Dodaj do ulubionych

hiszpański samodzielnie - da się

12.04.06, 00:12
Witam
Od wakacji chciałabym rozpocząć naukę hiszpańskiego
Jestem studentką pierwszego roku PW i mam niby Studium Języków Obcych na
uczelni, za dosyć niską opłatą dla studentów PW, ale grupy są
dwudziestokilkusobowe
i mam problem
-uczyć się samemu? -jakieś książki, kursy, internet
-zapisać się na kurs intensywny?
-a może najpierw podstawy - czyli np. 1 semestr przerobić samemu a potem kurs
(dla oszczędności)

problem o tyle trudny, że nie mam kasy....
Obserwuj wątek
    • ab7777 Re: hiszpański samodzielnie - da się 12.04.06, 01:32
      Hej,ja sie uczę sama ,polecam ks.Oscara Perlina "Hiszpański dla
      początkujących",kosztuje około 47zł,kupisz w każdej księgarni
      językowej ,wszystko jest wytlumaczone w przejrzysty ,fajny sposób,jesli masz
      problemy z wymowa jest również kaseta albo nawet dwie.
      • odinka Re: hiszpański samodzielnie - da się 18.04.06, 22:17
        według mnie dużo zależy od tego co człowieka interesuje.Dla mnie był czas ,że
        tkwiłam w jakimś amoku samoukowym,dosłownie!od rana się uczyłam ot tak,sama,bo
        mnie sie podobał i nadal podoba ten język.Fascynował mnie ogromnie i opłaciło
        się!podjęłam w końcu próbe napisania darmowego testu kwalifikującego na
        właściwy poziom wiedzy j.h.Nauczycielka w szkole
        prywatnej,peruwianka,zakwalifikowała mnie na grupę tuż przed przygotowującą do
        D>E>L>E>Dotąd uczyłam sie sama ,także z książek o.perilna,są super,polecam
        gorąco!korzystałam też z wszelkich innych i jestem zadowolona;)Zyczę wszystkim
        pasjonatom i tym którzy podejmuja próbę samodzielnej nauki wiary w siebie!
        POWODZONKA!
    • mujer82 Re: hiszpański samodzielnie - da się 12.04.06, 02:22
      Polecam kurs multimedialny "Espanol para ti",gramatykę USO de la gramatica
      espanola elemental (wydawnictwo Edelsa),książkę "Gramatyka Hiszpańska"
      Małgorzata Michalska-Derlatka wydawnictwo Małopolska Oficyna Wydawnicza KORONA
      (1998r.) wizytę na stronie www.ang.pl (kliknij w flagę Hiszpanii i znajdziesz
      się na podstronie sekcji do nauki hiszpańskiego)oraz korzystanie z biblioteki
      Instytutu Cervantesa-www.cervantes.pl(oddział w Krakowie i Warszawie-można
      poprosić znajomych lub rodzinę o dostarczenie wypożyczonych pozycji jeśli nie
      mieszkasz w pobliżu).
      Na początek dobry jest słownik Oxford wydawnictwa Delta, książka Espanol 2000
      Nivel Elemental (SGEL- Sociedad General Espanola de Libreria-ja kupiłam w
      Głównej Księgarni Naukowej w Krakowie-wystarczy znaleźć ich stronę w necie,chyba
      można zamówić w internecie).Polecam też z serii Ucz Się Sam Wydawnictwa
      Literackiego "Tematyczny Słownik Języka Hiszpańskiego".Książki można znaleźć na
      stronie księgarni Szawal lub Księgarni Hiszpańskiej w Krakowie
      www.ksiegarniahiszpanska.pl
      Zupełnie za darmo jest El Mundo w internecie www.elmundo.es- jest opcja czytania
      artykułu przez program dla niewidomych.Wadą jest mechaniczna intonacja i
      dziwaczne dzielenie słów na sylaby.Polecam też słuchanie muzyki,oglądanie
      filmów.No i jeśli masz stałe łącze albo komputer na uczelni możesz poznać
      Hiszpanów przez Skype'a.Powodzenia! A w razie czego pisz na gazetowego
      mail'a-chętnie podzielę się materiałami do nauki(ostatnio znalazłam fajny
      brytyjski kurs audio).Hiszpański jest naprawdę fajnym językiem. Polecam!
    • mujer82 Re: hiszpański samodzielnie - da się 12.04.06, 02:36
      Aha. I nie polecam Perlina jeśli nie chcesz się zniechęcić na początku-gramtyka
      opisowa jest dla pasjonatów,wiem coś o tym.To książka trudna dla osób bez
      typowego zacięcia lingwistycznego chcących nauczyć się języka w celach czysto
      użytkowych,dla komunikacji codziennej.Za to polecam Wielki Dwutomowy Słownik
      Polsko_Hiszpański Hiszpańsko _Polski pod redakcją Perlina (Wiedza
      Powszechna).Drogi,koszmarna czcionka-jak z maszyny do pisania ale słownik solidny.
      Polecam za to od początku zaopatrzyć się w jakieś tablice odmiany czasowników
      np.wydawnictwo Philip Wilson "Czasowniki Hiszpańskie"-dość często
      spotykane(tablice odmian,najprostszy druk-zero kolorowej czcionki,na początku
      krótkie wprowadzenie po polsku obejmujące czasy w języku hiszpańskim),koszt
      około 19-20 zł albo droższe(43 zł) tylko Hiszpańskojęzyczne Conjugar es Facil
      -www.ksiegarniahiszpanska.pl (warto bo w Hiszpańskim ważne są konstrukcje z
      przyimkami a w tej ksiązce jest lista czasowników z przyimkami)
      Polecam też portal o kulturze www.clubcultura.com
      Ma ciekawe podstrony o filmie,muzyce,fotografii,literaturze-można poczytać o
      tym,co ciekawego dzije się obecnie w życiu kulturalnym Hiszpanii.
      • ab7777 Re: hiszpański samodzielnie - da się 12.04.06, 17:01
        Hmmm dziwne ,mnie akurat bardzo przypadł do gustu Perlin,zreszta kiedyś na
        forum str.hiszpanski.ang.pl,wywiązała sie dyskusja , z jakich pomocy naukowych
        najlepiej korzystać i bardzo wiele osób podkreslało,że dzieki perlinowi w
        spośob zadowalający osiągnęły średni poziom zaawansowania jęzkowego.Podoba mi
        się układ tej ksiażki i nawet nieszczęsna gramatyka ...
    • mujer82 Re: hiszpański samodzielnie - da się 12.04.06, 02:54
      Co do trybu nauki,warto zacząć samodzielnie.Lektor nie ma czasu tłumaczyć
      podstaw każdemu z osobna-nawet gdyby chciał.A czasem tłumaczy tak nieudolnie,że
      zamiast wyjaśnić zagmatwa.Bo np.nie pamięta wyjaśniającej stosowanie danej
      konstrukcji prostej reguły gramatycznej.Warto mieć wtedy wiedzę z innego źródła
      i nie dać się zwariować.Ja uczyłam się sama semestr przed
      lektoratem-bezpłatnym,potem nastepny semestr na stypendium za granicą,bynajmniej
      nie w Hiszpanii z lektorem z Madrytu,który mówił tylko po hiszpańsku i klepał z
      nami gramatyke bo czsem nie mogliśmy się z nim dogadać-my po angielsku on po
      swojemu.A teraz już drugi semestr chodze na kurs w prywatnej szkole
      językowej.Grupy ponad 15 osobowej nie ma sensu ani uczyć ani do niej
      uczęszczać-są wyniki badań psychologicznych nad nauką w takiej grupie.Po prostu
      nie da się jej opanować i efektywnie pracować(efektywność spada gwałtownie po
      przekroczeniu 18 osób).Jeśli masz już wydać pieniądze to sens ma nie mniej niż 2
      razy w tygodniu po godzinie zegarowej w mniejszej grupie.Już chyba lepiej
      prywatnie-sprawdź,szkoły mają systemy płatności ratalnej.Albo u prywatnego
      korepetytora lub nativo.Albo razem z innymi pasjonatami-samoukami.
      Czego tobie i innym pasjonatom hiszpańskiego życzę-łączmy się estudiantes de
      espanol,pomagajmy sobie wzajemnie ;-)!!!
      • monia.nowak Re: hiszpański samodzielnie - da się 13.04.06, 11:34
        Cześć,
        uczyłam się hiszpańskiego przez rok (rok temu), potem przerwałam, byłam w
        ciązy, urodziłam córeczkę. I już do języka nie wróciłam. Mimo to cały czas mnie
        ciągnie do hiszpańskiego. Przeczytałam co piszecie na temat samodzielnej nauki-
        i już zaczynam kombinować. Może jednak dałabym radę uczyć się sama? Chociaż
        przez rok lub dwa dopóki Asia jest malutka. Niestety brak mi czasu na wszystko
        (studiuje zaocznie, dom, rodzina i malutkie dziecko). Co o tym myślicie? Dam
        radę? Czy jest sens np. poświęcac godzinę w tygodniu na naukę jezyka? Czy
        raczej nie warto zaczynac?
        Może razem z innymi pasjonatami-samoukami (jak pisze mujer82) byłoby fajnie.
        Poradzcie mi coś!
        pozdrawiam
        monia
        • z-o-s-i-a Re: hiszpański samodzielnie - da się 13.04.06, 17:25
          Uważam, że warto, szczególnie że podstawy języka już znasz. Zawsze to łatwiej
          osobie, która kontynuuje naukę niż tej, która sama zaczyna od początku.
          Na pewno masz już jakieś materiały (książkę, słownik, notatki), warto to sobie
          na początku przejrzeć i przypomnieć, bo przez rok mogłaś trochę tego zapomnieć.
          Z czego się wcześniej uczyłaś? To był jakiś kurs, lektorat na studiach czy coś
          innego?
          • korn.ik Re: hiszpański samodzielnie - da się 15.04.06, 12:05
            hej,jestem studentka niemieckiego i angielskiego,ale do mojej pasji dolaczyl
            hiszpanski i staram sie go uczyc na ile czas pozwala,ale jak ktos jest
            samoukiem to chyba jest o wiele trudniej.ucze sie z Perlina,mam slownik i
            robie sobie male karteczki do powtarzania slowek.ale co z tego jesli nie jestem
            systematycza,a jesli juz to i tak boje sie potem pogadac z hiszpaniolami,bo sie
            wstydze,ze nie umiem.glupie uczucie rozumiec duzo,a nie moc sie wyslowic!
            wiecie moze jak mi mozna jeszcze pomoc,zeby ten moj hiszpanski ruszyl,co moge
            jeszcze robic?zalezy mi,bo uwielbiam ten jezyk,tylko brakuje mi systematyki:/
            ----------------------------------------------------------------------------
            por un loco todo es posible:)
            • ulino elmundo itp. 19.04.06, 21:47
              "Zupełnie za darmo jest El Mundo w internecie www.elmundo.es "

Mam pytanie, czy są jakieś inne strony które mają taką opcję - można
              równocześnie śledzić tekst i go słyszeć? Jeśli tak to czy mogłybście/moglibyście
              podać linki?

Marzyłoby mi się coś typu "special English" na stronach Voice of America - gdzie
              są artykły pisane w uproszczonym angielskim a teksty czytane są baaardzo powoli...
              pozdrawiam
              a.
          • monia.nowak Re: hiszpański samodzielnie - da się 20.04.06, 09:36
            Uczyłam się na kursie w Academia de la Lengua - było super!
            Ale qrcze mam teraz dylemat. Tak jak pisałam - chciałabym dużo a czasu za mało.
            Teraz sesja lada moment, dziecko coraz większe - domaga się więcej czasu -
            powinnam poczekać z hiszpańskim do wakacji! No zobaczymy jak to będzie ... Może
            na początek - podczas drogi do pracy bym sobie coś czytała bo i tak
            bezproduktywnie spędzam te pół godziny...
            Dzięki za rady
            Pozdrawiam
            Monia
    • archi_joa Re: hiszpański samodzielnie - da się 20.04.06, 18:54
      wielkie dzięki..szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego odzewu :) mam
      nadzieję, że starczy mi motywacji i energii, jak narazie zaczynam zbierać
      materiały, przy odrobinie szczęścia można coś ciekawego znaleść na Allegro
    • archi_joa Re: hiszpański samodzielnie - da się 21.04.06, 20:49
      Witam..słyszałam, że moj kolega z raku uczy sie gdzies za darmio
      japonskiego...nie wiem czy tak calkiem za darmo..czy ktos z Was slyszam o czyms
      takim z hiszpanskiego? moze jakies specjalne okazyjne kursy dla studentow??
    • oland2 Re: hiszpański samodzielnie - da się 30.04.06, 00:04
      Jesli dobrze odczytalem skrot uczelni - Politechnika Warszawska - to polecam
      moja metode bezinwestycyjna. Przy ul.Mysliwieckiej jest biblioteka Instytutu
      Cervantesa. Oplata to 60 pln na rok (!). Mozna wypozyczac nie tylko podreczniki
      czy literature hiszpanskojezyczna ale tez kursy komputerowe na CDR, filmy
      fabularne i dokumentalne na DVD i VHS, plyty CD z muzyka itd. Zasoby naprawde
      bogate. Moj sposob to po wstepnym opanowaniu samouczkow od razu przejsc do
      czytania rownoleglego. Bierzesz ksiazke z dobra literatura hiszpanska lub
      iberoamerykanska i taka sama ksiazke w polskim przekladzie i czytasz zdanie po
      zdaniu lub strona po stronie kolejno po hiszpansku i po polsku. Powoli slowka
      same wchodza. Do osluchania najlepsze sa materialy na DVD ze sciezka dzwiekowa
      hiszpanska i napisami w roznych jezykach. Nawiasem mowiac to w serii filmowej
      sprzedawanej z Gazeta Wyb. w czwartki, wiekszosc filmow ma wersje w jezyku
      hiszpanskim (dzwiek i napisy).
    • mexicana22 Re: hiszpański samodzielnie - da się 02.05.06, 14:25
      jasne ze sie da ja uczylam sie postaw z ksiazki pozniej zaczelam klikac na
      czacie z hiszpanami nie wiedzialam zbyt wiele ale mialam duzo samozapracia w
      sobie i moim najwiekszym szalenstwem byla matura z hiszpanskiego zdalam na
      6!uczac sie sama !pozdrawiam
    • madziuszek.mylog.pl Re: hiszpański samodzielnie - da się 22.06.06, 12:33
      Oczywiście, że się da. ja zaczynałam własnie sama, z podręczników, potem
      dopiero zaczęłam się uczyć w szkole. no i w sumie pierwszy rok miałam 2 razy :P
      umiałam bardzo dużo, i to bez zadnych konwersacji (no, poza rozmowami na
      hiszpańskim czacie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka