Dodaj do ulubionych

Spód sakiewki - pomocy

20.04.12, 19:33
Witam

No chyba sobie sama nie poradzę, już dwa razy prułam i trzeci chyba mi się nie chce, więc zwracam się z prośbą do Was, przeszukałam forum i internert też i nie moge znaleźć jak się robi spód sakiewki, żeby był okrągły. Jak znalazłam wzór to zbyt mały, żeby coś rozszyfrować. Tak łopatologicznie jak można prosić o wytłumaczenie. Wiem, że robię 5 oczek łańcuszka, potem lecę dookoła i w każde oczko robię jeden słupek czy dwa? bo albo wychodzi mi czapka albo jakieś fale bo za dużo włóczki się robi. Pomóżcie jak możecie. Dzięki

Pozdrawiam
Iwona

Obserwuj wątek
    • december17th Re: Spód sakiewki - pomocy 20.04.12, 19:42
      hmm... możesz zrobić taki spód na kilka różnych sposobów. napiszę, jak ja najczęściej robię - sposób dość prosty smile

robisz 2 oczka łańcuszka i w drugim oczku od szydełka robisz 6 półsłupków (albo słupków, to zależy od Ciebie =)
      są dwie szkoły - można nie łączyć rzędów i robić w spirali, albo każdy rząd zakańczać ścisłym oczkiem. ten drugi sposób zostawia widoczny szew, ale robótka jest równa...
      no więc teraz robię 2 półsłupki w każde oczko (czyli 12)
      w kolejnym rzędzie robię w jednym oczku dwa półsłupki, w kolejnym tylko jeden, i tak powtarzam motyw 2+1 (18 w sumie)
      potem powiększam liczbę pojedynczych półsłupków (2 półsłupki w jednym oczku, potem jeden półsłupek w dwóch kolejnych oczkach)
      i w każdym rzędzie dodaję większą liczbę (2+1*3, 2+1*4 itd) - dopóki nie osiągnę odpowiedniej wielkości smile

mam nadzieję, że choć trochę pomogłam smile
      • tivale Re: Spód sakiewki - pomocy 20.04.12, 21:54
        robię tylko 2 oczka łańcuszka i łączę? i dalej robię 6 półsłupków dookoła łańcuszka?
        • december17th Re: Spód sakiewki - pomocy 21.04.12, 15:04
          kurczę, nie jestem dobra w tłumaczeniu... robisz 2 oczka łańcuszka, jeśli chcesz robić półsłupkami, a 3, jeśli wybrałaś słupki. potem w najdalszym oczku od szydełka robisz wszystkie słupki/półsłupki...

możesz też zrobić magiczne koło, tu jest tutorial: www.manscraft.net/?p=200
          jest o tyle lepsze, że nie zostawia dziurki w środku smile
          • slotna Re: Spód sakiewki - pomocy 21.04.12, 20:16
            Polecam magiczne kolko, naprawde warto sie tego nauczyc. Jak robie cos normalnej wielkosci i plaskie, to czasem mi sie nie chce i robie dwa oczka lancuszka, ale przy zabawkach i robotkach z cienkich wloczek jest nie do zastapienia.
            • tivale Re: Spód sakiewki - pomocy 21.04.12, 21:25
              Dzięki Dziewczyny, na Was zawsze można liczyć. Jakoś sobie poradziłam, nie wiem, czy tak zrobiłam jak pisałaś, ale coś mi wyszło. Jak dokończę to się pochwalę na forum sakiewką i sweterkiem na komunię.

Pozdrawiam
              Iwona
              • december17th Re: Spód sakiewki - pomocy 22.04.12, 11:02
                na pewno wyszło świetnie smile czekamy na zdjęcia! smile
                • joanna1984k Re: Spód sakiewki - pomocy 25.04.12, 20:32
                  picasaweb.google.com/chen054131/gTgIxG#5273974693050077778

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka