Dodaj do ulubionych

podosząca się robótka

13.08.14, 15:14
Jestem szydełkowym samoukiem; zaczęłam robić wzór (nie umiem wkleić zdjęcia, więc opiszę). Zaczynam 18 o. łańcuszka (tak myślę, nie widać tego na wzorze), później - już zgodnie ze schematem - robię 36 podwójnych słupków, dalej pojedynczy słupek wkłuty pomiędzy dwa poprzednie podwójne słupki, dwa oczka kolejny słupek. Kolejne okrążenie znów podwójny słupek robiony na każdym oczku z poprzedniego rzędu i na poprzednim słupku. No i to się po prostu uwypukla, podnosi ku górze, jakby miało być koszyczkiem na wąską szklankę.
Co robię nie tak?
Obserwuj wątek
    • wilowka Re: podosząca się robótka 13.08.14, 19:48
      a ma być płaskie?

Prawdopodobnie masz niedobrany rozmiar szydełka, do włóczki i do wzoru - popróbuj z innymi rozmiarami (pewnie to jest za małe)
    • forgetmenot459 Re: podosząca się robótka 13.08.14, 21:10
      Jeśli robótka ma być płaska można też (z użyciem tego samego szydełka) pomiędzy pojedynczymi słupkami robić 3 oczka łańcuszka zamiast 2 i sprawdzić, jak będzie wyglądać serwetka.
    • pazurek_74 Re: podosząca się robótka 13.08.14, 21:38
      Najdziwniejsze jest, że później układa się prawidłowo, tylko ten środek jakiś niesforny. Próbowałam zamiast 2 oczek 3, efekt ten sam - zawija się. Szydełko niby dobrane... Zastanawiam się, czy to nie dlatego, że kordonek pruty... No nic, próbuję dalej, może znajdzie się rozwiązanie. Dziękuję za podpowiedzi.
      • zajbel Re: podosząca się robótka 14.08.14, 18:53
        Jeśli to jest okrągła serwetka to masz za dużo oczek w łańcuszku z kórego robisz koło. Powinno być 10 - 12 oczek
        • pazurek_74 Re: podosząca się robótka 15.08.14, 09:29
          Kurcze, zrobiłam kółko z 18 oczek, bo zaraz na nim mam zrobić 36 podwójnych słupków... Hm... spróbuję zatem na 12 oczkach.
          • pazurek_74 Re: podosząca się robótka 15.08.14, 16:42
            Kurczę, nic nie dało zmniejszenie łańcuszka. Chciałam zrobić bieżnik z okrągłych elementów takich jak tu: stylowi.pl/20741155. mam nadzieję, że link się dobrze wkleił.
            • pazurek_74 Re: podosząca się robótka 15.08.14, 16:50
              Poprawiam, link tu: niteczkowesploty.blogspot.com/
      • forgetmenot459 Re: podosząca się robótka 14.08.14, 20:21
        Często po wypraniu i rozprasowaniu serwetki "uwypuklenia" znikają i przestają być widoczne.
        • a_figa Re: podosząca się robótka 15.08.14, 08:19
          Zamiast robić na samym początku środek z łańcuszka, zrób magiczne kółko www.garnstudio.com/lang/pl/video.php?id=98

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka