malgoskasz
16.11.10, 14:16
Witam wszystkich. Nie wiem nawet jak zacząć, na forach jak dotąd raczej byłam czytająca, ale mam nadzieje że uzyskam jakieś podpowiedzi od bardziej doświadczonych mam. Mam synka który za dwa tygodnie skończy trzy latka i coraz więcej problemów, nie wiem już co i jak robić. W skrócie Max nie mówi, ostatnio doszły problemy z odpieluchowaniem, nie wszystko rozumie, panie w przedszkolu mówią że raczej nie uczestniczy w zabawach, jest miłym uśmiechniętym dzieckiem, ale z wykonywaniem poleceń już gorzej. Od drugiego roku życie (od bilansu) odwiedzamy po kolei różnych lekarzy (głównie w CZD) i wiemy dalej nie wiele. Fizycznie wszystko jest ok, badany słuch, badania metaboliczne w pełnym zakresie, wszystko idealnie, Maksio praktycznie nie choruje, jest duży, silny, sprawny fizycznie. Chodzimy na kontrole do psychologa, do psychiatry, rozwój jest, ale za wolny, no i mowa nie rusza, czasem próbuje mówić pojedyńcze słowa jak am, isio (misia), dzidzi, mama, tata, ale nie ma tu reguły, pozatym mówił jakiś czas temu na auto coś jak ao, ze zrozumieniem, ale przestał i zdarza się tak że nabywa jakąś umiejętność, robi jakiś czas a potem przestaję. Pani psycholog podejrzewa go o jakieś odchylenia ze spektrum autyzmu, jednak pani psychiatra w CZD stwierdziła że cech autystycznych nie ma. Właściwie od roku mamy diagnozę tylko opóźnienie rozwoju mowy. Zapisałam dziecko do przychodni na Pilicką (wczesna interwencja), ale tam można czekać i rok. Chciała bym mu jakoś pomóc, brak diagnozy to uniemożliwia, jeden lekarz straszy, drugi uspokaja, a mi coraz trudniej, chciałabym jakoś działać, cały czas mam nadzieje że z naszą pomocą uda się dogonić rówieśników, albo choć powoli ruszyć mowę, rozumienie itp. Zresztą mamy które mają podobne problemy wiedzą jak trudna jest ciągła niepewność i stres, komentarze nt zachowania i umiejętności dziecka, zarzuty wobec nas że czegoś nie nauczyłyśmy czy przeoczyłyśmy. Piszę trochę żeby się wygadać bo coraz mi trudniej, ale i mam nadzieje że polecicie mi jakichś sprawdzonych specjalistów czy ośrodki (jestem z Warszawy). pozdrawiam