27.04.16, 10:25
Moje zamiłowania do podróży niezrealizowanych sa w dalszym ciągu wielkie . Oprócz codzienności połykanej bez większego entuzjazmu, znajduję potrzebę oderwania się od niej i znalezienia kontaktu z przyrodą . Mimo wszystko , sa dni kiedy rozum podpowiada, że bycie uzytecznym na potrzeby rodziny to jedno , a drugie to znalezienie dla siebie niszy w ktorej mógłbym choćby część marzeń umiejscowić i kiedys je powoli realizować . A choćby wycieczką do Drewnicy , w której kiedyś odwiedziłem szpital dla psychicznie chorych . Było to dawno i związane raczej z jasełkami przygotowanymi wtedy przez chorych . Ale lata 60 - ubiegłego wieku w tamtym miejscu , kiedy jeszcze wsią były Ząbki wyglądały zupełnie inaczej . Wtedy otoczone od północnego wschodu lasami , od południowego zachodu podmokłymi łąkami stawały się rzeczywistym światem ktory podbijałem na rowerze dziadka . Dziś mając już ho ho lat przyklaskuję innym , młodym poznającym nie tylko świat ,ale i ludzi . To że są inni zdecydowanie się różniący ode mnie wtedy jest pewnikiem . Ale przecież nie chodzi o żadne charakterystyki i wreszcie pora przedstawić głównego bohatera , ktorego podróże wnikliwie oglądam , ba czeka m na nie niecierpliwie , tym bardziej że " ukradł" moje marzenia .
Mówię o Michale Paterze , ktorego filmiki o jego podróży do Magadanu autostopem oglądam już od ponad 9 miesiecy
Zawarte sa tutaj pod tytułem
Autostopem na kołymę . Ja wraz tym młodym podróżnikiem wracam juz z tej wyprawy , jestem przy 46 odcinku . Ale młodość jest niecierpliwa i jeszcze nie zdążył wkleić na youtubka całej wyprawy a już rozpoczyna nową .
Do Ciapatowa , czyli do Calais . Postanowił wraz z kolegą odwiedzić miejsce gdzie przebywaja imigranci z Afryki , Bliskiego Wschodu i Azji .
wyprawę znajdziecie tutaj :
Ciapatowo to jest pierwszy odcinek . Ale mało tego .
W zeszłym roku odbył następną podróż zarejestrowana pod tytułem Autostopem przez demoludy a wszystko jeszcze nie skończone poniewaz sam wkleja filmiki na yotuba . Ciekawe czy uda mu się zakończyć te odbyte podróże wkleić ,abym mógł zobaczyć je zanim nastanie lato i zapewne nastepne przygody wygnaja w go w świat .

Oprócz tego ciagle spoglądam na Łukasza Supergana , ktory na własnych nogach pokonuje drogi tego świata Blog Łukasza
I w zasadzie od niego rozpoczęło się moje zainteresowanie wycieczkami pieszymi , przecież odbył podróż Camino de Santiago z Warszawy zdobywając pięczatki w swoim paszporcie caminowym .

W materiałach Michała rażą mnie wulgaryzmy , ale ostatecznie nie ma ich więcej niż na ulicy miasta . Polecam i jesli macie swoje strony z interesujacymi blogami lub filmikami podróżniczymi p[rosze o wklejenie .big_grin
Obserwuj wątek
    • natla Re: Ciapatowo 28.04.16, 09:38
      Kocham młodych ludzi, którzy wykazują jakiekolwiek zainteresowania. W ogóle ludzi którzy się czymś pasjonują. Dają mnóstwo sobie, ale i innym. Ja też ciągle jeszcze w miarę możliwości nie osiadam na laurach. Lubię też oglądać podróże innych, ale to nie to samo, co przeżyje sie na sobie. Choć jak wiesz smarkaczu-Sagi wink, to coraz trudniejsze big_grin W tym roku realizuję wreszcie planowaną od lat ścianę wschodnią. Mam nadzieję, że dam radę. Trochę autem, trochę rowerem, trochę autonogami.
      Na większe oglądanie innych, brak mi po prostu czasu. Ciągły brak czasu, to moja pięta achillesowa big_grin
      • misia007 Re: Ciapatowo 28.04.16, 17:55
        Szczerze to podróże innych ,mało mnie interesują.Z naturą często się kontaktuję,lubimy z miśkiem podwarszawskie lasy w dzień powszedni co gwarantuje miłe wyciszenie i świetny odpoczynek.Wyjeżdżać też lubię do miejsc dobrze znanych bez tłoku ,bez turystów czyli przed sezonem.Już za miesiąc z kawałkiem prześlę wam pozdrowienia znad Bałtyku, potem pewnie z "łódki" albo na co mam większą ochotę z Cisnej.A na teraz wiosenny lasek młociński ,który uwielbiam.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ld/fh/rcya/dBkWUfo1U7HhrP1BSB.jpg
        • natla Re: Ciapatowo 28.04.16, 23:53
          Ojej, może zamiast ścianę wschodnią, wrócę do cudownej Cisnej??? Albo od niej zacznę podróż.....
          • misia007 Re: Ciapatowo 29.04.16, 10:13
            Dobra myśl !
            • filip505 Re: Ciapatowo 29.04.16, 16:15
              ......ani sie waz natla,sciana wschodnia, przynajmiej ta polnocna jest cudowna,na poludnie
              od buga to niebylem, znaczy przy wschodniej granicy,reszte polski optucz szczecina i okolic
              zjezdzilem auto-stopem w mlodosci i niezapomniane wrazenia mam do dzisiaj, wiele
              tamtych miejsc,napewno zupelnie innych niz kiedys mam zamiar jeszcze w zyciu odwiedzic,
              kiedys,
              • natla Re: Ciapatowo 30.04.16, 09:53
                Odwiedzaj Filipie póki możesz i masz ochotę.!!!
    • sagittarius954 Re: Ciapatowo część kolejna 03.05.16, 17:16
      W kolejnym odcinku , który ukazał się wczoraj na youtubku można dowiedzieć się ciekawych rzeczy .
      Warto więc posłuchać co ma Michał do powiedzenia a szczególnie od 20,20 swojego filmiku .
      Nasze wyobrażenia Europy zachodniej zderzą się z rzeczywistościa tam , nie tyle pokazana, co opowiedzianą .
      Okazuje się, że świat z poziomu hotelu nie całkowicie odpowiada temu z poziomu zwykłego przyjezdnego człowieka . A jeśli ktoś chce naprawdę dobrze poznać kraj , musi najlepiej zatrzymać się w nim na dłużej choćby pół roku i z tej perspektywy czasowej zechce przeprowadzić swoja lekcję poznawczą . Ale też musi założyć sobie, że pewne sytuacje musi sprowokować ,aby rzeczywiście mógł cokolwiek powiedzieć o danym kraju lub jego obyczajach . Moim zdaniem , ludzie na całym świecie sa podobni . Różni ich jedynie rzeczywistość kreowana przez polityków danego kraju, ustawiająca lub wymuszająca takie a nie inne zachowania obywateli .
      A tu link do obejrzenia tego odcinka tu całego.

Skromna część prawdy odkryta przez chłopaków z Polski dotycząca , Francji

Miłego oglądania big_grin
      • sagittarius954 Re: Ciapatowo część kolejna 03.05.16, 17:20
        tu ten link ktory niestety , skopiowany nie zaniebieścił się big_grin

Skromna cześć prawdy odkryta przez chłopaków z Polski dotycząca Francji
        • filip505 Re: Ciapatowo część kolejna 05.05.16, 22:24
          .....fajnie sagi,sadzilem ze jestes jednostka kierujaca sie rozumem a ty jestes zlepkiem
          idei gomolki,gierka,.........tuska i kaczynskiego,bo szydlo chyba wlasnych idei nie ma,
          oczywiscie jako zwierzeta stadne dostosowujemy sie w pewnym wzgledzie do otoczenia,
          przynajmiej ta bardziej inteligetna czesc kieruje sie jednak rozumem,......a politycy sa
          odbiciem spoleczennatwa,jego zapotrzebowania,jak supermarkety np,
          • sagittarius954 Re: Ciapatowo część kolejna 06.05.16, 08:40
            ble ble ble ble ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka