draam 05.06.06, 21:00 Czy ustalaliscie juz Panstwo zmiany w mieszkaniach z NW? Chcialabym zapytac czy przebiega to w miare bezbolesnie ;) no i oczywiscie jak 'atrakcyjne cenowo' sa te zmiany... Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agul86 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 05.06.06, 22:50 Rowniez przylaczam sie do prosby o odpowiedz, bo tez zastanawiam sie co zlecic NW a co lepiej zrobic samemu pozniej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kulka85 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 06.06.06, 09:23 witam ja mieszkam w osiedlu naszej willi w Mysiadle-my ustalajac zmiany dostaliśmy cennik od naszej willi- pamiętam że prace elektryczne były dwukrotnie droższe niz ceny "warszawskie". Pzdr Kulka Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 06.06.06, 12:50 Ja niestety nie orientuje sie w cenach warszawskich... ale chyba podstawowe zmiany zlecimy NW. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_s_b Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 06.06.06, 13:13 U nas wszystko odbylo sie bezbolesnie ;) Co do cen to takze nie mam porownania z cenami warszawskimi, za to sa one mocno konkurencyjne w porownaniu z cenami za przerobki innych deweloperow, wiec wydaje mi sie ze raczej ludzkie. Dla przykladu moge podac ile kosztowaly niektore zmiany u nas (podaje cenny netto, czyli trzeba dodac jeszcze 7%Vatu)): -dodatkowa scianka z obustronnym tynkiem 150zl/m, -dodatkowe podejscie do umywalki 500zl -kran zewnetrzny 500zl -kratka sciekowa w garazu 150zl, - zmiana lokalizacji (np. zlewu, umywalki, pralki itp.) 50zl -dodatkowy grzejnik 600zl -przylacza katowe 70zl/grzejnik -sterownik tygodniowy do pieca 300zl, -ogrzewanie podlogowe w lazience 800zl, -dodatkowe gniazdko elektryczne lub wypust oswietleniowe 75zl, -zmiana lokalizacji punktu instalacji elektrycznej 15zl Mam nadzieje ze troche pomoglam:) Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
wito74 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 06.06.06, 16:53 Witam! Wlasnie skonczylem ustalenia zmian w VI etapie. W sumie wiekszych problemow nie bylo. Bylo troche zamieszania z pogubiona dokumentacja (obciach dla NW!), ale odkad pania M. (chyba wiadomo o kogo chodzi :-) ) wspomogla "swieza krew" to jakosc obslugi sie znacznie poprawila! Co do cen.. czesc z nich to czystej wody zdzierstwo (np. zmiana lokalizacji pkt elektrycznych, scianek - co w sumie to nic nie kosztuje wykonawce, a trzeba za to placic. Dodatkowe podejscia do wody sa koszmarnie drogie, inwentaryzacja powykonawcza prac elektr (150 PLN!!)to gruba przesada! Niemniej (niestety) , jak sie podliczy koszty zmian i zwiazanych z nimi prac dodatkowych (np. rycie dodatkowej bruzdy w scianie pod przewod elektryczny, a potem tynkowanie tego na nowo), przebijanie sie do pionu hydraulicznego.. to w sumie obawiam sie ze koszta wyjda porownywalnie albo minimalnie taniej, a zlecajac prace NW ( a wlasciwie Slawbud'owi, bo to on jest wykonawca) jest znacznie mniej zamieszania, brudu i problemow. na przyklad: SB (Slawbud) chce 160 PLN/m2 ogrzewania podlogowego. Chcac to wykonac po odbiorze, trzeba sie liczyc albo z kuciem wylewki, albo z podniesieniem podlogi w lazience(kuchni) zeby przykryc przewody (mowie oczywiscie o podlogowym ogrzewaniu wodnym, bo elektryka raczej mija sie z celem (glownie finansowym :-)) Koszta zlecenia tych prac firmie zewnetrznej to min. 600 PLN (cena warszawska :-)) w przypadku lazienki.. wiec chyba akurat to sie oplaca pozostawic w gestii SB. Z drugiej strony, 500 PLN za podejscie pod kran zewnetrzny (czyli za ca. 4m rury, trojnik, kran, troche izolacji i wywiercenie otworu w scianie) to kpina w zywe oczy! Chyba nie ma gotowej recepty. Trzeba po prostu sie zastanowic na czym nam zalezy najbardziej, co bedzie sie wiazac z najwiekszym nakladem srodkow albo bedzie bardzo utrudnione po odbiorze mieszkania i te prace raczej warto zlecic SB. Ja (z bolem portfela :-)) zlecilem wiekszosc prac SB. powodzenia! /Wito Odpowiedz Link Zgłoś
marta_s_b Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 06.06.06, 20:42 My patrzylismy na to bardzo podobnie - wolimy miec juz wszystko zrobione zeby wykonczenie mieszkania trwalo krocej, z drugiej strony dziwi mnie wiadomosc o grzaniu podlogowym ze niby wykonuja to po odbiorze - nam wlasnie SB tlumaczyl ze to bzdura bo wtedy podniesie sie poziom podlogi i zeby bylo na tym samym poziomie trzeba robic na etapie rozprowadzanie instalacji, przed polozeniem wylewki i tynkow. Dlatego wlasnie za ta opcje zaplacilismy - w koncu niemale pieniadze - i na pewno bedziemy egzekwowac przy odbiorze mieszkania. Co do zewnetrznego kranu to moze w mieszkaniach dolnych jest taniej, bo bardzo latwo jest zrobic wyjscie od kuchni - my mamy mieszkanie gorne i chcemy miec kran na tarasie a to juz bardziej skomplikowane. A no i bardzo mnie cieszy ze "swieza krew" wzmocnila obsluge:) Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
wito74 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 07.06.06, 09:01 Witam! Gwoli sprostowania.. Oczywiscie SB wykonuje grzanie podlogowe w trakcie prac wykonczeniowych, przed wylewka. Jako rozwiaznie alternatywne podalem wykonanie ogrzewania podlogowego po odbiorze mieszkania, przez niezaleznego wykonawce. Niestety, wiaze sie to: - albo z polozeniem izolacji i instalacji grzejnej na istniejacej wylewce i wykonanie dodatkowej wylewki zeby to przykryc (czyli podniesieniem poziomu podogi w lazience o kilka centymetrow) - albo ze skuciem istniejacej wylewki o kilka centymetrow (byc moze mozna zrezygnowac z wykonania wylewki?) zeby zmiescic instalacje i ponownie wykonac wylewke do poziomu podlogi w pozostalych pomieszczeniach. O kosztach boje sie myslec... a ponadto w sumie to kawal roboty, mnostwo kurzu i brudu. Sorki za ew. zamieszanie :-) Co do zewnetrznego kranu.. w mieszkaniach dolnych nie jest taniej. Pomimo ze to w sumie banalna praca, ktora mozna wykonac samemu, SB "zaspiewal" 500 PLN, wiec podziekowalem za ta usluge. W przypadku kranu na tarasie - faktycznie to juz trudniejsza sprawa, bo trzeba pochowac rury w scianach, no i dostep do piony kanalizacyjnego jest bardziej skomplikowany. W mieszkaniu dolnym optymistycznie zalozylem, ze ukryje rure z woda do ogrodka za szafkami w kuchni, a nawet jesli bede chcial ja w tynk wpuscic, to i tak potem pojdzie na to glazura i zamaskuje ewentualne "niedoskonalosci prac tynkarskich" ;-) pozdrawiam, /Wito Odpowiedz Link Zgłoś
a.kardel Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 07.06.06, 17:19 My tez z mężem próbowaliśmy w ten sposób zakombinować, ale uświadomiono Nas, iż będziemy płacić drożej za wodę zużytą do ogródka (woda + ścieki). Natomiast koszty podejścia 500 zł, są uzasadnione koniecznością założenia dodatkowego licznika i pociągnięcia wody z kotłowni a nie z kuchni. Tak przynajmniej powiedział nam Pan Sławek z firmy Sławbud. Oby to była prawda. Mamy to za sobą. Teraz trzymamy kciuki za dobre i terminowe wykonanie i do zobaczenia wkrótce. Pozdrawiam A.K. Odpowiedz Link Zgłoś
wito74 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 07.06.06, 17:56 Z tego co sie "nasz" :-) sasiad dowiadywal w gminie, dodatkowy licznik ZW do zamontowania w kuchni to ok 60 PLN, odbior ok 50 PLN. Odbioru dokonuje firma Aquarius z ramienia gminy Piaseczno. (info podaje z pamieci wiec moge sie mylic co do kwot, ale nieznacznie). Koszty sa nieporownywalnie nizsze od tego co proponuje SB. Dlatego ja sie nie zdecydowalem w tym przypadku na skorzystanie z ich oferty. Wydaje mi sie, ze w tym przypadku jakkolwiek by nie kombinowac, wyjdzie duzo taniej zrobic to samemu. :-) I rowniez trzymam kciuki za terminowe wykonanie. Co do solidnosci.. Mam mieszane uczucia po doswiadczenia mieszkancow osiedla w Mysiadle. Oby nie bylo gorzej (mam nadzieje ze to nieuzasadniony pesymizm :-))) pozdrawiam, /Wito Odpowiedz Link Zgłoś
iwonais Zmiany lokatorskie - IX ETAP 07.06.06, 13:08 Czy ktoś wie do kiedy będą przyjmowane zmiany w IX etapie. Pozdrawiam i dziękuję za info. Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 07.06.06, 20:41 Z tego co ostatnio dostalam od NW mailem, zmiany w naszym IX etapie sa przyjmowane do 30 czerwca. Czyli juz niedlugo. A ja jakos na razie niestety nie mam do tego glowy... Sesja :( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
draam Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 08.06.06, 00:25 No kurcze... do 30tego, to nei ma mowy, ze sie wyrobie... Optymistycznie zakladalam, ze jak jest rok do oddania i jeszcze nawet dolkow pod fudamenty nie widac... to mam czas. No prosze , i nie mam. Joj. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonais Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 08.06.06, 07:57 No to ładnie - trzeba się nieźle sprężać. O jakich zmianach myślicie ? - ja mocno się zastanawiam nad zlikwidowaniem jednej ze ścianek w zaprojektowanych pokojach na górze i ujęciem wody w ogródku. Na pewno coś jeszcze przyjdzie do głowy w miarę szczegółowej analizy projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 08.06.06, 09:43 ja na pewno chcialabym sie zdecydowac na zmiane podejscia do pralki, pod zlew i piekarnik w kuchni, moze kilka dodatkowych gniazdek elektrycznych, a na pewno dodatkowe gdniazdko telewizyjno- telefoniczne (nie wiem jak to fachowo okreslic) na gorze. Scian raczej nie zmieniam. O jeszcze podejscie pod wode z ogrodu. To chyba tyle. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
draam Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 08.06.06, 12:33 Ooo... lista jest dluga i (na razie) malo precyzyjna: 1. brak scianki x 2 2. pralka w innym miejscu 3. prysznic w lazience na gorze 4. gniazdo TV w sypialni, i jeszcze jednym pokoju (ale to moge spoko zrobic w wlasnym zakresie) 5. BRADZO ZALEZY MI NA KUCHENCE GAZOWEJ ...ale ponoc na to nie ma szans 6. z 10 dodatkowych gniazdek ;) 7. ogrzewanie podlogowe w lazienkach i czesci kuchennej 8. dodatkowy kran w garazu i odplyw wody ... no i na razie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonais Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 08.06.06, 14:37 Ja też rozważałam możliwość podłączenia gazu w kuchni. Z tego co wiem jest to możliwe. Trzeba byłoby - zmienić projekt u architekta - następnie złożyć do akceptacji w gminie. Dużo biegania ale na pewno zmniejszyłoby to koszty później płaconych rachunków. (Jeszcze nie robiłam rozeznania ile ta zmian by kosztowała.) Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 21.06.06, 18:13 dzis sie dowiedzialam ze nie bede miec zlewu pod oknem. za niski parapet :( i cala moja koncepcje kuchni diabli wzieli............ :( Odpowiedz Link Zgłoś
aakmbr Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 21.06.06, 18:24 witam spokojnie ile to za nisko???? mam mieszkanie w I etapie i obmiar wskazywał 90cm typowy blat mieści sie na wysokości 86-90 więc nie m sprawy a jeślido tego nie ma Pani 190cm wzrostu to ergonomicznie będzie naprawde OK prosze tez nie martwic sie koncepcją kuchni - teraz w modzie są uskoki blatu :) jeśli chciałaby Pani jakaś porade koleżeńska :) sąsiedzką :) prosze pisac na maila prywatnie jestem architektem chętnie pomogę na tyle ile potrafię :) pozdrowienia AR Odpowiedz Link Zgłoś
kulka85 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 23.06.06, 20:31 My mamy zlew pod oknem-ale wyszedł "wynikowo" tzn okazało się że odległość od podłogi była różna w róznych mieszkaniach w naszym etapie. Przesuwalismy instalację pod zlew i zmienialiśmy koncepcję kuchni ale zlew mamy! Kulka z II etapu w Mysiadle. Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 04.07.06, 13:44 a jednak sie da i bede miec zlew pod oknem. zmylila mnie babka z mysiadla :) teraz czekam na kosztorys zmian :> zobaczymy. a co u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
renata013 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 04.07.06, 19:02 Zlew pod oknem jest możliwy jeśli chodzi o instalacje!! problem jest taki że okno jest na tyle nisko że trzeba by było robić meble na zamówienie bo musi być przynajmniej 90cm+grubość blatu więc będzie pani myć naczynia na siedząco chyba że jest pani wyjątkowo niskiego wzrostu i blat będzie pani robić na wysokości 80-85cm od podłogi bo trzeba jeszcze uwzględnić grubość kładzonej podłogi np.: terakoty. My też chcieliśmy mieć zlew ale wszyscy mnie przestrzegali (proszę poczytać forum) - gdyż do zlewu trzeba jeszcze sięgać -chodzi mi o to że dno zlewu będzie pani miała na wysokości 75-80cm pozdrawiam i życzę powodzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aakmbr Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 05.07.06, 07:47 myślę, że Pani lekko przesadza... jeśli chodzi o mycie na siedząco :) już różnica między wzrostem moim a mojego męża wynosi więcej niż te przeklęte 10 cm o które tu roztrząsamy sprawę :)a jakoś zawsze robi to na stojąco 90cm jest oczywiście wysokością stosowana powszechnie i nie przeskoczy sie tego jeśli kupuje sie gotowe meble wątpie jednak, że ktokolwiek z nas nie włoży nieco wysiłku i gotówki by dostosowac meble kuchenne do własnych wymagań, oraz wzrostu :) a nawet jeśli będziemy kombinować z meblami gotowymi ( choćby Ikea ) - mamy możliwość regulacji wysokości nie tylko w cokole ale również docinając szafki. oczywiście nie wspominamy mebli na zamówienie - bo tutaj każda nasza fanaberia jest do spełnienia :) w ostatnim czasie modne jest projektowanie zabudowy z uskokami blatu, nie podyktowanymi konecznością ale z czystej fantazji - stosując różne wysokości blatu można podzielić go na różne strefy funkcyjne np. część ze zlewem która z zasady nie powinna sąsiadować z płytą grzewczą umieszczona na uskoku niżej nie grozi zachlapaniem płyty a jest w wygodnym jej pobliżu... itd... mi osobiście uskoki się nie podobają,ale każdy z nas lubi coś innego nie zmienia to wszystko juednak faktu, że kwestia okna kuchennego została przez projektanta zrobiona absolutnie bez głowy - i dziwi mnie że zamiast zmienić porządnie te sprawę w projektach budowlanych przygotowywanych na kolejne etapy - podnieśc to okno by nie trzeba było potem walczyc o kżdy centymetr i kombinować - sprawa jest bez zmian na zakonczenie napisze jeszcze o mojej kuchni biorąc pod uwagę niewielką szerokość tego pomieszczenia, a prawdę mówiąc i długośc :) zastanówcie się Państwo nad tym czy uważacie za sensowne upychanie na siłę czegośc przy tym oknie... szczególnie , że sprawia to taki kłopot własnie idea zlewu podokiennego dotyczy raczej przestrzennych pomieszczeń kuchennych ( w domach gdzie okno kuchenne wychodzi na ogród i zmywajaca matka może kontrolować swoje pociechy demolujące trawnik... ;)), w naszym przypadku raczej chyba powinniśmy postawić na dostepność do okna bez kładzenia sie na zlewie czy innym sprzecie, możliwość wyjrzenia, pełnego otwarcia, poruszania sie swobodnego... nie wspomne ... mycia :) zlew zreszta nie jest już sprzetem przy którym spędza się czas, mamy wszak zmywarki, i raczej wiekszość z nas zamontuje dyskretny zlewik do płukania niż kombajn na 2 michy i ociekacz :) mówię Wam kochani przemyslcie upychanie czegokolwiek pod okno :) poczujecie ulge i komfort :) pozdrawiam AR Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 05.07.06, 11:19 z tego co dowiadywalam sie od pani ze slawbudu okna zamowione do mojego etapu (nie wiem jak w innych) sa specjalnie troche krotsze, tzn beda konczyc sie troszke wyzej co umozliwi stworzenie dodatkowej powierzchni blatowej pod oknem. u moich rodzicow zlew jest pod oknem, takze w dosc waskiej kuchni i jakos nie uwazam tego za klopot. poza tym chcialabym miec wiecej miejsca na przygotowywania potraw pod sciana. kazdy ma taka kuchnie jaka chce. ja umyslalam sobie zlew pod oknem i koniec. :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kulka85 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 05.07.06, 15:18 Mój zlew jest w normalnej Ikeowskiej szafce-wys z blatem 91-93 cm o ile pamiętam. żadnego mycia na siedząco. pzdr kulka Odpowiedz Link Zgłoś
maro00 Re: Zmiany lokatorskie - IX ETAP 20.07.06, 18:45 Witam, II etap, i zlewu pod oknem nie planuję, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro blat ze zlewem będzie na (albo prawie na) wysokości okna, to trzeba będzie założyć baterię sztorcową (bo miejsca na ścianie na wyprowadzenie rur nie bedzie). Jak wtedy otwierać okno? Tylko uchylać? Bo na oścież otworzyć się nie da (bedzie zawadzać o baterię). Chyba że bateria będzie z boku zlewu zamiast na środku... Odpowiedz Link Zgłoś