ap77 02.02.03, 12:08 Jak wyhodować w domu kiełki? Wiem, ze potrzebny jest specjalny pojemnik, a skąd nasionka? Najbardziej chciałabym kiełki słonecznika, fasoli mun? Czy to się w ogóle da zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chantal Re: Kiełki IP: uroczysko:* / 10.140.114.* 02.02.03, 13:23 Najprosciej zaopatrzyc sie w naczynie do kiełkowania. Ewentualnie dla wytrwałych istnieje opcja tradycyjna, słoiczek i gaza. Kiełki koniecznie niezaprawiane, dostaniesz w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Miłego hodowania:) I smacznego !!! Pozdrawiam Chantal ps. kielki słonecznika są gotowe do spozycia juz po 2-3 dniach, co do fasoli mung - nie mam doswiadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
ewametes Re: Kiełki 15.11.17, 13:15 Słoik i gaza, prawda, a jeśli ktoś chce wygodniej, to kiełkownica słoikowa. Można kupić słoik w sitkiem w nakrętce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elwira Re: Kiełki IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.02.03, 20:49 Od kilkunastu lat [ok.12] robie kiełki,ale tak zwyczajnie,w pokjemnikach [słoik,miseczka].To bardzo łatwe. W sklepie nasiennym kupuję mieszanki nasion specjalnie do kiełkowania [są w różnych połączeniach].Kupuję groszek,soczewicę,rzodkiewkę,lucernę,siemię lniane,kminek,słonecznik. Te z przeznaczeniem na kiełki nie są chemicznie zaprawiane.Zresztą wystarczy poprosić sprzedawcę,który jest świetnie zorientowany. Soczewicę,groch,słonecznik można też kupić w sklepach spożywczych. Kiełkowałam też kukurydzę,soję czy chińską fasolkę,ale nie są to kiełki,które nadają się do jedzenia na surowo. Rano wsypuję nasiona do słoika i zalewam zimną wodą,aby były przykryte.Po kilku godzinach odcedzam.Wieczorem zalewam je ponownie świeżą wodą i pozostawiam do rana.Rano odcedzam i kilka razy dziennie przepłukuję czystą wodą,po czym od razu ją odlewam.Po kilku dniach kiełki są gotowe. Moim zdaniem najlepsze są te z groszku-smakują jak świeży zielony groszek [podobnie z lucerny] oraz z rzodkiewki-smakują jak świeża rzodkiewka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Kiełki IP: *.kety.sdi.tpnet.pl 03.02.03, 09:41 A czy możecie napisać jak wykorzystujecie w kuchni wyhodowane kiełki? Wiem że można je dodawać do sałatek - podajcie proszę kilka przepisów. Co jeszcze można z nimi zrobić? Poradźcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Kiełki IP: *.prem.tmns.net.au 03.02.03, 10:14 Gość portalu: magda napisał(a): > A czy możecie napisać jak wykorzystujecie w kuchni wyhodowane kiełki? Wiem że > można je dodawać do sałatek - podajcie proszę kilka przepisów. Co jeszcze można > > z nimi zrobić? Poradźcie. Dodaj do wszelkich "stir fry" czy innych chinskich, do smazonego ryzu, do makaronow zasmazanych (chinskich, tajskich itp) do orientalnych i chinskich zup. dodawaj tuz przed zakonczeniem gotowania. To ocztwiscie o kielkach z fasoli mung, co do innych - nie probowalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap77 Re: Kiełki-dzieki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 19:32 Wielkie dzieki zakupilam w ogrodniczym kielki rzodkiewki i soi (razem),robie je tradycyjnie, zobaczymy co wyjdzie. Buzka Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: Kiełki-dzieki 05.02.03, 09:01 z tego co pamiętam mi kiełki soi domowym sposobem nie wyszły. Polecam fasolke mung i zieloną soczewice. Ja najczesciej robie wlasnie z zielonej soczewicy (a z czerwonej nie chca kiełkować). Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś