Dodaj do ulubionych

Prośba...:-)

19.07.14, 18:21
Witajcie dziewczyny, mam wielką prośbę do Was...smile
Na jednym blogu zobaczyłam plecaczek robiony szydełkiem i zapragnęłam zrobić go dla mojej wnusi Hanusi. Napisałam do właścicielki bloga i ku mojemu zaskoczeniu ( na plus) otrzymałam od niej odpowiedź, niestety po portugalsku...i tu problem, bo nie za bardzo rozumiem niektóre zwroty, a google tak tłumaczy, że nijak nie mogę zrozumieć...
Stąd też moja prośba, czy jest jakaś dobra duszyczka, która zna, chociaż pobieżnie ten język?
Bardzo bym była wdzięczna...smile
Dziękuję bardzo i pozdrawiam
Hania
Obserwuj wątek
    • vichta Re: Prośba...:-) 20.07.14, 13:33
      Mozesz podac linka do tego plecaka? Latwiej bedzie cos dzialac. Byc moze ta pani korzystala z jakiegos gotowego wzoru.
      • hania1953 Re: Prośba...:-) 20.07.14, 16:08
        vichta napisała:

> Mozesz podac linka do tego plecaka? Latwiej bedzie cos dzialac. Byc moze ta pan
        > i korzystala z jakiegos gotowego wzoru.
        Witaj, to jest link...
        www.ciadasil.blogspot.com/2008/12/mochilinha-infantil.html#links
        a to odpowiedź na mojego e-maila z prośba o schemat...
        Bom dia! Olha tem muito tempo que fiz esta mochilinha. Fiz através de uma foto. Não tenho gráfico ou receita. Vou tentar te explicar. Ela é toda feita em ponto baixo. Comecei pelo fundo com mais ou menos 12 correnteinhas ( pode colocar a largura que você desejar) e fiz as carreiras de ida e volta até chegar ao tamanho desejado. Depois fui fazendo carreiras em volta do fundo, sem fazer nenhum aumento para subir o corpo da mochila. Quando tiver a altura que você achar que está bom faça uma carreira em ponto alto assim: 2 pontos altos, 2 corr. Pulando 2 pontos da carreira anterior. Esta carreira é para passar o cadarço que fecha a mocchila. A aba fiz separada e preguei atrás. Coloquei um botão de imã para ajudar a fechar a aba. Apliquei flores de crochê. Desculpe, se não expliquei direito, mas há muito tempo que não faço uma destas. Se vc começar a fazer e tiver alguma dúvida, pode me enviar uma mensagem. Um abraço, Silviane

nie mogę się za bardzo połapać...
        dzięki bardzo
        pozdrawiam
        Hania
        • vichta Re: Prośba...:-) 21.07.14, 18:13
          Rzeczywiscie cuda wychodza, ale troche sie mozna domyslec. Zaczela od zrobienia spodu w ksztalcie prostokata. Potem przod, tyl i boki w okrazeniach na odpowiednia wysokosc. Na gorze dziurki na sznurek: 2 oczka lancuszka, ominac 2 oczka. Szelki dorobione sa osobno i przyszyte. Klapka zamykana jest na magnes.
          W sumie tyle mozna tez "wyczytac" patrzac na plecak. Nie jest trudny.
          Skoro plecaczek ma byc dla wnusi, to wnioskuje, ze jestesmy z tego samego pokolenia, wiec chyba rosyjski nie jest Ci obcy. Moze zdecydujesz sie na jakis plecaczek wedlug rosyjskiego opisu, bedzie Ci latwiej.
          Zobacz co robia Rosjanki:
          plecaczki
          plecaczki
          plecaczki
          Mozesz tez wyszukiwac na angielskich stronach. Latwiej tlumaczyc niz z portugalskiego smile wink
          plecaczki
          • hania1953 Re: Prośba...:-) 21.07.14, 19:49
            Witaj, jesteś kochana...smile
            Postaram się wzorować na foto, ale dzięki właśnie za ten początek..Nie wiedziałam jak ona zaczęła, bo potem to już jakoś się domyślałam...
            Dzięki za te linki, będą wykorzystane..
            Pozdrawiam i przesyłam buziaczki
            Hania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka