Dodaj do ulubionych

iberystyka - nie chcę zaczynać od zera!

06.08.15, 15:37
witam wszystkich, mam mały problem, i pomyslalam, że ktos tutaj moze znac odp na moje pytanie. w tym roku ide na studia, dostalam sie na kilka filologii, ale papiery złożyłam na iberystyke i romanistyke. może uda mi się skończyć oba, ale wolę hiszpański od francuskiego. i tu pojawia się problem - o ile francuski znam i zdawałam go na maturze, to hiszpański ogarniam tylko trochę, tyle, ile udało mi się nauczyć samej. bardzo nie chcę zaczynać na studiach nauki razem z grupą początkującą, dlatego robię co mogę żeby się douczyć tego hiszpańskiego do października żeby nie musieć zaczynać od zera. o ile z gramatyka radze sobie niezle, to slowka mi wylatuja z glowy, mam tez ogromne problemy z rozumieniem ze sluchu, do tego jak mowie to strasznie dukam. przydalby mi sie ktos do nauki razem, ale chwilowo utkwilam u siebie na wsi i nie bardzo mam sie jak stad ruszyc. czy macie jakies swoje sposoby zeby nauka szla szybciej? zeby nie zapominac tak duzo? bede wdzieczna za kazda wskazówke.
Obserwuj wątek
    • renatytata Re: iberystyka - nie chcę zaczynać od zera! 10.08.15, 12:26
      po co tłuczesz wszystko na pamięć? bez sensu. musisz języka używać, żeby coś zapamiętać. poszukaj gdzies na forum hiszpanskim osob, ktore sa w podobnej sytuacji jak ty, moze sie ktos znajdzie do wspolnej nauki.
      • tortellini75 Re: iberystyka - nie chcę zaczynać od zera! 10.08.15, 15:57
        z mojego doswiadczenia, co prawda nie z hiszpanskim, ale ta rada chyba jest uniwersalna ;) znajdz jakas ciekawa gazete/strone w jezyku w ktorym sie uczysz, przysiadz codziennie i postaraj się zrozumiec jakis artykuł, nowe slowka właduj w Anki (program do powtarzania słówek, coś a la elektroniczne fiszki). slowka maja to do siebie ze sie czesto powtarzaja, wiec moze dzieki temu lepiej je zapamietasz
    • myspeakshop Re: iberystyka - nie chcę zaczynać od zera! 11.08.15, 12:30
      Bardzo dobry pomysł, ale w ten sposób ćwiczysz tylko rozumienie tekstu, a przecież nie o to chodzi. Myślę, że przydadzą się korepetycje z native speakerem - dzięki temu przećwiczysz słownictwo, które przyswoisz sposobem, który opisał U3. Nie martw się, że jesteś początkująca - o rozumienie i mówienie warto dbać od samego początku, a proste konwersacje można przeprowadzić nawet na poziomie A1. Piszesz, że mieszkasz na wsi - nie jest to problem, zajrzyj na naszą stronę, znajdziesz tam korepetytorów i native speakerów, którzy udzielą korepetycji online.
      • pistacjowa.krowa Re: iberystyka - nie chcę zaczynać od zera! 12.08.15, 09:22
        erm, a taka nauka online w ogole mi cos da? na zywo to chyba zawsze lepiej.
    • renatytata Re: iberystyka - nie chcę zaczynać od zera! 12.08.15, 14:30
      a jaka to roznica? widzisz kogos i z nim gadasz, dokladnie tak samo jak na zywo. uczysz sie tak samo.
    • myspeakshop Re: iberystyka - nie chcę zaczynać od zera! 12.08.15, 15:41
      Dokładnie, do tego nie musisz tracić czasu na dojazdy, lekcje odbywasz komfortowo w zaciszu własnego domu. Więcej na ten temat tutaj: www.myspeakshop.com/myspeakshop/blogs/blogArticle/62/Czy_nauka_online_jest_skuteczna Gdybyś miała jakieś pytania - jestem do dyspozycji!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka