sagittarius954 03.05.10, 14:24 Dlatego jak zwykle wywlekam to na forum Powiedzcie proszę , dlaczego niektóre przesyłki listowe obarczone są grubą blachą ?Żeby listonosz miał co dźwigać ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamaryszek44 Re: Nurtuje mnie cosik 03.05.10, 14:30 Wiem, że chodzi w tym o obciążenie listu, że wtedy taniej to kosztuje nawet kosztem produkcji owych blaszek. Mój mąż jest w tym mocny, jednak ilekroć mi to tłumaczy, ja zapominam. Jego tłumaczenia są jednak bardzo logiczne i wie o tym z kompetentnych źródeł. Ja nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Nurtuje mnie cosik 03.05.10, 14:34 To znaczy co jest tańsze blacha czy list czy może oba połączone ze sobą czyli zespolone Oj coś kręcisz tamaryszku Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Nurtuje mnie cosik 03.05.10, 14:40 Nie! nie kręcę z ręką na kolanie Usługa jest tańsza.......waga przesyłki......... Właśnie przesyłka cięższa jest tańsza, dlatego doczepiają obciążenie. Ta blaszka swoją wagą kwalifikuje przesyłkę do jakiejś tam kategorii i wychodzi taniej. No jasny gwint, że akurat tego mądrali nie ma w domu. Odpowiedz Link
natla Re: Nurtuje mnie cosik 03.05.10, 14:41 Na początku blaszki skrzętnie zbierałam, bo może coś ważnego się z nimi wiąże, ale przestałam, kiedy nikt mi na to pytanie nie potrafił odp. W końcu ktoś też coś o obciżeniu namotał, co ja sobie skojarzyłam z fruwaniem papieru na wietrze i ..... zrozumiałam Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Nurtuje mnie cosik 03.05.10, 14:46 Cytat.... >Cięższy list Dodawane do przesyłek, metalowe płytki obciążają listy, żeby ważyły powyżej 50 gramów. Dzięki temu listy są cięższe i nie mieszczą się w kategorii wagowej, w której monopol ma Poczta Polska. - Mamy wyłączność na przesyłki do 50 gramów, bo obsługujemy tereny małodochodowe, małe miasta i wsie. Utrzymujemy tam sieć urzędów, bo musimy zapewnić powszechny dostęp do usług pocztowych. Operatorom prywatnym nie opłaca się obsługiwać tych rynków i różnymi sposobami próbują wchodzić w nasz zakres w dużych miastach - mówi Jerzy Sygidus, regionalny rzecznik prasowy Poczty Polskiej. Metalowa plomba to sposób na ominięcie monopolu Poczty Polskiej.< I tak dalej i dalej masło maślane,...... Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Nurtuje mnie cosik 03.05.10, 14:47 I teraz każdy listonosz nawet trąbie powietrznej się oprze Tamryszku? Z ręką na kolanie ? Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Nurtuje mnie cosik 03.05.10, 14:59 No serce mam zajęte to co będę tu się wychylać jak ktosik i potem jakieś sugestie czytać. Jak będę wyznawać ci cosik to na pocztę skrobnę coby nikt nie wiedział. Odpowiedz Link
super222 Re: Nurtuje mnie cosik 03.05.10, 16:27 Krzaczku rostomiły! jak ty masz męża, i to takiego, który zna się na blaszkach przyklejanych do listów, to ty już - kurcze - nie możesz wyznawać nikomu innemu ... nic....nie możesz nic wyznawać. Przysięgą jesteś związana, małżeńską. A ja mogę, bom wolna... no... Odpowiedz Link