Dodaj do ulubionych

Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym osiedlu

20.07.14, 10:15
Witam,
Na wstępie chciałbym napisać, że lubię kolejkę i cieszy mnie fakt że istnieje, nadal jeździ i dodaje rozrywki mieszkańcom.
Niestety mieszkam blisko jej stacji startowej (końcowej) i gdy wagoniki są podstawiane lub chowane do zajezdni, lub kolejka stoi z włączonym silnikiem czekając na podróżnych, emituje bardzo dużo ilości ropy, która rozchodzi się p osiedlu w dużym stężeniu, wchodząc do domów i mieszkań. Jak każdy wie ropa nie jest obojętna dla organizmów żywych, a wdychanie jej może przyczynić się do bardzo ciężkich chorób serca, układu krążenia, płuc itd.
Spójrzcie na tą biedną biedną uschłą już brzuskę - od czego uschła? Nie trzeba odpowiadać na to pytanie. Gdy kolejka z podpiętymi wagonami czeka na odjazd, opary z ropy walą prosto w nią.
Mam pytanie. Dlaczego przez dobrych kilka lat wagoniki ciągnie ta stara kupa żelastwa na ropę, której wyglądu nie można przyrównać do niczego? Gdzie się podziała ta stara fajna parowa maszyna?
Nie wiem jak długo wytrzymam ten co weekendowy poranny smród ropy!
Obserwuj wątek
    • tehen Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 20.07.14, 17:39
      Zgłoś to do wydziału środowiska.
      Przyjadą i skontrolują.
      Jeśli racja jest po Twojej stronie to zamkną pie...ik i zrobią coś mniej uciążliwego.Biedronkę lub inny market.
      Ostatecznie popadnie kolejka w ruinę i będzie siedliskiem menelstwa.Oni nie emitują ropy :)

Ja miałem w poprzednim miejscu zamieszkania problem z sąsiadem i jego samochodami ciężarowymi.
      Codzienne poranne grzanie rury tak nam dawało popalić że skończyło się na urzędowym nakazie zmiany miejsca parkingowego.

Co do zamiany na parowóz to ztcp tamten był jeszcze gorszy.
      Samo rozpalanie trwa średnio dwie-trzy godziny,więc przez ten czas masz za oknem sporych rozmiarów ognisko.
      Manewry po stacji wiążą się równierz z emisją dużej ilości sadzy,która osadza się na zasłonach i firankach.

Swoją drogą jak kupowałeś mieszkanie to nie patrzyłeś co masz za oknem?
      • nomado Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 20.07.14, 18:42
        Oczywiście że patrzyłem :) Ale atrakcja po kilku latach przerodziła się w uciążliwy smród :/
        • tehen Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 20.07.14, 20:31
          Sprzedaj mi mieszkanie :)
          Od której strony mieszkasz że takie utrudnienia są?

Kolejka czasy świetności ma za sobą.
          Za czasów PKP dopiero była masakra.
          Ale wtedy nie było takich blokowisk...
          • nomado Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 21.07.14, 08:21
            Oj nie ma mowy :D mimo wszystko zbyt dobrze mi w nim abym chciał sprzedać :P
    • tomjani Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 21.07.14, 09:59
      nomado napisał:

> Mam pytanie. Dlaczego przez dobrych kilka lat wagoniki ciągnie ta stara kupa że
      > lastwa na ropę, której wyglądu nie można przyrównać do niczego?

To elementarne: niczego innego co mogłoby pociągnąć wagony obecnie nie ma. Jest tylko inna, słabsza ale równie stara maszyna, także na ropę, jaką zakupiono niedawno z jakiejś cegielni czy innej cukrowni.

> Gdzie się podziała ta stara fajna parowa maszyna?

Ostantnio widziano ją na zabitej dechami wsi gdzieś pod Ciechanowem, gdzie rdzewieje na prywatnej posesji obciągnięta plastikową szmatą, aby ciekawscy sąsiedzi skandalu z powyższego powodu nie rozpętali, że tyle dobra się marnuje. Niestety takie są opłakane skutki chodzenia na skróty. Ta lokomotywa po rzetelnym remoncie generalnym w Interlok Piła trafiła ona do Piaseczna na próby i miała wyjechać stamtąd do Szwacjarii, ale nabywca zrezygnował z jej odbioru. W tej sytuacji zaproponowano kolejce przejęcie parowozu za bardzo korzystną cenę. Jako że miasto ani żaden inny podmiot publiczny nie było tym zainteresowane - wyłożył kasę z własnej kieszeni ówczesny prezes zarządzającego kolejkę "Towarzystwa" (wtedy jeszcze Restauracji Kolei Grójeckiej czy jakoś tak). I wszystko było pięknie, póki kocioł parowozu się nie popsuł, a Prezesowi nie zmarło się nieoczekiwanie. Jako że w testamencie nie zapisał parowozu stowarzyszeniu którym kierował - położyła na nim łapska jego siostra, domagając się swojej doli z racji samego tylko faktu że parowóz stoi na terenie kolejki, oczekując tam na naprawę. Gdy uznała ze nijak nie zmusi "Towarzystwa" (które w międzyczasie zupełnie odżegnało się od niegdysiejszej restauracji całej linii kolejowej, przeciwnie, odaano na pastwę złomiarzy i krzaków odcinek już nie tylko Grójec - Nowe Miasto n. Pilicą ale i Tarczyn - Grójec) do wypłaty żądanych przez niej pieniędzy - uzyskała wyrok sądowy i na jego podstawie dokonała egzekucji komorniczej wywożąc parowóz z lokomotywowni. A co, niechaj się rozsypie na qpę śmiecia, nie będę z niego miała nic (bo przed spieniężeniem na złom chroni go póki co wpis do rejestru zabytków) ale skoro tak to niech inni też nic z niego nie mają!

> Nie wiem jak długo wytrzymam ten co weekendowy poranny smród ropy!

Inna rzecz że pewnie silniki w lokomotywach Lxd2 (krążą pogłoski że oryginale rumuńskie silniki wymieniono w piaseczyńskich egzemplarzach na silniejsze motory od... czołgów T-34) są obecnie dalekie od doskonałości...
      • nomado Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 21.07.14, 11:31
        Twoja wiedza na przeróżne tematy jest po prostu powalająca! i mówię to całkiem poważnie i z całym szacunkiem. Chylę czoła.
        Pamiętam jak na ostatniej rocznicy kolejki, jeden z Panów "ugarniturowanych", który dorwał się do mikrofonu, miał nadzieję na powrót starej maszyny. Jak to powiedział: "robią co mogą" ale jak widać były to tylko puste słowa.
        Jednak z drugiej strony, jeśli emisja ropy byłaby większa przy jej zastosowaniu, wolałbym tu nic nie zmieniać. Chyba że jakimś cudem kupią coś nowego. W końcu jakby nie było niezłą kasę ciągną z tego interesu prawda?
        • tehen Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 21.07.14, 12:14
          Nieprawda.
          Gdyby kolej wąskotorowa była taka dochodowa to jeździłaby do Grójca.
          To co wypisuje tomjani to mikolskie życzenia nie mające pokrycia w rzeczywistości.
          Wiedzą to mogę ja podzielić się przy zimnym Tyskim w knajpie na kolejce :)
          • tomjani Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 21.07.14, 12:32
            Jesteś może jednym z tzw. wolontariuszy który będzie na siłę usprawiedliwiał każdą nieudolność obecnego zarządcy, w obawie przed niejasnymi perspektywami swojej przyszłości w razie jego zmiany?
            • tehen Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 21.07.14, 18:31
              I znowu strzał.Niecelny a nawet w przeciwną stronę niż tarcza.

Wolontariuszy u nas nie ma.
              Wszyscy posiadają umowy i za swoją pracę otrzymują wynagrodzenie.
              Co do nieudolności to nawet nie będę wchodził z Tobą w dyskusję.
              Powiem tylko tyle:kolej jeździ CAŁY rok,wagony są czyste,szlak w porównaniu z początkiem naszej działalności może nie jest idealny ale na pewno lepiej utrzymany.
              Ludzie,którzy u nas zaczynali po odpowiednim szkoleniu pracują w InterCity,SKM Warszawa,Kolejach Mazowieckich.
              Nasi pracownicy pomagają także innym kolejom wąskotorowym w działalności i jesteśmy otwarci na współpracę.
              Jedym słowem jesteśmy nieudolni i dlatego wczoraj mimo kiepskiej pogody o godzinie 11 pojechało 5 wagonów turystów a mogło 6 bo tyle mamy sprawnych wagonów.
              Pokaż mi udolniejszą kolej wąskotorową w Polsce.
              • nomado Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 21.07.14, 21:25
                Odczułem ten wyjazd dawką smrodu ropy w płucach?
              • tomjani Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 22.07.14, 08:38
                tehen napisał:

> I znowu strzał.Niecelny a nawet w przeciwną stronę niż tarcza.

> Wolontariuszy u nas nie ma.
                > Wszyscy posiadają umowy i za swoją pracę otrzymują wynagrodzenie.

U nas??? Skoro tak piszesz - znaczy jesteś jednym z tych co posiadają umowy i za swoją pracę otrzymują wynagrodzenie. Czyli wychodzi na to że celowałem do zająca a trafiłem dzika.

> wagony są czyste,

Znaczy - wagony w Rogowie są brudne?

> szlak w porównaniu z początkiem naszej działalności może nie jest idealny ale na pewno
                > lepiej utrzymany.

Jak go skrócicie (na początek może być do Złotokłosu, potem można by rozebrać tamtejszą mijankę i wybudować ją w Runowie, skoro wasi klienci jeżdżą jakoby specjalnie dla tych pikników a podróż aż do Tarczyna ich mało obchodzi) to taki niespełna 10km ogryzek liczącej jeszcze u schyłku ub. wieku 73km linii będzie miała szansę na jeszcze lepsze utrzymanie :-P

> jesteśmy otwarci na współpracę.

Tylko jakoś wielu chętnych do tej współpracy nie ma. Inne kolejki nie widzą w was wzoru do naśladowania, i słusznie.

> Jedym słowem jesteśmy nieudolni i dlatego wczoraj mimo kiepskiej pogody o godzinie 11
                > pojechało 5 wagonów turystów a mogło 6 bo tyle mamy sprawnych wagonów.

Podziękujcie sponsorom prognozy pogody tj. producentom środka przeciw objawom grypy i przeziębienia, że od piątku raczyli słuchaczy perspektywą słonecznego weekendu, a tymczasem w niedzielę ciągnęła burza za burzą. Kto sobie zaplanował wyjazd z dzieciakami, a może jeszcze zarezerwował miejsca z wyprzedzeniem nie będzie w tej sytuacji rezygnował z powodu byle chmurki na porannym niebie. Ale ten target kiedyś się musi skończyć: ileż to razy można jeździć w to samo miejsce i zbijać bąki przez bite 3,5 godziny? A odbudować szlak w poszukiwaniu utraconych niegdyś klientów będzie już wtedy bardzo trudno: szyny zostaną zagospodarowane przez miejscowych na złom, a spróchniałe podkłady na opał.

> Pokaż mi udolniejszą kolej wąskotorową w Polsce.

Cały czas odcinacie kupony od minionej świetności, innymi słowy zjadacie własny ogon. Kto z piaseczynian skusi się w końcu na wyjazd do odległego Rogowa - sam wyciągnie stosowne wnioski.
                • tehen Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 22.07.14, 17:47
                  I wróci do Piaseczna.
                  Porównywanie Piaseczna i Rogowa mija się z celem bo te koleje są diametralnie różne od siebie i mające różny target.
                  W Piasecznie masz atrakcje dla rodzin z dziećmi zaś Rogów to mekka dla miłośników kolei historycznej.
                  Masz dzieci?
                  Może stąd ta Twoja frustracja Piasecznem a zachwyt Rogowem.

Wpadnij w sobotę do Rogowa.Będziemy chłopakom pomagać przy obsłudze kolejnego Pociągu do zabytków.
                  W niedzielę działamy w Piasecznie.
                  • tomjani Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 23.07.14, 09:28
                    tehen napisał:

> Porównywanie Piaseczna i Rogowa mija się z celem bo te koleje są diametralnie różne
                    > od siebie i mające różny target.

Piękna nowomowa dla uzprawiedliwienia własnego minimalizmu, niedasizmu i bylejakości. Tymczasem w Rogowie jest miejsce dla obydwu targetów: Jeżów dla piwoszy i kiełbasiarzy, Biała dla mikoli. O dziwo, tych drugich nie brakuje nawet w Rawie: gdy z pociągu który przyjechał z Rogowa wysiadają ciekawi zabytków ewetualnie ci których dłuższa podróż by znużyła - wsiadają miejscowi, aby tylko przejechać się do Białej wraz z jadącymi z samego Rogowa, mimo że u celu podróży nie ma absolutnie żadnych atrakcji, nawet symbolicznego pikniku. Jest tylko czas na odkopanie toru dodatkowego i oblot składu. Dlaczegóż by w Tarczynie i Grójcu miało być inaczej, gdyby tylko pociąg dojeżdżał aż do NMnP?

> W Piasecznie masz atrakcje dla rodzin z dziećmi

Taaaa, a już zwłaszcza dla ich tatusiów lubiących sobie wypić piwko na łonie natury, bo upierdliwa żona tym razem powstrzyma się od zrzędzenia na taką niewyszukaną rozrywkę.

> zaś Rogów to mekka dla miłośników kolei historycznej.

Piaseczno też mogłoby takową być. Niestety postawiliście na balonikarskie festyny.

> Masz dzieci?
                    > Może stąd ta Twoja frustracja Piasecznem a zachwyt Rogowem.

Nie mam, ale pańska diagnoza jest kompletnie chybiona. Gdy sam byłem dzieckiem - uwielbiałem podróże pociągiem, im dłuższe tym lepiej. I tak zostało do dziś. Zachwyt zaś Piasecznem trwał tak długo, póki za PKP jeździły pociągi wycieczkowe do NMnP, a nawet nieco dłużej. Udzieliłem kredytu zaufania nowemu operatorowi, ale srodze się zawiodłem.
                    A do Rogowa wpadnę pewnie gdzieś pod koniec lata, jak rok temu.
        • tomjani Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 21.07.14, 12:28
          Mamiono także publikę perspektywą naprawy i sprowadzenia z powrotem do Piaseczna oryginalnego parowozu kolei grójeckiej "Vulcan" znajdującego się w posiadaniu muzeum w Gryficach. Ale to tylko gruszki na wierzbie, skoro lekką ręką ostatecznie położono lachę na odcinku Piaseczno-Grójec, po którym jeździł jeszcze nieszczęsny Px48 w pierwszych latach bytności na kolejce. Tak jak jest obecnie w pełni odpowiada "Towarzychu": exploatacja lokomotywy spalinowej jest o wiele tańsza niż parowozu, a chętnych i tak nie brakuje. Tak samo nie ma po co jeździć do Grójca (a co dopiero Nowego Miasta), skoro klienci nie narzekają na spędzone w skwarze 3,5 godziny na polance w Runowie. I tym oto sposobem, przy wydatnej acz mimowolnej pomocy "Towarzycha" położona na południowych rubieżach Mazowsza choć już w województwie łódzkim kolejka Rogów - Rawa Mazowiecka - Biała Rawska nieoczekiwanie awansowała na najdłuższą w kraju czynną kolej wąskotorową. Tam mimo plagi kradzieży zarządcy kolejki robią wszystko (i z powodzeniem!) aby utrzymać w ruchu całą linię. W uruchamianiu w ciągu sezonu kilku przejazdów z Rogowa aż do Białej nie przeszkadza im fakt, że na pikniki organizowane praktycznie co tydzień na najbliższej Rogowa stacji Jeżów zawsze walą tłumy chętnych. Z jedną istotną różnicą: na te pikniki kursuje nie jedna, ale kilka par pociągów, aby każdy komu znudzi się siedzenie przy kiełbaskach i piwku mógł sobie wrócić wcześniej. Warto wywiedzieć się w necie o imprezach na Rogowskiej, i udać się tam osobiście aby mieć pogląd na różnicę w podejściu do kolejki tu i tam.
          A co do zadymienia: dym z parowozu nie różni się niczym od dymu z pieca węglowego w pierwszej lepszej chałupie. Spaliny z silnika wysokoprężnego, zwłaszcza mocno już sfatygowanego to zupełnie inna liga.
      • tehen Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 21.07.14, 18:08
        Albo coś przespałeś albo masz słabego informatora.

Parowóz nie stoi już pod Pułtuskiem,ma się dobrze i przy odrobinie szczęścia pojedzie o własnych siłach.

Lokomotywy którą zakupiono z Cementowni Odra raczej nie zobaczymy przy planowej obsłudze pociągów.

Nie pisz tych bredni bo wprowadzasz ludzi w błąd.
        Przyjeżdża potem taki nieświadomy turysta i jak zacznie dzielić się informacjami wyczytanymi na forum to włos na głowie się jeży.
        • tomjani Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 22.07.14, 08:45
          tehen napisał:

> Parowóz nie stoi już pod Pułtuskiem,ma się dobrze i przy odrobinie szczęścia po
          > jedzie o własnych siłach.

A przy braku tej odrobiny szczęścia skończy jako pomnik przed miejskim urzędem (wybory idą, nieźle lokalna waadza mogłaby się w ten sposób wylansować), może nawet w samym Pułtusku względnie Ciechanowie gdzie także kiedyś kolejka jeździła?

> Lokomotywy którą zakupiono z Cementowni Odra raczej nie zobaczymy przy planowej
          > obsłudze pociągów.

A czy pisałem gdziekolwiek że ma być użyta w planowej obsłudze pociągów? Napisałem tylko że ją zakupiliście, nie wnikając już w jakim celu: do prac manewrowych, do prowadzenia pociągów remontowych, pociągów na zamówienie zestawionych z mniejszej niż zwykle liczby wagonów, ewentualnie także w obsłudze nieplanowej, gdy jedna Lxd2 będzie w remoncie a druga akurat zdefektuje.
          >
          > Nie pisz tych bredni bo wprowadzasz ludzi w błąd.
          > Przyjeżdża potem taki nieświadomy turysta i jak zacznie dzielić się informacjam
          > i wyczytanymi na forum to włos na głowie się jeży.

A potem zgodnie z tym co napisałem powyżej - pojedzie do Rogowa i do Piaseczna już nie wróci?
          • tehen Re: Kolejka piaseczyńska - smród ropy na całym os 22.07.14, 17:35
            Jak masz pieniądze to możesz uratować Pxa od tego,żeby stanął jako pomnik.
            Potem możesz dogadać się z jakąś tysiączką(Gryfice,Koszalin,odradzający się z popiołów Stargard) i zarabiać.
            My próbowaliśmy ale cena była dla nas zaporowa.

Ludzie pojadą do Rogowa,Gryfic,na Żuławską,w Bieszczady i na inne jeszcze kolejki.
            Do Piaseczna wrócą na jesienną wycieczkę,na Mikołajki,na Sylwestra lub najpóźniej na przyszłoroczne topienie Marzanny.
            Janiszewskich,którzy pojadą raz na kilka lat można policzyć na palcach jednej ręki emerytowanego pracownika tartaku bez kciuka i palca wskazującego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka