Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc

16.11.10, 14:16
Witam wszystkich. Nie wiem nawet jak zacząć, na forach jak dotąd raczej byłam czytająca, ale mam nadzieje że uzyskam jakieś podpowiedzi od bardziej doświadczonych mam. Mam synka który za dwa tygodnie skończy trzy latka i coraz więcej problemów, nie wiem już co i jak robić. W skrócie Max nie mówi, ostatnio doszły problemy z odpieluchowaniem, nie wszystko rozumie, panie w przedszkolu mówią że raczej nie uczestniczy w zabawach, jest miłym uśmiechniętym dzieckiem, ale z wykonywaniem poleceń już gorzej. Od drugiego roku życie (od bilansu) odwiedzamy po kolei różnych lekarzy (głównie w CZD) i wiemy dalej nie wiele. Fizycznie wszystko jest ok, badany słuch, badania metaboliczne w pełnym zakresie, wszystko idealnie, Maksio praktycznie nie choruje, jest duży, silny, sprawny fizycznie. Chodzimy na kontrole do psychologa, do psychiatry, rozwój jest, ale za wolny, no i mowa nie rusza, czasem próbuje mówić pojedyńcze słowa jak am, isio (misia), dzidzi, mama, tata, ale nie ma tu reguły, pozatym mówił jakiś czas temu na auto coś jak ao, ze zrozumieniem, ale przestał i zdarza się tak że nabywa jakąś umiejętność, robi jakiś czas a potem przestaję. Pani psycholog podejrzewa go o jakieś odchylenia ze spektrum autyzmu, jednak pani psychiatra w CZD stwierdziła że cech autystycznych nie ma. Właściwie od roku mamy diagnozę tylko opóźnienie rozwoju mowy. Zapisałam dziecko do przychodni na Pilicką (wczesna interwencja), ale tam można czekać i rok. Chciała bym mu jakoś pomóc, brak diagnozy to uniemożliwia, jeden lekarz straszy, drugi uspokaja, a mi coraz trudniej, chciałabym jakoś działać, cały czas mam nadzieje że z naszą pomocą uda się dogonić rówieśników, albo choć powoli ruszyć mowę, rozumienie itp. Zresztą mamy które mają podobne problemy wiedzą jak trudna jest ciągła niepewność i stres, komentarze nt zachowania i umiejętności dziecka, zarzuty wobec nas że czegoś nie nauczyłyśmy czy przeoczyłyśmy. Piszę trochę żeby się wygadać bo coraz mi trudniej, ale i mam nadzieje że polecicie mi jakichś sprawdzonych specjalistów czy ośrodki (jestem z Warszawy). pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marika012 Re: prośba o pomoc 18.11.10, 21:36
      Poczytaj tutaj:
      czasdzieci.pl/eksperci/id,50e5-psycholog_logopeda.html
      Znajdziesz tam namiary na różne pomoce i metody wspomagające rozwój, które możesz stosować sama w domu.
    • brolek Re: prośba o pomoc 20.11.10, 19:37
      Jeśli są jakieś podejrzenia zaburzeń ze spektrum autyzmu, czy nawet tylko rozbieżne opinie, lepiej to sprawdzić u specjalistów - o CZD w tym temacie opinie są raczej złe. Możesz próbować np. w Instytucie Psych. i Neur. na Sobieskiego. Prywatnie np. w poradni Scolar. Jeśli chodzi o lekarzy psychiatrów: dr Kozielec, dr Skotnicka, dr Urbanowicz.
    • kam-i-nia Re: prośba o pomoc 23.11.10, 00:31
      Witaj, wiem co czujesz moja córcia ma też 4 latka wogóle nie mówi a jeżeli cos tam sobie gada to mama, baba ale tak bez osobowo bardziej przez zabawę. Tyle, że córcia ma problem z koncentracją, słabo wykonuje polecenia.
      Jest rehabilitowana w Poradni AGA na Długiej www.aga.org.pl/Siedziba_w_Warszawie zadzwoń umów się na wizytę z lekarzem i on powinien Was pokierować na zajęcia tyle, że musisz mieć skierowanie od lekarza pediatry.
      Jeżeli nie robie Ci problem z przyjazdem do Legionowa to u w Legionowie www.terapiadladzieci.webpark.pl/index.htm jest gabinet gdzie raz w tygodniu przyjmuje pani psycholog która pracuje w Instytucie Psychiatrii na Sobieskiego nie wiem dokładnie jak się nazywa ale jest to ta babeczka która diagnozuje Autyzm i wiem, że sporo rodziców właśnie do niej przyjeżdża na konsultacje do L-wa (są krótsze terminy)...

A myślałaś o jakiś suplementach które mogły by mu pomóc w mowie...?
      pozdrawiam:)
      • malgoskasz Re: prośba o pomoc 23.11.10, 15:13
        dziękuję za wszystkie podpowiedzi. mi też się wydaję że u nas jest spory problem z koncentracją, trudno go namówić na jakąś zabawę dłużej niż chwilę, popatrzy tylko, czasem coś zrobi i biegnie dalej. zaczęłam właśnie wczoraj podawać IQ i mam nadzieje że to coś pomoże, zapisałam go tez do neurologa dr Żardeckiej która ponoć jest super lekarzem, idziemy pod koniec stycznia. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
        • dzieci-swiata Re: prośba o pomoc 12.12.10, 19:06
          Nie wiem skąd pani jest, ale na Bemowie jest dobre miejsce do terapii. Pracownia Rozwój na ul. Człuchowskiej 66 t. 22 666 2006
    • poczesia Re: prośba o pomoc 26.02.11, 23:31
      Sugeruję zbadanie krwi na obecność grzybów - candida albicans,może powodować zaburzenia rozwoju.Może zagrzybienie hamuje prawidłowy rozwój. Walcz o zdrowie swojego maluszka!
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka