natla 08.11.16, 23:10 Jak Ci idą wybory??? Ciekawe, jak to wszystko odbiera sie na miejscu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
filip505 Re: Filipie! 09.11.16, 03:19 .....dla mnie dobrze,ok 5 PM oddalem swoj glos bez zadnej kolejki,szybko i sprawnie,natomiast moja faworytka musi sie mocno pocic,w zasadzie musiala,mam nadzieje ze nie na darmo,nie lubie marnowac swego glosu, zycze jej,sobie,ameryce i swiatu zeby tak sie stalo, ---obie zamykajace uroczystosci odbeda sie w NYC niestety na zadna nie dostalem zaproszenia,tak ze podobnie do was sledze wszystko w TV, Odpowiedz Link
filip505 Re: Filipie! 09.11.16, 05:56 ......no i stalo sie,mamy tradycyjnie faceta prezydetem,jeszcze nie oficjalnie, Odpowiedz Link
natla Re: Filipie! 09.11.16, 10:34 No nic, trzeba mieć nadzieję, że jego przemówienie jest zwiastunem normalnych, a nie oszołomskich rządów. Może jego dobry układ z Putinem będzie dobry dla świata. Może będzie dobrą niespodzianką. Może .... Trzeba sie jakoś pocieszyć. Odpowiedz Link
natla Re: Filipie! 09.11.16, 10:48 Swoją drogą ciekawe (choć tego sie nie dowiemy) w jakim procencie zaważyła na wyborach płeć! Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 09.11.16, 17:41 Plec nie mial znaczenia no moze troszeczke poniewaz moge zrozumiec ze mezczyzna nie czuje co to jest "late term abortion" ale zeby Kobieta popierala aborcje na miesic przed urodzeniem to chyba nie za bardzo sie zgadza z natura? Odpowiedz Link
margit49 Re: Filipie! 09.11.16, 18:43 czasem "late term abortion " jest koniecznością i kobiety potrafią to zrozumieć,podobnie jak urodzenie martwego dziecka siłami natury Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 09.11.16, 19:32 "Here we go again" , jak mawial Regan... Na szczescie Trump jest "for life" Odpowiedz Link
margit49 Re: Filipie! 11.11.16, 17:43 jak to "pro life" będzie zagrażało kobiecie z jego rodziny,ominie prawo dzięki koneksjom i pieniądzom,natomiast konsekwencje tego prawa będą poniosą ci biedniejsi,podobnie jak w Polsce,Meksyku,Nikaragui albo innym Salwadorze Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 12.11.16, 04:34 Bla bla bla.... jak nie ma innych argmentow to wtedy uzywa sie takich jak powyzej. Kobiety uwazaja ze maja pelne prawo decydowac .... zgadzam sie maja prawo decydowac z kim ida do lozka i czy zajda w ciaze czy nie. A jak juz sa w ciazy to sa dwie osoby - ojciec i matka aby decydowac ... Kobieta moze zdecydowac ze chce urodzic a ojciec nie ma nic do gadania tylko placic? Albo moze zdecydowac sie na aborcje nawet jak ojciec powie - nie, ja bede placil na utrzymanie.. Odpowiedz Link
margit49 Re: Filipie! 12.11.16, 06:33 kobieta ma również prawo do decyzji o urodzeniu dziecka,owszem pieniądze są ważne,bo ułatwiają życie,ale dziecko się wychowuje,a nie posiada,to nie hodowla.Mowa jest o prawie do wyboru,aborcja nie jest nakazem Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 12.11.16, 17:41 Rzecz w tym ze jedna osoba chce miec absolutne prawo do decyzj o czyms za co odpowiedzilane sa dwie osoby. Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 09.11.16, 17:39 I mnie sie wyniki bardzo podobaja....A Clintonowa zachowala sie fatalnie....nie portafi przegrywac. No i teraz Filipie - jak tradycja nakazuje, nie wazne jak glosowalismy to wszyscy murem za NASZYM Prezydentem !!! Odpowiedz Link
filip505 Re: Filipie! 09.11.16, 19:37 .......oczywiscie,na tym polega demokracja,to nasz prezydent,teraz wezma sie za niego "spece republikanskiej machiny" i go "ucywilizuja",mam nadzieje ze zamiast budowy "murow" bedzie jednal spoleczenstwo mimo ze dotychczas ciezko to bylo sobie wyobrazic,punt widzenia zmienia sie najczesciej z "punktem siedzenia",pozyjemy,zobaczymy,.....no i podatki wreszcie zacznie placic, Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 09.11.16, 23:19 Ha, wlasnie dlatego "spece" sisusialy w portki i wlasnego czlowike nie chcieli poniewaz on chuba nie bedzie sluchal i sugerowal ale bedzie dyktowal i wymagal. Ta maszyna tego potrzebuje - gruntowego remontu i wymianu czesci na nowe zamiast tylko smarowania No zanim zacznie jednac to najpierw trzeba ustalic kto jest "in" a do tego nalezy w pierwszym rzedzie zamknac granice bo inaczje co godzina masz inny profil.... To co kandydaci mowia a co robia to dwie rozne rzeczy - jestem optymista ze sobie poradzi i to niezle.. Podatki bedzie placil od swoich $400k pensji... a od biznesu to tylko tyle ile pawo go zmusi - tylko glupi placi wiecej niz powinien? Ale bznesom powinien obnizyc podatki (aby zatrudniali) ale nalozyc cla na produkt robiony za granica.. Zobaczymy kim sie obstawi. Tu juz spekuluja.. www.politico.com/story/2016/11/who-is-in-president-trump-cabinet-231071 Tylko ze juz Clintonowa sie przekonala na wlasnej skorze wczoraj na ile mediom mozna wierzyc... heheehehe Odpowiedz Link
filip505 Re: Filipie! 13.11.16, 03:24 ......za cla placa ostatecznie kupujacy,czyli wyborcy,a chca placic jak najmniej, no i dzialaja w obie strony,amerykanski i tak drogi produkt oblozony dodatkowo clami stalby sie jeszcze mniej konkurecyjny,wiec "zloty srodek" najlepszy,tylko jak go znalezc, ......co do dyskusji z margit 49 to mnie zdumiewasz,tu przyznajesz ze powinna decydowac para,rodzice,a popierasz tych co chcieliby im to zabrac i dac politykom, przy dwoch rodzicach w demokratycznym glosowaniu moglby byc remis,a w takim przypadku dalbym decydujacy glos kobiecie bo to ona ma w to wiekszy wklad, choc mozesz powiedziec ze sam wklad jest meski, to ja bola nogi,jest "kopana" od srodka itp,wiec......zastanow sie raz jeszcze, Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 14.11.16, 01:34 Po zastanowieniu, Jesli chodzi o cla i podatki to nalezy sie kierowac naczelna idea ze to ma byc marchewka a nie kij tzn ma to zmobilizowac czy zachecic producentow to produkowania produktu w kraju a wiec zatrudnienia ludzi ktorzy zejda z pomocy spolecznej i beda placic podatki.. Czasami oplaca sie doplacac do tego interesu niz zostawic ludzi bez pracy i srodkow do zycia poniewaz w ogolnym rozrachunky bedzie to nie tylko taniej ale i bardzije humanitarnie. A jesli iPhony, 80 calowe TV, i inne niekonieczne dla zycia czy zdrowia rzeczy beda za drogie, to ludziom wyjdzie to jedynie na zdrowie.. kupia lokalne i tansze i to wystarczy. podobnie z jedzeniem - jesli ameryka zmniejszy konsumpcje zywnosci o polowe to wyjdzie nam to na zdrowie. Jestesmy rozpuszczeni taniocha z Chin w costco, Walmarcie i innych miejscach. Np ostatnio zamaist palcic kontraktorowi za naprawe Patio to za 1/3 ceny kupilem caly zestaw "profesionalnych" narzedzi chinskich ( w lokalnym malym prywatnym sklepie ) , materialow - tez w wiekoszosci chinskich i to tylko dlatego ze to bylo taniej.. i robie sobie sam poniewaz mi sie nudzi. Gdyby narzedzia i materialy byly drozsze to pewnie dal bym prace fachowcowi..zamiast kupowac mase chinslich rzeczy praktycznie na jedn raz.. i wcale nie bylbym biedniejszy. Pamietam czasy przed - chinszczyzna ww wczesnych latach 80-tych, bylismy biedniejsi, mielismy mniej badziewia i innych niepotrzebnych rzeczy i wcale nie bylismy mniej szczesliwi. Podobnie nasze dzieci mialy to 2-3 zabawki i potrafily sie nimi bawic godzinami odkrywajac i uczac sie riznych rzeczy m in jak naprawic zepsute a teraz wnuki maja dwa pelne pokoje i wcale nie sa szczesliwsze - nie wiedz czym sie bawic i jak cos sie zepsuje to natychmiast leci ko kosza... A to ze kobieta "nosi" dziecko przez 9 misiecy oceniasz jako obicizenie , niewygode czy tez forme chorby? Z tego co ja slysze (To nie moje ale zdanie "normalnych" kobiet/matek) to jest rzecz ktora kobiety okreslaja jako pozytywna i za nic nie zgodzilyby sie aby mezczyzni rodzili...inaczej mysle jedynie osoby o wypaczonym charakterze gdzie komfort i kariera przewaz nad instynktem maciezynskim. A wiec to nie a przynajmniej nie powinno miec znaczenie w decyzji na temat plodu. "popierasz tych co chcieliby im to zabrac i dac politykom," - nie chce aby politycy decydowali ale rodzice. Problem w tym ze jesli pominiemy przypadki zycia i smierci matki - tutaj nie ma znaczenia prawo aborcyjne) to jest podobnie jak na drodze. Jesli ustalisz max predkosci na drogach do 100 mil na godzine to niewiele osob sie zastanowi czy to bezpieczne ale wiekszosc bedzie jchac tak szybko - bo skoro wolno to pewnie ktos kto dal zezolenie ocenil ze to i bezpiecznie?. A jesli ustalisz na 65 mph to znajda sie tacy co pojade 80 i szybciej ale wiekszosc nie bedzie przekraczac za duzo oraz beda sobie zdawc sprawe ze jadac szybciej nie tylko przkraczaja prawo ale rowniez ryzykuja wiecej jesli chodzi o bezpieczenstwo.. Tak jest ludzka natura - zawsze przekraczamy i naduzywamy tego co wolno.. Odpowiedz Link
filip505 Re: Filipie! 15.11.16, 18:08 ......tego podobienstwa WCALE nie widze!!!!!!!,zeby byla jasnosc;PRZEPISOW drogowych do PRAWA aborcyjnego, - Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 15.11.16, 18:49 Podobienstwo o ktorym piszesz jest podsumowane w ostatnim zdaniu. Wytlumacz mi prosze jak globalizacja wplywa pozytywnie na srednia klase? Moze w krajach o taniej sile roboczej - jak Chiny , ludzi emaj prace... ale ich nawet nie stac na towar ktory produkuja.. Moze kiedys sie wzbogaca i bedzi ich stac. Ale jak Stany na tym zarabiaja? Konsumujemy mase niepotrzebnych rzeczy dlatego ze sa tanie..a kazdy lubi miec. Ale powoli coraz wiecej ludzi nie ma nawet na te tanie rzeczy. Z wlasnego przyklad pisze ze 30 pare lat temu jak przyjechalme do Stanow to pracowalem sam, mialem srednie zarobki i wystarczxalo nam na wszytko. Pozniej ciagle pracowalem sam i mailem bardzo dobre zarobki i ciagle wystarczalo ale nie za duzo zostawalo. i Czy 30 lat temu bylismy mnijeszczesliwi kiedy mielismy mniej? Nie..absolutnie nie. Ale jednoczesnie bylo mniej ubostw i biedy wsrod klasy sredniej ktora teraz sie wykancza. Co maja robic ludzi ekiedy im zamknieto ostanti zaklad w okolicy? nic, zapaa jointa i zyja do nastepnej zapomogi. Globalizacja polega na tym ze przedsiebiorcy wynosza sie tam gdzie placa niskie podatki i maja tania sile robocza a wiec produkuja towar ktory kosztuje ich mniej niz gdyby produkowali w kraju a ze nie placa cla to sysyem niszczy krajowa konkurencja. W ten sposob oni sie bogaca, ludzie traca prace ale za to maja duzo taniochy - bo ich nie stac na nic drozszego jak nie maja pracy. Jak czlowiek niepracujacy potrzebuje wiertarke to kupi najtansza zrobiona w chinach za $30 ale gdyby pracowal i mial pienidze (i placil podatki) i chinska (z clem) kosztowalaby $70 a ta zrobiona na rynku wenetrznym i lepszej jakosci $80 to kupilby krajowa. Zauwaz ze prawa i uklady robia ludzie bogaci - ci decyduje co jest najlepsze dla nich a nie dla ludu... Czasami i lud na tym zarobi ale tozwykle okruchy spadajce ze stolu.. Powiedz mi jakie korzysci maja ludzie z tego ze Apple ma miliardy ktore ciagle rosna za granica? Korzysc naja jedynie bogaci ktorzy handluja stokami i Ci co za to ze firma tak duzo zarabi maja wysokie premie. Ci ludzie nie wiedz co zrobic z pieniedzmi. Widze obok siebie rosnie caly rzad domow nad oceanem o poeirzchni 900m2 i sprzedja sie one za ponad $20M kazdy. Kupuja je ludzie aby pozbyc sie nadwyzek pieniedzy i w tych domach nikt nie mieszka... A to ze pracuja nad tym "najwieksze umysly" to propaganda mediow ktorych bogaci sa wlascicielami - te najwieksze umysly to tez bogaci albo ich klakierzy...i wymyslaja nie jak prowadzic uczciwa gospdarke i ekonomie ale jak bogaci moga zarobic jeszcze wiecej. A te "umysly" na rynku amerykanskim to tez bardzo czesto chinskie i hindiskie poniewaz na edukacje rzad nie ma pieniedzy wiec importuje "gotowce" ktore sa dodatkowo tanie i ciezko pracujace. Odpowiedz Link
filip505 Re: Filipie! 18.11.16, 22:21 ......zasmucasz mnie,chodzi mi o to ze te umysly,chinskie,indyjskie,polskie czy amerykanskie pracuja nad SWIATOWA gospodarka,zlotych srodkow nie znalezli ale chyba dobrze ze szukaja?????, ---nie sadzilem ze wyznajesz spiskowa teorje dziejow!!!!!!,jak kaczynski dzisiaj , .....jak ktos moze zarobic na tys akcji apple to mozna zarobic tez na paru, sam zarobilem na pewnym duzym banku,chodzi tylko o chec podiecia ryzyka, ......nasza corka pracuje w miedzynarodowym holdingu ,tu w NYC maja tylko glowne biura projektowe,wyznaczaja idee,ramy,reszte robia po czlym swiecie, wyrob produkuja w azji ,ale te najbardziej platne miejsca pracy sa w USA, co zarzuca im reszta swiata,a ty odwrotnie, ------wiertarke kup sobie dobra,nie patrz gdzie zrobiona,kup sobie tez samochod wyprodukowany w californi,po co masz niemcom dawac zarabiac,choc oni w tym twoim BMW z 30 do 60 % dali zarobic w innych krajach ,ale raczej nie w californi, -----nie mieskam tu jeszcze 30 lat,choc malo brakuje,ale widze cos zupelnie innego jak ty ,ulica,osiedle,dzielnica ,restauracje tytaj sa zupelnie inne iak przed laty, to swiadczy o zmianach,zdecydowanie na lepsze,ale moze ty jak SAGI zmian na lepsze nie chcesz zauwazyc,tylko wlasna sytuacje,a ona nie zawsze oddaje zmiany dla ogolu, -----nie uwazam ze to "ostatnie zdanie z wczesniejszego postu" mowi cos konstruktywnego,gdybysmy nie przekraczali wczesniejszych barjer zatrymalibysmy sie w rozwoju,tego chcesz???????, ------a na domach za 20 mil wielu ludzi ze sredniej klasy zarabia,projektanci, kontraktorzy,obsluga,no moze sprzataczki to nie srednia klasa ale wielu z obslugi juz tak,........i co to jest srednia klasa???????,znam definicje ale dla wielu to poprostu stan przejsciowy zanim zaliczysz ich do tych co nielubisz, chcialbym zeby w polsce i innych krajach,ludzie zarabiajacy do powiedzmy 100 tys $ rocznie byli tylko sredniakami, -----jak masz jakies dodatkowe watpliwosci,mow,ale dzisiaj mi sie czas pracy konczy, ten okropny,kapitalistyczny wiec odpowiem innym razem, pozdrawiam, Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 19.11.16, 03:40 Ponad polwe (druga) zycia przpracowalem w firmach ktore maj swoje zaklady w Chinach i reszcie Azji a pierwwza czesc w zakladach kiedy jeszcze wiekoszc rzeczy produkowalo si en amiejscu wiec mam pojecie jak sie to zmienilo i gdzie teraz pienidze plyna. Zarabianie na akcjach to nie to samo co na rzeczach rwalnych - akcje maja niewiel wspolnego z rzeczywistoscia... a zarabiaja na nich tacy jak my grosze a ci co nimi handluja miliony... maluczcy nie placza jaks straca pare dolarow a milion maloczki luzerow to juz cos?... Dobra wiertarka produkowana w Stanach kosztuje 5x wiecej wiec jak pisalem - niskei ceny prowokuja.. A jezdze BMW wyproduowanym w USA... surprise!!! Nie ma nic przeciwko formom zagranicznym ktore produkuje u nas - i na tym polu powinien byc balans - wtedy globalny rynek bedzie fair... Zycie sie polepszylo - prawda - takim jak my co may prace i pieniadze ale reszcie? Mamy wiecej wygod i dupreli niepotrzebnych ale tanich.... Kiedy tu przyjechalem moglem jako jeyny zywiciel kupic dom - dzieci potrzebuje dwoch dobrych pensji na podobny. Oczywiscie ze na budowie domow troche ludzi zarobilo ale nie o to chodzi - chodzi o to ze masa pienidzy idzie do kieszeni ludzi ktorzy wcale ciezej nie pracowali aby je "zarobic" . Nie myzle ze jestem zwolennikiem socjalizmu - wrecz przeciwnie ...ale w mnie globalizacja sluzy elitom.. Mowie to pomimo ze wlasnie dzieki temu systemowi przestalem pracowac dobrych kilka lat przed emrytura ale to nie zmienia faktow ze lecimy w zla strone i ekonomicznie i moralnie... "Ostatnie zdanie" mowi ze zamiast edukowac wlasne spoleczenstwo - imortujemy towar made in india czy made in china... uwazasz ze to oznaka postepu????? Odpowiedz Link
filip505 Re: Filipie! 20.11.16, 05:53 ......oczywiscie ze tak,to znaczy ze inne kraje dorowali tym najlepiej rozwinietym, pozytywny efekt globalizacji,....nie zaprzeczysz??????, ---ok 2 tys lat temu rzymianie ,znaczy "cywilizacja" niewielki porzytek z "barbarzyncow" mieli i......upadli,mimo ze podbili obszar wielokrotnie przekraczajacy ich ziemie,bo nie zasiewali tam cywilizacji,tylko ich wykorzystywali,krzyzacy (katolicy) podobnie,wiec dzisiejsza globalizacja musi to robic inaczej,i robi,chiny w ostatnich latach mieli wzrost gospodarczy ,nie tylko chiny,(jedna piata ludzi na swiecie) kilkakrotnie przewyzszajacy wzrost w rozwinietych krajach,i to bardzo dobrze moze nie zaleja nas najazdami,na szczescie ,bo wyrownaja poziom zycia,napewno nie jutro ale w dajacej sie przewidziec przyszlosci,......zobacz ze to oni najwiekszy mur wybudowali a dzisiaj go znosza,nie fizycznie,rozwojowo, ----te twoje BMW musi byc leciwe bo o ile dobrze pamietam to montownie , nie produkcje mieli w ok detroit a tam juz natura zawladnela tymi zakladami w znacznym stopniu,ale nie sledze tego wiec moge sie mylic,ale napewno podatek od zakupu zaplaciles w usa a to tez jakas wartosc, ---niestety ci co nie pracuja i nie zyja z kapitalu na calym swiecie maja przechlapane, chyba jednak w USA srednio mniej bo chetnych do przyjazdu tutaj ciagle jest wielu, -----wiec.....cieszmy sie zyciem,.......a jak sie znudzi zawsze za amerykanska emeryture mozna zyc srednio w wielu krajach,ponoc najlepiej w nowej zelandii, pozdrawiam,optymisci zyja dluzej,pamietaj, Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 21.11.16, 00:34 Nie sadze ze to pozytywny efekt globalizacji - to zle zdefiniowan globalizacja - powinien byc balans. Nie mam nic przeciwko temu aby firmy amerykanski budowaly fabryki w chinach i produkowaly tam towary na rynek chinski i odwrotnie... a to jesli istnieje to jest niezuwazalne. 99% to amerykanskie firmy zaklada sie na Caymna Island i otwiera wydzila w stanach ktory zatrudni 500 osob - z tego 400 to hindusi i chinczycy na H1B visa, na miejscu do projektowania (a wiec przynosi ogromne straty poniewaz to jedynie koszty) a produkuje w chinach gdzie zatrudnia sie 10 tys ludzi. Produkt wysyla sie bezposrednio do klienta na swiecie a pieniazki ida do banku wlasciciela na Cayman Island i podatku od dochodow sie nie placi. Gdyby przynajmniej zatrudniano lokalnych w biurach projektow to byloby pol biedy ale hindus pracuje 16 godzin za polwe tego co trzebe byloby placi lokalnym... No i nie dziwota ze ludzie lokalni po studiach pracy nie maja.. No ale wg zakladow to nie koszt ale "talent" - tzn jego prak jest powodem H1B.... No i jesli brak telentu jest po czesci uzasadniony to dlatego ze hindusi i chinczycy sa lepszymi programistami poniewaz nauczyli sie matematyki ktora w stanach to "opcja". A bez matematyki programowac trudno... Uklady zbalansowane Stany maja np z Japonia - Toyoty sie sklada w Stanach na lokalny rynek ludzie maja prace . Zaskakujace ze nie slyszales ze o Spartanburgu w South Carolina? Wszytkie chyba BMW SUV tam produkuja www.bmwusfactory.com/ Swait jest w tak kiepskiej sytuacji dzieki tez zle pojetej globalizacji ze Stany sa ciagle atrakcyjnym miejscem. Zreszta Stany ciagle sa atrakcyjnym mijescem dla ludzi "z gornej polki" tzn wyksztalconych.. Problem to klasa srednia czy jej brak i to ze nie majacc pracy w koncu znajda sie w depseracji i kto wie co im przyjdzie do glowy kiedy znajda sie w tej desperacji i maja bron? A nie ma zmartwienia - ja sie ciesze zyciem i jestem umiarkowanie optymistyczny - umiarkowanie na tyle ze zaklada iz az tak sie nie pogorszy za mojego zycia a nawet jak si epogorszy to mam wiele "fallback options" na spokojna emryture w Stanach albo gdzie indziej. Odpowiedz Link
filip505 Re: Filipie! 11.12.16, 06:18 .....ten balans chyba najbardziej by uderzyl w nas,amerykanow,jak zbilansujesz np;5$ za godzine w chinach z twoimi 50 to uwzgledniajac liczbe zatrudnionych dostalbys najwyzej 10 a to by nie gwarantowalo ci nawet przezycia w CA,a juz napewno to nie klasa srednia by byla, ---wartosc twojej dzialki,domu szczegolnie w CA robia wlasnie chinczycy,to oni inwestuja w to wielka kase,na szczescie nie moga tego robic jako "panstwo" ale panstwowe firmy juz tak,w NYC tez tylko na mniejsza skale,.....wiec pierwszemu napotkanemu chnczykowi powiedz na wszelki wypadek "dzien dobry PANIE chinczyk, ---to ze wyksztalcenie jest w cenie to bardzo pozytywne jest moim zdaniem,to gwarantuje postep,rozwoj,amerykanskie uczelnie juz chyba wiecej zarabiaja na cudzoziemcach jak na swoich,te najlepsze,chca ich zatrzymac ale czesto oni niechca bo w swoich krajach maja mniejsza konkurecje za podobny poziom zycia, ---ziec wrocil w sobote po tygodniowej delegacji z hong kong,jest zachwycony miastem,zyciem,kultura,ale to on uczyl ich programowania na potrzeby "swojej" korporacji,tak ze nie zawsze bija nas w nauce,choc wiekszosc oprogramowania tam powstanie ale pod nadzorem "amerykanskiej klasy sredniej",nie odwrotnie, wiec nie przesadzaj, ---samochody interesuja mnie tylko jako srodek transportu i nowosci techniczne, nie sledze gdzie co powstaje,z danych niezawodnosci wychodzi ze hyndaj jest najlepszym rozwiazaniem przy zakupie a pewnie produkuja go w wielu miejscach poza korea,......obie toyoty jakie mam zostaly wyprodukowane w kanadzie odziwo, jezdza w usa a firma japonska,wiec czyj to samochod???????,moj napwewno wiec troche polski mozna powiedziec, ---w nyc wiele firm nie moze znalezc pracownikow,na szczescie polodniowa ameryka blizko,to zle ???????, Odpowiedz Link
engine8 Re: Filipie! 12.12.16, 00:46 Wszytko zalezy z jakiego punktu na to spojrzysz. Balans uderzylby w amerykanow to praawda ale pozytywnie. Tzn wiecej ludzi moglby zyc godnie a czesc musialaby sie pogodzic z tym ze bedz miec mniej niekoniecznych im rzeczy. To ze sprowadzamy sobie wyksztalconych ludzi a swoich spisujemy na straty to pozytywne? Na krotka mete i dla niektorych ale nie dla kraju na dluzdz mete niestety. HA..., ziec zachwycony HK? No cos fasady sa imonujace.. A czy zajrzal od tylu tych wspanialych domow i restauracji? Warto zajrzec i wtedy zobaczylby ze te wspaniale miesa i ryby serwowane od ulicy lezaly kilka godzin na otwartym powietrzu na paletach z tylu zanim trafily do kuchni - przygotwano je na bardzo goracym tluszczu wiech chyba zabito bakterie ale smak mozna stracic jak sie widzi HK od kuchni. Mialem okazje spedzic duzo czasu i w Chinach (blisko HK i gleboko) i w HK i w wiekszosci innych krajow tej czesci Azji.. nie ma sie czym zachwycac - wierz mi. Jedyny kraj warty pobytu to Singapore. Z mojego prywatnego to jak najbardzieje jestem za globalizacja. Mam chalupe warta $$$$, Mam wystarczjaco zapasow na to aby spokojnie przezyc ale ja nie jestem "srednim" czy "przecietnym" ale ciut wyzej - tzn w gornych 10%... Pytanie co z reszta? Pisze to poniewaz gdybym musial zaplacic za wszytkie niepotrzebne (przepraszam - niekonieczne) rzeczy ktore posiadam 2x wiece czy 3x wiecej to tez byloby OK. A to ze Toyoty sa produkowane na naszym kontynencie to jest dokladnie tak jak byc powinno. Nie ma nic przeciwko kiedy Firma amerykanska bedzie produkowac iPhony i samochody na rynek amerykanski w ameryce a te na chinski w Chinach. Chinczycy podobnie - chca sprzeedawac rzeczy w Stanach? Prosze bardzo - zakladaj zaklad tutaj i sprzedawaj.. i jak chca przywiezc chinskie tutaj to clo.. W ten sposob mozna te same rzeczy sprzedawac taniej w chinach bo tam jest tansza produkcja a drozej w Stanach.. Oba kraje zyskaja i w obu pracujacy ludzie beda w stanie go kupic. Ale produkcja w chinach na rynek amerykanski to wlasnie to co nas niszczy. Oni maja tania sile robocza ktorej nie stac na drogi produkt (nie maja pieniedzy) - nie stac ich na produkt ktory produkuja bo ceny mamy globalne a wiec wysokie. Tutaj podobnie - amerykanow nie stac na ten sam produkt poniewaz nie maja pracy a wiec i nie maja pieniedzy. Proste? Odpowiedz Link