brenda_star1 12.09.06, 13:00 A moze i Wy wypowiecie sie na dany temat. Bo tak naprawde dotyczy nie tylko tej miejscowości i tego klubu, ale kazdego klubu w gminie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34169&w=46304242 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
henio40 Re: Klub sportowy 24.09.06, 08:23 Ja sie wypowiadam choć z poza tej miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec35 Re: Klub sportowy 24.09.06, 09:10 Likwidując małe kluby wiejskie, jeszcze bardziej cofamy się w rozwoju polskiego sporu.Ale...tak to tylko w Polsce i nic mnie nie zdziwi, więc pewnie zlikwidują. Poza tym, nie bawię sie w politykę Odpowiedz Link Zgłoś
iiigor Re: Klub sportowy 24.09.06, 09:23 myśle że tu nie chodzi o likwidowanie ale o zwiększenie ich roli w życiu danej społeczności poprzez rozszerzenie działań Odpowiedz Link Zgłoś
kurant78 Re: Klub sportowy 24.09.06, 11:50 Komentując wypowiedzi na temat klubów sportowych na terenach wiejskich stwierdzić mogę iż rozwój edukacji (do jakiej zaliczam sport) na terenach wiejskich stanowi powazny problem zarówno jeśli chodzi o samorząd terytorialny jak i działania rządu. Przemiany społeczno-ekonomiczne, zwiększyły różnice które występują między miastem a wsią. Poza miastami występuje wiele zjawisk które nie pozwalaja na rozwój mieszkańców, wiąze sie to z niskim poziomem wykształcenia, złym przygotowaniem zawodowym w stosunku do zapotrzebowania rynku pracy, mniejszymi potrzebami życiowymi itp. Aby zapobiegać zwiększaniu sie różnic należy rozwijać działalność edukacyjno-kulturalna, do której zaliczyłbym między innymi działalność klubów sportowych. Zwrócić uwagę należy także na to iz większość istniejących problemów wiąże się ze słabym dostępem do ogólnej infrastruktury społeczno-kulturalnej(Biblioteki, Internet, sekcje sportowe czy kółka zainteresowań). Dla większości największym problemem jest odległość lub całkowity brak takich miejsc w okolicy. Z mojego punktu widzenia nie należy zamykać istniejących już jednostek, czy odbierać funduszy lecz rozwijać ich działalność. W większości przypadków wystarczy dostosować istniejącą infrastrukture do aktualnych potrzeb mieszkańców, przeprowadzić analizę potrzeb i na jej podstawie przygotować strategie działań mających na celu rozwój społeczno-kulturalny obszarów wiejskich. Pomimo tego iz Rząd przygotowuje programy m.in. Program rozwoju obszarów wiejskich na lata 2007-2013 oraz najnowszy projekt z dnia 08.09.2006 r. Rządowa Strategia rozwoju edukacji na obszarach wiejskich opracowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, praktycznie w nikłym stopniu zauważalne jest ich przełożenie na działania samorządowe. Zauważyć można iz w przypadku naszej gminy (powiatu) sytuacja jest dużo lepsza niż w innych częściach naszego kraju ze względu na mniejsze bezrobocie oraz lepszy dostęp do infrastruktury. Związane jest to z małą odległością do Warszawy oraz coraz mniejszą ilością terenów typowo rolnych. Największym problemem jest zbyt rozbudowana biurokracja oraz brak badań zapotrzebowania mieszkańców związane z ogólnodostępnym sportem i rekreacją. Rozwój sportu powinien być brany pod uwagę ze względu na to iż zmiejsza zjwiska patologiczne związane z brakiem zajęc dla młodzieży. Kiedyś po szkole bardzo często graliśmy w piłkę czy kosza na boiskach szkolnych. Teraz jest to niemożliwe ze wzgledu na to że boiska takie są zamknięte po godzinach pracy szkoły. Na terenach wiejskich problem ten istnieje w mniejszym stopniu ponieważ zazwyczaj młodzież sama "organizuje" sobie miejsca do gry, jednak w przypadku miast jest to problem większy. Moje pytanie brzmi CZEMU? oraz ile znacie miejsc ogólnodostępnych gdzie możecie pograć w piłkę, siatkówkę itp na terenie miasta? Odpowiedz Link Zgłoś