Dodaj do ulubionych

nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!

17.07.06, 11:13
Powiedzcie szczerze czy hiszpański jest trudnym jezykiem do nauki? Zawsze mi
sie podobał, do tej pory uczyłam się angielskiego i niemieckiego, ale z racji
ze przestałam ich używać to troszke mocno zmarniały. A jak jest z
hiszpańskim, jak gramatyka?
Obserwuj wątek
    • a.nancy Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 17.07.06, 20:09
      moim zdaniem latwy do nauczenia sie w stopniu komunikatywnym. dalej zaczynaja
      sie schody ;) ale ogolnie nie jest zle :)))
      • joszte Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 20.07.06, 12:59
        zgadzam sie całkowicie z przedmowczynią. schody zaczynają sie gdzies przy
        subjuntivo..
      • marmurekk Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 24.09.15, 09:39
        Wydaje mi się, że większość języków działa podobnie. Zwłaszcza, że w szkole na poziomie A1 naprawdę uczy się bardzo wolnych samych podstaw postaw.
        Ja polecam Ci sprawdzić kurs Emila Krebsa (www.krebsmethod.com/about) . Kosztuje niewiele nauka trwa dwa tygodnie i z mówieniem jesteś na poziomie średnio-zaawansowanym po tym kursie. Nic nie tracisz a poznasz podstawy i będziesz miał poczucie języka, czy go lubisz nie czy chcesz się uczyć dalej :)
    • diferencial Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 22.07.06, 23:09
      Łatwy jest. Pod żadnym pozorem nie uprzedzaj się do subjuntivo, ani do niczego
      innego. Jak sobie wmówisz, że trudne, to się nie nauczysz, a szkoda polec tylko
      z powodu uprzedzeń. A jeśli ci się podoba język i chce ci się uczyć, to już
      połowa sukcesu.
      • konraad_g Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 12.08.06, 22:12
        Witam. A co to jest subjuntivo? Bo ja się zastanawiam między hiszpańskim a
        arabskim i tak przeglądam fora... ;P
        • kariasha Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! 13.08.06, 15:27
          subjuntivo hm w tlumaczeniu na pl tryb laczacy, moim skromnym zdaniem niezbedny
          do opanowania hiszp w stopniu komunikatywnym ,bez subj poprostu sie nie
          dogadasz.. a jesli chodzi o to ktory latwiejszy arabski czy hiszp to
          przypuszczam ze hiszp bo arabskiego nigdy nawet nie zaczynalam sie uczyc..
    • raveness1 Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 14.08.06, 15:06
      A co wy tak sie uczepiliscie tego subjuntivo? To tylko kwestia osluchania,
      wprawy.
      • a.nancy Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 20.08.06, 18:05
        ja się nie czepiam subjuntivo
        może wyjaśnię co miałam na myśli przez "schody":
        hiszpański jest łatwy w tym sensie, że szybko zaczyna się rozumieć i mówić
        dość szybko można nauczyć się mówić w miarę płynnie
        ale gdzieś tak w okolicach DELE Superior zaczęło do mnie docierać, jak mało
        jeszcze wiem ;) i jaka przepaść dzieli mnie od nativów... ;) i to są te schody -
        niby mówię, niby nie mam problemów, ale coraz rzadziej mam olśnienia i tą
        przyjemną satysfakcję początkującego, który widzi własne postępy w nauce.
        (może tak jest z każdym językiem... mnie to w każdym razie frustruje,
        szczególnie jak ktoś mówi: "ty to musisz świetnie znać język..." a ja wiem, że
        wcale nie tak świetnie jak bym chciała - i to nie jest fałszywa skromność)
        • lauris Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! 22.08.06, 21:16
          a.nancy, a ile się już uczysz? U mnie to jest tak, zę od pięciu miesięcy ucze
          sie sama w domu. I że tak powiem od początku wrzuciłam się na głęboką wodę.
          Tzn. pościągałam caluteńką gramatykę, czasy, tryby, peryfrazy...i od razu
          zaczęłam tego używac, od zera. Na początku ten mój hiszpański bardziej
          przypominał japoński niż hiszpański bo robiłam z milion błędów i zmilion razy
          miałam momenty załamania, ale jakos wytrwałam. Hiszpański jest śliczny, nie az
          taki trudny (napewno prostszy od arabskiego). Jak ci zależy to dasz radę ;)
          pozdrawiam
        • raveness1 Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! 23.08.06, 09:26
          To jest takie zludzenie, ze im dluzej sie uczysz to postepy wydaja sie jakby
          mniejsze, gdzies zanikaja. Tak jakbys krecil sie w miejscu.

Ale to tylko iluzja jak wspomnialem. To proste do wytlumaczenia:
          Na poczatku poznajesz np. 100 pierwszych slow w ciagu 1 miesiaca, pozniej w
          nastepnych 2 tygodniach poznajesz kolejne 50 slow - Jaki progress! 50% wiecej z
          ogolnej calosci...
          Ale kiedy po latach operujesz juz np. 15000 slow to dodanie kolejnych 50 jest
          prawie niezauwazalne. To tylko 0.3% z ogolnej calosci.
          Mowiac krotko: It blends into scenery / se pierde en la distancia...

• a.nancy Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 23.08.06, 12:03
            raveness1 napisał:

> To jest takie zludzenie, ze im dluzej sie uczysz to postepy wydaja sie jakby
            > mniejsze, gdzies zanikaja.

dokładnie o to mi chodziło :)
            poza tym, na pewnym etapie zaawansowania juz się nie uczysz "klasycznie" (ja w
            każdym razie nie spedzam iluś tam godzin tygodniowo na wkuwanie słówek, może
            ktoś ma tyle samozaparcia, tym gratuluję), tylko pogłębiasz znajomość języka np.
            czytając książki
            więc wiedza wchodzi do głowy niezauważalnie
            ale i tak się wkurzam, że wciąż daleko mi do nativów :)
            • raveness1 Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 23.08.06, 13:03
              Oczywiscie wkuwanie slowek to byl tylko taki klasyczny przyklad. Osobiscie
              nigdy tego nie stosowalem.

Ciekawa prasa naukowa:
              www.muyinteresante.com
              Darmowa klasyka:
              www.bibliotecasvirtuales.com
      • alleksia Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 01.06.14, 23:52
        mam identyczne odczucia co A.NANCY, wszystko grało i wydawało się stosunkowo proste i jasne dopóki nie pojawiło się subjuntivo, wtedy się mi wszystko posypało i od nowa... Uczę się od 3 lat czyli od momentu przeprowadzki do Hiszpanii i mam wrażenie, że w lesie jestem. Mało tego, im głębiej w las tym więcej drzew ;) Braku osłuchania ani też braku determinacji zarzucić mi się nie da. Raveness może Ty darem pojmowania języków obdarzona jesteś, ale ja człek przeciętny, szary nauczyciel angielskiego i kurcze, jak dla mnie to frustrujące jest.
    • anna33030 Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 09.11.13, 12:33
      Żaden język nie jest na tyle trudny, żeby nie można było nauczyć się poprawnej wymowy, czy gramatyki. Hiszpański nie należy do najprostszych, ale na pewno istnieją języki od niego trudniejsze ;D Ja razem z koleżanką korzystałam ze strony eduexplorer.pl/wroclaw/j-hiszpa-ski . Znalazłyśmy korepetytora we Wrocku, z którym spotykamy się od czasu do czasu oraz korzystamy z lekcji on-line, tzn przez skype. Powiem, że efekty są, i wiem, że samemu trudniej byłoby nauczyć się języka. Jak chcesz zacząć z kopyta, poszukaj kogoś, kto naprowadzi Cię na dobrą drogę.
    • mymalaga Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 22.07.14, 12:25
      Polecam kurs hiszpańskiego w Maladze ;)
      www.mymalaga.pl/#!kurs-hiszpanskiego/cmh9
    • casadelalengua.pl Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 28.07.14, 22:53
      Bardzo prosty żeby rozpocząć naukę: porządek zdania identyczny jak w języku polskim, wymowa bardzo podobna, czasem słuchacze spodziewają się trudności i dziwią się, że już zbudowali zdanie! Nie powinien być problemem dla kogoś kto dwa języki już zna i pamiętaj: przy odpowiedniej motywacji nic nie jest trudne.
      • mariuszmatysiak Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 13.08.14, 11:54
        Dla mnie gdy zacząłem naukę był bardzo prosty, od razu jakoś załapałem, nie jest tak źle jak się wydaje ;)
        • leonardito Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 21.08.14, 22:50

tutaj troche o Panu Subjunctive :
          leonardito.com/miscn/subjunctive.php
          Niezapomnianych wakacji .> << ( ( (*>
          po drodze wpadnij na vinko do leonardito
          leonardito.com/
          • kleksiu Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 29.08.14, 16:01
            Wiesz, to wszystko zależy bo każdy może mieć inne zdanie na ten temat.
            Dla niektórych nauka hiszpańskiego jest trudna a dla innych łatwa. Najlepiej w pierwszej kolejności opanuj w stopniu dobrym języki których się już uczyłaś a dopiero później zainteresuj się hiszpańskim.
            • ibericalanguages Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 18.09.14, 10:39
              www.ibericalanguages.com/pl UCZ SIĘ HISZPAŃSKIEGO W HISZPANII! STUDIUJ PORTUGALSKI W PORTUGALII! 10% zniżki
    • hiszpanski.online Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 04.09.14, 11:50
      Widze, ze naprawde chcesz sie uczyc hiszpanskiego I bardzo lubie takich pozytywnych ludzi.

Spotkamy sie, poznacie mnie, moj sposob uczenia, i porozmawiamy o szczegolach.

Pozdrawiam
      Juan Antonio Castaneda
      hiszpanski.online@gmail.com
    • hiszpanna1 Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 17.06.15, 10:16
      Witam, język hiszpański jest jednym z łatwiejszych języków jakie znam. Gramatyka jest śmiesznie prosta, a opanowanie jej zajmuje kilka chwil. Jestem prywatną nauczycielką tego pięknego języka, jestem na poziomie C2 i oferuję naukę od całkowitych podstaw. Zajęcia są w bardzo dobrej cenie, mimo tego oferuję też szeroką gamę zniżek. Gwarantuję dobrą zabawę oraz błyskawiczne rezultaty! Od niedawna prowadzę równiez bloga o Hiszpanii z wieloma ciekawostkami i poradami językowymi. Zachęcam! :) hiszpanna.wix.com/hiszpanna
      • dorota.k2 Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 13.07.15, 22:34
        Ja się uczę sama, z niebieskich fiszek, moim zdaniem stopień komunikatywny powinnam spokojnie opanować w ten sposób, widzę swoje postępy i mam nadzieję, ze dobrze je oceniam ;)
    • atilebasi Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 10.02.16, 00:17
      ja już miałam dwa podejścia do tego języka, cos mnie w nim pociąga, wszyscy znajomi mówią, że łatwy do nauczenia się. Niestety, na wszystko trzeba mieć czas. Żeby robić coś porządnie, trzeba robić regularnie i z tym czasem jest problem .... :(
    • vipklm Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 22.04.16, 13:13
      Witam! Osiem lat temu wyjechałem do Hiszpanii bez znajomości hiszpańskiego. Po 3 miesięcznym kursie intensywnym hiszpańskiego, zaczołem się dogadywać. Też uczyłem się wcześniej niemieckiego i angielskiego, ale hiszpański jest moim zdaniem dużo łatwiejszy. Załączam link do krótkiego artykułu dotyczacego tego języka: www.sespanol.pl/blog/jezyk-hiszpanski/
    • kasencja11 Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 28.11.17, 11:28
      Hej :) Też mi zależało na tym żeby nauczyć się hiszpańskiego od podstaw i skorzystałam z kursu. Wybrałam hiszpański Gdańsk , bo tam mieszkam. Po dwóch semestrach nauki miałam okazję wyjechać na wakacje do Hiszpanii :) Oczywiscie mój język nie był perfekcyjny, w wielu przypadkach jednak dużo rozumiałam i umiałam się porozumieć. Teraz dalej korzystam z kursu i mam nadzieje, że opanuję kiedyś hiszpański w stopniu mnie zadowalającym ;)
      • igor84jor Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 18.04.18, 08:43
        a ile czasu zajęło wam nauczenie się o poziomu komunikatywnego (powiedzmy na A2) przy założeniu, że ktoś siada do tego kilka razy w tygodniu ?
    • moniczkapuk Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 06.08.18, 13:59
      Kurs hiszpanskiego w Hiszpanii jest swietną przygodą, połączeniem przyjemnego z pożytecznym.
      Polecam Ibérica Languages (ibericalanguages.com/pl/home-2) , maja duzy wybor szkol w calym kraju, znizki, doradza i pomoga. Ja bylam na kursie w Granadzie i Walencji, swietnie spedzony czas i duzo sie nauczylam! Choc osobiscie wole jechac po sezonie, wrzesien i pazdziernik to super miesiace na taki wyjazd! :-)
    • aventuraespana Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 17.10.18, 11:27
      Hiszpański bardzo łatwy i przyjemny język, jeżeli uczysz się razem z kimś kto kocha ten język na pewno nauka bedzie przyjemniejsza! Polecam książki poziomowane, oraz zapraszam na lekcje online www.ana-lucia.pl
    • boguslaw.grzela Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 18.02.19, 11:30
      A jak najlepiej zacząć?
    • wroclawskikrasnal Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 23.02.22, 11:25
      Nie jest to na pewno tak trudny język jak niemiecki ale jeśli chcesz się go nauczyć w krótkim czasie to powinnaś uczyć się głównie przez rozmowę z native speakerem. Niektóre szkoły językowe prowadzą takie zajęcia. Sprawdź np. youenglish.school/.
    • korni548 Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 17.02.23, 12:46
      Jeżeli chcesz zacząć chodzić na kurs hiszpańskiego do szkoły językowej to polecam wam zajrzeć na ofertę tej firmy: leaderschool.pl/konin/
    • estelar Re: nauka hiszpańskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 13.01.25, 09:03
      Jeśli znasz angielski, to tym łatwiej nauczyć się hiszpańskiego. Jeśli szukałabyś nauki hiszpańskiego po angielsku to odezwij się do nauczycieli ze szkoły Aventura Espana, podam link https://aventuraespana.pl

ps. Możesz też zapisać się na kursy hiszpańskiego z lektorami, albo uczyć się samodzielnie na platformie online w Aventura Espana, a wszelkie wątpliwości rozwiejesz na darmowych konsultacjach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka