13.08.15, 10:53
- Polska nie jest w ruinie. W ruinie jest spójność narodu. W ruinie jest tolerancja, czyli jej brak. W ruinie jest współpraca Kościół - państwo. Ten ciągle powtarzany slogan o przemyśle pogardy, te awantury pod Pałacem Prezydenckim, śpiewy, koczowanie, buczenie, plucie Kto tu kim pogardza?

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,18539861,trzy-kobiety-ktore-odbudowaly-polske-z-ruin-ludzie-zachwyceni.html#ixzz3igQOssKV
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: Ruiny 13.08.15, 15:43
      Z ruinami PiS dal plamę wiadomo bo ślepi nie jesteśmy.Co do spójności narodu to czy on aby kiedykolwiek był spójny?zawsze się na kogoś pluło,kogoś wyzywało....może żeby się lepiej poczuć?.
      • filip505 Re: Ruiny 13.08.15, 19:02
        .......co to znaczy spojnosc narodu???????,mamy jednakowo myslec????,
        moze tak jak chce "wladza" duchowa czy panstwowa ?????,mamy byc
        lemingami czy moze koreanczykami z polnocy,juz wole jak jestesmy
        indywidualistami,rzeby tylko rozumnymi,dumnymi ze swojej historii,
        choc nie z kazdej jej kartki,
        ---wczoraj ogladalem chyba na tv 2 dwie czesci programu,filmu,
        "swiat bez tajemnic,chiny",moze ogladaliscie wczesniej ,oni maja
        spojnosc w obawie przed "chaosem" ,cokolwiek to znaczy,w imie ktorego
        w 2 ostatnich wiekach zginelo ok 200 miljonow ludzi,ale faktycznie sa dosc
        spojni dzisiaj, zdaje mi sie,jestem przekonany, ze to nie do zastosowania
        poza azja wschodnia i srodkowa,a juz napewno nie w polsce,ma byc jeszcze
        3 czesc tylko nie wiem kiedy
        • natla Re: Ruiny 14.08.15, 12:36
          Myślę Filipie, że chodzi o jedność, w sensie "We people" smile To sie zresztą wiąże z tolerancją i brakiem nienawiści. Oczywiście w innych narodach też różnie bywa, ale u nas jest rozłam na pół (mniejsze lub większe wink) i podłożem niestety jest nienawiść. Czasem irracjonalna i emocjonalna.
    • kot404 Re: Ruiny 13.08.15, 20:03
      Mam swoje życie i za nie odpowiadam. Mam w głębokim poważaniu to co ktoś inny myśli. Ja mam swoje zdanie.
      • filip505 Re: Ruiny 14.08.15, 20:01
        .....ale skoro tu gadasz kocie to znaczy ze inne zdania tez cie interesuja,prawda????,
        choc troszeczke,ja z zalozenia slucham wszystkich,jak zamocno nie nudza i wyciagam
        SWOJE wnioski,jak je potem wykorzystuje to inna sprawa,nie wszystko robi sie zgodnie
        z nimi i z logika,
        --i to najgorsze natlo,ta nienawisc,.....mysle jednak ze troche na pokaz co by znaczylo
        ze wyborcy ,czyli duza czesc spoleczenstwa to KOCHA,mimo ze trudno mi w to uwierzyc,
        • natla Re: Ruiny 14.08.15, 22:34
          A ja myślę, że nie na pokaz, bo to są silne emocje. Emocje podsycane.
          Pierwszy raz piszę na forum z komórki. Może jutro będę Wam wysyłać sprawozdania cząstkowe z wesela 😉.
          • izis52 Re: Ruiny 17.08.15, 12:38
            Podziały niestety są rzeczywiste, tak w sprawach błahych jak i tych najważniejszych. Nikt by nie pomyślał jeszcze kilka lat temu, że tak się to ułoży.
        • kot404 Re: Ruiny 17.08.15, 17:37
          Filipie ja chyba troszke za bardzo wyskoczyłem do przodu. Zgadzam się z Natlą w 100% (znaczy: forum.gazeta.pl/forum/w,23923,158433803,158433803,Ruiny.html ).
          Ja chciałem zaznaczyć, że to ja odpowiadam za swoje życie a nie jakaś coś tam od krzyża, Maliniak, Rydzyk czy Kaczyński. O Macierewiczu nie wspomnę bo nie warto!!!
          • filip505 Re: Ruiny 18.08.15, 20:29
            ......czyli jestes normalny facet,.....sorry KOT,
    • pierogi_z_jagodami Re: Ruiny 21.08.15, 21:30
      W ruinie jest państwo polskie. Nie umie egzekwować dotrzymywania umów np przez kościół, który się po chamsku wtrynia do polityki. Konkordat jest przestrzegany tylko przez jedną stronę. Pozwala robić pranie mózgu polskim dzieciom przez organizację cokolwiek mało zainteresowaną naszym dobrostanem (od wieków). Pozwala bez konsekwencji szerzyć mowę nienawiści przez stacje telewizyjne, radiowe i prasę, zarówno papierową jak i elektroniczną. I tyle w temacie. To, co teraz będzie się działo, to skutek zaniedbań PO, na którą już od dawna nie głosuję bo to dziwna organizacja, która sama nie wie o co jej chodzi, a jak nie wiadomo o co chodzi to to chodzi o pieniądze (czyt. stołki)
      • natla Re: Ruiny 22.08.15, 21:06
        "Coś o przemyśle w ruinie :
        -Tato tato , a co to jest przemysł pogardy ?
        -Synku to jest jak ktoś tworzy instytucję finansową, która za wyłudzone od klientów pieniądze, finansuje media , które mają pogardzać tymi którzy rządzą tak, by rządzili ci którzy ten przemysł stworzyli."
        smile
        • filip505 Re: Ruiny 23.08.15, 04:35
          ........dobre,
          --pierogi,pokaz ktora partia to gwarantuje,jak palikot chcial to wypadl
          z obiegu,chyba najpierw wyborcy,spoleczenstwo musza to chciec,a
          chyba NIE chca,
      • natla Re: Ruiny 23.08.15, 07:46
        Pierogi, nic dodać nic ująć. Może jedynie ocena PO jest dla mnie zbyt arbitralna, ale w sensie wyeksponowania jej jako jedynej. Oczywiście w tym momencie krytyka rządzących jest uzasadniona. Za kilka lat będziemy ujeżdżać na innej partii, a przed laty krytykowaliśmy jeszcze inne. Po prostu każda władza powinna trwać najwyżej jedną kadencję i rozliczana być na bieżąco. Władza powinna jasno i przystępnie tłumaczyć powody takiego, a nie innego postępowania. Obywatel nie powinien się ciągle domyślać z jakichś przypadkowo zasłyszanych fragmentów i na takiej podstawie oceniać. A z kłamstwami politycznymi i tak nie mamy szans walczyć. Powtarzam się, wiem, ale każda władza jest beee. Jedna mniej, jedna więcej, a my ciągle musimy wybierać mniejsze zło. Dlatego teraz będę głosować na trzecią partię, która będzie miała szansę wejścia do parlamentu. Koalicjanci patrzą sobie na ręce i tylko wspólna pazerność może ich połączyć.
        Zawsze mi żal racjonalnych idealistów, którzy w tym bagnie nie mają szans.
        • misia007 Re: Ruiny 23.08.15, 15:27
          No cóż pierogi trafiły w sedno.PO obiecywała więc się na nią głosowało i na obiecankach się skończyło.Osobiście bym chciała żeby wygrał PiS i pokazał narodowi co potrafi a po drugie ,żeby premier z prezydentem z dzióbków sobie spijali a nie za łby się brali.Chciałabym ale nie aż tak,żeby ich poprzeć.Tez na trzecia planuje zagłosować.
          • pierogi_z_jagodami Re: Ruiny 23.08.15, 20:42
            PO ambitnie próbowało wejść bez wazeliny w odbyty wszystkich wyborców, prawicowych, lewicowych, centrowych, niestety.... prawa strona jest w 100% zajęta... ? ?????????... nie można już być bardziej na prawo, sprytnie lewa strona też została zajęta przez prawą "stronę", wszystkie są zajęte wink a lata prania mózgów w szkołach, mediach i kościołach robią swoje, ostatnio zbieram podpisy w związku z akcją liberte.pl/swiecka-szkola-projekt-ustawy/ i widzę jak wielu ludzi szczęśliwie jeszcze rozumuje samodzielnie.. chociaż nie wszyscy, nie wszyscy, niestety.. ludzie sami siebie nie umieją zdefiniować, więc chętnie biorą to co im usłużnie mentalni oprawcy podają na tacy tongue_out

Nawiasem mówiąc serdecznie zachęcam do wydrukowania kart na podpisy i treści proponowanych zmian i zbieranie podpisów w swoim środowisku, los młodego pokolenia i naszego narodu w naszych rękach, Nie spać!
            • natla Re: Ruiny 25.08.15, 11:54
              "1. Publiczne przedszkola, szkoły podstawowe i gimnazja organizują naukę religii na życzenie rodziców, publiczne szkoły ponadgimnazjalne na życzenie samych uczniów; Kosztów związanych z organizacją nauki religii nie można w części ani w całości finansować ze środków publicznych w rozumieniu przepisów o finansach publicznych."
              Nie, nie zgadzam się z tym. Przecież religia w kościele jest tak naturalna, jak traktor na polu.
              Co z tego, że nie obciąży środków publicznych(choć dobre i to), skoro zabiera 2h z siatki godzin? Dalej będzie np. 1 h historii, a 2 religii przez cały cykl nauczania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka