magmi2 02.05.06, 14:14 Dziewczyny czy macie wzory na kapelusiki szydełkowe. Bardzo bym prosiła. Magmi2@gazeta.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truscaveczka Re: Dołączam się do prośby, tez bym chciała ;-) 18.05.06, 18:16 I jaaaaa! Jak się robo rondko? Bo czapkę to umiem... Odpowiedz Link
magmi2 Re: Wzory na kapelusik 18.05.06, 20:43 Ostatnio znalazłam w gazecie i zrobiłam córci, rondko robiłam tak : W pierwszym rzedzie dodaje sie równomiernie po 18 oczek potem w co 2,4,10 tez po 18 oczek. Wychodzi całkiem ładne rondko, niestety nie mam aparatu żeby ci to pokazać. Można zakończyć oczkami rakowymi tzn. od lewej do prawej. Ale nie trzeba. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Wzory na kapelusik 27.05.06, 07:08 Hmhmhm dzięki, spróbuję - a to rondo wychodzi takie pofalowane raczej czy prawei płaskie? Chcę zrobić kapelusz córeczce i podpiąć do góry rondo z przodu jakimś kwiatkiem. Nadaje się ten przepis? Odpowiedz Link
magmi2 Re: Wzory na kapelusik 29.05.06, 12:16 Jak najbardziej, kurcze szkoda że nie mam aparatu bo zobaczyłabyś jak to wygląda u mnie. Odpowiedz Link
anne Re: Wzory na kapelusik 15.06.06, 12:46 Ja mam swój sposób na kapelisiki. Robisz łańcuszkiem, około 10 oczek, zamykasz w kóleczko, potem " przeszydełkowujesz" przez nie około 12- 15 słupków i masz bardzo ładne kółeczko. Teraz dowolnie powiększasz to kółeczko: jak chcesz kapelusz na zime, to słupkam, jak na lato to słupek- oczko do łańcuszka i słupek. Powiększam to rodko , wkłuwając 2 razy w oczko, gdzie jest słupek , czyli z jednego słupka powstają 2 słupki, nie wiem, czy rozumiesz? Jesli nie bedziesz dodawać oczek, to zrobi się rurka. Przy kapelusiku letnim dodaje słupek i oczko łańcuszka, czyli faktycznie dodaje 2 oczka na obwodzie, takich " dodanych oczek" na jednym okrązeniu musi być 8- 10, zależnie od grubości włóczki, nitki. To zalezy, czyma być gęsty czy przewiewny. Mierzysz to kółko do głowy dziecka, aż będzie dobre - ma byc takie, aby przykrywało częsć głowy nad linią włosków. To jest głowka kapelusza- jej górna część. teraz mozesz zrobić kilka kwadratów szydełkowych i je zszczyć razem i doszyć do główki lub wybrac inny wzór z książki, tak, aby pasowała liczba oczek do tych górnej czesci głowki. wyrabiasz wzór , nie dodając oczek, ten wzór jest ozdobą kapelusza. Mozna tez tylko słupki lub słupek,łańcuszek i tak zrobisz całą główkę w kapeluszu jesiennym i letnim Teraz rondko- robię słupkami, dodając ok 8- 10 słupków rzędzie dookoła. Jęsli bedzie za dużó dodanych oczek, rondko się zbyt pofaluje. Im mniej tym lepiej, wychodzi takie rondo w kapeluszu marynarskim. do tego kwiatek na szydełku lub jakiś fantazyjny guziczek ( mojej córce doszyłam guzik w kształcie motylka), który to guzik lub kwiatek umocowuje rongo do główki, aby nie opadało na oczy. Odpowiedz Link
satinelia Re: Wzory na kapelusik 05.01.07, 10:44 Witam A czy ma ktoś moze schemat na kapelusz raczej wiosenny lub letni, a nie zimowy? Marzy mi się taki kapelusz szalenie kobiecy z pofalowanym rondem, pięknym wzorem i denka i rodna? Odpowiedz Link