Gość: Damian IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 20:45 Słuchajcie, czy ktoś może mi napisac coś o słupskich tramwajach? Zlapalem kontakt z kolesiem, ktory interesuje sie tramwajami w Polsce i mnie zasypuje pytaniami. Prosze, napiszcie co wiecie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pixi Re: Słupskie tramwaje IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 20:47 Były dwie trasy. Nie bylo numerow, ale kolory lampek: zielona i czerwona. Zlikwidowano je w 1959 roku... :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy_sz Re: Słupskie tramwaje IP: *.lib.buffalo.edu 27.11.01, 21:43 Bardzo fajnie wygladal przejazd tramwajow pod Brama Nowa. Byc moze nie bylo to najzdrowsze dla tego zabytku, ale robilo swietny klimat i bardzo ladnie wyglada to na starych widokowkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabat Re: Słupskie tramwaje IP: 10.10.41.* 28.11.01, 11:25 Myślę, że koledze mógłbyś powiedzieć że: Starsi słupszczanie pamiętają zapewne jeszcze tutejsze tramwaje. Ostatnią linię zlikwidowano w 1959 roku. Komunikacja tramwajowa pojawiła się w grodzie nad Słupią dokładnie w sześćsetnym roku jego istnienia (1910) i w cieniu jedynej wizyty Cesarza Wilhelma, złożonej w mieście dla uczczenia okrągłych „urodzin” miasta. Pomysł uruchomienia w mieście trakcji szynowej zrodził się jeszcze w ubiegłym stuleciu, lecz dopiero przy projektowaniu elektrowni mógł nabrać kształtu. Zaczęło się od zajezdni przy dawnej Amtsstrasse (dziś ul. Kopernika). Przekazano ją do użytku w kwietniu 1909 roku. Miała służyć bardzo długo tramwajom, a po wojnie także trolejbusom i autobusom. Pierwszy tramwaj wyjechał na trasę w trzecim dniu września 1910 roku. Słupskie tramwaje obsługiwały kilka linii. Główna biegła od dzisiejszego dworca PKP do koszar na Bluecherstrasse (dzisiejszej ul. Boh. Westerplatte). Linie były jednotorowe, z wyjątkiem odcinka prowadzącego ówczesną Bahnhofstrasse (dziś al. Wojska Polskiego). Jedno z odgałęzień zapewniało połączenie z ówczesnym Laskiem Północnym, gdzie stacja końcowa znajdowała się przy popularnej restauracji Lohmuehle. Po wojnie było tu prewentorium, a później Studium Wojskowe Wyższej Szkoły Pedagogicznej. Planowano też poprowadzić jedną z przyszłych linii tramwajowych trasą przez część Kublitzer Chaussee - Buetower Strasse (następnie Buczka, później Lutosławskiego). Wielce popularne (w niewielkim w końcu mieście!) tramwaje przewoziły co roku setki tysięcy pasażerów, będąc dla wielu ówczesnych słupszczan podstawowym środkiem lokomocji. Najlepsze dla słupskich tramwajów były pierwsze ich lata na ulicach miasta, kiedy liczba wozów w taborze sięgnęła niemal dwudziestu, a roczna liczba przewożonych pasażerów - prawie siedmiuset tysięcy. Potem coś zaczęło się psuć. Przegrana I wojna światowa znacznie ograniczyła rozmach słupskiej komunikacji szynowej, aż do jej niemal kompletnego zawieszenia. Czoło temu wszystkiemu musiał stawić sławny pierwszy burmistrz (potem nadburmistrz) miasta - Werner Zielke. W pierwszych latach po II wojnie, w polskim już Słupsku przedsiębiorstwo komunikacji miejskiej powstało w 1945 roku. Na przełomie lat 40. i 50. sieć tramwajowa z jednotorowymi liniami i mijankami, przystosowana do starego układu przestrzennego miasta, powodowała liczne korki na ulicach. Wymagała więc usprawnienia lub likwidacji. Ostatecznie wybrano to drugie, a stylowe wagoniki ustąpiły miejsca brzydkim czerwonym autobusom. Ostatnio, jakies dwa lta temu w pamięci mieszkańców Słupska odżyły tramwaje - a to w związku z odnalezieniem w jednej z podmiejskich wiosek słupskiego wagonu tramwajowego, służącego jako kurnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beki Re: Słupskie tramwaje IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.11.01, 20:29 Tramwaje ustapily miejsca autobusom, ale trzeba pamietac ze te potem podzielily swoje rewiry z zoltymi i zielonymi trolejbuskami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamela Re: Słupskie tramwaje IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.11.01, 19:14 Wagoniki tramwajowe trafily ze Słupska do Grudziadza. Przeczytałam o tym kiedys w Oku! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Słupskie tramwaje IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.11.01, 23:01 Mi sie zawsze podobalo jak w czasach przedwojennych ludzie wskakiwali do tramwajow i "wisieli" na ich stopniach. Tak jest do dzisiaj podobno w tramwajach w San Francisco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabat Re: Słupskie tramwaje IP: 10.10.41.* 04.12.01, 19:35 Te ziomek - Damian - ludzie tu się produkują o tych tramwajach. Odpowiedz czy wogóle przeczytałes. W razie czego podziekuj. No Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamela Re: Słupskie tramwaje IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 21:22 Nawet jesli Damian tego nie przeczytal (choc w to watpie), to i tak przeczytalo o tym wiele innych osob (niektore mam nadzieje dowiedzialy sie ze w Słupsku były tramwaje). I to mi starcza. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamela Re: Słupskie tramwaje IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 00:59 Moja znajoma z pracy mowila mi ze po weekendzie spedzonym gdzies pod Słupskiem widziala na jakiejs wioseczce wagon tramwajowy najprawdopodobniej z okresu jak funkcjonowaly w Słupsku. Służy jako altana. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_1970 Re: Słupskie tramwaje 07.01.02, 20:21 A pod Poznaniem chlopakom udalo sie sprzedac cztery pilotowe autobusy niskopodlogowe do MZK w Berlinie, ot .... A Kapena ??? Spi, czy jak ??? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Słupskie tramwaje IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 06:27 Kapena Tomku nie spi. W grudniu wprowadzili do produkcji 6 nowych modeli autobusow i autobusikow. Dzieki temu wzrosnie zatrudnienie nawet o kilkadziesiat osob. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_1970 Re: Słupskie tramwaje 08.01.02, 09:44 Niech wprowadzi nawet 20, tylko niech to komus sprzeda ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Słupskie tramwaje IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 17:48 Z tego co ja wiem to autobusy z Kapeny maja popyt. Moze niewypalem byly jezdzace rowniez u nas Cicciolino czy cos takiego (te male autobusiki). Wiem ze wiele miast po testach z nich zrezygnowalo, ale jesli chodzi o inne oferty to plasujemy sie w scislej czolowce w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Dorad Re: Słupskie tramwaje IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.01.02, 22:03 Jak dobrze byuloby gdyby byly nadal wsrod nas... Jak bylem w San Francisco ubostwialem wieszac sie na ich stopniach i mnknac stromymi uliczkami. To bylo to ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umK h-iA Były sobie tramwaje IP: 192.168.1.* 18.03.02, 22:10 Przeglądając wątki Słupskiego forum trafiłem równiez i na ten wątek związany z komunikacją w Słupsku. Z przeczytanych Waszych odpowiedzi Coś niecoś jest prawdy ale.... nie wiem czy jest sens sie rozpisywać i zrobic "małe " sprostowanko. Jedno tylko szkoda że tramwajów nie ma w tym grodzie a zlikwidowano je gdyż: ARGUMENT 1. W ówczesnym mieście wojewódzkim (Koszalin)tramwajów nie odbudowano po II wojnie światowej, więc dlaczego Słupsk miał je posiadać! Argument 2. Na początku lat 50-tych na świecie w krajach o ustroju kapitalistycznym zaczęto traktować tramwaje jako zawalidrogi więc zaczęto likwidować trakcję tramwajową jak popadnie. Dziwne ale ta moda pomimo innego ustroju politycznego dotarła również do Polski gdzie "eksperci" lansowali taką same argumenty. Nie tylko w Słupsku w latach 50/60 XX wieku zlikwidowano tramwaje, używając absurdalnych powodów - i tak poleciały tramwaje w SŁupsku 1959, w Olsztynie 1965 + ( trolejbusy 1971), w Wałbrzychu 1966 + (trolejbusy 1973),w Legnicy 1968 + ( trolejbusy 1956) ,w Jeleniej Górze 1969, Bielsku 1971. Dodatkowo miał póść Grudziadz, Elbląg, Toruń ale się nie udało -I CAŁE SZCZĘŚCIE. ( np. w Grudziądzu dzięki presji mieszkańców i załogi MZK tramwaje przetrwały chodż torowisko i tabor był w Bardzo opłakanym stanie, a trzeba zaznaczyć iż do dnia dzisiejszego w tym grodzie ( jedno z moich najkochańszych przedsiębiorstw tramwajowych ) pojazdy te jeżdżą częściowo na jednotorowych trasach z tzw. mijankami - w tym też przez Stare Miasto - CZAD ! W 1973 roku po kryzysie paliwowym kraje kapitalistyczne zaczęły powracać do trakcji elektrycznej ( w Polsce częściowo )ekologicznej i co najważniejsze trwa to do dnia dzisiejszego. Wracając jeszcze na jedno zdanko - Niemcy opracowali plan w 1938 roku w którym chcieli w Słupsku zlikwidować tramwaje zastępując je trolejbusami ( tak jak rozpoczeli to w Olsztynie, Legnicy, Wałbrzychu, Gorzowie ) ale.... Co do likwidacji Słupskich tramwajów dzisiaj wiadomo że była to bezmyślna głupota - po żółtą cholerę Słupsk się starał, modernizował torowisko po II wojnie światowej otrzymał NOWE tramwaje - ostatnie w 1956 roku !!!! Tak, tak żeby za niespełna 3 lata je zlikwidować - cóż już w wątku o trajtkach wspomniałem iż w Polsce (i to do dziś) nie zabardzo wie się co to jest ekonomia. Jeżeli chodzi o tabor - to część przekazano do Torunia, a koło Chojnic do dziś ( prawdopodobnie - jak ich już nie rozebrano ) stoją dwa stare tramwaje ( nadwozia )wykorzystywane jako ...ale są sprzeczne dane czy to są faktycznie słupskie pojazdy. ....jak kogoś to zainteresuje to .....Pozdrawiam z 3-miasta umK historiA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabat Re: Były sobie tramwaje IP: *.gdan.gazeta.pl 18.03.02, 22:14 A u mnie profesorze o dziwnym nazwisku, u mnie, w moim wpisie o tramwajach jest coś z prawdy? Przyznam tak serio, że wiedzę masz imponującą, a zainteresowanie szególne i niebannalne. mam bilet tramwjowy ze Strasburga (odlotowe mają tam tramwaje) - masz taki w kolekcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beki Re: Były sobie tramwaje IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.03.02, 02:17 Czy Zielona Gora miala kiedykolwiek tramwaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy_sz Re: Słupskie tramwaje IP: *.dialin.buffalo.edu 19.03.02, 02:24 Nie no UMK, ty to chodzaca Encyklopedia Britanica Tramwajica jestes :-) Ciekawe co piszesz o Legnicy, bylem troche w tym grodzie i nawet stoi tam stary wagon tramwajowy ladnie odremontowany jako pmamiatka, a na kilku starych brukowanych ulicach widac jeszcze tory. Ale po trolejbusach ani sladu nie zostalo, podobnie w Olsztynie. A jezeli wlasnie o Olsztyn chodzi to bedac tam kiedys tak sobie myslalem ze maja szerokie ulice i dlaczego tam tramwaje nie jezdza. Pocieszajace w przygnebiajacym jest tylko to, ze nie tylko Slupsk tracil tak ciekawe srodki komunikacji. Ale zobaczcie, jak w Grudziadzu czy w Gorzowie, miastach w sumie o podobnej wielkosci co Slupsk udalo sie zachowac tramwaje, to czemu w Slupsku nawet trajtkow nie zachowali. PO prostu albo w ogole sie nie licza z opinia publiczna, albo maja to gleboko gdzies. A propos Twojej kolekcji biletow to kolekcjonujesz tylko te bilety ktore sam wykorzystasz czy podarowane rowniez? Jakbys potrzebowal to tez moge pare ciekwaych zalatwic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umK h-iA Ach szkoda że ich już nie ma! IP: 192.168.1.* 19.03.02, 13:31 Słupskie Tramwaje cz. 2 Wasze wypowiedzi są i tak duże ....dlatego iż o słupskich tramwajach trudno cos przeczytać a jak coś jest to powierzchownie i z błędami. Argumenty typu iż był tramwaj Zawalidrogą są śmieszne ponieważ dopiero po II wojnie w każdym ( prócz Grudziądza - który miał być pozbawiony tramwajów ) mieście zaczęto przenosić torowiska po za Stare Miasto, Rynek np. w Gdańsku uczyniono to w 1959 roku, Kraków 1953, Toruń 1970 !!! więc... itd. Cóż głupota nie zna granic .... Jednym plusem jest to iż ...pojawiły sie później trolejbusy ale... Ps. 1. Zielona Góra NIGDY nie posiadała tramwajów - obecnie masto posiada autobusy w których zamontowane są automaty do sprzedaży biletów jednorazowych gdyż w kioskach już nie można ich nabyć. Automaty są umieszczane również na niektórych przystankach. Miasto wraz z Gorzowem tworzy stolicę województwa ale a Zielonej ich nie mają a Gorzów za to ma i ....wśród mieszkańców obu miast wymieniano plusy a jednym z nich były ...Tramwaje. Ps. 2. Legnica - och można bardzo dużo pisać , chodź dużo też jest niejasności ( zresztą jak z każdym zlikwidowanym przedsiębiorstwem trakcji elektrycznej ). Faktycznie na ulicy Wrocławskiej przed budynkiem byłej zajezdni tramwajowej w której obecnie jest sklep meblowy postawiono tramwaj typu 5N sprowadzony z Elbląga jako pomnik. Nie jest to 100% oryginalny pojazd....ale lepsze to niż nic. Ostatni raz tramwaj w tym grodzie pojechał 13 lipca 1968 roku, a więc od tego czasu na niektórych ulicach legnickich nie robiono remontów. Jak się myśli to łza poleci zawsze i wściekłość człowieka bierze... Ps. 3. Bilety. Kolekcjonuję bilety komunikacji miejskiej z całego świata ale najważniejsze są z Polski. Jeżeli chodzi o Słupsk to muszę przyznać mam "małe" braki ale już tak bywa....przecież nie kupię ich nigdzie po za Słupskiem. Pozdrawiam umK historiA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Ach szkoda że ich już nie ma! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.03.02, 15:29 no coments Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamela Re: Ach szkoda że ich już nie ma! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.03.02, 21:44 Mam pytanie, jakie najmniejsze miasto w Polsce ma tramwaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabat Re: Słupskie tramwaje IP: *.gdan.gazeta.pl 20.03.02, 11:33 Moim zdaniem Grudziąz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umK h-iA Tramwajowe linie godne polecenia. IP: 192.168.1.* 20.03.02, 13:10 Zależy jak do tego pytania podejść - Najmniejsze miasto w Polsce które posiada tramwaje - posiadające własne przedsiębiorstwo tramwajowe jest: 1. Grudziądz jest najmniejszym miastem które posiada własną sieć tramwajową - 2 linie częściowo jednotorowe z mijankami: nr 1 " Dworzec PKP - Tarpno" czas przejazdu 14/16 minut w jedną stronę. nr 2 " Tarpno - Rządz" czas przejazdu 26 minut w jedną stronę. Na odcinku Tarpno - Al. 23 Stycznia linie się pokrywają i ...przejeżdżają przez Rynek na Starym Mieście - TOTALNY CZAD! Oprócz tego - to co wyróżnia tramwaje grudziądzkie to fakt iż przed dworcem PKP pojazdy nie zawracają na pętli tylko na trójkącie manewrowym TOTAL CZAD 2! Natomiast w okręgu łódzkim i katowickim tramwaje przejeżcżają przez mniejsze miasta które nie posiadają własnego przedsiębiorstwa tylko są skomunikowane tramwajowo. Godne polecenia jest : 1. LUTOMIERSK - WIEŚ gminna k/ Łodzi ( 1,4 tysiąca mieszkańców )połączona z Łodzią tramwajowo od 1.07.1929 roku. Jeździ tam linia nr 43 czas przejazdu z Łodzi do Lutomierska wynosi w jedną stronę 70 minut!Długość 24 km.Linia po za miastem jest jednotorowa z mijankami, jadąc można przez okna tramwaju podziwiać przyrodę - może nie za ciekawą ale końcowy etap trasy jest CZADOWY - przejazd przez most ( tylko dla tramwaju )nad rzeką Ner i po chwili wjazd na Rynek - główne miejsce we wsi w Lutomiersku. Ach ...!!! 2. Bytom - jedna linia godna polecenia nr 38 - jednotorowa , tory umieszczone w jezdni, a linia obsługiwana przez stare ( oczywiście po remoncie kapitalnym ) tramwaje dwukierunkowe, gdyż linia nie posiada pętli. Oczywiście są jeszcze inne linie dojeżdżające np. do Ozorkowa, Pabianic, Zgierza + troszeczkę miast w okręgu katowickim ale...może kiedyś tam opiszę ale Tego się nie da opisać to trzeba koniecznie zobaczyć, przeżyć - NAPRAWDĘ WARTO przejechać się będąc przypadkiem w mieście gdzie są tramwaje i poświęcić troszeczkę czasu, ale do tego potrzebne są jeszcze oczywiście checi. Pozdrawiam umK historiA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataliaa Re: Tramwajowe linie godne polecenia. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 13:21 A ja tylko chciałam Cię pozdrowić.Ze Słupska. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Tramwajowe linie godne polecenia. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 14:19 byłam w poprzednią niedzielę w Grudziądzu i tramwaje też widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarodzi Re: Tramwajowe linie godne polecenia. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 16:51 W Grudziadzu bylem! PRZEPIEKNE miasto! 100-tysieczniak (ma tyle samo mieszkancow co SLUPSK). Musze powiedziec ze to co mnie miedzy innymi w tym miescie urzeklo byly tramwaje. Nie interesuje sie tramwajami, ale w Grudziadzu byly po prostu piekne. Tam sa bardzo waskie uliczki i zaulki (dla mnie Torun przy Grudziadzu sie chowa) i wyobrazcie sobie ze tymi uliczkami zza zakretu pojawia sie nagle sunacy wolniutko jednowagonikowy tramwaj ktory dzwoni na ludzi chodzacych srodkiem bruku. Super widok :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy_sz Re: Słupskie tramwaje IP: *.dialin.buffalo.edu 20.03.02, 15:47 A slyszales UMK H-ia ze pare lat temu, chyba we Wroclawiu, ale mozliwe ze w Gdansku, pseudokibice wyrzucili motorniczego z tramwaju i sami pojechali na mecz? Ciekawa przygoda, nie? I mam jeszcze jedno pytanie, czy prowadziles kiedys tramwaj albo trolejbus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umk__historia Propozycja na popularyzację IP: 192.168.1.* 30.03.02, 14:50 PIXI rozpoczeła wątek o modernizacji Starego Rynku - a ja chciałbym poruszyć jeszcze jedną kwestię związaną z tramwajami słupskimi. Ale od początku: ....W trakcie modernizowania Starego Rynku należałoby zająć sie otoczeniem budynków. Wymienić nawierzchnię na kostkę brukową (nie polbruk), zamontować w odpowiednim stylu ławki oświetlenie, rabatki i.....COŚ- czyli w jezdni należałoby wmontować krótki odcinek - np.30 metrowy torowiska tramwajowego, a obok postawić stylowy słupek z ornamentami -taki jakbył kiedyś, lub podobny- - oznaczający przystanek tramwajowy na którym w miejscu tabliczki z rozkładem jazdy umieszczonoby inną, z mini kalendarium dziejów tramwajów słupskich. Myślę że torowisko zwróciłoby na siebie uwagę, a przystanek przyczyniłby się do popularyzacji innej histori miasta - gdyż tramwaje też ją tworzyły w jakimś tam stopniu. Jak przyjmujecie moją propozycję. Pozdrawiam umK historiA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarodzi Re: Propozycja na popularyzację IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 15:12 Zdebialem, bo na taki pomysl nie wpadlem. To rzeczywiscie byloby idealnie. Super idea! Do tego przystanek z rozkladem albo tramwaj (wagonik oprzy nim) taki co ludzie wisieli przy jego otworach na drzwi. Tylko czemu nikt na to nie wpadnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy_sz Re: Propozycja na popularyzację IP: *.dialin.buffalo.edu 30.03.02, 18:12 Bardzo ciekawe. Teraz po sprzedazy Energetyki Cieplnej bedzie troche szmalu w kasie mejskiej i cos tam przebakuja ze jak jakies cenne inicjatywy wyjda od mieszkancow to mozliwe ze je zastosuja. Jakby kogos zapalic tym pomyslem, kto ma troche dojsc i mozliwosci, to kto wie. UMK, to jest Idea Roku (przeciwienstwo Bzdury Roku). Kurcze, juz sobie wyobrazam taki tramwaj i podziwiajacych turystow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beki Do Andy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 18:22 Andy, zolta kartka! Kolegium do spraw porzadku na forum w skladzie przewodniczaca: Nataliaa, czlonkini i glowny karzacy: Beki oglaszaja ze Andy znowu mimo prosb wpisuje sie na srodku i nie wpisuje w temacie do kogo. Komisja bedzie po swietach obradowac nad kara dla Ciebie. :-) A teraz powaznie. Nie sadze zeby tramwaje wrocily, juz predzej trolki, ale to wszystko zalezy od mieszkancow a mieszkancy maja tendencje do "nic sobie nie robienia z postulatow lub nowych pomyslow". Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Propozycja na popularyzację cz.2 30.03.02, 15:28 Na Zajączka dorzucam poszerzoną propozycję - na torowisku postawiłoby sie Tramwaj ( Jest taka możliwość - sprowadzenia takiego jaki był w Słupsku np. z Elbląga )w który mógłby służyć jako punkt informacyjny, kiosk, pomnik, lub ........? zawsze można pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loona Re: Propozycja na popularyzację cz.2 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 15:38 to rzeczywiscie bardzo fajna propozycja. UMK_historia, czy Ty chcesz moze zglosic taki pomysl do Ratusza? Albo moze do ktorejs z naszych gazet? Zrob to poki Stary Rynek jest w projektach (jego modernizacja). Naprawde mi sie ten pomysl podoba. Az zaraz powiem moim gosciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataliaa Re: Propozycja na popularyzację cz.2 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 16:41 Wow@! Super pomysł! Szkoda,że takich osób jak Ty nie ma w ratuszu ,tylko same... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Propozycja na popularyzację cz.2 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 16:54 pomysl na 7 z plusem. Nawet bym na taki nie wpadl. Bedziesz cos z tym robil? Bo tylko taka osoba o takich zainteresowaniach mialaby przebicie. Czy w Slupsku tez sa osoby tak zapalone do tego pomyslu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy_sz do Beki IP: *.dialin.buffalo.edu 30.03.02, 18:30 Sorki Beki, ale ja prosty chlop, niekumaty. Czy mozesz mi powiedziec co robic zeby te posty byly na dole? ok, moja wina z wpisem,tu sie poprawie ale posty czasami sa na gorze a czasami na dole? A jezeli o tramwaje chodzi to przeciez nie mowimy o calej linii tylko o jednym wagonie i przystanku upamietniajacym. Mam nadzieje ze kara bedzie pedagogoiczna :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beki Re: do Beki IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 18:36 Juz my cos wymyslimy... :-) Acha, jezeli chodzi o ten jeden wagonik to sprawa jest optymistyczna. Nie wiedzialam czemu przyrownywales nasza elektrownie do tej sprawy. Przeciez ten wagonik mialby stac. Na jego ruch uwazam ze nie ma sznasy Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Rozetki tramwajowe czyli PIXI idzie na łowy 30.03.02, 21:05 DO PIXI : Wielkanocny prezencik - już miałem wyłańczać Zarazę (Internet) a tu odp. "TAK JA CHCĘ" w sprawie Rozetek Tramwajowych - więc na jutrzejszym spacerku możesz zacząć szukać a więc.. Minister Transporu Miejskiego ostrzega iż Wirusowe Zapalenie Tramwajoidy Złosliwej szkodzi zdrowiu więc... Najprościej określę to tak -jest to Hak wmontowany w ścianę budynku na którym zawieszona była sieć tramwajów. Rozetka najczęściej ozdobiona jest ornamentem roślinnych w kształcie kwiatka! lub innym, nie oszpecając elewacji budynku. Przy współczesnych remontach najczęściej są demontowane, gdyż są juz nie potrzebne - ale po co, przecież one nie szpecą, a tym bardziej że są w jakimś tam sensie elementem ozdobnym. To tak jaby z kamienicy skuć cały tynk i pozostawić "gołe" cegły. W Słupsku szukałem, widziałem - są więc Droga PIXI życzę miłego podziwiania i zwiedzania Starego Miasta a przy okazji wypatrywania i szukania Rozetek tramwajowych. Ps. Można później ogłosić Nowy konkurs UMK - PIXI pt. Gdzie są Rozetki tramwajowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamela Re: Rozetki tramwajowe czyli PIXI idzie na łowy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 21:20 to ciekawe. A zdradzisz czy jeszcze duzo jest takich na murach? Ja sie za to nie zabieram bo znajac mnie pomyle je z jakimis ijnnymi hakami i bede sie cieszyc nadaremno :-) Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia DO PIXI 10.04.02, 18:02 Malutkie pytanko: Minęło parę dni i chciałbym sie dowiedzieć czy udało się Tobie chodź 1 rozetkę tramwajową znaleźć w Słupsku. Ps. Z okazji dnia języka chińskiego podaję wymowę słowa: TRAMWAJ = Jou gui dian sze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarodzi Re: DO PIXI IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 18:18 A po chinsku nie laska tego naskrobac :-)? Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Do Czarodzieja 10.04.02, 20:46 Oczywiscie najmocniej przepraszam :). Mam nadzieję drogi Czarodzieju że również znasz język chiński więc czy ma sens przedstawić w formie pisanej :) Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Zawsze można jeszcze popatrzeć na tramwaje Słupski 21.04.02, 13:10 Przedstawiam Wam kilka fotografi z Słupskimi tramwajami - które pochodzą z prywatnej strony. Jakoś może nie najlepsza ale zawsze można coś tam zobaczyć. jest to cz. 1 1.Fotografia (pocztówka) Stary Rynek - Markt Platz - 1910 rok. Uroczystość 600-lecia nadania praw miejskich (3 IX. 1910), widoczny przyozdobiony tramwaj silnikowy nr 1. slupsk.w.interia.pl/dawny/Stary%20Rynek%20(1)%20(Marktplatz).jpg 2.Fotografia Stary Rynek ( Markt Platz )- z około 1942 roku Widoczne dwa tramwaje silnikowe po remoncie - zabudowane platwormy, na linii Zielonej. Na pierwszym planie Nr 21 dalej Nr 19 slupsk.w.interia.pl/dawny/Stary%20Rynek%20(5)%20(Marktplatz).jpg 3. Fotografia -pocztówka ul. Wojska Polskiego (Bahnhofstrasse )- przed 1915 r. Widoczny tramwaj Nr 9 slupsk.w.interia.pl/dawny/ul.%20W.%20Polskiego%20(Bahnhofstr.)%20.jpg Wszystkie fotografie użyłem bez zgody autora strony. Mam nadzieję iż się właściciel nie obrazi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabat Re: Zawsze można jeszcze popatrzeć na tramwaje Słupski IP: *.gdan.gazeta.pl 21.04.02, 13:30 Bardzo niezłe. Olo namierzał pod Bytowem wagonik tramwajowy służący jako altanka, chyba nawet z przedwojennego taboru. To tak w kontekscie pominka tramwajowego. Ponoc jest do odkupienia. Olo powiedz coś Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Zawsze można jeszcze popatrzeć cz. 2 21.04.02, 13:57 Fotografie słupskich tramwajów cz.2 1.Fotografia (pocztówka ) ul. Armii Krajowej ( Wilhelmstrasse ) ok. 1913 r. Tramwaj na linii czerwonej jadący ze Starego Rynku - Nr 3 www.slupsk.pl/Galeria/galeria01.asp? q=../images/Galeria/Stare/S03.jpg&Opis=S 2.Fotografia (pocztówka) ul. Jedności Narodowej (Am Bahntor )ok.lata 20/30 XX w. Tramwaj nr 2 Napisane jest iz pochodzi przed 1945 rokiem - przecież każdy o tym wie że nie po 1945 :) www.slupsk.pl/Galeria/galeria01.asp? q=../images/Galeria/Stare/S16.jpg&Opis=S 3. Fotografia ( pocztówka ) ul. 9 Marca ( Kaufmannswall) - 1936 rok Tramwaj nr ? na linii czerwonej. Przedstawiona fotografia w nienajlepszym wydaniu a jest ona bardzo popularna więc się dziwię że tylko taka :) www.slupsk.pl/Galeria/galeria01.asp? q=../images/Galeria/Stare/S22.jpg&Opis=S 4. Fotografia (pocztówka ) ul. Wojska Polskiego ( Bahnhofstrasse ) ok. 1936 r Dworzec kolejowy i końcówka linii tramwajowych. Widoczny tramwaj z zabudowanymi platwormami Nr ? www.slupsk.pl/Galeria/galeria01.asp? q=../images/Galeria/Stare/S29.jpg&Opis=S Pozdrawiam serdecznie Ps. Szkoda że nie posiadam skanera ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarodzi Re: Zawsze można jeszcze popatrzeć cz. 2 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 15:33 super! dzieki za zdjecia! A co z tym spod Bytowa wagonikiem? UMK, czy Ty cos wiesz na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś