Dodaj do ulubionych

Wzory na kapelusik

02.05.06, 14:14
Dziewczyny czy macie wzory na kapelusiki szydełkowe. Bardzo bym prosiła.
Magmi2@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • tuskas Dołączam się do prośby, tez bym chciała ;-) 05.05.06, 17:54

• truscaveczka Re: Dołączam się do prośby, tez bym chciała ;-) 18.05.06, 18:16
        I jaaaaa! Jak się robo rondko? Bo czapkę to umiem...
    • magmi2 Re: Wzory na kapelusik 18.05.06, 20:43
      Ostatnio znalazłam w gazecie i zrobiłam córci, rondko robiłam tak :
      W pierwszym rzedzie dodaje sie równomiernie po 18 oczek potem w co 2,4,10 tez
      po 18 oczek. Wychodzi całkiem ładne rondko, niestety nie mam aparatu żeby ci to
      pokazać. Można zakończyć oczkami rakowymi tzn. od lewej do prawej. Ale nie
      trzeba.
      • truscaveczka Re: Wzory na kapelusik 27.05.06, 07:08
        Hmhmhm dzięki, spróbuję - a to rondo wychodzi takie pofalowane raczej czy prawei
        płaskie? Chcę zrobić kapelusz córeczce i podpiąć do góry rondo z przodu jakimś
        kwiatkiem. Nadaje się ten przepis?
        • magmi2 Re: Wzory na kapelusik 29.05.06, 12:16
          Jak najbardziej, kurcze szkoda że nie mam aparatu bo zobaczyłabyś jak to
          wygląda u mnie.
        • anne Re: Wzory na kapelusik 15.06.06, 12:46
          Ja mam swój sposób na kapelisiki. Robisz łańcuszkiem, około 10 oczek, zamykasz
          w kóleczko, potem " przeszydełkowujesz" przez nie około 12- 15 słupków i masz
          bardzo ładne kółeczko. Teraz dowolnie powiększasz to kółeczko: jak chcesz
          kapelusz na zime, to słupkam, jak na lato to słupek- oczko do łańcuszka i
          słupek. Powiększam to rodko , wkłuwając 2 razy w oczko, gdzie jest słupek ,
          czyli z jednego słupka powstają 2 słupki, nie wiem, czy rozumiesz? Jesli nie
          bedziesz dodawać oczek, to zrobi się rurka.
          Przy kapelusiku letnim dodaje słupek i oczko łańcuszka, czyli faktycznie dodaje
          2 oczka na obwodzie, takich " dodanych oczek" na jednym okrązeniu musi być 8-
          10, zależnie od grubości włóczki, nitki.
          To zalezy, czyma być gęsty czy przewiewny. Mierzysz to kółko do głowy dziecka,
          aż będzie dobre - ma byc takie, aby przykrywało częsć głowy nad linią włosków.
          To jest głowka kapelusza- jej górna część. teraz mozesz zrobić kilka kwadratów
          szydełkowych i je zszczyć razem i doszyć do główki lub wybrac inny wzór z
          książki, tak, aby pasowała liczba oczek do tych górnej czesci głowki. wyrabiasz
          wzór , nie dodając oczek, ten wzór jest ozdobą kapelusza. Mozna tez tylko
          słupki lub słupek,łańcuszek i tak zrobisz całą główkę w kapeluszu jesiennym i
          letnim
          Teraz rondko- robię słupkami, dodając ok 8- 10 słupków rzędzie dookoła. Jęsli
          bedzie za dużó dodanych oczek, rondko się zbyt pofaluje. Im mniej tym lepiej,
          wychodzi takie rondo w kapeluszu marynarskim. do tego kwiatek na szydełku lub
          jakiś fantazyjny guziczek ( mojej córce doszyłam guzik w kształcie motylka),
          który to guzik lub kwiatek umocowuje rongo do główki, aby nie opadało na oczy.
          • satinelia Re: Wzory na kapelusik 05.01.07, 10:44
            Witam smile

A czy ma ktoś moze schemat na kapelusz raczej wiosenny lub letni, a nie zimowy?
            Marzy mi się taki kapelusz szalenie kobiecy z pofalowanym rondem, pięknym
            wzorem i denka i rodna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka