skąd macie?
                              • mieczotronix Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 02.07.13, 20:08
                                Ja z domu. Do mnie nie dotarli. Wyczytałem że zanim dostanę worki, można pakować do bylejakich. Mają odbierać. Z rozpiski wynika, że pojawią się 1-szy raz w sobotę. Zobaczymy.

A z zupełnie innej beczki. Z tym dokupywaniem worków. Nie rozumiem dlaczego skoro zadeklarowałem całą rodzinę i płacę kilka razy więcej, niż jakiś samotny dziadek, muszę jeszcze dopłacać za kolejne worki, gdy mi ich zabraknie. Przecież już płacę więcej!
                                Co, mam podzielić nieruchomość notarialnie i przepisać i przemeldować do tych kawałków dzieci i żonę. Wtedy byśmy mieli full worków.
                                • mb75 Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 02.07.13, 20:16
                                  Worki dziś przywieźli w ilości przysługującej.

Ale z tą ilością worków to jakieś nieporozumienie. Już z założenia - skoro do zielonego idzie tylko szkło a do żółtego pięć surowców to dlaczego ilość obu rodzajów worków jest taka sama?

No i ilość powinna być chyba na ilość osób zgłoszonych a nie na gospodarstwo. Skoro niesegregowanych generuję więcej niż gospodarstwo jednoosobowe to wiadomo że i tych segregowanych będzie więcej.
                                  • primadonna1 Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 02.07.13, 20:42
                                    No właśnie. Mnie też to uderzyło: 6 worków dla samotnego dziadka i tyle samo dla 5cioosobowej rodziny. To jest jawne niedopatrzenie i trzeba to zgłosić do urzędu. Wwa wywalczyła zmianę stawek, my wywalczmy chociaż te dodatkowe worki dla rodzin.
                                    • 3alfa.alfa Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 02.07.13, 21:29
                                      Jak dla mnie to worki na zielone odpady starczą raptem na: góra dwa koszenia trawnika. A potem co???
                                      • frog71 Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 03.07.13, 10:49
                                        A to Wy dostajecie worki i kubły???? My musimy sobie kupić sami:(:(
                                        • 3alfa.alfa Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 04.07.13, 09:07
                                          frog71 napisała:

> A to Wy dostajecie worki i kubły???? My musimy sobie kupić sami:(:(

Ja na razie nic nie dostałem i wychodzi na to że jednak że śmiecie wystawię w reklamówkach
                                          • tomjani Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 04.07.13, 11:59
                                            Ja natomiast dostałem wczoraj list od samej HGW z przeprosinami za boordel w śmieciach. Ten babon bierze wzór z agienta Bolka który na mocy wyroku sądowego sam przeprosił siebie w telewizorni za rzekome POmówienia w wykonaniu Krzysztofa Wyszkowskiego i za pieniądze tego ostatniego. Tym razem HGW przeprasza warszawiaków za ich pieniądze, ale zdaje się w tej akurat sprawie żadnego wyroku sądowego nie było?
                                          • tomig1976 Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 04.07.13, 15:44
                                            Na naszej ulicy worki leżały porozrzucane w różnych miejscach ( z całą pewnością nie leżały pod właściwą posesją), więc każdy przechwycił swój komplet. Sposób roznoszenia to prawdziwy skandal, ciekawe czy gdybym zaniosła podatek od nieruchomości i rzuciła przed Urzędem Gminy, to uznali by to za wykonanie przeze mnie obowiązku.
                                            A tak na marginesie, czy dla domu jednorodzinnego można starać się o pojemniki na śmieci segregowane, czy ta opcja jest zarezerwowana dla budynków wielorodzinnych?
                                            • 3alfa.alfa Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 04.07.13, 21:31
                                              tomig1976 napisała:

> Na naszej ulicy worki leżały porozrzucane w różnych miejscach ( z całą pewności
                                              > ą nie leżały pod właściwą posesją),

Normalnie bajzej jak za komuny. Robi sie problemy żeby potem było z czym walczyć. I tylko patrzeć jak rząd powoła specjalną komisję kontrolno - rozdzielczą do spraw reglamentacji worków
                                              • tomjani Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 05.07.13, 09:35
                                                No ale za to Warszawa jest rządzona jak nigdy dotąd :-DDDD

forum.gazeta.pl/forum/w,234,113195715,113326058,Re_patologiczna_nienawisc_wyborcow_PO_do_PiSu_.html
                                                • drzejms-buond rozczulająca kompromitacja ! 08.07.13, 13:49
                                                  Rozczulił mnie dzisiejszy widok.
                                                  Śmieci powiązane w czarne worki, wystawione przed bramę.
                                                  Na jednym z worków , doczepiona kartka z odręcznym napisem
                                                  "ŻÓŁTE "

Przed innymi bramami worki po ziemi, torby z Auchan, Leroy'a...
                                                  i ten zapach..... wszyscy zgonie tęsknią, wszyscy wyczekują .

też czekacie?
                                                  • ek1111 Re: rozczulająca kompromitacja ! 08.07.13, 14:17
                                                    Ode mnie odebrano śmieci w ubiegłym tygodniu zgodnie z rozpiską na stronie gminy. Zapakowałam się w reklamówki Auchan, śmieci mieszane wystawiam we własnym pojemniku. Dostałam ochrzan, że nie ma numeru domu, ale na swoje usprawiedliwienie mam, że nigdy go nie było, a przynajmniej w czasach historycznych najstarsi z nas nie pamiętają. I nikomu to nie przeszkadzało, a teraz przeszkadza.
                                                    Pisowiec pewnie mi się nawinął od sosny smoleńskiej i ma za złe ;-)
                                                  • maranka Re: śmieci odebrane 08.07.13, 17:30
                                                    Ode mnie odebrali już dwa razy , nawet był dodatkowy termin poza harmonogramem .Wszystko działa -pojemniki puste .
                                                  • vym3 Re: śmieci odebrane 08.07.13, 21:55
                                                    U mnie podobnie. Wszystko gra.
                                                  • mieczotronix Re: śmieci odebrane 09.07.13, 10:29
                                                    Pierwsze śmieci odebrane. U nas wystawiali ludzie na ulice worki, a nie pojemniki. Tych oficjalnych worków nadal nie przywieziono. Papier chyba trzeba będzie palić na ognisku, bo 1 worek miesięcznie na suche zapełnią w 100% butelki PET, folie i plastiki, o ile dobrze udepczę, bo generalnie tych odpadów jest najwięcej. Wciąż mi nikt nie wytłumaczył w jakim celu deklaruje się więcej osób, skoro worków dostajemy tyle samo.
                                                  • maranka Re: śmieci odebrane 09.07.13, 13:03
                                                    Zadzwoń na infolinię do gminy.Też uważam że worków jest za mało. Szczególnie na odpady zielone , bo działki w okolicy spore- trawy dużo po koszeniu.
                                                  • maranka Re…worki 10.07.13, 16:31
                                                    Na stronie urzędu gminy znalazłam:W przypadku wykorzystania wszystkich worków brązowych na odpady biodegradowalne należy zgromadzoną trawę, liście, obierki i rozdrobnione gałęzie oddać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK) przy ul. Technicznej 6 w Piasecznie. Zachęcamy również do kompostowania;
                                                    Inne worki można dokupić.
                                                  • mieczotronix Re: Re…worki 10.07.13, 17:20
                                                    No wiem, że trawkę po każdym koszeniu (jak dobrze rośnie, to raz na tydzień) mogę se zawieźć na Techniczną. Proszę to powiedzieć ludziom z obrzeża gminy. Sam mam godzinę z okładem w tą i z powrotem). Tak samo z dokupowaniem worków.
                                                    Urzędnikom coś przyćmiło zdolność percepcji, skoro uważają że ludzie tak właśnie będą robić.
                                                    Jak widać już wkrótce cały system szlag trafi. Mając za alternatywę wywiezienie tego własnym samochodem, albo dokupienie worków, wybiorą to co jest dla nich "wygodniejsze" i tańsze. U mnie w okolicy mieszka sporo ludzi, którzy oszczędzają na wszystkim, nie mają samochodów, czasu na wożenie śmieci, itd. Zapewne wkrótce zacznie się wielka migracja, tzn. wypisywanie mieszkańców z domów. Ludzie będą płacić po 9zł za gospodarstwo i tak jak do tej pory wywalać badyle i to, czego nie zabierze śmieciara do lasu.
                                                    Z tą różnicą, że teraz obowiązek posprzątania tego całego syfu będzie miała gmina.
                                                  • 3alfa.alfa Re: Re…worki 10.07.13, 20:23
                                                    Zaczynam się domyślać, że o to właśnie chodziło władzy. Wszyscy rozmawiają tylko o jednym: segregacja, worki, kontenery, śmiecie lesie. Gdy tymczasem

Za mało oszczędzamy, miejsc pracy ubywa, a społeczeństwo się starzeje. Polska gospodarka rozwija się najwolniej od upadku komunizmu. Ekonomiści obawiają się, że grozi nam trwałe spowolnienie.
                                                  • maranka Re: Re…worki 11.07.13, 10:04
                                                    Po prostu znowu zacznie się palenie trawy a przy okazji i śmieci....
                                                  • 3alfa.alfa Re: Re…worki 11.07.13, 10:48
                                                    maranka napisała:

> Po prostu znowu zacznie się palenie trawy a przy okazji i śmieci....

Słuszna uwaga. Bo ja bynajmniej nie zamierzam przed wyrzuceniem myć kubków po jogurcie, śmietanie, butelek po szamponach czy też prać środków opatrunkowych i higieny osobistej.
                                                  • drzejms-buond trawka 11.07.13, 12:12
                                                    mam dla was sposób na trawę i liscie.
                                                    po koszeniu nie wrzucajcie od razu do worków
                                                    tylko zostawcie aż wyschnie, moze byc zgarniete gdzieś w kącie , na kilka dni.
                                                    wtedy WSZYSTKO wam się zmieści do wora!

Mokra trawa zabiera więcej miejsca.
                                                  • woy Re: trawka 11.07.13, 13:21
                                                    skoszoną trawą można "ściółkować" miejsca pod żywopłotem itp, i oczywiście kompostować.
                                                  • 3alfa.alfa Re: trawka 13.07.13, 00:16
                                                    woy napisał:

> skoszoną trawą można "ściółkować" miejsca pod żywopłotem itp, i oczywiście komp
                                                    > ostować.

Trawa to pikuś, ale corocznie mam dużą stertę gałęzi z przyciętych drzew i krzewów, na oko z pięćdziesiąt worków. I co z tym zrobić???
                                                  • 3alfa.alfa Re: trawka 11.07.13, 22:13
                                                    drzejms-buond napisał:

> mam dla was sposób na trawę i liscie.
                                                    > po koszeniu nie wrzucajcie od razu do worków
                                                    > tylko zostawcie aż wyschnie, moze byc zgarniete gdzieś w kącie , na kilka dni.
                                                    > wtedy WSZYSTKO wam się zmieści do wora!
                                                    >
                                                    > Mokra trawa zabiera więcej miejsca.

Jak już jest sucha to nie lepiej spalić? Przy okazji można też pozbyć się niemytych kubków po jogurcie czy butelek po szamponie
                                                  • zawsze-meander Re: trawka 12.07.13, 14:30
                                                    Opakowania powinny być puste, a nie czyste.
                                                    Ekologia to również oszczędzanie energii i wody.
                                                    Myć dokładnie to będą surowiec przed ponownym przetworzeniem.
                                                    Jak można umyć pojemnik po jogurcie na ulicy ? Przecież pojawiają się również pojemniki na segregację w miejscach publicznych.
                                                    Chodzi o to aby ułatwić dalszą pracę z odpadami a nie ją w całości wykonać.
                                                  • 3alfa.alfa Re: trawka 13.07.13, 00:12
                                                    zawsze-meander napisał:

> Opakowania powinny być puste, a nie czyste.
                                                    > Ekologia to również oszczędzanie energii i wody.
                                                    > Myć dokładnie to będą surowiec przed ponownym przetworzeniem.
                                                    > Jak można umyć pojemnik po jogurcie na ulicy ? Przecież pojawiają się również p
                                                    > ojemniki na segregację w miejscach publicznych.
                                                    > Chodzi o to aby ułatwić dalszą pracę z odpadami a nie ją w całości wykonać.

Chyba nie za bardzo wiesz o czym piszesz. Na stronie gminy jest instruktażowy film o tym że przed wyrzuceniem myjemy nie tylko kubki po jogurcie ale i butelki i słoiki.
                                                  • zawsze-meander Re: trawka 13.07.13, 01:59
                                                    Ktoś kto tworzył taki film wykazał się nadgorliwością, która jak wiadomo jest gorsza od faszyzmu.
                                                    Słyszałem wyraźnie wypowiedź posła tworzącego tą ustawę. Słoik po śledziach w oleju nie musi być umyty. I tego będę się trzymał. Jeśli musiałbym umyć wszystko, łącznie z kartonem po mleku i butelką po pepsi, to cała segregacja byłaby dla zupełnie nieopłacalna od strony globalnej.
                                                    Interpretacja gminy to nadinterpretacja - zresztą nie tylko naszej gminy.
                                                    CZYSTE zastąp słowem PUSTE i wszyscy będą zadowoleni.
                                                  • 3alfa.alfa Re: trawka 01.08.13, 00:53
                                                    zawsze-meander napisał:

> Ktoś kto tworzył taki film wykazał się nadgorliwością, która jak wiadomo jest g
                                                    > orsza od faszyzmu.
                                                    > Słyszałem wyraźnie wypowiedź posła tworzącego tą ustawę. Słoik po śledziach w o
                                                    > leju nie musi być umyty. I tego będę się trzymał. Jeśli musiałbym umyć wszystko
                                                    > , łącznie z kartonem po mleku i butelką po pepsi, to cała segregacja byłaby dla
                                                    > zupełnie nieopłacalna od strony globalnej.
                                                    > Interpretacja gminy to nadinterpretacja - zresztą nie tylko naszej gminy.
                                                    > CZYSTE zastąp słowem PUSTE i wszyscy będą zadowoleni.
                                                    Co to powiesz?
                                                    Bo ja słyszałem o straszeniu karą 3000 zł (trzy tysiące) za wyrzucenie do segregowanych śmieci słoików z nalepkami
    • agnieszka146 Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 13.07.13, 23:31
      A ja wcale nie narzeka. Mieszkam w III sektorze. Worki dostałam, przyjeżdżają regularnie. Przydałoby się więcej worków żółtych
      • jacekglm Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 14.07.13, 16:29
        Możesz dokupić sobie.
        59 gr./szt. ale kupuje się w pakiecie 10 szt.
        • mieczotronix Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 17.07.13, 08:54
          no za 59 gr/szt, to kupię. Gdzie je się kupuje?
    • 3alfa.alfa Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 01.08.13, 01:00
      edmund62 napisał(a):

> Ja musiałem przez to kupić dwa kosze brabantia bo tych worków było tak mało.

U mnie na dzień dzisiejszy wygląda tak że śmiecie odbiera jakaś inna firma niż miała być początkowo, ale worki trzeba sobie kupić samemu bo gmina nie wywiązała się z umowy i nic nie dostarczyła. Poza tym z tą segregacją to ściema bo ostatnio jak zabierali to wszystko poszło na jeden samochód niezależnie czy szkło, plastiki czy trawa
      • maranka Re: I-szy dzień ustawy śmieć i od razu kompromita 30.08.13, 09:54
        Sluchajcie-gdzie te worki mozna dokupic , bo ja wczoraj dzwonilam do Gminy i zdziwiona Pani powiedziala ,ze nigdzie a nadmiar trawy mam wywozic we wlasnych workach na Techniczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka